Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Test Drive Unlimited

A nagy múltú sorozat régi fényében tündököl egyedei ötleteivel és nagyszerű játékmenetével.

2007.03.26. 00:00 | szerző: Toya | Ismertető/teszt

Éjfélt mutatott a falon az óra, amikor végzett a sziget körüli versennyel. Elégedett volt teljesítményével és már a következő feladatra gondolt a Ferrari Enzot terelgetve. Megfogadta, hogy ma még egy szuper modellt leszállít a megadott címre, és utána lefekszik aludni.
A szemből érkező autó heves dudálással adta tudtára, hogy ez nem lesz egyszerű dolog. Természetesen beszélgetésbe elegyedett a sofőrrel, és rövid társalgás után úgy döntöttek, összemérik tudásukat és autójuk képességeit. Néhány versennyel később, amikor elköszöntek egymástól jutott eszébe, hogy megfogadta, még egy küldetést teljesít a játékból, visszapattant az Enzo kormánya mögé és újra nekivágott az útnak.
Szépen lassan haladt, a keze a zene ütemére dobolt a kormányon, és amikor rávirradt, még mindig azon merengett, mennyire is jól érzi magát Hawaii szigetén.

Test Drive Unlimited

Akinek sikerült már megvásárolnia az Atari Test Drive Unlimited programját, azoknak ismerős lehet az érzés, amit fent leírtam, akik a program beszerzésén gondolkodnak és csábítónak találták a leírásomat, azoknak pedig feltétlenül ajánlom figyelmébe a most következő sorokat.

A PC-s játékosok már tűkön ülve várták, hogy belevessék magukat a Hawaii autóversenyzés gyönyöreibe. Nagyszerű Xbox 360-as fogadtatás, szemkápráztató képek, egy zártkörű és egy publikus béta teszt megfelelőnek bizonyult a figyelem felkeltésére és a várakozások végletekig fokozására. Nézzük azonban, milyen is lett a Test Drive Unlimited.

Test Drive Unlimited

Mielőtt azonban elmerülnék a részletekben, egy kicsit be kell mutatnom a játékot, az alapot adó hátteret és a program felépítését. A Test Drive Unlimitedben egy fiatal, ám rendkívül tehetséges autóversenyző bőrébe bújva kell felverekednünk magunkat az ismeretlenség homályából az elismert versenyzők közé. Az ehhez vezető út hosszú és rögös. A céljaink elérése érdekében különböző feladatokat kell teljesítenünk, amelyeket a játék pontokkal jutalmaz. Természetesen el kell indulnunk számtalan olyan versenyen, ahol gépi ellenfelekkel kell összemérnünk a tudásunkat, de sok futamon csak az óra lesz az ellenfelünk. Feladataink közé tartozik még csomagok és autók leszállítása is, amelyekért pénzt kapunk, de stopposok szállításával is kell majd foglalkoznunk, ahol a jutalmunk vásárlási kupon lesz. Ezen kívül on-line megmérettetéseken is részt kell vennünk, klubtagságot kell szereznünk, klub futamokat kell nyernünk, más klubokkal kell versenyeznünk és más versenyzők által készített futamokon is igyekeznünk kell megszerezni az első helyet. Számtalan részfeladatot is el kell majd végeznünk a futamok között, amelyek hosszú időre kellemes kikapcsolódást nyújtanak majd. Hát tömören ez a Test Drive Unlimited, nézzük azonban részletesen, mennyire is vizsgázik jól a játék, ha az egyes részeket külön-külön vesszük szemügyre.

Már az előzetesben is ódákat zengtem a grafikai kidolgozásról és a játék fénye azóta sem kopott meg. A sziget kidolgozásáért minden dicséretet megérdemelnek az Eden Games programozói, mert a legapróbb részletekre is figyelmet fordítottak. A sziget tőlünk függetlenül is éli mindennapjait, autók közlekednek és ütköznek az utakon, szemetet hord a szél, madarak repkednek, beborul az ég, így szinte minden adott ahhoz, hogy valóban Hawaii szigetén érezzük magunkat. A szabadság érzése teljes, az utakról szabadon letérhetünk és a fák között is barangolhatunk, ha kedvünk úgy tartja, ebben semmi nem akadályoz majd bennünket. Az autók és motorok kidolgozására is különösen nagy figyelmet fordítottak a fejlesztők. Minden jármű rendkívül aprólékosan kidolgozott és a szimulátorosok örömére egyedi cockpittel rendelkezik – ez több mint hetven jármű esetén nem kis bravúr. Az autóink nem törnek (ez az on-line játékmód miatt nem is baj), de a közlekedésben résztvevő autókat már össze tudjuk törni. Így egy-egy komolyabb ütközés után gyakran láthatunk majd repkedő kerekeket és lökhárítókat, platóról lerepülő ládákat, de találkozhatunk majd az utakon horpadt és kicsit megviselt autókkal is. Azt mondanám, hogy grafikailag nagyszerűre és sikerült a játék, de sajnos egy apróbb hiba miatt nem tehetem ezt. Számtalanszor fordul elő, hogy a játék villogó képpel lep meg bennünket az indítás után. Ezt a bosszantó apróságot úgy orvosolhatjuk, ha Alt+Tab billentyűvel kilépünk a Windowsba és ezt követően visszatérünk a játékba. Remélem, ezt a hibát orvosolják majd a fejlesztők.

Test Drive Unlimited

A hangok területén sem lehet okunk panaszra, itt is kiváló munkát végeztek a fejlesztők. Minden járműhöz igyekeztek megtalálni a valódihoz leginkább hasonlító hangot, és még olyan apróságokra is figyeltek, mint a duda hangja, ami szintén autóként más és más. A környezet hangjainak kidolgozásáért is dicséretet érdemelnek a fejlesztők. A mellettünk elsuhanó autók hangjai, a felettünk elhúzó repülőgépek zaja, az útról letérve a kavicsok zöreje mind aprólékosan kidolgozásra került. A Test Drive Unlimited a zene területén sem vall szégyent. A vezetés közbeni szórakozásunkról négy különböző stílusú rádióállomás gondoskodik.

Az irányítás és a fizikai modellezés az a terület, ahol biztosan megoszlanak majd a vélemények. A szimulátorosok biztosan azt mondják majd, hogy nem realisztikus, míg az arcade játékosok rémülten kapcsolják majd be a segítségeket, mert számukra túl nehéznek bizonyul majd a játék. A fizikáról nem is írnék túlságosan sokat, mert azt mindenki maga tudja eldönteni, mennyire érzi eltaláltnak az autók viselkedését. A programozók azonban itt is mindent megtettek annak érdekében, hogy ne unjunk rá könnyen a játékukra. Minden autó eltérő fizikával rendelkezik, és ennek megfelelően találkozhatunk majd az úthoz erősebben tapadó autókkal és minden kanyarban kitörni kész járművekkel is majd. Persze minden megvásárolt autót van lehetőségünk tuningolni is, így némi pénz ellenében nagyobb végsebességre, jobb tapadásra, könnyebb irányíthatóságra is szert tehetünk.

Test Drive Unlimited

Az irányítás rendkívül összetett, de szerencsére mind billentyűzettel, mind pedig kormánnyal kiválóan irányíthatóak a járművek. A force feedback hatások érzékelhetőek, sőt, ha rendelkezünk Logitech G25 kormánnyal, akkor akár a H-váltót is bátran használhatjuk. Számomra a motorok irányítása kissé nehéznek bizonyult, de az on-line ranglistákon található elképesztő idők arról tanúskodnak, hogy a hiba inkább bennem van.

Játékélmény tekintetében jelenleg verhetetlennek tűnik az autóverseny programok hosszú sorában a Test Drive Unlimited. A feladatokon kívül (autószállítás, stopposok és csomagok szállítása, versenyek, időfutamok) hosszú időre leköt majd bennünket a részfeladatok teljesítése. Ezek közül a feladatok közül néhányat igazi kihívást jelent majd. Ilyen például 20 ház vásárlása, vagy az összes út felfedezése, 10000 mérföld leautózása vagy autókollekciónk bővítése egy-egy típussal. Azok számára, akiknek ez nem lenne elég, számtalan on-line feladat is rendelkezésre áll. Klubok alapítása, klub futamok megnyerése vagy más klubok kihívása egy-egy versenyre. Futamok készítése vagy más által készített futamokon való győzelem, de akár arra is lehetőségünk nyílik, hogy az úton cirkáló többi játékost kihívjuk egy-egy versenyre.

Test Drive Unlimited

Sajnos azonban a játékélményt néhány dolog csorbítja is. Ezek közül a legfontosabb a magas gépigény. Sajnos a játék elképesztően hardver igényes, de még a jobb gépeken sem ritka hogy valamilyen okból akadással találkozhatunk. Reméljük, ezt a hibát majd egy patch segítségével orvosolja az Atari. Az on-line játék nyújtotta élményt megkeserítheti, hogy a versenyek alatt néha lekapcsolódunk a szerverről, de szerencsére ez elég ritka. Sokkal inkább zavaró, hogy a rengeteg játékos közül egyszerre csak nyolc versenyzőt követhetünk nyomon a képernyőn. Szintén reméljük, hogy ezt az apró, de annál zavaróbb hibát is sikerül majd javítani.

Nehéz helyzetben vagyok a játék értékelésekor. Kimondva, kimondatlanul mindenki a Need for Speed sorozat alternatívájaként várta a programot, így nekem is ehhez a játékhoz kellene hasonlítanom a Test Drive Unlimitedet. Ezt azonban nem tehetem meg, mert az Atari programja fényévekkel megelőzte az EA játékát. Az egyedi ötletek, a különleges játékmenet, a sok-sok lehetőség, a hatalmas szabadon bejárható terület komoly vonzerőt jelentenek mindenkinek, aki egy kicsit is szereti az autóverseny programokat. Remélem, az Atari nem hagyja magára a játékot, és folyamatosan gondoskodik majd a szórakoztatásunkról. Rengeteg lehetőséget biztosít ehhez a Test Drive Unlimited. Újabb autók, újabb versenyek, újabb feladatok – reméljük, óhajunk meghallgatásra talál majd az illetékeseknél is. ■

értékelés

Test Drive Unlimited

Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Könnyű irányítás gombokkal és kormánnyal is
  • Minden autónál egyedi hang
  • Részletesen kidolgozott küldetés alapú játékmenet
  • Rengeteg on-line játékos
  • A TDU világában mindig történik valami
Negatívumok
  • Magas gépigény
  • Érthetetlen beszaggatások még jobb gépeken is
  • Váratlanul megszakadó kapcsolat
  • Kevés látható játékos
Minimális rendszerigény: Pentium 4 2,4 GHz, 512 MB RAM, 8xDVD-ROM, 8 GB HDD, Radeon 9800/GeForce 6600 GT vagy jobb, 256 MB memóriával
9,5
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 9
hangulat 10
Test Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive UnlimitedTest Drive Unlimited
Test Drive Unlimited
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Test Drive Unlimited

hozzászólások (46)

orimate
orimate 2009.06.19. 09:58
Kedves vagesz!

Ahhoz, hogy online módban játsz, le kell töltened a hivatalos patchet, és online (GameSpy) profilt kell létrehoznod. Ezt a Profiloknál is létrehozhatod a főmenüben. Ha feltelepítetted a patchet, akkor már MULTIZHATSZ!
Bence38
Bence38 2009.10.31. 21:08
Király játék!!!!!Vagyis a youtubeon található videók alapján és az ismertető szerint!!!!!:D
imimate
imimate 2009.11.01. 12:09
Ki tudja a gépigényt? Ki tudja honan lehet olcsó ramot kapni?

;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)
Pangloss
Pangloss 2009.11.01. 12:44
Bence38: Valóban nagyon jó játék. Már elég olcsón hozzá lehet jutni, úgyhogy ha megveszed, személyesen is megtapasztalhatod, hogy mennyire jó.

Imimate: A gépigény ott van az adatlapon, de meg tudod nézni online boltokban is.
Memóriát pedig szinte bármilyen számítástechnikai boltban kaphatsz, az árak között nincsenek hatalmas különbségek.
WaGGu0901
WaGGu0901 2010.02.21. 12:31
1 kérdés:
Bőven megvan hozzá a gépigényem, mondhatni ez a játék miatt (is) vettem új gépet, de ha elindítom kék halált kapok :-( és nem nagyon akartam próbálkozni mert még a végén a gépem járja meg a legjobban...
ötlet?
ajánlott olvasnivaló