Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Képlet DVD

Egy közepes film A holló rendezőjétől, kevés extrával.

2009.10.13. 00:00 | szerző: helti | DVD

A Képlet című filmről sok mindent elmond az a tény, hogy ha nem Alex Proyas (A holló, Dark City, Én, a robot) ült volna a rendezői székben, és nem egy bizonyos Nicolas Cage játszotta volna az ügyeletes világmegmentő szerepét, akkor valószínűleg csak valamelyik kereskedelmi csatorna szombat esti érdektelen műsorai között kapott volna helyet – bár ez esetben a film legfőbb erősségének számító látvány is erősen leegyszerűsödött volna. Hogy mi Proyas munkájának többi pozitívuma, nehéz lenne összeszedni. Mindenesetre a történet a következő:

Képlet DVD

1959-ben egy amerikai általános iskola ünnepségén a diákok azt a feladatot kapják, hogy rajzolják le, szerintük milyen lesz a jövő. Az egyik kislány rajz helyett számokkal írja tele a papírját, állítása szerint titokzatos hangok parancsára... Ezután az elkészült képeket bezárják egy időkapszulába, hogy 50 év múlva nagy ünnepség közepette elővegyék a történelmivé sárgult gyerekrajzokat, a félévszázaddal későbbi diákoknak pedig házi feladatként ezeket a képeket kell megvizsgálniuk. A rejtélyes számokkal telezsúfolt papír Caleb Koestler kezébe került, akinek édesapja - történetesen egy asztrofizikus-, bizonyos John Koestler (Cage), elképesztő felfedezést tesz: a kislány által leírt számok az elmúlt 50 év minden egyes katasztrófájának dátumát rejtik. Viszont még két időpont beteljesületlen maradt a papíron, így megkezdődik a versenyfutás az idővel...

A film látványvilága igazán meggyőző, de teljes mértékben nélkülözi a Holló vagy a Dark City egyedi vizuális megoldásait: a Képletben mindez lesüllyed a hollywoodi blockbusterek hagyományos szintjére. Nicolas Cage a világmegmentő professzor szerepében hozza a tőle mostanában megszokott, különösebb érdemek nélküli alakítást. Talán a film befejezése (és itt nem a vége főcím megkönnyebbülést nyújtó látványára gondolok) adhat okot arra, hogy néhány percre elgondolkodjunk a mondanivalóján.

Képlet DVD

Sajnos a DVD kiadás extrái sem tartogatnak különösebb meglepetéseket. A mindentudó képlet - így készült a film címen egy 12 perces werkfilmet láthatunk, amelyben az alkotók kitérnek a Képlet forgatókönyvére, a vizuális effektekre, különösen nagy hangsúlyt fektetve a film egyik leglátványosabb, 3 perces hosszú beállítására, valamint a Nicolas Cage-dzsel folytatott munka örömeire, akinek álláspontját interjú hiányában sajnos nem ismerhetjük meg. Egy hosszabb, és részletesebb werk sokat javított volna a korong színvonalán, de ez a rövidke kisfilm nem fog minket túlságosan izgalomba hozni. Az apokalipszis víziói című 17 perces rövidfilmben pedig a világvége mitológiát boncolgatják az alkotók, és a Képlet tudományos-fantasztikus vonalának realitását elemezgetik. Ezek mellett még három filmajánlót tekinthetünk meg a lemezen, és ezzel ki is merítettük az "Extrák" menüpontot. Ami a hangsávokat illeti, a korongon magyar szinkron és az eredeti angol nyelv közül választhatunk, a feliratok is csupán erre a két nyelvre terjednek ki.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Képlet DVD változata a filmhez méltó szegényes kiadásban került a boltok polcaira. Szigorúan csak elvakult Proyas és Cage rajongóknak ajánlott! ■

Képlet DVD

hozzászólások (19)

McCl@ne
McCl@ne 2009.10.19. 11:04
Oké, ON:

A kritika ezen a néhány végtelenül sekélyes mondaton kívül semmit nem mond a filmről:
"A film látványvilága igazán meggyőző, de teljes mértékben nélkülözi a Holló vagy a Dark City egyedi vizuális megoldásait: a Képletben mindez lesüllyed a hollywoodi blockbusterek hagyományos szintjére. Nicolas Cage a világmegmentő professzor szerepében hozza a tőle mostanában megszokott, különösebb érdemek nélküli alakítást. Talán a film befejezése (és itt nem a vége főcím megkönnyebbülést nyújtó látványára gondolok) adhat okot arra, hogy néhány percre elgondolkodjunk a mondanivalóján."

Ezzel hogy lehet egyetérteni? A semmivel.
Mi a konkrét baj a filmmel?
Hadd értsem meg!
Gump
Gump 2009.10.19. 11:11
Írtad az elején, hogy egyszer írnak kritikát, az is szar. Ez nem kritika, a DVD kiadványt mutatják be (ilyen bemutatóból meg már jó pár volt). Szerintem így kezeld a dolgot, nem hiszem, hogy komoly elemzésbe akart bárki belefolyni a bemutatók kapcsán.
Dark Archon
Dark Archon 2009.10.19. 11:24
A konkrét probléma, hogy Cage összevissza firkál a táblára egy filctollal és hol a dátumokat, hol a halálokat jelöli pirossal. De ez még megbocsátható, hiszen a dublőr honnan tudta volna melyik szín melyik, míg Cage kur... aludt a lakókocsiban. De az űrhajón nincs rács! Mindenki tudja, hogy egy gyerekeket szállító űrhajóra kell rács az ISO9002 óta!
Fear666
Fear666 2009.10.19. 12:26
Szvsz nekem Cage a kedvenc színészem.Az összes műfajban gyakorlatilag nagyot alkotott.De az örök klasszikus tőle a Las Vegas Végállomás 1995ből.Nincs még egy ember aki ilyen hitelesen el tudná játszani a szerepét és erről nem vagyok hajlandó vitát nyitni.

A képlet pedig lehet hogy csak egy közepes film, de közel sem "szar".Fikció van benne bőven, de mégis a mondanivalója elgondolkodtatott nem csak engem hanem sok más embert is rajtam kívül.
zotya75
zotya75 2009.10.20. 14:22
A mostanában látható filmekhez hasonlítva jó! Érdekes vízió, kicsit hasonlít az "Amikor megállt a föld"-höz.
Cage hozza önmagát, megint piál, de legalább nem őrül meg... :-)
Nekem tetszett!
8/10
ajánlott olvasnivaló