New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech videós biztonsági rendszerek

Kül- és beltéri kamerákból építhetünk magunknak megfigyelőrendszert.

2009.02.20. 00:00 | szerző: Viper | Kütyü+hardver

A Logitech új termékcsoportként megjelent kültéri és beltéri biztonsági kameráit mondhatni tapasztalt biztonsági kamera üzemeltetőként kezdtem el tesztelni, pár éve ugyanis egy "sima" webkamerát használtam már ilyen célból. A teszt során tapasztalhattam, hogy azóta szerencsére elég sokat fejlődött a technológia.

Logitech videós biztonsági rendszerek

A legmarkánsabb újítást az adatátviteli közeg jelenti. Annak idején sehogy sem tudtam költséghatékonyan megoldani, hogy a lakás másik végében lévő PC-hez csatlakoztassam a webkamerát, így kénytelen voltam egy külön PC-t beüzemelni a kamera közvetlen közelében. Mindez már a múlté, köszönhetően az elektromos hálózaton keresztül továbbított adatforgalomnak, amely technológia HomePlug névre hallgat. Nem kell tehát semmilyen új madzagot vagy drótnélküli hálózatot kiépíteni, a kamerát egyszerűen be kell dugni egy konnektorba, a PC mellett pedig a vevőegységet kell rákötni az elektromos hálózatra, a kábelét pedig egy USB csatlakozóba, és már kész is vagyunk. Az egyetlen kikötés, hogy az adó- és vevőegységeket nem szabad túlfeszültségvédőre kötni, az ugyanis lehetetlenné teszi használatukat. Jómagam egy hagyományos elosztóra csatlakoztattam, és azon keresztül nagyon szépen működött.

A Logitech háromféle kamerát kínál, melyekből akár egyet, akár tetszés szerinti megoszlásban többet – maximum hat darabot – is használhatunk megfigyelésre. Egy kültéri és két beltéri modell van. Az előbbit időjárásálló kialakítású, ívelt tetejű házba építették. Az alap beltéri változatra szintén az íves forma jellemző, ezt asztalra vagy falra szerelhetjük, míg a másik egy "álcázott" típus, mely asztali órának néz ki, és így kamera funkció mellett annak is funkcionál nagy LCD kijelzőjével. A belső kamerát a hozzá járó talpakkal helyezhetjük el asztalon vagy falon, vagy a mellékelt tapadókorong segítségével rakhatjuk sík, sima felületre, például ablaküvegre. A külsőhöz fali szerelvényt kapunk, melynek egy csukló is része van, hogy megfelelő szögbe irányíthassuk a kamerát. Számomra ez az egy csukló sajnos kevésnek bizonyult, jobb lett volna, ha jobban kombinálható rudakat és csuklókat kapok hozzá, de a legtöbb esetben azért elegendő az alapkészlet is.

Logitech videós biztonsági rendszerek

A vevőegység számítógépre kötése előtt kell telepíteni a WiLife Command Center névre hallgató vezérlőszoftvert. Ez eltarthat egy kis ideig, ugyanis mindenféle komponenst felpakol, kezdve a meghajtóprogramoktól a codecekig. A telepítés végeztével jöhet a csatlakoztatás, ami után a telepítő megkeresi a fellelhető kamerákat. A hálózatnak mindössze egyetlen korlátozása van: egyetlen lakáson belüli kamerákat tudunk kezelni, gyakorlatilag az elektromos kapcsolószekrényünk jelenti a határt. A telepítési folyamat nálam minden gond nélkül zajlott le, 10-15 perc alatt működőképes lett a rendszer. (Mivel kíváncsi voltam a további technikai részletekre is, bementem a Windows Hálózati kapcsolatok menüjébe, ahol kiderült, hogy a telepítő egy újabb Helyi kapcsolatot hozott létre, amely TCP/IP protokollon keresztül kommunikál és fix IP címet használ.)

A már említett WiLife Command Center programon keresztül állíthatjuk be és nézegethetjük a kamerán(i)k által közvetített képet. A programból legfeljebb 6 kamera vezérelhető. Beállíthatjuk a képi jellemzőket, úgymint fényerő és kontraszt, felbontás, bitráta, továbbá tükrözhetjük is a kamera képét. A felvételi beállításoknál megadhatjuk, hogy mekkora mértékű mozgás esetén kezdje el a kamera rögzíteni a felvételt, sőt beállíthatunk zónákat is a képen, ahol a mozgást figyelni kell – például bejelölhetjük az ajtót. Mindezek mellett fix időpontokra is időzíthetünk felvételeket. Az értesítéseknél megadhatunk egy email címet vagy telefonszámot, ahová üzenetet szeretnénk kapni, ha mozgást érzékel a kamera. Az értesítéseknél is megadhatunk időintervallumokat, hogy mikor szeretnénk értesítéseket kapni. A szoftverhez vásárolhatunk még ún. Platina előfizetést is, mely extra funkciókat tesz elérhetővé. Ilyen például, ha asztali értesítéseket is szeretnénk látni a mozgásérzékelős eseményeknél. Még talán a jelszómegadást érdemes kiemelni a beállításoknál, ugyanis beállíthatunk egy jelszót a kamerához való hozzáférés korlátozására, sőt Platina előfizetőként azt is testre szabhatjuk, hogy mikor kérje a rendszer a jelszót (kép megjelenítése, setup, visszajátszás stb.).

Logitech videós biztonsági rendszerek

A kamera 640*480-as felbontásban teljesen élvezhető képet produkált. Nem állítom, hogy megszámolhatjuk vele a ráncainkat, de az arcokat fel lehet ismerni, és azt is gond nélkül észre lehet venni, ha olyasvalaki van otthon, akire nem számítottunk.

Külön érdemes beszélni a kamerákhoz tartozó online szolgáltatásról. A www.wilife.com oldalon ingyen létrehozhatunk egy személyes fiókot, amelyen keresztül online is megtekinthetjük kameránk képét. Ehhez mindössze a fiókunk hozzáférési adatait kell megadnunk a WiLife Command Centerben, és már kész is vagyunk. Az online megtekintéshez az asztali gépünkön futnia kell a WiLife Command Centernek, és egy weboldalba ágyazott Windows Media Playeres lejátszóban máris láthatjuk a pár másodperces késéssel rendelkező kameraképet. Sőt, nemcsak asztali számítógépen, hanem például Windows Mobile operációs rendszerrel rendelkező mobiltelefonokról is hozzá lehet férni a kamera képéhez. Ehhez ugyanúgy be kell lépni a wilife.com weboldali fiókunkba, ahonnan egy különálló Windows Media Player ablakban indul el a lejátszás. Mobilos internet előfizetéssel tehát bárhonnan és bármikor hazakukkanthatunk! Ennek a felállásnak a képe nem kimondottan HD minőség, de azért itt is látszódik az, ha olyasvalaki tartózkodik a lakásban, akinek nem kéne.

Logitech videós biztonsági rendszerek

Az ingyenes wilife.com fiókunkat kisebb-nagyobb pénzösszegekért bővíthetjük a különböző Platina szolgáltatásokkal. Ezek egy része korábban is szóba került, de jár még mellé pénzösszegtől függően 50 MB-10 GB közötti online tárterület, online videómegosztás, távoli keresés és visszajátszás, kapcsolatfigyelés (figyelmeztet, ha offline lesz a kamera), illetve meglepő módon a zoomolás lehetősége is fizetős. A Logitech a Platina szolgáltatások további bővítését is ígéri.

Mindent egybevetve a Logitech biztonsági kamera megoldása egy nagyon ígéretes, rengeteg funkcióval rendelkező otthoni vagy irodai megoldás, HomePlug villamos hálózatot használó adatátvitellel, online és mobiltelefonos követéssel. Sajnos azonban mindennek ára van: a kamerát, PC-s vevőt és szoftvert tartalmazó Indoor illetve Outdoor Video Security Master System elnevezésű alapcsomagok 300 euróba kerülnek, míg további kamerákat 250 euróért vehetünk a rendszerhez. ■

Logitech videós biztonsági rendszerek

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló