Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

FIFA 10

Fűre lépni szabad: Xbox 360-on teszteltük minden idők legjobb focijátékát!

2009.10.13. 00:00 | szerző: Dauby | Ismertető/teszt

Peter Moore elégedett lehet
Amióta Peter elhagyta a Microsoftot és átvette az EA Sports elnöki pozícióját, a kanadai stúdióban gyártott sportjátékok minősége a tökéleteshez közelít. Tavaly az NHL 09 lett a szakma által legjobbnak ítélt sportprogram, az idei évben azonban ezt a titulust várhatóan a FIFA 10-nek fogják odaítélni. Ez pedig két dolognak köszönhető: sokrétűség és elérhetőség. Annyi mindent zsúfoltak bele a játékba, hogy végre egy olyan fociprogram lett, amely garantáltan képes lesz minket a következő rész érkezéséig lekötni. Másrészt a FIFA 10 az egyik legkomplexebb irányítású játékprogram, ami valaha konzolra készült. Ez elrettentő lehet, de a menü teljes terjedelmében foglalkozik az irányítás és a legkülönfélébb cselek, valamint gólörömök pontos leírásával. Az elérhetőséget és érthetőséget szolgálják továbbá az új oktató videók, amelyek a játék minden egyes eleméről, a legalapvetőbb védekezési és támadási megoldásoktól kezdve az új tartalomig mindent bemutatnak, illusztrálnak számunkra.

FIFA 10

Rooney csűddel, kapásból lő...
Egészen elképesztő, hogy a legelső FIFA 1993-as megjelenése óta megragadtunk a 8 irányra épülő irányításnál. Idén végre megkaptuk a teljes, 360-fokos mozgásszabadságot, azaz elképesztő mértékben nőtt elfutásaink és passzaink variálhatósága. Én azt mondom, hogy ez önmagában még kevés lenne, de a FIFA 09 betonszilárdságú védői és passzoknál le-lelassuló MI-je is a múlté. A labdarúgásra manapság oly jellemző, kőkemény fizikai játékot kapjuk a FIFA 10-től, rengeteg lesz az ütközés, lökéses szabálytalanság, taktikai falt és a lelopott labda. Az előző rész egyik legnagyobb hibája volt, hogy a labda "tapadt" a játékosok lábához. Most elég egy jól irányzott odapiszkálás vagy szemből nekifutás és a bőrgolyó máris elpattan! Játék közben, és főképp a FIFA 09-et ezek után kipróbálva jövünk majd rá, mennyire jó irányba változott a játék, mennyivel több lett benne a dinamizmus, az erő, a kiszámíthatatlanság és az izgalom. Online hadszíntéren sincsenek többé félpályát átfutó Rooney-k vagy Ronaldók, akiktől nem lehet elvenni a labdát. Egy láb mindig közbe fog nyúlni és megakadályozni őket sprintjükben. Miért is? Mert idén a labdával futó játékos lassabban szalad, mint tavaly, sokkal inkább megnövelve a szerelés és a zsonglőrködés lehetőségét. Igen, jól olvassátok, a cselezés és az elképesztő trükkök a 360-fokos mozgással kombinálva érvényesülnek igazán: eszméletlen mennyiségű új mutatvány került a játékba, amelyeket ezúttal öt szintre bontottak, azaz nem képes minden játékos mindent bemutatni. Vannak szuper-elit mozdulatok, kizárólag a legjobbak számára. A legjobb védők is képesek egyedi tisztázásokra és a labdazsonglőröket újfajta, fókuszáló módon képesek sakkban tartani.

Idén végre kaptunk rendes időjárási körülményeket, amelyek bajnokságok közben kiszámíthatatlanul változnak. Célszerű figyelembe venni a pálya talajának állapotát, hiszen az új ütközési fizikával együtt könnyen megtréfálhat minket.
Az MI által irányított ellenfél is valósághűebben viselkedik immáron: szorongatott helyzetben gyakran kivágja a labdát vagy elbénázza a védekezést, így lehetőségünk nyílik labdaszerzésekre. Az elöl-hátul halálpontosan gurigázó MI-csapat a FIFA 09-cel már a múlté. A kapusok sokkal pontosabban és agilisabban védenek, nehéz lesz őket megtréfálni: a 16-oson kívülről csak a legpontosabb lövések akadnak majd be. A fejesek pontossága sokat csökkent, így hiába készítünk égimeszelő csatárt, gólt fejelni igazi művészet lesz. A játékvezető a felé tartó labda elől most már igyekszik kitérni, de ha nem sikerül, akkor jót derülnek majd rajta Faragó Ricsiék.

FIFA 10

A gyorsan elvégezhető szabadrúgások és bedobások is a játék folytonosságát szolgálják, csakúgy, mint a sokkal jobb passzolási lehetőségek. MI csapattársaink nem állva várják majd a labdát, hanem reagálnak az adott helyzetre, a támadások folytonossága így nem fog folyton megtörni, mint a FIFA 09-ben.
TIPP: A legkomplexebb trükköket csak a világ elitjébe tartozó futballisták képesek bemutatni. Az egyes focisták trükk-szintjéről adatlapjukon találtok információt.

Benne vagyok a játékban!
A FIFA 10 idei legsikeresebb találmánya minden kétséget kizáróan a Virtuális Profi mód, amelynek segítségével saját játékosunkat a saját arcunkkal (Game Face kép, amelyet PC segítségével szerkesztve küldhetünk át a 360-ra) rakhatjuk kedvenc csapatunkba. Ez még nem forradalmi, de figyeljetek csak! Részt vehetünk vele a Légy Profi bajnokságokban (ahol ugye egyetlen játékost irányítunk csak, a többi csapattagot az MI kezeli, akitől mi kérhetjük a labdát), rendes bajnokságokban, de akár online hadszíntérre is kiléphetünk. Online barátokkal olyan klubot alapíthatunk, amelynek akár mind a 10 játékosa Profi lehet és ezzel a csapattal más Profi alakulatok ellen léphetünk pályára, e klubok külön ranglistáján futhatunk be illusztris karriert.
A hab a tortán és a mód lüktető ereje Profink RPG-szerű megvalósítása. Az alap statisztikákkal érkező focistánkat megfelelő, ún. "teljesítmények" elérésével fejleszteni lehet. Összesen 216 darab ilyen feladatunk lesz játékosunk karrierje során: csatár, szélső, középpályás és védő mivoltunkat egyaránt csillogtathatjuk. Ez a rész olyan szinten addiktív, hogy folyamatosan az adatlapot fogjuk böngészni, mit akarunk legközelebb elérni. Profink minden játékmódban fejlődik, így az online hadszíntéren is, ahol kifejezetten ide kitalált teljesítményeket kapunk. Ha jól teljesítünk, akkor új mezeket, kiegészítőket (csuklópánt, hosszú ujjú mez) és számtalan újfajta stoplis cipőt használhatunk.

FIFA 10

Higgyétek el, életem egyik legnagyobb élménye volt, amikor online Profimmal megszereztem első gólomat, majd gólpasszt adtam és a meccs embere lettem! Nem csupán egy csapatot vagy egy készített játékost alakítottam, hanem az általam trenírozott, nevemet és arcomat viselő avataromat. Csapattársaim és az ellenfelek is mind-mind Profik voltak, azaz igazi, komoly elismerés, dicsőség egy-egy ilyen pillanat.
Profink minden statisztikáját részletbe menően elemezhetjük és nézegethetjük. Tervezgethetünk, hogy a kiváló rúgótechnika után behelyezzük magunkat védőnek, hogy az emberfogást és szerelést is fejlesszük, valamint a védőkhöz kötődő egyéb teljesítményeket (gólvonalról szerelés, lövés blokkolása, gól nélküli meccsek stb.) is tuningoljuk. Azért érdemes jól szerelni csatárként, mert a figyelmetlen védőt egy váratlan letámadással megtréfálva labdaszerzés után ziccerbe juthatunk.
INFO: A játékosok olyan szinten "lerohanták" a Virtuális Profi módot, hogy csak e miatt kellett javítást kirakni az első héten, maguk az alkotók sem számítottak ekkora sikerre!
TIPP: A játék egyik legkomolyabb achievementje is Profinkhoz kötődik, akinek 100, meccseken elérhető teljesítményt kell megszereznie!

Egyéb újítások, dióhéjban
A FIFA 09 Menedzser Módja komoly átfésülésen esett át, javult a játékosok fejlődése, az átigazolások kezelése, csökkent a hihetetlen leigazolások és a blőd megmozdulások száma. Ez a mód önmaga akár külön játék is lehetne, de itt integrálva van, így természetesen a meccseket lejátszhatjuk. Sajnálom viszont, hogy hangsúlyosan ebből a játékmódból szerezhető a legtöbb achievement.
Az elérhetőséget említettem már a cikk legelején. Ennek legnagyobb vívmányaként gyakorló arénánkban már pontrúgásokat, sőt gyakorló meccset is vívhatunk. Profink természetesen az arénában is fejleszthető. :-) Az egyedileg létrehozott szabadrúgás-kombinációnkat elmenthetjük és meccsen, éles helyzetben, ellenfelünket meglepve használhatjuk.
A tavalyi Live Season továbbfejlesztése az Élő Idény 2.0, amely idén már fizetős résszé lépett elő (tavaly az általunk választott ligát még ingyenes megkaptuk). Kedvenc klubunk aktuális, valós szezonját követhetjük végig és az életből átvett mérkőzéseket játszhatjuk le. Átírhatjuk a klub történelmét, dicső győzelemre vezetve az együttest. Időrendben mindig az életben lejátszott utolsó mérkőzésig juthatunk csak el, a következő mérkőzésig azonban edzőmeccseket vívhatunk csapatunkkal, a taktikai részt gyakorolva. (Mj.: Sajnos ez a rész a teszt írásának idején technikai probléma miatt nem volt elérhető, így nem tudtam kipróbálni.)

FIFA 10

Jelentős fejlesztéseken esett át az online rész is. Ellenfeleink immáron hasonló erősségű játékosok lesznek, akikkel kemény csatákat fogunk vívni: nincs több megalázó vereség egy jóval jobb tudású játékos ellen. Az online FIFA-játékok Achilles-sarkát jelentő, meccs közben kilépő, csaló játékosok ezúttal már nem menekülhetnek. Ha kilépnének, helyüket az MI veszi át, a meccset pedig elvesztik, ami megjelenik statisztikájukban. Nekünk csak be kell fejezni a meccset az MI ellen, és plusz egy győzelmünk lesz. Online viadal után kapunk egy kiértékelést, amelyen láthatjuk, online profilunk most éppen hányas szinten jár, mennyire van a következő szint. Minden vereséggel pontokat vesztünk, minden győzelem pedig sok-sok pontot hoz számunkra, azaz online több pontot szerezhetünk egy mérkőzés alatt, mint az MI ellen játszva. Pontjainkat PC-n költhetjük el az EA Store-ban, újfajta kiegészítőket vásárolva.
A FIFA 10 Üzletben érhetünk el minden plusz tartalmat. Nyelvi verziók, Élő Idény 2.0 ligák és a DLC-k is innen tölthetőek le. Jelen pillanatban ingyenes tartalomként a Santiago Bernabeu, kedvenc csapatom, a Real Madrid szentéje volt még csak letölthető (persze hogy letöltöttem!), de ez biztosan bővülni fog. Profink képességét néhány pont ellenében 5 vagy 20 meccsre mesterségesen feltuningolhatjuk, így villantva egyet a haverok előtt. ;-)

A magyar verziót ismételten Faragó Richárd és Hajdú B. István kommentátorokkal élhetjük át, akik szellemes közvetítése gyakran csal majd mosolyt arcunkra. Csakúgy, mint tavaly, idén is zseniális párost alkotnak, nagy gratuláció nekik és a munkájukért felelősöknek.

FIFA 10

Meccsre fel!
A FIFA 10 máris minden idők legsikeresebb focijátéka, az eladásai minden képzeletet túlszárnyaltak (ebbe persze a különböző áruházak jelentős diszkont-kedvezményei is belejátszottak). A számtalan fejlesztés, a sokkal változatosabb, fizikai kontaktusra épülő játékmenet, a fifikás magyar kommentátorok, és a szenzációsan összerakott Virtuális Profi mód már önmagában megéri a FIFA 10 beszerzését. Számtalan egyéb játékmódja és a jelentősen megreformált online rész pedig azt mondatja velem: fűre lépett az idei év legjobb sportjátéka.
Akkor mi marad más hátra? Irány a pálya! :-) ■

FIFA 10FIFA 10FIFA 10

A teszt az Xbox 360 verzió alapján készült.

értékelés

FIFA 10

Pozitívumok
  • Az eddigi legkomplettebb fociprogram: rengeteg lehetősége hosszú-hosszú hónapokra leköt
  • 360 fokos mozgástérre és fizikai kontaktusra épülő játékélmény
  • Lehengerlően addiktív Virtuális Profi mód
Negatívumok
  • Sok pontatlan kommentátori szöveg (leginkább szöglet, kirúgás és bedobás keverése)
  • Összesített statisztika hiánya
  • Az achievementek túlságosan a Menedzser Módra fókuszálnak
9,0
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 10
hangulat 9
FIFA 10
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
FIFA 10

hozzászólások (71)

Kiss Gábor
Kiss Gábor 2010.02.14. 09:54
letöltöttem a fifa 10-et el akartam indítani és kéri a lemezt ami nincs
Valaki tudna segíteni h mit csináljak ilyenkor???
gothmog
gothmog 2010.02.14. 11:04
Mondjuk vedd meg a boltban, ott lemezt is adnak hozzá...
richy25
richy25 2010.04.03. 03:07
Hát, hidd el jobban jártál így!
ez most komolyan ilyen... trágya?! Billentyűzettel gyak. irányíthatatlan, cselezés kivitelezhetetlenség határát súrolja, mozgások ugye konzolnál 360°-ban kivitelezhetők, PC-n meg maradt a 8 irányú mozgás, kedves... Meg lehetett volna csinálni PC-re is normálisan, de minek? Úgyis mindenki konzolra veszi meg... fú de utálom a konzolokat!
ricsi_1994
ricsi_1994 2010.05.03. 22:10
sziasztok! nekem az a bajom hogy van ez az egér billenytyűzetes irányítás és úgy jácottam h az egérrel irányítottam mindent és most vissza állítódott az alapértelmezettre tehát a billenytyűzettel kel mindent irányítani szval vissza szeretném állítani egér billenytyűre nem tudjátok hogyan kell??? merténmár a saját fifa10ben is probáltam a vezérlésnél de hiába köszi a válaszokat
szabinho777
szabinho777 2010.05.19. 15:23
Sziasztok!
újra fel kellett tennem a windowst és nem tudom hova menti a file-okat a fifa 10. vki meg tudja mondani nekem hogy pontosan hova menti, hogy ha újra felrakom meglegyen?
Előre is köszi!
ajánlott olvasnivaló