Switch
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Lexma lézer egerek

A Lexma négy lézeres érzékelőjű egerét teszteltük.

2007.03.02. 00:00 | szerző: Phoenix | Kütyü+hardver

Az új, számomra ismeretlen gyártók termékeit mindig érdeklődéssel figyelem, sőt, a Fanatec egércsoda óta már egy pici gyanakvással is. Valahogy így voltam a tesztre kapott négy Lexma egérrel is. Bár lehet, hogy a Lexma az egyik legnagyobb távol-keleti egérgyártója, csak kis hazánkat érthető okokból nem tekintették eddig jelentős felvevőpiacnak, és csak ezért nem hallottam róla eddig. Ez esetben én kérek elnézést...

Lexma lézer egerek
Lexma MPE-M526

Négy egér kipróbálására kaptam tehát lehetőséget, ebből az MPE-M526-tal kezdeném, amely legközelebb van az elterjedtebb, mindennapi használatra szánt egerekhez. Mérete normál, ugyebár csak a kényelmi szempontok figyelembe vételével tervezték jobbkezesek számára. Fogása nagyon kellemes, masszív érzést ad, annak ellenére is, hogy súlya alapján mást gondolnánk róla elsőre, egy picit ugyanis könnyű. Elsődleges gombjai is nagyon kellemesek, nem túl kemények, nem is puhák, és határozott kattanással jeleznek vissza a megnyomás hatására. Nem lötyögnek, nem nyikorognak, minőségüket tekintve semmi negatívumot nem tudnék mondani. A scrollgomb gyanúsan kicsinek tűnhet, de azzal sincs probléma, abszolút kényelmesen kezelhető. Ha mindenképp hibát akarnék találni az egérben, az oldalsó (back/forward) gombokat említeném, amelyek elsőre kicsit szokatlanok, de egy-két nap használat után már ezekkel sincs probléma. Az egér vezetéke kellemesen vékony, hogy minél kevésbé zavarjon, USB csatlakozója aranyozott. Mozgáskövetési érzékenysége 2000 dpi, ahogy annak manapság lennie kell. Az egeret a kategóriájának megfelelő árban is csak ajánlani tudnám, viszont tudván, hogy 4000 Ft körüli végfelhasználói áron kerül a boltok polcaira, így tényleg csak azt tudom mondani, hogy az utolsó fillérig megéri az árát.

Másodikként az MPN-M511R típusjelzésű egeret próbáltam, amely az M526 drótnélküli változata. Formáját, méreteit tekintve azzal azonos, kényelmi paramétereit tekintve tehát csak ugyanazokat tudnám mondani, persze azzal megfejelve a dolgot, hogy itt már a vezeték sem zavar minket. Az egér aljába két ceruzaelem méretű akkumulátort tudunk behelyezni, melyeket természetesen mellékelve kapunk az egérhez. A szokványos módon a vevőegység szolgál töltőként is, így tehát ha lemerülnek az aksik, le kell tennünk az egeret tölteni, hacsak nem tartunk a kezünk ügyében másik két ugyanilyen aksit, ez utóbbi esetben nincs ilyen jellegű probléma, gyorsan kicseréljük, és dolgozhatunk tovább. Illetve viszonylag gyorsan, ugyanis e tekintetben a Logitech G7 óta kicsit máshol húzódik a határvonal a gyors, és a nem túl gyors aksicserék között. Az M511R szintén 2000 dpi-s, ám a wireless technika hátrányait meg lehet érezni rajta, ha direkt erre figyelünk. Nem zavaró mértékben, de egy kis szaggatást néha fel lehet fedezni az adatátvitelben. Ebben a kategóriában a fent említett G7 az etalon, de figyelembe véve az M511R árát, amely a G7 árának harmada-negyede (6500-7000 Ft körül vab), azt hiszem, meg lehet bocsátani az apró hibákat.

Lexma lézer egerek
Lexma MPN-M511R

Az MVI-M501-es számú egér a fentiekkel ellentétben szimmetrikus kialakítású, tehát jobb- és balkezesek ugyanolyan kényelmesen használhatják. Legnagyobb hibája, hogy nincs rajta back/forward gomb, de ha ezt tudjuk nélkülözni, akkor az M501-es "személyében" egy nagyon megbízható, pontos, masszív egeret tudhatunk magunkénak, amely a szimmetrikus kialakítás korlátain belül nagyon kényelmesnek is mondható. Lézer-érzékelője 1600 dpi-s felbontást tud. Az egér ára 2500 Ft körül várható, amely szintén nagyon baráti a minőségét, pontosságát figyelembe véve.

Végül, de nem utolsó sorban az MTD-R500-as számmal jelölt notebook-egeret említeném. A fent bemutatott három egér mindegyike hasonlítható valami más egyéb gyártó termékeihez, az R500-as viszont a maga nemében egyedülállónak tekinthető. A vezetékes notebook-egereknél általános problémának mondható, hogy magával a vezetékkel nem nagyon tudunk mit kezdeni, amikor az egér épp nincs használatban. Voltak már próbálkozások különféle vezeték-feltekerő segédeszközökkel, de a legelegánsabb, és egyúttal legpraktikusabb megoldást az R500 tudja felmutatni. Az egér alján találunk egy kis lepattintható ajtót, ami alatt először csak az USB csatlakozót láthatjuk, de ezt kihúzva ki tudunk tekerni az egérből egy kb. fél méter hosszú lapos vezetéket, amely annál a hossznál megakad, ameddig húzzuk. Ezután csak vissza kell pattintani a fedelet, amelynek kis bevágásába illeszkedik a kihúzott drót. Ha vissza akarjuk tekerni, le kell nyitnunk ismét a fedelet, és a vezetéket kissé meghúzva visszatekerődik az egér belsejébe. Ha netán valaki az asztali gépéhez akarná használni az egeret, azt a mellékelt USB hosszabbító segítségével teheti, bár kétlem, hogy valaki ilyet akarna tenni. Az egér ugyanis kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a notebook-táskában vagy a zsebünkben a lehető legkisebb helyet foglalja. Mérete révén folyamatos használatra nem az igazi. Kialakítása a fent említett M501-hez hasonlóan szimmetrikus, formája végtelenül egyszerű. Minősége a nagytesókhoz hasonlóan kifogástalan, a 4000 forint körüli árát reálisnak tartom, ha valaki nagyon nem akar wireless egeret használni, az R500-as ésszerű választás lehet. ■

Lexma lézer egerek
Lexma MVI-M501 és MTD-R500

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló