25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Asterix és a vikingek DVD

Gallia kedvelt hősei egy újabb rajzfilmben tértek vissza.

Írta: Gerry

Aligha létezik ember Magyarországon, aki ne ismerné a fürge és gyors észjárású Asterix, és hű társa, a kissé tohonya, viszont roppant erős és csupaszív Obelix kalandjait. Az immáron majd’ ötven éve debütált képregényt számos rajzfilm is követte, amelyek méltán váltak híressé illetve jövedelmezővé is, amelyet mi sem bizonyít jobban, minthogy tavaly dán-francia koprodukció gyümölcseként megjelent a sokadik Asterix rajzfilm, az Asterix és a vikingek.

Asterix és a vikingek DVD

Az események ezúttal Hasarengazfix unokaöccse, a nyámnyila, ámde nők kedvence Bögyörix körül játszódnak. Az ifjút a nagyvárosból, Parisiumból a kicsiny normandiai faluba küldik, hogy ott végre férfit, s mi több, harcost faragjanak belőle, ami azonban igen nehéz feladatnak bizonyul a két jó barát számára. Mindeközben a messzi északon a pap Titkograf egy véletlen elszólása folytán meggyőzi a vikingek bátor, és emberi belsőségeket előszeretettel kiontó törzsfőjét, Hatalmaxot, hogy az északi barbárok számára a félelem elsajátítása lehet a kulcs a repüléshez. Ettől kezdve a vikingek legfőbb célja a Félelem Bajnokának fogjuk ejtése lesz, akit – minő véletlen – pontosan Galliában, Bögyörix személyében vélnek megtalálni. A történet ezek után felgyorsul, s lesz benne minden, mi szem szájnak ingere, a hatalmas pofonoktól kezdve a szerelemen át az ármánykodásig, s természetesen a pozitív végkifejlet ezúttal sem maradhat el. A teljesen felesleges és lapos táncbetétektől eltekintve a film hozza azt, amit elvárunk tőle, azaz sok humort, és az elengedhetetlen, gyermekeknek szóló erkölcsi mondanivalót, mindezt megfűszerezve a szokásos „beszélő” nevekkel.

Ami az igen meglepően kör alakú DVD filmen kívüli, egyéb tartalmi részét illeti, nos, ennek tekintetében a kép lehetne egy fokkal rózsásabb is, hiszen extraként mindössze egy nem egészen negyedórás werkfilmet kapunk – amelyben több hosszú bejátszás is szerepel a rajzfilmből, olyan jeleneteké, amelyek szerepeltetését nem igazán tudtam mire vélni. Ezen felül kapunk négy filmelőzetest (Kék mélység, Segítség, hal lettem!, PiROSSZka, A bűvös körhinta), amelyek közül a Segítség, hal lettem! például mindennemű szinkron vagy felirat nélkül került fel a korongra, ami aligha mondható pozitívumnak.

Asterix és a vikingek DVD

Összességében az Asterix és a vikingek hozza az Asterix rajzfilmektől elvárható színvonalat, és bár a film utolsó negyedében a poénok némileg háttérbe szorulnak, a vizuális megvalósítás, a humor, avagy éppen az adott társadalom kifigurázása remekül működik, és elviszi a hátán a rajzfilmet.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Asterix és a vikingek DVD
  • Asterix és a vikingek DVD
  • Asterix és a vikingek DVD
  • Asterix és a vikingek DVD

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!