Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

FIFA 07

Az új focijátékban legnagyobb újdonságként magyar kommentátorok közvetítik a meccseket!

2006.10.30. 00:00 | szerző: TheHolyOne | Ismertető/teszt

„A szezon elkezdődött” hirdeti Hajdú B. István és Faragó Richárd a legújabb FIFA játék tévében is látható reklámjában. Nem véletlen, hogy pont ők teszik ezt, hiszen ahogy arról már korábban beszámoltunk, a FIFA 07 teljesen magyarul, magyar nyelvű kommentárral jelenik meg. Utóbbihoz pedig a két fent említett úriember kölcsönzi a hangját.

FIFA 07

A honosítás igen magas színvonalon történt. Nincsenek bosszantó nyelvtani hibák vagy kínos félrefordítások. A két tudósító is hozza a tőlük elvárható színvonalat. Az események kommentálása mellett olyan humoros kiszólások is elhangzanak, mint például „Egy kósza galambot talán eltalált vele” vagy „Ha egy másik kapu van mellette, akkor se megy be.” Persze akik egyébként sem bírják a stílusukat, nem itt fogják megkedvelni őket. Viszont az nem az ő hibájuk, hogy a program néha nem odaillő mondatokat generál egyes szituációkra. Összességében azonban remek munkát végeztek, kellemes légkört tudnak teremteni a meccsekhez.

Lássuk akkor, hogy mit nyújt a FIFA 07, mint focijáték. A reklám a dobozon 1500 új animációt és új labdafizikát ígér. Előbbit nem számoltam össze, utóbbi viszont abban nyilvánul meg, hogy a labda össze-vissza pattog a játékosok között. Könnyű megszerezni a labdát de elveszíteni is. Az egy-egy elleni összecsapások pedig ily módon teljesen kiszámíthatatlanok. Hogy ez mennyire jó vagy realisztikus, teljesen szubjektív, mindenki döntse el magának. Szerintem korrektül megcsinálták, és bár adódhatnak érdekes szituációk, alapvetően nem szúrták el a dolgot. A grafika is elég pofásra sikeredett. Az intro már-már fotórealisztikus, a játékbeli animációk már kevésbé, de még mindig elég távol állnak a csúnyától. Meccs közben azonban csak annyit lehet látni, hogy apró humanoidok kergetnek egy fehér pontot. De ez jól is van így, hiszen a pályát távolról kell nézni, hogy átláthassuk a helyzetet. Ráadásul a meccsek jó pörgős tempójúak, így idő sincs nagyon a játékosok artworkjével foglalkozni. Továbbra is Gera az egyetlen magyar, aki egyedi kidolgozást kapott.

FIFA 07

Ami a játékmódokat illeti, sok újdonságot már itt sem lehet kitalálni. Ezért a FIFA 07 készítői úgy döntöttek, hogy betörnek az eddig külön kasztot alkotó futball-menedzser programok piacára. Már a FIFA 07 néhány elődjében is megtalálható a karrier mód, sajnos azonban nem tudok róluk nyilatkozni, mivel nem volt szerencsém hozzájuk. A FIFA 07-ben mindenesetre egész jól megcsinálták, néhány bosszantó hibától eltekintve. A karrier mód lényege, hogy edzőként egy csapathoz elszegődve igazgassuk annak ügyes-bajos dolgait, megfeleljünk az igazgatóság és a szurkolók elvárásainak. Összesen 15 szezon áll rendelkezésünkre, hogy egy vagy akár több csapatot is diadalra vezetve belőlünk váljon a világ leghíresebb edzője. Menedzserként lehetőségünk van játékosokat adni-venni, fiatal tehetségek után kutatni a világ bármely táján, meghatározni a jegyárakat ill. fejleszteni a személyzetet vagy a stadiont. Lehetőség nyílik egy kis szerepjátszásra is, ugyanis meccsek után néha megjelenik egy ablak, ahol különböző szituációkra kell reagálni. Például interjút kell adni, vagy az asszisztens kér segítséget egy, az edzéseket túl lazán vevő játékos miatt. Ezekre a helyzetekre adott válaszaink befolyásolhatják a csapat morálját, az igazgatóság belénk vetett bizalmát vagy a szurkolók támogatását.

Az igazgatóság csapattól függően különböző elvárásokat támaszt egy szezonra. Ne ess ki, juss feljebb, vagy nyerd meg ezt a kupát. Ezeket jobb teljesíteni, hiszen növelik a presztízsünket és az állásunk biztonságát. Ha nem sikerül, az csökkenti a presztízsünket és akár ki is rúghatnak. Szezon elején válogathatunk különböző szponzori ajánlatok között. A legfontosabb tényező, hogy mennyi pénzt adnak meccsenként. Ezen kívül vannak még, adott esetben igen jelentős, bónuszok is, például egy kupa megnyeréséért, vagy megfelelő bajnoki helyezésért. A szponzori pénzek a legjelentősebb bevételi forrásunk, ezen kívül egyedül a jegybevétel van, ami csak hazai meccsek esetén él. A játékosokat viszont minden meccs után ki kell fizetni.

FIFA 07

A menedzser mód tehát alapvetően jól összerakott és élvezetes játékmód. Azonban vannak olyan koncepcionális hibái, amiket nem is értek, hogy hagyhattak benne a készítők. Elkezdtem a játékot a West Bromwich-csal (magyar érintettsége miatt :-), és úgy 5-6-7 szezon alatt elég jól felfuttattam őket. Többször nyertem bajnokságot, egyszer még BL-t is. Aztán ráuntam az angol bajnokságra (már szezonok óta ugyanazok a csapatok), és elszerződtem Spanyolországba a Real Madridhoz, hiszen volt már elég presztízsem. Teljesen felfejlesztett személyzetet és kb. 30 millió eurós költségvetést hagytam a West Bromnál. Aztán az új csapatommal még leigazoltam onnan még két játékost egyenként kb. 10 millióért. Egy szezon elteltével, csak úgy kíváncsiságból visszamentem Angliába. A személyzeti fejlesztések eltűntek, a költségvetés pedig (a default) 5 millió volt. Elég kiábrándító volt látni, hogy hiába építettem fel egy csapatot, egy olyan kerettel, amit még egy csimpánz is győzelemre tudna vezetni. Nem túlzás: a meccseket a „gyors szimuláció”-val lejátszva is 30 pontos előnnyel nyertem a Premier League-et. Erre a program az egészet minden különösebb ok nélkül semmissé teszi. Így tulajdonképpen nincs sok értelme elszerződni más csapatokhoz: vissza is töltöttem egy régebbi mentést és mind a 15 idényt a West Brommal húztam le. A vicc az, hogy nincs is nagyon szükség a klubok váltogatására, hiszen már a kezdet kezdetén leszerződhetünk bármelyik (!) csapathoz, presztízs-rendszer ide vagy oda. Egy új játékban egyből a Barcelonához mentem, ahol egy becsmérlő újságfőcím ellenére minden további nélkül elkezdhettem dolgozni.

Végül pedig a harmadik – számomra legnagyobb – hiba: nem lehet egy kicsiből igazi nagy sztárcsapatot csinálni. Ugyancsak a West Brom példáját írom le. Hiába jegyzik 5 csillaggal a csapatomat, hiába nyerem sorra a bajnokságokat, kupákat és a BL-t, hiába 90-es a játékosállomány átlaga, az igazgatósági elvárások és a szponzori pénzek nem követik ezt az előrelépést. Az elvárások megmaradtak annál, hogy „helyezés a bajnokság első felében” és „juss be a Liga Kupa negyeddöntőbe” esetleg „juss tovább a BL csoportköréből”. A szponzori pénzek az elején meccsenként 200 ezer euró körül mozogtak. Később a legmagasabb, amit ajánlottak, immár többszörös bajnok és BL-címvédőként 470 ezer. Csak összehasonlításképpen, a Real vagy a Barca átlagosan meccsenkénti 1 milliós ajánlatokból válogathatnak. A Reallal jegybevételtől függetlenül mindig pozitív mérleggel zártam a meccseket, hiszen a milliós szponzor-pénz mellett csak 900 ezer körül mozgott a játékosok fizetése. Tehát elég nehéz úgy ütőképes csapatot összerakni, hogy az anyagi lehetőségek nem követik nem hogy az igényeket (ez a kisebb baj), de még az elért eredményeket sem.

FIFA 07

Gyarapodásra igazából csak fiatal, tehetséges játékosok kinevelésén, felfedezésén ill. megvásárlásán keresztül van lehetőség. Például: leigazoltam valamelyik csapattól egy 20 éves brazil gyereket. 2 millió volt az ára, én megvettem 4-ért. Egy szezonnal később már 6-ot ért. A másik lehetőség, ha rácuppanunk a szabad-listára, itt ugyanis átigazolási díj nélkül szerezhetjük meg a játékosokat. Minél magasabb fizetéssel magunkhoz csábítjuk, majd még akár ugyanabban az átigazolási időszakban eladjuk őket, ezúttal átigazolási díjért. A 80-as érték feletti játékosokért egész szép pénzt adnak, így rájuk mindenképpen érdemes lecsapni. Néha azonban igazi gyöngyszemeket is találhatunk. Egyszer le tudtam igazolni Rooney-t 2 évre a szabad listáról. Meccsenkénti 200 ezer eurós fizetésébe majdnem belerokkant a klub, de másfél év múlva túl adtam rajta 60 millióért, amiből meglett az új stadion. :p

A FIFA 07-ből már eltűntek a 2006 FIFA World Cupban oly idegesítő dolgok. Például a nagyon agresszív reklámozás. A pálya széli hirdetőtáblákon már nem világmárkákat, hanem a FIFA önreklámjait találjuk. Persze azért fel-fel tűnik 1-1 mobilszolgáltató a játékosok mezén, de ez még a közeli animációknál sem feltűnő. A másik ilyen, nagyon kellemes meglepetés a menürendszer megreformálása volt. Nem tudom, hogy azért mert magyar, vagy azért mert oldalt láthatom, hogy az adott menüpontból milyen további lehetőségek érhetőek el, de szinte egyszer sem tévedtem el benne, és nagyon nagy következetlenséget sem találtam. Az egyetlen zavart – főleg a menedzser módban – a lehetőségek sokfélesége adja, de csak kezdetben, mert hamar kiismerhető és logikusan felépített. Persze korántsem tökéletes, de az eddigiekhez képest mindenképpen előrelépés. Amin még lehetne dolgozni, az a kényelmi funkciók. Például az „Átigazolások” menüből is hadd tudjam már megnézni, hogyan fejlődik az az 50-es értékű játékos. Eladjam most, vagy várjak még 2 évet, mert akkor már 70 lesz.

FIFA 07

Egy másik, komolyabb hiba (szerintem bug), a meccs közbeni csere menü. Teljesen esetleges, hogy mikor hajlandó behozni. Olyan üzenetet küld, hogy rossz vezérlővel próbálok belépni. Ahogy egy fórumozó rámutatott, az nem mindegy, hogy egérrel klikkelünk rá, vagy pedig entert nyomunk. Teljesen esetleges, hogy melyiket fogadja el, ezért ha az egyik nem megy, próbáljuk meg a másikkal. Kétszer is előfordult, hogy a program kidobott az asztalra. Egyszer mikor le akartam játszani a következő meccset, máskor meg mikor az átigazolási ajánlatok érkeztek volna be a többi klubtól. Ezek a CTD-k újratöltés után is előfordultak, így az érintett két megkezdett karrier teljesen használhatatlanná vált.

A végére hagytam a legnagyobb hibát, ami nagyon érzékenyen érintett. Ugyanis a válogatotton kívül egyetlen egy magyar csapat sem található a játékban. Nemhogy a bajnokság, még csapat sem. Persze van lengyel bajnokság meg svájci második liga, tökéletesen érdektelen csapatokkal (elnézést a svájci másodosztály fanatikusaitól :), de, ahogy többen a fórumon rámutattak, még az idei BL mezőnyt sem lehet kirakni, mert több csapat is hiányzik. Ez nagyobb baj, mint az, hogy nincs magyar csapat. Hiszen, bármilyen rosszul esik is, azért valljuk be: az lenne meglepő ha benne lennénk.

FIFA 07

A FIFA 07 alapvetően egy jól összerakott játék. Legnagyobb pozitívumai közé tartozik, hogy a korábbi fogyatékosságokat igyekeztek kijavítani. A karrier mód, amire az egészet kihegyezték, hibái ellenére is jó szórakozást nyújt és sokszor újrajátszható. Külön öröm, hogy a kiadó bevállalta a honosítást és a magyar kommentárt. Bár fájó, hogy nincs magyar bajnokság, remélhetőleg ezt a problémát, ha mások nem, a rajongói oldalak hamarosan orvosolni fogják. A lehetőség a játékon belül mindenesetre megvan rá. ■

értékelés

FIFA 07

Pozitívumok
  • Magyar kommentár
  • Áttekinthető menürendszer
  • Élvezetes karrier mód
Negatívumok
  • Nincs magyar csapat
  • Koncepciós hibák a karrier módban
  • Bugok
Minimális rendszerigény: Pentium 4 1,3 GHz, 256 MB RAM, 8xDVD-ROM, 1,2 GB HDD, 64 MB-os 3D kártya (GeForce 3/Radeon 7500 vagy jobb, GeForce MX sorozat ne
8,5
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 9
hangulat 8
FIFA 07FIFA 07FIFA 07
FIFA 07
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
FIFA 07

hozzászólások (2)

lacko00
lacko00 2006.12.09. 14:02
Sziasztok


Legyen szives valaki mondja meg nekem mit lehet csinalni a jatekkal ha barmilyen felbontasra allitom ill sebessegre a jatekot akkor is olyan gyors a jatekmenet hogy szinte kovethetetlen.

koszi
ajánlott olvasnivaló