Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Pinnacle Studio 11

Egy rengeteg funkcióval rendelkező, mégis elérhető árú vágószoftvert teszteltünk.

2007.09.26. 00:00 | szerző: Dino | Egyéb

A Pinnacle már hosszú évek óta foglalkozik a számítógépes tévézés és videózás témájával, számtalan TV tuner illetve video-digitalizáló kártya és külső eszköz került ki mérnökeik keze közül, és igen régóta készül a sok esetben hardvereik mellé szállított, Studio névre keresztelt vágóprogram is, melynek legújabb változatát mutatjuk be cikkünkben.

Pinnacle Studio 11
Videoszerkesztés a Timeline ablakkal

Ahogy a digitális fényképezőgépek óriási fejlődésen és folyamatos árcsökkenésen mentek keresztül az elmúlt pár esztendő során, úgy napjainkra kezdenek egyre elérhetőbbé válni a digitális videokamerák is. Ugyanakkor videóanyag ma már szinte mindennel rögzíthető: a legtöbb digitális fotómasina is rendelkezik ilyen funkcióval, de a fényképezővel felszerelt mobiltelefonokkal is filmezhetünk. Így aztán egyre többen készítenek hosszabb-rövidebb felvételeket az épp rendelkezésükre álló eszközzel. Aki azonban ennél tovább szeretne lépni, az a komolyabb eredmény érdekében nem árt, ha szerkeszti is az elkészült jeleneteket, ehhez pedig leginkább egy vágóprogram szükséges. Bár a Windows XP részeként elérhető Windows Movie Maker is egy egész jól kezelhető felületet biztosít alapszintű célokra, aki komolyan gondolja a dolgot, jobban teszi, ha körbenéz a komolyabb vágószoftverek között. És ha nem is egy többszázezer forintos programot vásárol, mint a Sony Vegas vagy az Adobe Premiere, egy olcsóbb, de ár-érték arányban egyáltalán nem rosszabb termék beszerzése mellett is dönthet. Az egyik lehetőség erre a Pinnacle cég Studio programja, mely extráktól függően 10-25 ezer forint körül kapható a boltokban.

Alapvetően három fő tevékenységre osztható a vágás folyamata, ennek megfelelően három fület találunk a programon belül: Capture, Edit és Make Movie. Az első lépés a forrás videofile áttöltése a számítógépre. Egy digitális kameráról FireWire kábelen másolhatjuk át számítógépünkre a filmet, tömörítetlen DV videóként (egy óra kb. 10 GB adat), vagy ha a kevésbé tökéletes minőséggel is megelégszünk, MPEG tömörítve több is elfér a winchesteren. Az importált videofelvételt a szoftver automatikusan jelenetekre tudja bontani. Ha DV anyagot másoltunk át kameránkról, akkor a timestamp segítségével ez gyakorlatilag képkockára pontosan történik, ha pedig máshonnan meglévő videóanyagot használunk, a kép változását követi a jelenet-felismerő algoritmus, megadott minimális jelenethosszúság mellett. Miután mindez megvan, következhet az Edit fül, ahol a tényleges vágás történik. Itt fogunk a legtöbbet elidőzni, egy néhány perces összeállítás elkészítése akár órákat is igénybe vehet, ha maximalisták vagyunk és tökéleteset szeretnénk alkotni. Végül a Make Movie segítségével DVD korongra (esetleg VideoCD formátumban CD-re), vagy merevlemezünkre írhatjuk ki a megvágott anyagot, de akár DV kameránk szalagjára is visszamásolhatjuk azt.

Pinnacle Studio 11
A feliratszerkesztő

No de térjünk vissza a szerkesztési funkciókra! Három fő részre osztható a képernyő. Jobb oldalon felül találjuk a monitorképet, azaz itt nézhetünk bele a forrás videókba vagy a vágott anyagba. Ezt egy kattintással akár második monitorunkra teljes képernyősre is nagyíthatjuk. A képernyő alsó felében storyboard, timeline vagy szöveges formában láthatjuk az eddigi vágás folyamatábráját. Az első a különálló klipeket bélyegképként jeleníti meg, közöttük jelezve kis négyzetekben az átmeneti effekteket. Ennél sokkal hasznosabb azonban a timeline nézet, ahol a vízszintes tengely az időt jelzi, így rögtön az egyes jelenetek hosszára is rálátásunk lesz. Kényelmesen tetszés szerint nagyíthatunk a sávon, így tökéletesen átláthatóvá tehetjük akár frame pontosságra is. A fő kép- és hangsáv mellett további sávokat is láthatunk a timeline módban. Az overlay sáv két célra használható: vagy kép a képben megoldást generálhatunk segítségével, vagy a tévé- és filmstúdiókban is kedvelt blue/green screen effektust valósíthatjuk meg egy megfelelően előkészített klip elhelyezésével. Kijelölhetjük, hogy milyen színt tegyen átlátszóvá a program, és ahol az a szín található, ott a fő videósáv képe lesz látható. (A program Ultimate verziójához a dobozban egy nagy zöld lepedőt is kapunk, hogy a green screen felvételekhez azt használhassuk.) Az overlay trackhez is tartozik hangsáv, ha szükségünk van rá, hozzákeverhetjük a többi hanghoz. A harmadik videóréteget a feliratok jelentik, ezek elkészítéséhez szintén kapunk további segítséget is, amire később visszatérek még. Végül két plusz hangsávunk van: az egyikbe aláfestő zenét, a másikba hangeffekteket vagy narrációt szokás pakolni. Az előbbit értelemszerűen a winchesterünkön tárolt hangfile-okból intézhetjük, az utóbbit pedig vagy felvesszük egy tetszés szerinti programmal, vagy a Studio segítségével rögtön a vágás során kezdeményezhetjük a felvételét.

A timeline ablakba áthúzott jeleneteket "finomhangolhatjuk" is, azaz pontosan meghatározhatjuk, hogy a nyers videófile-ból melyik frame-nél kezdődjön a vágott jelenet és melyiknél fejeződjön be. De akár ketté is vághatjuk a jelenetet, ha a közepéből szeretnénk kihagyni egy kis részt. Egyúttal különböző effekteket is alkalmazhatunk az egyes jelenetekre. Alapként kapunk színkorrekciós és zajcsökkentő eljárásokat, a szoftver Plus verziójában a rajzprogramokhoz hasonló effektek (blur, emboss, lens flare) szerepelnek még, és ezeken kívül is letölthetőek vagy megvásárolhatóak további speciális hatások. Érdekes funkció amúgy az automatikus videoklip-készítés, amikor a kiválasztott videofile jeleneteiből maga a program vág össze filmet, de ezt inkább csak lusta embereknek ajánljuk, hiszen gyakorlatilag semmi kontrollunk nincs az eredményre vonatkozóan, a program pedig jól telepakolja effektekkel is a jeleneteket.

Pinnacle Studio 11
Áttetsző réteg elhelyezése a videóra

A következő nagy kategóriát az átmenetek jelentik. Ha már kitaláltuk, milyen sorrendben követik egymást a jelenetek, látványosabbá tehetjük videónkat, ha a klipek különböző effektusokkal tűnnek át egymásba. Lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésünkre, az egyszerű 2D-s effektektől (különböző alakú és irányú átúsztatások, elsötétedés-kivilágosodás, stb.) a képet 3D-ben mozgató átmenetekig bezárólag, de akár továbbiakat is vásárolhatunk a programhoz. (Illetve a drágább verziójához jár egy bónusz CD is ilyen tartalmakkal.) Persze sokszor igaz az, hogy "a kevesebb több", és nem feltétlenül kell különböző effektekkel telepakolnunk videónkat. Ha sok rövid snittből áll a video, akkor talán jobb minden átmenet nélkül hagyni azokat, esetleg egy-egy áttűnést alkalmazni, és inkább a nagyobb egységek – például helyszínváltás – közé rakni feltűnőbb váltást. De természetesen ez már mindenkinek saját ízlésére van bízva.

A feliratok készítéséhez egy külön kis szerkesztőt kapunk a programon belül. A statikus szövegek mellett készíthetünk felfelé vagy jobbról-balra úszó feliratokat is, a szöveg mellett akár képeket is elhelyezve közéjük. A betűk formájára és az azokra alkalmazott effektekre (színátmenetek, árnyék, stb.) rengeteg előre beállított mintát kapunk, de itt is elkészíthetjük saját variációnkat is.

Pinnacle Studio 11
Az áttűnési effektválaszték egy része

Végül még egy fő funkciót említenék meg, ez pedig akkor kap szerepet, ha DVD-t szeretnénk készíteni a vágott anyagból. Ugyanis a Studio még arra is lehetőséget ad, hogy menüket adjunk projektünkhöz, akár fejezetekre bontva videóanyagunkat. A menüszerkesztő felépítése szinte teljesen megegyezik a feliratok készítésére használt alprogrammal, háttereket, szövegeket rakhatunk be, és a menüben látható bélyegképeket helyezhetjük el tetszésünk szerint.

Egy igen hatékony és könnyen kezelhető, rengeteg hasznos funkcióval rendelkező vágóprogramot ismerhettem meg a Pinnacle Studio 11 termékben, melynek egyúttal az ára is igen barátságos. A korábbi Movie Makeres próbálkozások után végre megszűnt a korlátok nagy része, és elképzeléseimnek sokkal inkább megfelelő videókat készíthettem segítségével. Ha a többszázezer forintos programok minden funkcióját nem is tudja helyettesíteni, otthoni használatra több mint elegendő, de akár félprofi célokra is remekül használható. A teszteléshez használt Studio 11 Ultimate szoftvert a Business Software Center bocsátotta rendelkezésünkre.

Mj.: Az illusztrációként használt képek a Ló motion capture Budapesten cikkhez készült videó vágása során készültek, az eredmény videó is a cikk oldalán tekinthető meg. ■

hozzászólások (10)

Kenobi1989
Kenobi1989 2007.09.27. 19:17
En kb. 3 eve vettem egy Canon videokamerat, amihez a 9.0-as konnyitett verziot adtak, ami annyira megtetszett, hogy azota folyamatosan frissitem es megveszem a legujabb verziot. Az igazsag az, hogy jelenleg csak a 10.5-os verziot hasznalom, de gondolom tul nagy kulonbseg nincs koztuk, ahogy a 9-es es a 10.5-os kozott sem volt. Szerintem nagyon egyszeru a kezelese es probalgattam mast is, de nalam egyertelmuen ez viszi a palmat. Klippek osszevagasa, effectezes, feliratozas, zene beszurasa stb. Ezzel es a Ulead DVD Workshoppal egyutt nagyon egyszeruen, profi kinezetu hazi videokat es DVD-ket lehet kesziteni.
MagicMoment
MagicMoment 2008.01.02. 13:54
ezt az idióta ótvar megoldást,h tök mind1,milyen videót szeretnék megvágni,MINDEN rohadt kiegészítőt a netről akar aktíválni... X-(:-X
úgyh, a videóvágási project pinnacle-val ugrott. valaki tud hasonló progit, ami nem akar minden lépést aktíválni?
Dj Neo
Dj Neo 2008.01.02. 13:57
Sony Vegas (én pl a 7et használom) , és nagyon meg vagyok vele elégedve!;-)
Dj Neo
Dj Neo 2008.01.02. 14:03
Jah, még ehhez... Ha gondolod felveszel msn-re vagy itt privátba elmondom, h mit hogy kell vele csinálni, tök egyszerű amúgy, sokkal több mindent meg lehet benne csinálni, mint a Pinnacle-al, de nincs annyi átmenet a két videó között! Most raktam fel én is 1 hete a 11-et a Pinnacle-ből, és hát.... nekem is ez a bajom vele, h állandó aktivációs folyamat kéne ahhoz, h minden menjen, ez meg egy nagyobb projectnél (én ilyen 2 órás filmeket is csinálok), a végére már kicsit felbaszna!

Ha gondolod nézd meg ezeket, egyik az tavalyi, második meg egy hetes videóm...

http://www.youtube.com/watch?v=NL4_I2TQWQA
http://www.youtube.com/watch?v=OWZJxftuoPM
MagicMoment
MagicMoment 2008.01.02. 14:09
felvettelek. várom,h visszajelölj :P
ajánlott olvasnivaló