Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer

Összefoglalónk a multiplayer játékmódról és az első DLC-ről.

2010.05.13. 13:00 | szerző: Phoenix | Ismertető/teszt

A Modern Warfare 2 megjelenésekor már olvashattatok nálunk egy ismertetőt az egyjátékos kampányról, és megígértük, hogy a multiplayer résszel külön cikkben fogunk foglalkozni. Mert megérdemli. Azóta nyúztuk is sokat a játékot, és most, a nemrég megjelent, új multi pályákat tartalmazó első DLC (a Stimulus Package) kapcsán aktuálissá is vált, hogy végre elkészüljön a multiplayer cikk is.

Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer

A Call of Duty: Modern Warfare 2 multiját megjelenése óta játszom, több mint 280 óra játékidőm van benne eddig, a Call of Duty 4: Modern Warfare korszak meg már elég régen volt, így kissé összemosódnak a dolgok. Azt bátran kijelenthetem így elöljáróban, hogy az új rész összességében magasan jobb, mint az elődje, de nem minden vonásában. Van két apróság – vagy talán nem is olyan apróság –, amit meg kellett szokni, de ezekről később, lássuk előbb a multi rész főbb tulajdonságait és újdonságait!

Ugyanúgy, mint az előző részben, itt is tapasztalati pontot kapunk a tevékenységünkért, és rangokat tudunk lépni. XP-t kapunk, ha lelövünk valakit, kicsit több XP-t kapunk, ha ezt fejlövéssel sikerül, vagy ha épp azt a játékost lőttük le, aki előzőleg megölt minket stb. Mindenképp némi bónusz jár a meccsek végén, persze több, ha a mi csapatunk nyert. Emellett különféle achievementeket is elérhetünk, elsősorban a fegyverekkel külön-külön, vagyis megadott darabszámú frag az adott fegyverrel újabb adag XP-t jelent. Adott fegyverrel, adott szerelékkel elért fragek szintén újabb adag XP-t eredményeznek. Ezen felül vannak fegyvertől független achievementek is: olyan egyszerűbbek, mint például egy lövéssel több ember leterítése, de vannak összetettebbek is, például öljünk meg valakit dobókéssel, miközben villanógránát vakított el minket. Az újabb fegyvereket és felszerelést adott rang elérésénél kapjuk, de mint látjátok, csőstül jön az XP, peregnek a rangok, így nem olyan rettentő nagy kihívás a maximális 70-es szintet elérni (nemrég pedig napokig dupla XP járt mindenkinek). Ha valaki elérte már a 70-es rangot, de nem akar lemondani a szintlépés élményéről, az beléphet a Prestige-módba, ami annyit jelent, hogy kap egy új – Prestige 1-es – csillagot, és elölről kezd mindent, újra minden fegyverért meg kell dolgoznia. Ha ismét elérte a legnagyobb rangot, továbbléphet a következő Prestige szintre, és így tovább, egészen 10 szinten keresztül.

Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer

Fegyverarzenál tekintetében semmi okunk nem lehet panaszra. Van egy kis kavarodás az előző részhez képest, de hamar megszokható. Ez alatt azt értem, hogy például a CoD4 MW-ben a legjobb mesterlövész fegyver a Barrett volt, itt meg azt nyomják a zöldfülű újonc kezébe. Hozzá kell tegyem, itt nem az a rendszer van, hogy egyre jobb és jobb fegyvereket kapok. Nem, nem jobbak, csak újabbnál újabbak, ez nagyon fontos. A fegyverek tulajdonságait remekül kiegyensúlyozták, így mindenki találhat magának valót. Kifejezetten jó ötletnek tartom, hogy az egyes rangú újoncok is kapnak pár előre összeállított osztályt felpimpelt fegyverekkel, hogy tényleg ne érezzék nagyon elveszettnek magukat. Elsődleges fegyverekből 4+1 kategóriában 23+1 közül választhatunk. Az a bizonyos +1 egy golyóálló plexipajzs, amit fegyvernek ugyan nem nevezhetünk, bár elég nagyokat lehet vele ütni. A pajzsos ellenfelek külön taktikát igényelnek, miután lőni nincs értelme őket. Vagy robbanóanyaggal, vagy vakítással, vagy több irányból támadással érdemes próbálkozni. Másodlagos fegyverből is találunk 19 fajtát, a pisztolyoktól a rakétavetőkig. Okos megoldásnak találtam, hogy a shotgunokat a másodlagos kategóriába rakták, a sniperek előszeretettel használják is. Szerelékekből szintén bővült a lista. Személyes kedvenceim ezek közül a heartbeat-sensor és a thermal scope. Amiket egyébként nem használok, miután hasznosabbnak találtam az FMJ-t... :-)

Perkekből is van 16 féle, amiből egyszerre három lehet aktív. (Ha valaki nem tudná: a perkek olyan bónuszok, amelyek a karakterünk egyes tulajdonságait javítják, például gyorsabban fut, csendesebbek a léptei, stabilabban céloz, gyorsabban táraz újra stb.) A perkeknek is két szintje van, vagyis ha valamelyikkel teljesítjük a hozzá tartozó feladatot (challenge-et), akkor megkapjuk a másodlagos funkcióját. Például a Commando perkkel alapesetben nagyobb távolságban tudjuk használni a kést, bizonyos számú késes frag után pedig az esésektől nem fogunk sebződni. Ezekkel, és a fent említett szerelékekkel érdemes kísérletezni, mert nem tudhatjuk előre, hogy melyik kombináció fog leginkább passzolni a játékstílusunkhoz, és nagyon sokat jelenthet, ha megtaláljuk a megfelelőt.

Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer

Rengeteg újdonságot találhatunk a killstreak rewardok háza táján is. Az első részben mindössze három volt. Egyszerre itt is csak három lehet aktív, na de ezt a hármat most 15 lehetőség közül válogathatjuk össze (miután unlockoltuk azokat). A skála a felderítő drone-tól a taktikai atomcsapásig terjed. Igen, atombomba... Ha megkaptad (egy 25-ös killstreak után), csak megnyomod a gombot, és egy villanás alatt vége a játéknak. Szó szerint... Na de ebben nincs semmi poén, az igazi flash, amikor egy pálya fölött köröző Apache helikopter gépágyújával apríthatunk, egy kézikonzolon keresztül irányítva a földről. Nem is beszélve az AC-130-ról. Ezek mondjuk elég durván hangzanak – azok is –, de szerencsére van ellenszerük, különféle irányított rakéták állnak rendelkezésünkre ezek ellen.

Játékmódokból alapvetően nyolcféle áll rendelkezésünkre (Free for All, Team Deathmatch, Domination, Demolition, Sabotage, Headquarters Pro, Search & Destroy, Capture the Flag), ezen felül ezeknek különféle variációit is megtalálhatjuk a listán. Például van hardcore mód (erősebb sebzéssel), third person verzió, vagy több játékmódot kisebb vagy nagyobb csapatoknak összegyűjtő módozatok. (A játék megjelenését követően amúgy fokozatosan bővült egy-két újabb játéktípussal a lista, ami igazán örvendetes, mert egy-két régi kedvencem még kimaradt az elején. – Dino)

Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer

Újdonságnak számít még a játékban a title (cím) és az emblem (embléma). Ezek a nevünk mellett jelennek meg, és különféle eredmények, achievementek alapján kapjuk őket. Az elért eredményeink egyébként a szerveren kerülnek eltárolásra, tehát ha otthon is játszunk meg a munkahelyünkön is – szigorúan ebédszünetben természetesen :-) –, akkor sem vész el semmi eredményünk.

Ahogy a bevezetőben említettem, van pár negatívum is a Modern Warfare 2-vel kapcsolatban, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az első, nagyobbik probléma, hogy itt nincs dedikált szerver, tehát nem tudunk a jól bevált szervereken a megszokott társasággal játszani, az IWNET rendszerében (mely amúgy a Steamen keresztül üzemel) mindössze a játéktípust tudjuk kiválasztani, azután automatikusan bekerülünk egy játékba. Lehetőségünk van privát meccs indítására is, ilyenkor mi választjuk meg a pályát, a játéktípust, és barátainkat invitálhatjuk magunk mellé. Ha pedig mások által indított játékhoz szeretnénk barátokkal együtt csatlakozni, akkor először összehívjuk őket party-ba, majd úgy kattintunk a játékhoz csatlakozáshoz. A dedikált szerverek hiányának következménye, hogy egy-egy ilyen játék során mindig az egyik játékost választja ki a központi szerver hostnak (a játékosok nem tudják, kit). Ha ő kilép, az megszakítja a játékot, hiszen új hostot kell keresni, ez sajnos eléggé ki tudja zökkenteni az embert. A kisebbik probléma pedig az, hogy mások játékához csatlakozva nem választhatjuk meg, hogy melyik pályán szeretnénk játszani. Ha nem tetszik az, amelyikre bekerültünk, akkor annyit tehetünk, hogy leszavazzuk, esetleg kilépünk, mielőtt megkezdődik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szerintem mindegyik pálya remek, nem is szoktam egyik ellen sem szavazni. Természetesen itt is van kedvencem, de egyikkel sincs különösebb bajom. A játékosok maximális száma 2*9, így a jó kis kaotikus, agyatlan tömegmészárlásokról is le kell mondanunk, amik az előző részben a Shipmenten és a Killhouse-on voltak leginkább jellemzőek. Ezt persze köszönhetjük ismét a konzolos "optimalizációnak", sok más remek PC-s játék értelmetlen megcsonkításához, lebutításához hasonlóan. Utólag került be egyébként a Rust nevű pálya, ami ezt az idilli kaotikus-vérengzős hangulatot hivatott felidézni.

Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer

Végül ejtsünk szót a napokban kiadott Stimulus Package-ről, amely az alapjáték 16 multiplayer mapje mellé 5 új pályát tartalmaz. 13,99 euró öt darab pályáért – ez elsőre kicsit soknak tűnhet. Ráadásul nem is mind új, az ötből kettőt a CoD4 Modern Warfare-ből emeltek át (Crash és Overgrown). De hát mégis csak öt príma "új" pálya, az ember megveszi gondolkodás nélkül. Aztán jön a meglepetés... Azt még csak-csak megszokja az ember, hogy az alapcsomagban nem lehet pályát választani, de ha a Stimulus pályáin akarunk játszani, akkor még csak játékmódot sem választhatunk játékhoz csatlakozásnál! (Mindössze annyit, hogy sima vagy hardcore játékverziót szeretnénk.) A játékmódokkal pedig már kicsit másképp állok, mint a pályákkal: itt nem az a helyzet, hogy mindegyik jó, de vannak kedvenceim, hanem némelyiket kifejezetten utálom. De nem, nem válogathatunk. "Az új pályákon akarsz játszani? Akkor most ilyen módban játszol, és kuss!" Aláznak végig, több meccsen keresztül, mert olyat vagyok kénytelen játszani, amilyet nem szoktam, aztán mire az a játékmód jönne, amire vártam, addigra már olyan ideges vagyok, hogy az meg azért nem megy... Magukkal a pályákkal egyébként semmi probléma nincs, de ez így egyszerűen élvezhetetlen. Azon keveseknek nyújthat esetleg szórakozást, akik minden módban szoktak játszani, és még mindegy is nekik, hogy melyiket mikor, de ők véleményem szerint nem lehetnek túl sokan. Szóval ennek fényében az a 14 euró nem kicsit sok. Nagyon sok! Jelen állapotában a Stimulus Package véleményem szerint nem éri meg az árát.

A Call of Duty: Modern Warfare 2 alapjáték kötelező darab! Mind az egyjátékos kampány, mind a multi utolérhetetlen, felülmúlhatatlan és megunhatatlan. Sem előtte, sem kiadása óta nem láttam olyan játékot, ami ehhez fogható hangulatot tudna nyújtani, minden benne van, ami kell, de nincs túlbonyolítva. A Stimulus Package-dzsel meg akik nem vették meg azonnal, szerintem várják meg az esetleges javítást, hátha rájönnek az Infinity Wardnál is, hogy ez így nem az igazi... ■

Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer
Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayerCall of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer
Call of Duty: Modern Warfare 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Call of Duty: Modern Warfare 2

hozzászólások (20)

mark1993
mark1993 2010.05.21. 17:21
meg hogy össze-vissza dobol szerverről szerverre
- nincs kihajolás
- nem én választhatom meg azt hogy melyik csapatban akarok lenni:-((
powerhouse
powerhouse 2010.05.21. 17:22
azért az elég szar focimeccs, ahol csalnak és még a pálya állapota is szar.
mark1993
mark1993 2010.05.22. 11:06
Hogyan lehet ezt a szemetet leszedni a gépről?
Royce95
Royce95 2011.04.11. 19:24
Nekem teszik az MW2 nekem nincs bajom a Steam-el, és szerintem sokkal jobb mint a négy pl: több fegyver, több killstreak, prestig mod, több kiegészítő ,több festés és jobb perkek.
kukacosalma
kukacosalma 2011.07.13. 19:07
Sziasztok!
Eladnám a cod6-omat. Teljesen jól működik,semmi baja. Eredetileg 10000-ért vettem,most féláron, 5000-ért adnám! Megéri,mert a crackelt változat szarabbul megy sokkal! Steam felhasználónevet,jelszót is adok hozzá!
Ha érdekel írj: bejczi.a@freemail.hu
ajánlott olvasnivaló