Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Daxter - PSP

A Jak and Daxter mellékszereplője ezúttal főszerepben!

2007.01.22. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

Évekkel ezelőtt nagy siker volt PlayStation 2-re a Jak and Daxter című akciójáték, melynek szőrös és felettébb aranyos mellékszereplője volt Daxter. Annyira megkedvelték alakját a játékosok, hogy végül a Sony elkészített egy saját játékot neki is, igaz, ezt már csak PSP-re.

Daxter - PSP

A történet elején Daxter épp Jaket keresi, aki valamilyen okból börtönbe került. Abból tartja fent magát, hogy egy kocsmában meséli kevéssé hihető történeteit a vele megesett kalandokról, ám egy sor szerencsétlen eseménynek köszönhetően kénytelen ama megalázó és roppant kínos tényt tudomásul venni, hogy dolgoznia kell. Egy öregebb helyi lakos – az egyik helyi barát – ad is munkát neki azonnal a cégénél: bogarakat kell irtani. Tekintettel a körülményekre – Daxter kicsi, a bogarak pedig nagyok és agresszívek – ez nem is olyan könnyű feladat, mint gondolta. Főleg, ha az egyetlen fegyvere kezdetben egy elektromos légycsapó...

A játék szerencsére nem csak abból áll, hogy fent említett fegyverünket bőszen lengetve össze kell zúznunk szerencsétlen ízeltlábúakat. Rengeteg trükkös, ugrálós helyszín és sok összetettebb kihívás is vár majd ránk. Új fegyvert is kapunk, egy komolyabb rovarirtó spray-t, melyre több fejlesztést is rákerül a játék során. A komolyabb irtást egy lebegő kerti géppel végezhetjük majd el, melynek kora legalább háromszorosa Daxterének. A legtöbb helyszínen a bogarak által elejtett aranyrögök összegyűjtése a cél, ezekért kapja főnökünk a pénzt, de van, mikor a bányából kell kristályokat gyűjteni, vagy épp a sörcsapot beállítani a kocsma pincéjében. A feladványok között szerepelnek egyszerű ugrálások, mászkálások, de akadnak logikai részek is, például mikor hatalmas jégtömböket lehet olvasztgatni és újrafagyasztani, hogy elérhessük a nekünk szükséges helyeket. Fontos szerepet kap a rovarirtó is, mely Daxter könnyű súlya miatt képes felemelni őt, így rövidebb távokat át is repülhetünk. Sőt, akár be is gyújthatjuk a kilőtt sugarat, így még magasabbra juthatunk.

Daxter - PSP

A játék irányítása kellemesen egyszerű lett, az irányítás a kis koronggal (analóg joyjal) történik, ugrani az X-szel, csapkodni a négyszöggel, lopakodni a háromszöggel lehet, a körre pedig a rovarirtó jutott. A nézetet forgatni a két felső gombbal tudjuk, míg az irányító nyilak a fegyverváltást és a szabad nézelődést teszik lehetővé. Hamar megszokható és jól használható a vezérlés, mellőzi a legtöbb hasonló játék hibáit, bár a kamera itt is beragad néha a sarkokba.

Új harci trükköket álmainkban sajátíthatunk majd el, melyek mindegyike egy remek is paródia is. Először Neo és a sok Smith ügynök harcát játszhatjuk újra "daxteresítve", majd egy kis Rettenthetetlen jön, de az összes poént inkább nem lövöm le. Az új álmokat a pályákon található mogyorószerű dolgok összegyűjtésével szerezhetjük meg, minden száz darab után egy-egy új éjszakai kaland várja hősünket. Jellemző vonása a játéknak a sok humor és paródiarész, sok ismert és kedvelt film visszaköszön benne egy-egy rövidebb részig.

Daxter - PSP

Összegyűjthetünk különböző harci bogarakat és italokat is, melyeknek a játék során nem sok hasznát vesszük. Ezeket a bogárharcnál használhatjuk majd fel, melyet akár mások ellen is kipróbálhatunk vezetéknélküli kapcsolaton keresztül. Ez lényegében egy körökre osztott gyors játék, ahol kiválaszthatunk három speciális képességet a küzdelem előtt, majd a háromféle támadást és a speciális képességeket felhasználva nyernünk kell. A három támadásfajta lényegében a kő-papír-olló játékra hasonít, ugyanúgy megvannak az előnyök és a hátrányok is.

A játék grafikája egészen fantasztikus lett, a PSP kijelző gyönyörű színeit még inkább kihangsúlyozzák a játékban található textúrák, valamint az animációk is ritka jól lettek megalkotva. A hangok szintén nagyon hangulatosak és kellemesek, a szereplők hangjait pedig akármelyik rajzfilm megirigyelhetné. A háttérben felcsendülő muzsikák változatosak, remekül illenek a játékhoz és a helyszínekhez.

Daxter - PSP

Összességében egy nagyon jó, humoros játékot sikerült összehozni a készítőknek most is, méltó folytatása lett a sorozatnak, minden korosztály megtalálhatja benne a neki tetsző elemet, maga Daxter pedig magával ragadó és mulatságos figura. A játék nehézsége és hossza is remekül eltalált, ritkák azok a részek is, mikor már az embernek elege lesz a sok ugrálásból. ■

Daxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSPDaxter - PSP

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló