25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City

A két remek X360-as GTA IV DLC egyben érkezett meg a PC-s játékosoknak.

Írta: Gerry 9 hozzászólás

GTA-val játszani jó. Mert lehet benne autót lopni. Aztán autóval tömegeken keresztülhajtani. Utána pedig szitává lőtt autóstól felrobbanni, és elölről kezdeni az egészet. Azaz autót lopni... aztán lemenni és lerészegedni egy motoros kocsmában, miután elkísértük a Szaharánál csupán kicsit homokosabb főnökünket ruhát venni. Kérdezhetné erre az átlagos GTA fan, hogy akkor most mi van? Grand Theft Auto: Episodes from Libery City, kérem, ez van.

A látszal csal. Ez nem a Mad Max újabb része
A látszal csal. Ez nem a Mad Max újabb része

A tavalyi év elején illetve végén debütált Xbox 360-ra a Grand Theft Auto IV két kvázi kiegészítője, manapság roppant népszerű letölthető tartalom formátumban. Nemrég PC-re (és PS3-ra) is megérkeztek, némileg hagyományosabb, kör alakú DVD (ill. Blu-ray) formájában. A The Lost and Damned és a Ballad of Gay Tony technikailag kevéssé különül el egymástól, hiszen a menüben választhatjuk ki, hogy melyik történetet akarjuk végigjátszani – ez pedig körülbelül 9 óra lesz fejenként, ami igen tisztes játékidőnek mondható holmi letölthető tartalmak esetében.

A The Lost and Damned egy motoros banda hétköznapjaiba kalauzol el bennünket, ahol a játékot elnézve szex ugyan kevés akad, de a rádiót bekapcsolva rock’n’roll viszont minden mennyiségben. És persze ellenfél is, hiszen mi mással is múlatná egy efféle banda az idejét, mint a rivális társaságok likvidálásával? Főhősünk, Johnny Klebitz első ránézésre abszolút nem szimpatikus, de csak azért, hogy mikor másodjára nézünk meggyötört orcájára, még annyi szimpátiát se érezzünk irányában, mint első nekifutásra. Meglehet, harmadszorra már a monitor is borul a nagy nézelődésben. Balra, el. Hősünk agyontetováltságát nagyjából egy láncfűrész finomságához hasonló lelkivilággal tetézi, amelyre abszolút modortalansága teszi fel a virtuális koronát. Egy szó mint száz, a Grand Theft Auto széria egyik legantipatikusabb főhősét kapjuk meg, akinek ráadásul még a fizimiskáját sem változtathatjuk meg érdemben, hiszen az alapokat adó GTA IV-gyel ellentétben ruházkodni nem fogunk a The Lost and Damnedben, következésképpen ugyanazt az übermacsó motoros szerelést nézhetjük a játékidő során. De maga Libery City sem változott sokat, hiszen azon kívül, hogy feltűnt egy rakat motoros, illetve ezzel szinkronban új motorfajták jelentek meg, amelyek lényegesen jobb vezetési modellt kaptak, sok újdonságot nem fogunk találni a bűn városában, és a játékmenetben sem. Kivéve talán azt az apróságot, hogy a kiegészítőt nyugodtan elnevezhetnénk "Grand Theft Motorcycle"-nek is, hiszen a sorozat eddigi részeitől eltérően, de a kerettörténetből logikusan adódóan igen sűrűn dalolászhatjuk a "Born to be Wild"-ot, miközben egészen az első szembejövő fáig repesztünk chopperünkel. Mással nem nagyon, hiszen bár a GTA játékok történetében valóban nóvumnak tekinthető, hogy főként motorral fogunk furikázni, a megszokott változatosság az egyéb közlekedési eszközöket tekintve ezúttal elmarad: nem fogunk se helikoptert, se motorcsónakot, se fűnyírót vezetni. Amennyiben meggyűlik a bajunk Libery City kiterjedt bűnszövetkezeteinek valamelyikével, csapattársainkat is bevonhatjuk a mókába egy egészen elképesztő technikai vívmánnyal: felhívjuk őket telefonon. Ők pedig jönnek, fejlődnek, és rosszabb esetben meghalnak, de aggódnunk nem kell, mert mindig akad valaki, aki beáll közénk golyófogó státuszba.

A bili, avagy a kuka kiborult
A bili, avagy a kuka kiborult

A The Lost and Damned története viszonylag jó, az átvezető animációk ha lehet, még élettel telibbek, mint az eddigiekben, és bónuszként számos karakter visszaköszön a GTA IV-ből, kezdve magával Nico Bellickel. Mi több, az oldalán olyan küldetéseket is újrajátszhatunk, ahol Johnny valóban feltűnt a GTA IV-ben.

Tapló barátunkkal ellentétben a Ballad of Gay Tony az élet fényűzőbb, ámbár nem kevésbé sötét oldalát mutatja be Louis Fernando Lopes fő- (de nem cím-) szereplésével. Központi figuránk családja nyilvánvalóan nem Norvégiából emigrált az USA-ba, hanem inkább a Dominikai Köztársaságból, s gyermekkorát a kvázi gettóban megélve, néhány évet a sitten lehúzva érett közepesen tisztességes állampolgárrá. Közepesen tisztességessé, igen, hiszen nem egy kimondott bűnözővel állunk szemben, hanem egy, az éjszakai, de nem feltétlenül alvilági életben boldogulni igyekvő emberkével, akinek persze mindig van gondja a szeretett mamára. Meg a haverokra, akik piti bűnöző létüket próbálják nagyobb akciókkal feldobni, azonban a csúcs helyett mindig kis híján a rendőrség szeretetteljes ölelésébe futnak.

A videó folytatásából kiderült, ez a politikus aztán csóválja
A videó folytatásából kiderült, ez a politikus aztán csóválja

A Ballad of Gay Tonyban már relatíve több új autótípussal találkozhatunk, mint elődjében, az azonban egy másik kérdés, hogy ez a szám még mindig rém alacsony. E tekintetben túlzottan nem törték magukat a fejlesztők, hiszen Libery City vajmi keveset változott; ami önmagában nem baj, de új autómodellek, és új járókelők aligha ártottak volna. Vannak persze jópofa, közepesen innovatív lehetőségek, mint például a The Lost and Damned esetében a bandaharcok, avagy a Ballad of Gay Tony esetében az utcai harcos viadalok, de aligha van játékos ezen a planétán, akit szívszélhűdés közeli állapotba hozna az újítások áradata.

Emlékezetes karakterből relatíve kevés akad az epizódokban, ezek közül a legjobban egyértelműen Yusuf Amir figurája sikerült. (Akinek hangját a mindig remek Omid Djalili adja, aki voltaképpen a kedvenc perzsa származású humoristám. Más kérdés, hogy lényegében nem is ismerek másik iráni humoristát. Mentségemül szolgáljon, más se nagyon.) Ő valamely olajsejk csemetéjeként szinkronban akar magának pénzt és hatalmat (és nőket) szerezni, illetve elérni, hogy apuci büszke legyen rá.

A romantikus motorreklámok miért nem említik soha a szétázást?
A romantikus motorreklámok miért nem említik soha a szétázást?

A grafika tekintetében nagyjából ott vagyunk, ahol voltunk másfél éve, a GTA IV megjelenésekor. Avagy bő két éve a konzolos verzió megjelenésekor, de nem, mert kicsivel több, mint egy éve jelent meg a The Lost and Damned, majd tavaly ősszel a Ballad of Gay Tony – tegye fel a kezét, aki mindent értett. A fent vázoltak szerint némileg problémás megítélni a grafika milyenségét, azonban tény, hogy bár a látványvilágtól magától értetődően már nem vágjuk hanyatt magunkat, szépnek továbbra is szép és nagy. Mármint a térkép, mert az a megszokottak szerint, pontos számokban kifejezve konkrétan marha nagy.

Bár alapvető változásokat, netán új területet nem hoz, a Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City egy teljesen korrekt összeállítás a két letölthető tartalomból, melyek roppant szórakoztatóak és addiktívak tudnak lenni úgy is, hogy lényegében ugyanazt kapjuk, mint a GTA IV esetében. És ami jó, az jó. És legfőképpen meglehetősen hosszú.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%
grafika
8
hangok
10
játszhatóság
9
hangulat
9
Pozitívumok
 • Vérbeli GTA
 • Remek szinkronhangok
 • Kiegyensúlyozott játékmenet
Negatívumok
 • Viszonylag kevés innováció
 • Kevéssé érdekes történet
 • Nem túlzottan érdekes karakterek

További képek

 • Szimpatikus, ugye?
 • Volt egyszer egy Dragon Ball...
 • és akkor most tessék kitalálni, itt mi történik éppen
 • És lelövi!
 • Segítség az elõzõ kérdéshez
 • Ezt csak azért, mert szeretjük a robbanásokat
 • Kocsma állott, most kõhalom...
 • Innen egy út vezet: le, és Load Game
 • Mert még mindig szeretjük a nyakkendõigazításos robbanásokat
 • Ez van a TV-ben. De komolyan
 • Szombat esti gáz
 • Ez kérem egy rendkívül komoly játék
 • A bácsi repülni tanul

Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City

Platform:

Kiadó: Rockstar Games

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés:
2010. április 16. PC
n/a: PS3, X360

Minimális rendszerigény: Core 2 Duo 1,8 GHz/Athlon X2 64 2,4 GHz, 1,5 GB RAM, 256 MB-os 3D kártya (GeForce 7900/Radeon X1900 vagy jobb), DVD-ROM, 16 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Roland921026
Roland921026 [76]
Hello én azt szeretném megkérdezni, hogy lehet a játékban trainert használni mert letöltöttem márt jó párat,de egyiksem akar müködni?
kbalint17
kbalint17 [2]
windows live profilról beszélek a ballat of ..ba amikor a home gombot megnyomom hogy bejelentkezzek
kbalint17
kbalint17 [2]
hogy lehet csinálni profilt mert kér cd kodot amikor akarok ha nem csinálok nincs mentés
Kerekes95
Kerekes95 [27]
Sziasztok!
Nem tudjátok multiba hogy lehet belépni?
köszi elörre a választ.
AssassinXD
AssassinXD [22]
Nek holnap után lesz meg!:-)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (9 db)