Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Neonode N2

Egy apró, mindössze 60 grammos mobiltelefont teszteltük.

2008.01.05. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Szinte a semmiből bukkant elő nemrég a svéd Neonode gyártó a hazai mobiltelefon-piacon. Ugyanis annak ellenére, hogy egy 2001 óta létező cégről van szó, nem sok termékük jelent még meg. A 3 évvel ezelőtti N1 után idén augusztusban adták ki második fejlesztésüket, mely az N2 típusjelölést kapta, és pár hete már hazánkban is elérhető.

Neonode N2

A Neonode N2 alapvetően egy mobiltelefon, multimédia és mérsékelt okostelefon funkciókkal. Ami elsőre szemet szúr, az a készülék igen apró mérete. Amellett, hogy 47*77*14,7 mm a kiterjedése, jó eséllyel indul a legkönnyebb mobiltelefon címért is, hiszen mindössze 60,5 grammot mutatott alatta a mérleg kijelzője. A második feltűnő jellegzetessége, hogy nincsen rajta billentyűzet: csak egy bekapcsoló-, két hangerőszabályzó gombot és egy négyirányú mini joysticket találunk rajta. No de akkor hogyan vezérelhetjük az N2-t? A válasz igen egyszerű: érintőképernyővel. Csakhogy a tervezők itt gondoltak egy nagyot, és a hagyományos, nyomásérzékeny érintőfelülettől eltérő megoldást választották. A zForce névre keresztelt technológia LEDek segítségével alkot láthatatlan infravörös hálót az LCD felett, és ez érzékeli, hol is érünk hozzá ujjunkkal a kijelzőhöz (sőt, igazából hozzá se kell érnünk, elég, ha megfelelően közel nyúlunk hozzá). A vezérlés pedig szintén nem hagyományos: az egyes menük előhívására vagy a bennük lévő navigációra különböző helyű és irányú simítások szolgálnak. Például ha a képernyő bal alsó sarkától felfelé húzzuk ujjunkat, előjön a főmenü, ha pedig ezután fent balról jobbra mozdulatot írunk le, a második menülapra jutunk. A számbillentyűt is hasonlóan hívhatjuk elő (középen felfelé simítva ujjunkkal), és ekkor egy hagyományos gombkiosztás képe lesz látható a kijelzőn. Elsőre mindez körülményesnek tűnhet, de a teszt során bebizonyosodott, hogy 1-2 nap alatt bele lehet jönni.

A design alapvetően felemás érzéseket váltott ki belőlem. Egyrészt jópofa tapintása van a készülékházat alkotó gumiszerű anyagnak, nem csúszik ki kezünkből, viszont valahogy úgy gondolom, nem látszik meg rajta, hogy egy közel 100 ezer forintos telefonról van szó. Ez utóbbi problémát erősíti a kijelző alatti rész is: a két ovális lyuk elég furán néz ki, a köztük lévő négyirányú gomb pedig különösen gagyira sikerült, mind megjelenés, mind használhatóság tekintetében – legalábbis ahhoz képest, amit hasonló mini joystickek esetében megszoktunk. A 60 grammos tömegnek köszönhetően viszont a készülék cseppet se húzza le zsebünket, meg is feledkezünk arról, hogy nálunk van a telefonunk.

Neonode N2

A Neonode N2 funkcióit tekintve igazából nem kell semmi extrára számítani, a tervezők fő célja az elegáns és "trendi" megjelenés volt. A négysávos GSM készülék SMS és MMS küldésre képes, netezésre a lassan elavultnak tekinthető, lassú GPRS használható, azonban került bele Bluetooth, rezgőmotor, sőt, egy 2 megapixeles fix fókuszú kamera is. Multimédia funkciókból zenejátszást (MP3, WMA és WAV), valamint videójátszást (MPEG és WMV) kapunk, szervezőként pedig annyiban használható, hogy a rengeteg adatot tároló telefonkönyv mellett határidőnapló és jegyzetfüzet program is indítható. Persze kérdés, hogy kinek van kedve egy mobilbillentyűzeten hosszú szövegeket írni, de a lehetőség megvan.

Az alapcsomagban egy 1 GB-os microSD kártya található, ezen kap helyet az operációs rendszer is. Ez egyaránt jó és rossz megoldás: egyrészt a szoftverfrissítés a lehető legegyszerűbb, hiszen minden része ott van a kártyán, gyakorlatilag egyszerűen felül kell csak írnunk (és ez a megfelelő, netről letölthető program segítségével otthon is könnyedén elvégezhető). Másrészt viszont jelentősen lassítja a rendszert, mely főleg a telefon bekapcsolásakor vehető észre, de akkor igen zavaróan: legalább fél percet kell várnunk, míg működőképes lesz a készülék. A memóriakártya tetszés szerint nagyobbra is cserélhető, hogy zenéink és filmjeink mind elférjenek rajta. Emellett kapunk a dobozban egy USB végű adatkábelt (a kikapcsolt telefont a PC-re kötve gyakorlatilag külső meghajtóként látjuk a memória tartalmát), valamint egy headset kábelt, melyen a mikrofon és egy 3,5-ös jack csatlakozó található. Ez utóbbiba a szintén az alapkészlet részét képező, jó minőségű Sennheiser fülhallgató, vagy tetszőleges saját füles ráköthető.

Neonode N2
A Neonode N2 beépített kamerájával készített fotó

Ahogy azt már fentebb írtam, a tesztelés során a készülék használatának elsajátítása alapvetően nem okozott problémát, elég hamar megszoktam az újszerű navigációt. Ellenben pár napig nem értettem, miért hallom beszélgetőpartnereimet igen halkan, és elkezdtem inkább a headsetet használni. Aztán egyszer csak észrevettem, hogy a készülék alsó részének tetején egy kis rés van. Nos, igen, az ottan a hangszóró nyílása volt. A Neonode N2-t tehát nem a hagyományos módon kell fülünkhöz tartani, a kijelző nem fejünk felé, hanem kifelé kell, hogy nézzen. A rejtélyes designelemként feltűnő alsó ovális nyílások pedig valójában a mikrofon szerepét töltik be. Problémát jelentett még, hogy a számbillentyűre váltva két sor esetében sokszor rosszul érzékelte a készülék a gombnyomásokat, egy sorral arrébb lévő szám jelent meg a kijelzőn. A magyar verziójú szoftver kisebb fordítási hibáját pedig egy frissítés gyorsan megoldotta. Említettem korábban a joysticket, ezzel annyi bajom volt, hogy míg egy hagyományos minijoyt oldalról is lehet bökdösni, a Neonode N2-n ez gyakorlatilag négy gomb, és csak ha felülről nyomjuk le a négy oldal valamelyikét, akkor érjük el a kívánt hatást. Emiatt aztán nem is sokat használtam, inkább a kijelző közepén fel-le és balra-jobba mozgattam ujjamat a navigációhoz.

Bajban vagyok a Neonode N2 értékelésével, mert ár/érték arányát tekintve nem a legjobb ma elérhető készülékről van szó. Bruttó 94900 forintos ajánlott kiskereskedelmi árával az átlag fölött található, ehhez képest viszont tudásában nem tud versenyre kelni a hasonló kategóriájú készülékekkel. De igazából nem is ez volt a tervezők célja, ők azokra gondoltak a telefonnal, akiknek a design a legfontosabb egy új készülék választásakor. Ebben pedig azért elég jó helyen áll a Neonode: érintőképernyőjével, elegáns megjelenésével, apró méretével és csekély tömegével nagyszerűen felhívja magára a figyelmet. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló