Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Alpine MusicSafe Pro és PartyPlug

Ha vakít a fény és zavar a zaj... Az Alpine füldugóit teszteltük.

2010.07.26. 19:30 | szerző: Playbahnosh | Egyéb

Szinte minden buliba/koncertre járó ember találkozott már azzal a jelenséggel, hogy az esemény után hazafelé megy a gyorsvonat... körbe-körbe az ember fejében. Fülzúgás, sípolás, csökkent hallás stb. Az ilyen rendezvények velejárója az orbitális, falrengető hangerő, ami sokak számára nagy élvezeti faktort jelent, az orvosok szerint viszont nagyon is káros. Ez főleg a zenészeket és a DJ-ket érinti, ugyanis ők gyakorlatilag a hangorkán közepén kénytelenek tölteni az egész éjszakát. Nem csoda tehát, hogy nagy részük elengedhetetlenül szenved valamilyen mértékű halláskárosodást karrierjük során. Ennek megfékezésére az Alpine cég előrukkolt egy nem mindennapi eszközzel, a MusicSafe Proval. (A cég neve ne tévesszen meg senkit, ez a holland cég nem azonos az autó-hifiket gyártó Alpine-nal.)

Alpine MusicSafe Pro és PartyPlug

A DJ-knek és zenészeknek nemcsak érték, hanem munkaeszköz is hallás. Ha az károsodik, kárt szenved a munkájuk is, ezért fontos dolog megvédeni azt. A szokványos füldugók ugyan tompítják a káros zajt, viszont ezzel együtt minden más hangot is, amivel nagyon nehézzé, esetenként lehetetlenné válik a zenélés/keverés, hiszen nem hallod, mit csinálsz. A MusicSafe Pro pont erre nyújt megoldást azzal, hogy a káros zajokat kiszűri, viszont a zenét átengedi. Legalábbis ez állt a csomag borítóján ékes betűkkel, de persze ezt nem hittük el csak úgy, így egy igen szigorú tesznek vetettük alá a szerkezetet. A tesztelésben nagy segítségemre volt DJ Arpee barátom is, aki élesben, munka közben is letesztelte a dugókat, ezúton is köszönöm neki :-). Akkor lássuk, miről is van szó!

A csomagot kibontva találunk benne egy tároló dobozkát, három darab fehér, lágy műanyagból készült üreges füldugót (az egyiket tartaléknak adják bónuszként), háromféle szűrőt és egy hordozható, kulcstartó formájú tárolót. A füldugók nem véletlenül üregesek, ugyanis a háromfajta szűrőt cserélgethetjük bennük szükség szerint. A fehér-, ezüst- és aranyszínű szűrők különféle erősséggel szűrik meg a külső zajokat, a pontos értékeket itt alant láthatjátok.

Csillapítási értékek

Frekvencia = hangmagasság: 125 Hz mély hang, 8000 Hz magas hang

Alpine MusicSafe Pro és PartyPlug

A dugó hőre lágyuló műanyagból készült, így a viselete kényelmes, jól illeszkedik a fülbe, egyáltalán nem zavaró (még nekem sem volt az, pedig sosem hordtam füldugót). A behelyezése kicsit kényelmetlen, de egy idő után teljesen el is felejti az ember, hogy ott van. A szűrők cseréje pofonegyszerű, mindenféle eszköz nélkül, kézzel megoldható pillanatok alatt. Arra kell csak vigyázni, nehogy elejtse az ember csere közben, mert nagyon pici, könnyen elveszhet a szűrő. A dugó/szűrő tisztítása is könnyű, ha az ember tisztán tartja a fülét, nem is nagyon kell, de egy kis langyos vízzel simán le lehet mosni őket, nem lesz bajuk.

Először sima, mindennapi körülmények között néztük meg, mit tud az Alpine füldugója. Bár nem erre tervezték, meglepő módon remekül szuperált itt is. Csúcsidős utcazaj, busz/vonat, szabadtéri események. A fehér szűrő tűnt itt a legelőnyösebb választásnak: remekül kiszűrt minden zavaró zajt, de simán lehetett beszélgetni is közben. Otthonra, utazáshoz és zajosabb szabadtéri programokhoz kiváló. A fehér szűrő ugyancsak ideális stúdiómunkához, ahol nem az üvöltő hangerő, hanem a tiszta zene a lényeg.

Alpine MusicSafe Pro és PartyPlug

Az ezüst szűrő főleg kisebb klubokban érte el maximális hatásfokát (tesztünk egyik helyszíne a veszprémi Otherside klub volt). Az ezüst töltelék remekül kiszűrt minden ártalmas, zavaró zajt, csak a zenét engedte át. Számomra egyenletesen szűrt minden tartományban (mély, közép, magas), nem tompítja/csorbítja ki a zenét, keveréshez ideális, monitorral és/vagy fülessel is remekül használható. Utólagos fülzúgás, csengés egyáltalán nem volt. Nagyobb hangrendszereknél viszont elveszti a hatását, kisebbeknél pedig túl sokat szűr.

Az arany szűrő a legdurvább. Nagy klubokban és koncerteken szinte elengedhetetlen. (Tesztünk helyszíne a siófoki Flört klub volt.) Még a kegyetlenül ordító, földrengésszerű hang-cunamit is képes megszűrni kellemes szintre. A pumpáló hangfal előtt állva sem volt fájdalmas vagy kellemetlen a zene, ami igencsak meglepett. Úgy érzékeltem, hogy egyenletesen szűr minden hangsávot, nincs csorbítás, majdnem a teljes dinamika átjön (kicsit csökkenti, de nem számottevően). Ideális azoknak, akik sokat vannak erős hangfalak közelében, pl. koncertfotózás, színpad-/hang-/fénytechika és természetesen a DJ munka. Egész estés zenélés után sem vált kényelmetlenné a viselete és nem volt semmi káros hatás a hangos zenétől (fülzúgás).

Alpine MusicSafe Pro és PartyPlug

Az arany szűrő még az extrém tesztünkön is csillagos ötösre vizsgázott: láncfűrész és nehézmunkagép :-). A láncfűrésznél kicsit elcsúszott ugyan a szűrés, inkább a közép és magas tartományban szűrt, de a dinamika és a térhatás csont nélkül átjött. Egész nap lehet vele fát vágni vagy ember darabolni, és nincs meg a szokásos fülcsengés a nap végén. Favágóknak és maffiózóknak ideális! :-) A nehézmunkagép tesztet is könnyedén vette a dugó. Traktor, bulldózer és aszfalttörő munkagépek közelében huzamosabb ideig tartózkodva sem volt zavaró a zaj. Itt is kicsit elcsúszott a szűrés, a magas zajok kicsit jobban átjöttek a kelleténél, de a légkalapács minden egyes koppanása gyönyörűen átjött :-). Tehát ha valaki láncfűrészt akar keverni légkalapácsra egy kis durva techno aláfestéssel, az arany szűrőnél nincs jobb!

Az Alpine remek füldugót alkotott. Zenészeknek és DJ-knek elengedhetetlen a MusicSafe Pro. Miután kipróbáltam zenélés közben, csak egy gondolat futott át az agyamon: "hogyan voltam meg enélkül eddig?". Azoknak, akik hangos zenével vagy akörül dolgoznak, csak ajánlani tudom, kényelmi és egészségi szempontból egyaránt.

Alpine MusicSafe Pro és PartyPlug

Míg a MusicSafe Pro az Alpine zászlóshajójának nevezhető, vannak azért ennél olcsóbb változatok is. A PartyPlug típust Dino tesztelte, így át is adnám neki a szót:
Az Alpine PartyPlug alapja ugyanaz a fehér, lamellás kialakítású, puha műanyag füldugó, ehhez azonban egyetlen szűrőt kapunk, narancssárga színben. Csillapítási értékei a fenti táblázat ezüst sorának felelnek meg. A két füldugót tartalmazó narancssárga műanyag doboz fiókszerűen húzható ki az átlátszó plasztik tokból, használaton kívül ebben tárolhatjuk ezeket. Találunk mellettük egy kis műanyag hengert is, amely a fülbe behelyezést segíti (ilyen a MusicSafe Prohoz is jár amúgy), de enélkül is teljesen jól benyomhatjuk fülünkbe a PartyPlugot. (Időközben amúgy felváltotta ezt a verziót a Limited Edition megnevezésű változat, amely mindössze annyiban különbözik, hogy narancssárga helyett fehér színű a doboz és a füldugóban lévő szűrő.)
Több koncerten is kipróbáltam a teszt ideje alatt, volt, ahol igazából feleslegesnek bizonyult (Tarja szimfonikusokkal közös Classic and Divine koncertje például jóval halkabb volt a Nightwish-ses korszakához képest, de a Millenárison a SymphonicA koncertet se erősítették túl annyira, hogy bántó legyen a fül számára), ugyanakkor például az A38 belsejében megrendezett KMFDM koncert után külön örültem, hogy elmaradt a fülzúgás. Ha pedig a füldugóval a fülemben beszélgettem, kicsit fura volt a "fejemben hallani" saját hangomat, de ezt egy idő után megszokja az ember. (Playbahnosh DJ-kkel kapcsolatban leírt mondatairól pedig a Nesze neked, Pete Tong! film jutott eszembe, amelyben a főszereplő DJ elveszti hallását – igaz, ott nem a hangos zene az okozója a megsüketülésnek.) - Dino

Az Alpine választékában a fent bemutatottakon kívül füldugók széles választéka található: külön van például úszáshoz, motorozáshoz, utazáshoz (vonatra, repülőre) vagy lövészethez ajánlott változat. A MusicSafe Pro 8125 forintba kerül, a PartyPlug ára 3750 forint, mindenki eldöntheti, megér-e ennyit a hallása (a füldugók rendszeres használat mellett másfél-két évig jók amúgy). A tesztpéldányokat a hazai forgalmazótól kaptuk, weboldalukon (fuldugo.hu) megtalálható a teljes választék, valamint rengeteg egyéb hasznos információ hallásunk védelmével kapcsolatosan. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló