25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

2010 FIFA World Cup South Africa (X360)

A vuvuzelák zúgása és Zakumi mutatványai elhozták a foci VB-t az afrikai kontinensre.

Írta: Dauby 17 hozzászólás

A 2010-es foci VB eddig
Túl vagyunk a teljes 2. csoportkörön és alig néhány csapat nyújtott eddig egyenletes, meggyőző teljesítményt: Argentína, Hollandia és Brazília. Nagynevű együttesek szenvednek, és Damoklész kardjaként lebeg felettük a kiesés baljós árnya: az angol, olasz, spanyol, német és francia együttes mind-mind fáradtan, fásultan, laposan játszva (kivétel a németek első meccse), egy-egy nagyon hosszú klubszezon után vergődik látványosan. Jó néhány kiscsapat kimutatta oroszlánkarmait, más oroszlánok viszont vénségükre fogaikat vesztve kulloghatnak haza (pl. Kamerun).
Ezért aztán annál kiválóbb lehetőségünk nem is lehetne, minthogy a virtuális válogatottakat (mindenki saját kedvenceit) vezetve győztesként emelhessük velük a magasba a FIFA világbajnoki trófeáját.

2010 FIFA World Cup South Africa (X360)

Egy kontinens fújja
A vuvuzelák zümmögésével jellemzett világbajnokság hivatalos játéka a FIFA 10 továbbgondolása. A legfőbb játékmenetben történt változások a passzjátékot, a lövéseket és a tizenegyeseket érintik. A labda fizikája sokkal jobban hasonlít az élő mérkőzésekre, azaz pattogása sokkal kiszámíthatatlanabb, mint eddig: lőtt passzok, becsúszó lábak, netán belekalimpáló kapusvégtag vagy a pályatartozék bíró beleérése után ez a fránya Jabulani képes flippergolyó módra (vagy még inkább rögbilabdához hasonlóan) viselkedni. A védőkön és a középpályán most már nehezebb "áthámozni a bőrt", mint eleddig bármikor és az erős vagy emelt passzok lekezelésekor is előfordulhatnak technikai hibák, melyből az ellenfél vezethet támadást.
Ugyanez jellemző a lövésekre is (mindenféle felületen irányt változtatnak), pluszban ezekbe most már nagyon sokszor szándékosan belelépnek vagy belevetődnek a védők, a támadótársak pedig elhajolnak előle. A célzórendszer finomításának hála most már 25-30 méterről is lehet gólt szerezni jól eltalált löketekkel és "csapatkapitány" módban csapattársaink is képesek végre gólt szerezni (a FIFA 10-ben az ordítóan nagy ziccereket is mellélőtték).
Az évek óta jól működő 11-es rúgásokat megújították, most már egy csíkon nyargaló nyilat kell a megfelelő időben "elkapni" és a kívánt erővel és irányzékkal helyezni a bogyót. A védés is egyszerűsödött, a bal karral a lövőt zavarhatjuk, a vetődést pedig a jobb karral hajtjuk végre.
Egyéb újdonságok: a labda gyorsabban repül, a játékosok fáradékonyabbak és immáron különböző taktikával futnak ki a csapatok az otthoni és az idegenbeli mérkőzésekre.
INFO: Nagy ötlet a főmenüből jobb karral elérhető földgömb, amelyről pofonegyszerűen választható ki egy-egy ország, hallgatható meg himnuszuk és tekinthető át futball-eredménylistájuk.

Higuain mesterhármasa
A fő fogás természetesen a VB döntő, illetve a komplett VB kvalifikációs sorozat végigjátszása, válasszuk Haitit vagy a Maldív-szigeteket, esetleg az EB győztes spanyol armadát. A meccsek közben folyamatos tájékoztatást kapunk a csoportunkban zajló egyéb mérkőzések állásáról (ötletes!), mérkőzések között pedig lehetőségünk van edzeni, gyakorolni, taktikailag és szerkezetében is átszervezni a válogatottat és a statisztikákat böngészni. Végcélunk persze nem lehet más, mint a Gerával megerősített magyar kerettel végigverni a világot és a magasba emelni a kupát! :-)
A "csapatkapitány" mód a FIFA 10-ből ismert Légy Profi részegység egyszerűbb keretben történő tálalása. Itt akár egy új, akár a FIFA 10-ből áthozott játékosunkat indíthatjuk (ekkor minden tulajdonsága alapértékre vált át), akinek először a B-keretből kell bejátszania magát az első csapatba, majd pedig ott kell csapatkapitánnyá válnia. Egyedül csapatkapitányként tudunk taktikát és rúgókat változtatni, valamint a kapust kezelni. Sajnos a FIFA 10 RPG-rendszere a jóval hosszabb klubszezon okán 100-as nagyságrendű feladattal állt elénk, hogy emberünket fejlessze, a VB játék megelégszik mintegy 15-tel, viszont cserébe a meccsen nyújtott teljesítményünk statisztikája sokkal részletesebb, és sikeres akcióink nyomán is nőnek a használt tulajdonságaink.
INFO: Ingyenes letöltésekként a nemzeti színű labdák, a valódi szponzorokat felvonultató lelátók és persze a végleges csapat-összeállítások tölthetők le az EA szervereiről.

2010 FIFA World Cup South Africa (X360)

És akkor Svájc gólt lőtt a spanyoloknak!
Érdekes és nagyon aktuális a "selejtezők története", ahol a földrészek egy-egy meghatározó mérkőzésének híres momentumait játszhatjuk újra, lényegében átírva a történelmet.
Az ehhez a ponthoz kapcsolódó frissítés segítségével pedig az eddig lejátszott összes 2010-es csoportmérkőzéshez is hozzátehetünk valamit. Mi lett volna, ha mi játszatjuk a spanyolokat a svájci csapat ellen, esetleg tényleg az angol b-vel is megvernénk Algériát vagy Kamerunnal ki tudnánk csikarni a győzelmet a dánok ellen? Ez az, amit én a fociprogramok jövőjének jósolok, amivel a szurkolóknak valóban kedveskedni lehet.
És akkor a teljesen online játszható VB-ről még nem is ejtettünk szót! Bármelyik csapattal indulva megvívhatjuk a 32-es döntőt, akár Liechtenstein szuperszonikus amatőr gurigázóival is, a lényeg, hogy az általunk választott fő csapat és annak minden eredménye beleszámít majd a Nemzetek Csatájának viadalába, ahol most július 12-én hirdetnek eredményt. Magyarország jelenleg a 65. helyen kódorog...

Sóska, sültkrumpli
Ha hozzám hasonlóan elvakultan követitek az összes mérkőzést (írjátok az eredményt, számolgatjátok a továbbjutást a csoportokban és nézitek az elemzéseket), akkor a 2010-es VB hivatalos játékát Nektek találták ki! Ez a játék tényleg a foci ünnepe.

A 2010 FIFA World Cup South Africa PS3, PSP, Wii és X360 konzolokra jelent meg. A teszt az Xbox 360 verzió alapján készült.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

85%
grafika
9
hangok
8
játszhatóság
9
hangulat
9
Pozitívumok
 • Afrikai atmoszféra
 • Finomhangolt tizenegyesrúgó rendszer
 • Végre kaptunk igazi szurkolókat
 • A magyar válogatottal is nyerhetünk foci VB-t
 • Sokkal élethűbb arcok a közeli lassításokon
 • Új, kétgombos irányítás
Negatívumok
 • Kevés feladat "csapatkapitány" módban
 • Nincsenek magyar kommentátorok
 • Nyakunkon a FIFA 11 és annak jelentős újításai

További képek

 • 2010 FIFA World Cup South Africa
 • 2010 FIFA World Cup South Africa
 • 2010 FIFA World Cup South Africa
 • 2010 FIFA World Cup South Africa
 • 2010 FIFA World Cup South Africa
 • 2010 FIFA World Cup South Africa
 • 2010 FIFA World Cup South Africa
 • 2010 FIFA World Cup South Africa

2010 FIFA World Cup South Africa

Platform:

Kiadó: Electronic Arts

Megjelenés:
2010. április 30. PS3, X360, Wii
n/a: PC

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

.:[Kain]:.
.:[Kain]:. [11704]
ez tök jó, de ezt kéne pc-n is hozni. és nem egy sima fifában, hanem a négyévente megrendezett, legrangosabb mérkőzést feldolgozó játékfeldolgozásban, a World Cup-ban.

csak szerintem úgy vannak az okostojások vele, hogy áá azzal egy héttel a vb után úgysem játszik senki, inkább szarjuk le. és kész.
Dauby73
Dauby73 [70]
Nagyon jól ismerem a szituációt.
Az exkluziv játékok és a konzolok dominanciája miatt nyitottam én is anno a konzolok felé (ekkor még PS2 volt a csúcs) és életem egyik legjobb döntése volt (játékos és szakmai pályafutásomban mindenképpen a legjobb).
LordMatteo
LordMatteo [29253]
Csak tudod, az onlyPC tulajok 3 évig még csak-csak elreménykedtek, utána már nem csoda ha ilyen cinizmussal fogadják az újabb és újabb ígéreteket.
Dauby73
Dauby73 [70]
Lehet, hogy igazad van, de azért bizakodni csak lehet. Az teljesen biztos, hogy a nagykonzolos változatok ismét nagyon egyben lesznek.
Dauby73
Dauby73 [70]
Ez közel sem ilyen egyszerű, hogy a dobozzal konzervált statisztikákat kapsz: a nagykonzolos verziókhoz folyamatosan jönnek ki a csapat-frissitések, melyek a legutolsó statisztikákat tartalmazzák.

(A FIFA10-ben pl. a hétvégi bajnokikon nyújtott forma alapján voltak frissülések, azaz mindig a nyújtott teljesitmény alapján alakultak a játékosok statisztikái.)

Na jó, de azért arra sem lehet felkészülni, hogy Dél-Afrika megveri a gallokat, nem? :-D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (17 db)