Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Call of Duty: World at War

Visszatér a II. világháborúba a Call of Duty sorozat, a "modern kor" vívmányaival.

2008.10.31. 00:00 | szerző: Morello | Előzetes

Szinte még alig száradt meg a festék a bombasztikus sikereket elért Call of Duty 4: Modern Warfare korongján, sőt, még talán a kézikönyv sem vesztette el friss "nyomdaillatát", de már hamarosan érkezik az újabb roham merevlemezünk kapacitása ellen, Call of Duty: World at War címmel. A CoD sorozat a második résszel érte el első igazi sikerét, ez a játék az FPS-ek körében pillanatok alatt etalonná vált. És ezt nem csak a kiváló és hangulatos egyszemélyes pályáknak köszönhette: a siker javarészt a kiemelkedő multiplayer játékmódban keresendő, ugyanis a program megjelenése után még sok-sok évvel is izzanak a szerverek világszerte.

Call of Duty: World at War

A harmadik részt csak a konzolosok élvezhették, a negyedik számú Call of Duty viszont már újra elkészült PC-re is. Az első hírek hallatán sokan felszisszentek, a jól bejáratott II. világháborús színtérről ugyanis a CoD 4 kérlelhetetlenül áthelyezte magát a modern érába, amit a Modern Warfare alcím is hűen reprezentált. Ám a kételyek hamar elmúltak, ugyanis a negyedik rész is hatalmasat robbantott, PC-n és konzolokon egyaránt. A sikert ezúttal is a hihetetlenül hangulatos (bár igen rövid) egyjátékos mód, és persze a multi rész alapozta meg, a CoD 4 ugyanis újradefiniálta az FPS-ek körében a multiplayer játékmódban nyújtott lehetőségeket.

Meglehetősen hamar megtörtént a folytatás bejelentése, amelyben ismét visszatér a sorozat a II. világháború témaköréhez. Sok újdonságot nem lehet mutatni ebben a témában, hiszen a legtöbb játékos már GPS-szerűen ismeri az összes fűcsomót Normandia környékén, és csukott szemmel is behajítja a kézigránátot a Führer bunkerébe, ezért a Treyarch csapata inkább egzotikusabb színtereket választott a játéknak. Az amerikaiak hadjárata a csendes-óceáni hadszíntérre koncentrál, ahol a fanatikus japánok ellen kell helytállnunk, a másik szálon pedig a szovjet honvédelembe kapcsolódhatunk be Sztálingrádtól kezdve egészen Berlinig.

Call of Duty: World at War

Ahogy már a 3-as sorszámú epizódnál is volt, úgy az újabb páratlan rész fejlesztése ismét a Treyarchra hárult. Akik azonban rengeteget merítettek a sorozatot elindító Infinity Ward legutóbbi munkája, a Modern Warfare megoldásaiból és tapasztalataiból. Konkrétan a CoD 4 engine-jét használták fel alapul, és ezt fejlesztették tovább valamelyest, különös tekintettel a víz-, füst-, particle-, és tűz effektekre. Utóbbi azért kap hangsúlyos szerepet, mert egyes küldetésekben a japánokat kell pörkölnünk lángszóróval, később pedig a németek fogják használni ellenünk ezt a fegyvert. Brutális jelenetek várhatók, rengeteg mészárlással és vérrel, ami csak annak fényében meglepő, hogy a stáb elvileg arról regélt, hogy szeretnék az előző rész igencsak 18+-os korhatárát lejjebb vinni, ezáltal szélesebb közönséget is elérni. Nos, az ifjú (vagy még csak lappangó) tömeggyilkosok szerintem máris meg vannak szólítva...!

Az egyes pályák ezúttal is szervesen kapcsolódnak egymáshoz, vagyis a Modern Warfare egyik hangulatos erőssége, a történeti szál itt is jelen van. Katonánk története egy japán hadifogolytáborban kezdődik, és akik csak egy kicsit is ismerik az ottani viszonyokat, azok tudják, hogy a menekülés a brutális vallatótisztek karmai (kardjai) elől csakis a szökéssel lehetséges. Később megfordulunk még a csendes-óceáni szigetvilág több szigetén, köztük Iwo Jimán, valamint egy PBY Catalina hidroplán géppuskafülkéjében is.

Call of Duty: World at War

Természetesen a játékmenetben is hoz újdonságokat a japánokkal való csatározás, hiszen a fanatikus ferdeszeműek nem válogatnak az eszközökben. Kíméletlenül rohamoznak, képesek saját magukat is gránáttal felrobbantani, ha úgy látják, hogy legalább egy jenkit is magukkal tudnak rántani. Alagútrendszerekben, földalatti járatokban közlekednek, hogy a hátunk mögé kerülhessenek, valamint nem kímélik a szanitéceket sem (konkrétan megsebesítik az ellenség egyik katonáját, és megvárják, míg az orvos a segítségére siet, hogy aztán őt gyilkolják le kíméletlenül, ezzel nehezítve ellenfelük dolgát). Ezt az őrült harcstílust az örök rivális, a Medal of Honor sorozat is megpróbálta már feldolgozni a Pacific Assault résszel, de mivel az említett játék nem hozott áttörést, a CoD-nak – hacsak nagyon el nem baltáznak valamit – most minden esélye megvan, hogy végérvényesen fölé kerekedjen (amit szerintem már eddig is megtett) és földbe döngölje a MoH sorozatot.

Már a Call of Duty 4-ben is leszerződtettek pár ismertebb színészt szinkronhangnak, és az új rész sem jelent visszalépést, hiszen itt Kiefer Sutherland osztogatja nekünk majd a parancsokat, pontosabban csak a hangja... A szovjet kampányban pedig Gary Oldman adta a szinkront az egyik karakternek.

Call of Duty: World at War

Ezen infók alapján az egyjátékos mód igencsak keménynek és izgalmasnak ígérkezik, de a multiplayer fronton is hasonló a helyzet. Itt az igencsak sikeres CoD 4 szabályrendszerét vették át, a classokkal, perkekkel és XP gyűjtéssel együtt, emellett pedig ezúttal járművek is használhatók lesznek. Újdonság a sorozatban a kooperatív játékmód, akár 4 játékossal, PC-n is. Konzolon osztott képernyőn is nekieshetünk a mészárlásnak, vagy pedig interneten ill. LAN-on keresztül. A pontszerzős módszert ebbe a részbe is áthelyezték, a kooperatív harcok során pedig extra pontokat nyerhetünk, amelyekkel újabb fegyvereket, bónuszokat oldhatunk fel, sőt, külön coop challenge-ek is lesznek. Kicsit szívósabbak is lettek a játékosok a kooperatívban, mert nem haláloznak rögtön el, hanem 45 másodpercig még agonizálhatunk egy szál pisztollyal, ez alatt társunk meggyógyíthat. Ha nem tud, akkor az utolsó checkpointtól folytatjuk. A multiplayer lehetőségeket a már ismert team deathmatch, hardcore HQ, multi-bomb search and destroy, hardcore free-for-all, war, és capture the flag szóvirágok fedik le. A napokban jelent meg a Call of Duty: World at War multiplayer béta verziója, így a többszemélyes részt egy 860 megás letöltést és egy ingyenes regisztrációt követően bárki saját maga is kipróbálhatja.

Ha a Treyarch semmi mást nem csinál, csak egy az egyben átülteti (pontosabban visszaülteti) a Call of Duty 4-et a II. világháborús környezetbe, már azzal se nyúlhat nagyon mellé szerintem. Ehhez képest több területen továbbfejlesztették, csiszolták a lehetőségeket, és közel sem utolsó szempont, hogy a hírek szerint nem feltétlenül kell egy erőmű a játék futtatásához. A látványos, izgalmas egyjátékos pályák után minden bizonnyal újra hónapokig a monitorhoz szegeznek majd mindenkit a multiplayer módok. Akárcsak az előző rész, a Call of Duty: World at War is az év egyik legnagyobb durranásának ígérkezik – november 14-től már készülhetünk a csatára. ■

Call of Duty: World at War
Call of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at WarCall of Duty: World at War
Call of Duty: World at War
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Call of Duty: World at War

hozzászólások (8)

Dragon45
Dragon45 2008.11.12. 08:25
értem!!! de nekem akkor is tetszik!!!!:-D:-D
:D:D:D93
:D:D:D93 2008.11.15. 12:09
Mivan? az Activison nem tud mar kitalalni semmit?Mer kell a masodik vilaghabruhoz visszamenni ?a 4 es Call of Duty sokkal elvezetesebb volt mint az 1 2 3... s most kepesek megint visszamenni a vilaghaboruhoz! nagyon hulye huzas volt ez az Activisontol!
bandi888
bandi888 2009.01.04. 17:23
CS! ez egy nagy db............r nem tom miért nem megy amikor a cod4 fullhighon megy hells highway is de ezt még csak kise tom probalni vááááááá. nem tud vki megoldást athlon xp-s procim van:
:D:D:D93
:D:D:D93 2009.01.28. 17:25
vegigvittem de nem dobtan el magam tole...meg a 2 es is jobb ocsem
speedy249
speedy249 2009.11.29. 21:01
a második világhárború nem lerágott csont basszus
1.ottvan pl. a brit-japán konfliktus és a kína vs japán
2. attól még lehet jó a játék hogy 2.vh-s de még nem probáltam ki
3.hülye?gusztustalan? nemhinném
4 én végig vittem a cod 4-et 2-szer a 2-öt 6-szor
érdemes megfigyelni a végigjátszási arányokat persze a cod 4-is jó a cod 2-is jó az 1-is jó kitudja lehet hogy az 5-6 is jó
ajánlott olvasnivaló