25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rendezvények

Az E3 tegnap és ma

Rövid összefoglalónk az E3 múltjáról és jelenéről.

Írta: Dino

Jövő héten nyitja meg kapuit az idei E3, mely azonban egész új korszakot nyit a kiállítás történetében. Cikkünkben röviden áttekintjük a legrangosabb nemzetközi játékszoftver-ipari kiállítás elmúlt 12 évét.

Az E3 tegnap és ma

Az első E3-at 1995 májusában, Los Angelesben rendezték meg. Ekkor jelent meg a Sega Saturn és ezen a kiállításon jelentették be a Sony első PlayStation konzolját. A második évben a Nintendo 64 és az Unreal Engine voltak a jelentősebb újdonságai a shownak, mely a soron következő két évre átköltözött Atlantába. 1999-től aztán már végig a kaliforniai Los Angelesben kapott helyet a rendezvény, ahol évről évre a Convention Center csarnokai adtak otthont a kiállítók százainak. Magazinunk történelmében is fontos év volt ez, hiszen ez volt az első E3, melyről beszámoltunk oldalunkon, miután személyesen is tiszteletünket tettük a helyszínen. A kiállítás évről évre nőtt, egyre több kiállító egyre nagyobb területen mutatta be egyre több játékát, melyeket egyre több újságíró és üzleti látogató tekintett meg. No és persze mindazok, akik valamilyen úton-módon megoldották, hogy bejussanak a kiállításra, így növelve az ottani népsűrűséget az elviselhetetlen irányába.

Ezzel együtt persze a kiállítói oldal is reagált a változásokra: egyre hangosabbá váltak a standok, mindenki megpróbálta a másikat túlharsogni és különböző "trükkökkel" élve vonzani magukhoz a látogatók seregét. Így például viszontláthattuk különböző játékhősök élő másait (talán Lara Croft volt minden idők legnépszerűbb ilyen "élő" szereplője, 1-2 évente más és más modell által megszemélyesítve), különböző autócsodákat (a Batmobiltól kezdve a Hazárd megye lordjai sorozat népszerű járgányán keresztül számos sportautóig), és megszámlálhatatlan, kiállításról kiállításra egyre kevesebb ruhaneműt magukon viselő hölgyekig - ők az ún. "booth babe"-ek.

Az E3 tegnap és ma

Mindez így ment egészen a tavalyi évig, amikor az E3-at követően elkezdtek szállingózni a hírek, hogy néhány nagy kiadó azt fontolgatja, hogy a növekvő költségek miatt a következő évben már nem képviseli magát az eseményen. A híreket követő találgatások végére a rendezvényt szervező Entertainment Software Association hivatalos bejelentése tett pontot: az E3 eddigi formájában megszűnik, és egy teljesen más jellegű, alapjaiban megreformált rendezvény veszi át a helyét. Ősszel aztán kiderült, hogy a kiállítás új neve E3 Media and Business Summit lesz, a megszokott májusi időpont helyett 2007 júliusában, és a korábbi kiállítási központ helyett néhány Santa Monica-i szálloda és egy hangár ad helyet a rendezvénynek és közel negyven kiállítójának. A korábbi E3-ak lassan százezer felé közelítő látogatottságát jelentősen lecsökkentették: az új kiállításra mindössze 3-4 ezer körüli szakmabelit várnak. A regisztrációs módszer is megváltozott, nem kérhet bebocsátást már boldog-boldogtalan, hanem csak azok jelentkezhetnek látogatónak, akiket valamelyik cég felvesz az akkreditáltak listájára, és így meghívót kap az E3-ra.

Miután szerkesztőségünk postaládájában is landolt egy E3-as meghívó, elkezdtünk gondolkodni, hogy mi is legyen idén, míg végül egy régi ismerős megkeresésére az a döntés született, hogy rábízzuk a tudósítást, így a korábban már más lapoknál tevékenykedő bp lesz az, aki az idei kiállításról beszámol magazinunk olvasói számára. A kiállítás folyamán számos cikk és hír formájában fogunk tőle információkat kapni Santa Monicából. Pontosabban már egy nappal a hivatalos nyitás előtt kezdve, hiszen július 10-én este tartja a Microsoft saját sajtókonferenciáját, melyen három nyomtatott lap újságírója mellett egyedüli online tudósítóként lapunkat képviselve bp vesz részt hazánkból. A jövő héten várjuk tehát minden olvasónkat, akik percről percre szeretnék követni az eseményeket, hírszerkesztőink is kiemelt figyelemmel – és hosszú éjszakázással – fogják kísérni a kiállítást, hogy minden fontos bejelentésről azonnal olvashassatok oldalunkon. Az E3-hoz kapcsolódó híreket, cikkeket, valamint a helyszíni közvetítés blogját külön E3 2007 aloldalunkon találhatjátok majd összegyűjtve.

Az E3 tegnap és ma

Hogy az új formátumú E3 beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, arra várhatóan a jövő hetet követően kapunk választ. Mindenesetre igen kíváncsian várjuk, hogy a rendezvényt érintő változások milyen hatással lesznek a kiadók ott kifejtett tevékenységére: kevesebb vagy több bejelentésre számíthatunk-e, illetve mennyire lesz a megújult E3 Amerika-központú, az Európából érkező újságírók vajon jelentős hátrányt szenvednek-e a helyszínen. Addig is jó utat kívánunk bp-nek, és mi is kíváncsian várjuk bejelentkezését.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Az E3 tegnap és ma
  • Az E3 tegnap és ma
  • Az E3 tegnap és ma
  • Az E3 tegnap és ma
  • Az E3 tegnap és ma
  • Az E3 tegnap és ma
  • Az E3 tegnap és ma
  • Az E3 tegnap és ma
  • Az E3 tegnap és ma
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!