25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Monty Python - Egyéni csúcsok DVD

A brit humorista-csoport legjobb jeleneteinek válogatását adták ki hat DVD-n.

Írta: Dino

Ha az angol humorról van szó egy beszélgetés során, szinte biztos, hogy nagyon hamar előkerül egy hatfős csoport neve. Ez pedig nem más, mint a Monty Python társulat. A BBC 1969-74 között vetítette 45 részes sorozatukat, Monty Python's Flying Circus címmel. A sorozat befejezése után néhány egészestés filmet még készítettek közösen (Gyalog galopp, Brian élete, Az élet értelme), de aztán a csapat tagjai inkább önálló produkciókon tevékenykedtek (John Cleese például elkészítette a Fawlty Towers – Waczak szálló – 12 epizódját, Terry Gilliam pedig az elmúlt két évben Grimm és Tideland című filmjét mutatta be, előbbinek a magyarországi bemutatóján is tiszteletét téve). Sajnos a sorozat teljes egészében nem került még itthon – sőt, egész Európában – kiadásra, a sorozat 14 lemezes teljes gyűjteménye csak a tengerentúlon került a boltokba, azonban a rajongók most hat lemezen hozzájuthatnak egy-egy válogatáshoz a legjobb jelenetekből.

Monty Python - Egyéni csúcsok DVD

A hat lemez címe nem véletlenül "Egyéni csúcsok": minden egyes tagot megkértek, hogy válogassa össze a kedvenc jeleneteit (illetve Graham Chapman helyett a többi tag készítette a válogatást), és ezek kerültek az egyenként valamivel több, mint egy órányi szórakozást kínáló korongokra. A fő műsorszám maga a válogatás, melyekhez friss anyagként rögzítettek keretet az adott humoristával. Michael Palin például a halas pofozós jelenethez ad hátteret átvezető jeleneteiben, az igazi koránál idősebbre maszkírozott John Cleese-zel egy ál-interjú készült, míg Eric Idle saját magáról készített "szerénykedő" dokumentumfilmet, melynek fő helyszíne a társulat számára is nagy jelentőséggel bíró Hollywood Bowl. Emellett két extra került minden korongra. Az egyik egy további 5-10 perces válogatás, John Cleese esetében pedig az "interjú" werkfilmje, amelyben Cleese elismerően nyilatkozik mindenkiről, miközben mindenki más azt fejti ki, mennyire elviselhetetlen alak. Fura, hogy Michael Palin DVD-jén a Johann Gambolputty... jelenet mind a kedvencek, mind az extrák között megtalálható. Ha pedig már az extra jeleneteket is megnéztük, próbára tehetjük tudásunkat: a korongon lévő jelenetekhez kapcsolódóan tíz kérdésre kell válaszolnunk kis kvízjátékban.

A lemezek némelyikén nem csak az eredeti 45 epizódból kapunk szkeccseket: John Cleese válogatása például a Németországban forgatott két "Monty Python's Fliegender Zirkus" egyikéből vett "Happy Valley" jelenettel kezdődik, Eric Idle pedig a Hollywood Bowlban készült felvételeikből szemezgetett leginkább. A válogatások persze legtöbb esetben részrehajlóak: Eric Idle lemezén nem nagyon találunk olyan jelenetet, melyben ő ne szerepelne, Terry Jones pedig olyanokat igyekezett válogatni, melyeket ő írt. A legjobb jelenet-válogatást amúgy véleményem szerint Eric Idle-tól kapjuk, Graham Chapman lemezén pedig kicsit túl sok lett az interjúk keretében történő visszaemlékezés, így valamivel kevesebb szám szerint a jelenetek száma. Érdekes megoldás még, hogy egyes szkeccseknek csak részeit láthatjuk, a "helytakarékosság" érdekében az eleje vagy a vége egyszerűen hiányzik, így például az önvédelmi órából is csak egy-két gyümölcs elleni védekezést láthatunk.

Monty Python - Egyéni csúcsok DVD

A Monyt Python - Egyéni csúcsok DVD-k egyfelől hiánypótló kiadványt jelentenek, hiszen itthon még nem jelent meg semmilyen DVD a sorozat epizódjaival. Azonban igen nagy kár, hogy a teljes sorozat nem kerülhetett DVD-re. Egyesével 2990 Ft-ba kerülnek a lemezek, mely sajnos nem teljesen áll összhangban a 60-70 percnyi tartalommal, az egész csomag pedig 5 lemez áráért, 14990 Ft-ért vehető meg.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Monty Python - Egyéni csúcsok DVD
  • Monty Python - Egyéni csúcsok DVD
  • Monty Python - Egyéni csúcsok DVD
  • Monty Python - Egyéni csúcsok DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!