Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Neonode N2

Egy apró, mindössze 60 grammos mobiltelefont teszteltük.

2008.01.05. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Szinte a semmiből bukkant elő nemrég a svéd Neonode gyártó a hazai mobiltelefon-piacon. Ugyanis annak ellenére, hogy egy 2001 óta létező cégről van szó, nem sok termékük jelent még meg. A 3 évvel ezelőtti N1 után idén augusztusban adták ki második fejlesztésüket, mely az N2 típusjelölést kapta, és pár hete már hazánkban is elérhető.

Neonode N2

A Neonode N2 alapvetően egy mobiltelefon, multimédia és mérsékelt okostelefon funkciókkal. Ami elsőre szemet szúr, az a készülék igen apró mérete. Amellett, hogy 47*77*14,7 mm a kiterjedése, jó eséllyel indul a legkönnyebb mobiltelefon címért is, hiszen mindössze 60,5 grammot mutatott alatta a mérleg kijelzője. A második feltűnő jellegzetessége, hogy nincsen rajta billentyűzet: csak egy bekapcsoló-, két hangerőszabályzó gombot és egy négyirányú mini joysticket találunk rajta. No de akkor hogyan vezérelhetjük az N2-t? A válasz igen egyszerű: érintőképernyővel. Csakhogy a tervezők itt gondoltak egy nagyot, és a hagyományos, nyomásérzékeny érintőfelülettől eltérő megoldást választották. A zForce névre keresztelt technológia LEDek segítségével alkot láthatatlan infravörös hálót az LCD felett, és ez érzékeli, hol is érünk hozzá ujjunkkal a kijelzőhöz (sőt, igazából hozzá se kell érnünk, elég, ha megfelelően közel nyúlunk hozzá). A vezérlés pedig szintén nem hagyományos: az egyes menük előhívására vagy a bennük lévő navigációra különböző helyű és irányú simítások szolgálnak. Például ha a képernyő bal alsó sarkától felfelé húzzuk ujjunkat, előjön a főmenü, ha pedig ezután fent balról jobbra mozdulatot írunk le, a második menülapra jutunk. A számbillentyűt is hasonlóan hívhatjuk elő (középen felfelé simítva ujjunkkal), és ekkor egy hagyományos gombkiosztás képe lesz látható a kijelzőn. Elsőre mindez körülményesnek tűnhet, de a teszt során bebizonyosodott, hogy 1-2 nap alatt bele lehet jönni.

A design alapvetően felemás érzéseket váltott ki belőlem. Egyrészt jópofa tapintása van a készülékházat alkotó gumiszerű anyagnak, nem csúszik ki kezünkből, viszont valahogy úgy gondolom, nem látszik meg rajta, hogy egy közel 100 ezer forintos telefonról van szó. Ez utóbbi problémát erősíti a kijelző alatti rész is: a két ovális lyuk elég furán néz ki, a köztük lévő négyirányú gomb pedig különösen gagyira sikerült, mind megjelenés, mind használhatóság tekintetében – legalábbis ahhoz képest, amit hasonló mini joystickek esetében megszoktunk. A 60 grammos tömegnek köszönhetően viszont a készülék cseppet se húzza le zsebünket, meg is feledkezünk arról, hogy nálunk van a telefonunk.

Neonode N2

A Neonode N2 funkcióit tekintve igazából nem kell semmi extrára számítani, a tervezők fő célja az elegáns és "trendi" megjelenés volt. A négysávos GSM készülék SMS és MMS küldésre képes, netezésre a lassan elavultnak tekinthető, lassú GPRS használható, azonban került bele Bluetooth, rezgőmotor, sőt, egy 2 megapixeles fix fókuszú kamera is. Multimédia funkciókból zenejátszást (MP3, WMA és WAV), valamint videójátszást (MPEG és WMV) kapunk, szervezőként pedig annyiban használható, hogy a rengeteg adatot tároló telefonkönyv mellett határidőnapló és jegyzetfüzet program is indítható. Persze kérdés, hogy kinek van kedve egy mobilbillentyűzeten hosszú szövegeket írni, de a lehetőség megvan.

Az alapcsomagban egy 1 GB-os microSD kártya található, ezen kap helyet az operációs rendszer is. Ez egyaránt jó és rossz megoldás: egyrészt a szoftverfrissítés a lehető legegyszerűbb, hiszen minden része ott van a kártyán, gyakorlatilag egyszerűen felül kell csak írnunk (és ez a megfelelő, netről letölthető program segítségével otthon is könnyedén elvégezhető). Másrészt viszont jelentősen lassítja a rendszert, mely főleg a telefon bekapcsolásakor vehető észre, de akkor igen zavaróan: legalább fél percet kell várnunk, míg működőképes lesz a készülék. A memóriakártya tetszés szerint nagyobbra is cserélhető, hogy zenéink és filmjeink mind elférjenek rajta. Emellett kapunk a dobozban egy USB végű adatkábelt (a kikapcsolt telefont a PC-re kötve gyakorlatilag külső meghajtóként látjuk a memória tartalmát), valamint egy headset kábelt, melyen a mikrofon és egy 3,5-ös jack csatlakozó található. Ez utóbbiba a szintén az alapkészlet részét képező, jó minőségű Sennheiser fülhallgató, vagy tetszőleges saját füles ráköthető.

Neonode N2
A Neonode N2 beépített kamerájával készített fotó

Ahogy azt már fentebb írtam, a tesztelés során a készülék használatának elsajátítása alapvetően nem okozott problémát, elég hamar megszoktam az újszerű navigációt. Ellenben pár napig nem értettem, miért hallom beszélgetőpartnereimet igen halkan, és elkezdtem inkább a headsetet használni. Aztán egyszer csak észrevettem, hogy a készülék alsó részének tetején egy kis rés van. Nos, igen, az ottan a hangszóró nyílása volt. A Neonode N2-t tehát nem a hagyományos módon kell fülünkhöz tartani, a kijelző nem fejünk felé, hanem kifelé kell, hogy nézzen. A rejtélyes designelemként feltűnő alsó ovális nyílások pedig valójában a mikrofon szerepét töltik be. Problémát jelentett még, hogy a számbillentyűre váltva két sor esetében sokszor rosszul érzékelte a készülék a gombnyomásokat, egy sorral arrébb lévő szám jelent meg a kijelzőn. A magyar verziójú szoftver kisebb fordítási hibáját pedig egy frissítés gyorsan megoldotta. Említettem korábban a joysticket, ezzel annyi bajom volt, hogy míg egy hagyományos minijoyt oldalról is lehet bökdösni, a Neonode N2-n ez gyakorlatilag négy gomb, és csak ha felülről nyomjuk le a négy oldal valamelyikét, akkor érjük el a kívánt hatást. Emiatt aztán nem is sokat használtam, inkább a kijelző közepén fel-le és balra-jobba mozgattam ujjamat a navigációhoz.

Bajban vagyok a Neonode N2 értékelésével, mert ár/érték arányát tekintve nem a legjobb ma elérhető készülékről van szó. Bruttó 94900 forintos ajánlott kiskereskedelmi árával az átlag fölött található, ehhez képest viszont tudásában nem tud versenyre kelni a hasonló kategóriájú készülékekkel. De igazából nem is ez volt a tervezők célja, ők azokra gondoltak a telefonnal, akiknek a design a legfontosabb egy új készülék választásakor. Ebben pedig azért elég jó helyen áll a Neonode: érintőképernyőjével, elegáns megjelenésével, apró méretével és csekély tömegével nagyszerűen felhívja magára a figyelmet. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér