Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung Galaxy S mobiltelefon

Kipróbáltuk az Android operációs rendszerű, Super AMOLED kijelzős készüléket.

2010.10.26. 19:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Wave után egy újabb Samsung mobiltelefon érkezett tesztre nemrégiben, az Android operációs rendszerrel felvértezett Galaxy S. Lássuk, miket tud ez a készülék!

Samsung Galaxy S mobiltelefon

Az első reakció, amit a legtöbbekből kiváltott a nálam lévő telefon, az a következő kérdés volt: „Ez egy iPhone?”. És ez talán nem volt véletlen: külső megjelenésben bizony elég erős a hasonlóság a Samsung és az Apple telefonja között. Első ránézésre mindkettő egy fekete vázban lévő nagyméretű kijelzővel érkezik, körben ezüst díszítőcsíkkal. Az előlapot tekintve a Samsung a kijelző alatti középső gomb (főmenübe ugrás) mellé rakott még két érintőgombot is, vissza ill. alkalmazásfüggő menü funkcióval. A bal oldalon található a két hangerőszabályzó, jobb oldalon pedig a bekapcsoló gomb. Felülre egy elcsúsztatható fedéllel eltakart microUSB csatlakozás és egy 3,5-es jack aljzat került. Bekapcsolás után azonnal kiderült, hogy ezúttal is az élénk színekkel ragyogó képet biztosító Super AMOLED kijelző került ebbe a telefonba is (4 hüvelykes, 480*800-as felbontással), ami határozottan az egyik legjobb minőségű a mai mobiltelefon-piacon. Méreteit tekintve 122,4*64,2*9,9 mm-es a telefon, 119 gramm mellett. (Az alacsony tömeg a műanyag váz okán nem meglepő.)

A készülékre Android 2.1 operációs rendszer került, amelyet a Samsung a jól megszokott TouchWiz kezelőfelület 3.0-s verziójával szerelt fel, így a gyártó más készülékeihez szokott felhasználóknak alapvetően nem lesz újdonság a menüstruktúra. A nyitóképernyő oldalra görgethető, akár hét képernyőt is telepakolhatunk widgetekkel és programindító ikonokkal – igen, végre ez utóbbira is van lehetőség, ezt hiányoltam is nagyon a Wave-ből. A teljes alkalmazáslista a kijelző jobb alsó sarkában lévő ikonra kattintva hívható elő.

Samsung Galaxy S mobiltelefon

Alkalmazásokból pedig igen sok mindent kapunk előretelepítve, a listát pedig igen nagy választékból bővíthetjük: az Android Marketen kereszül elérhető ingyenes programok mellett a gyártó saját Samsung Apps szolgáltatásán keresztül is hozzájuthatunk plusz programokhoz. Egyetlen hiányosság talán az – de erről értelemszerűen nem a Samsung tehet –, hogy a Google egyelőre nem biztosítja hazánk részére az Android Market fizetős részét, ahonnan számos még komolyabb alkalmazáshoz lehetne hozzáférni.

Az utcán sétálás közben sokat SMS-ezőknek lehet jópofa a telefonon található extra SMS-küldő (Road SMS), amely a kamera képét rakja a billentyűzet alá, így láthatjuk gyalogláskor is, mi van épp a lábunk előtt. Van letölthető Facebook program, meg egy előre telepített külön widget, amely Facebook, Twitter és MySpace feedeket listáz az ablakában, ha kirakjuk valamelyik képernyőre. A telefonban található böngésző gyorsan és szépen jelenítette meg az oldalakat, a Flash se okozott problémát a használata során, egy ill. két ujj alkalmazásával pedig kényelmes a görgetés és a zoomolgatás is.

Samsung Galaxy S mobiltelefon

Multimédia file-ok hálózati lejátszását segíti az AllShare nevű program, ami valójában egy DLNA szerver ill. kliens megoldás. A hálózaton fellelhető DLNA-kompatibilis szervereken tárolt videókat, képeket, zenéket érhetjük el könnyedén telefonunkon (például egy NAS-on található file-okhoz férhetünk hozzá igen egyszerűen), illetve tehetjük ezt a másik irányba is: DLNA képességgel felvértezett tévénken vagy például PS3-unkon játszhatjuk le a Galaxy S memóriájában lévő multimédia tartalmakat.

Hardverét tekintve egy 1 GHz-es processzor a Samsung Galaxy S lelke. A telefonban lévő 8 GB belső memória microSD-vel bővíthető, akár 32 GB-os flash kártyával. (De létezik 16 GB-os alapmermóriával felszerelt változat is.) Természetesen 3G-s készülékről van szó, amely a mobilsávok mellett wifi 802.11n és Bluetooth 3.0 szabványokat is támogat. Mindemellett nem maradt ki belőle a GPS se, Google Maps térképekkel. Az akku átlagos használat mellett nagyjából 2 napig is bírja, de aktív felhasználás mellett mindenképpen érdemes esténként töltőre rakni.

Samsung Galaxy S mobiltelefon

A telefonba 5 megapixeles kamera került, 720p HD videofelvételi lehetőséggel. Átlagos, mobiltelefontól elfogadható minőségű fotókat kapunk, legalábbis ha megfelelőek a fényviszonyok. Vaku ugyanis még LED-es megoldás formájában sincs a készülékben. A videominőség egész jó, ahhoz képest, hogy egy kis telefonról van szó. A fényképezőgép funkció kezelőfelülete és lehetőségei a Samsung kompakt digitális fotómasináihoz hasonló: a fókuszpontot kiválaszthatjuk a képernyő megérintésével, kapunk mosolyra aktiváló távkioldót stb. Talán csak annyi hiányzik, hogy nem került a telefon oldalára fizikai gomb a fotók készítésére, mindenképpen a fekvő állapotban a kijelző jobb oldalára rajzolt gombot kell megérintenünk.

A Galaxy S-nek rengeteg jó tulajdonsága van, azonban úgy gondolom, nem lehet elmenni a kisebb hibák és hiányosságok mellett se szó nélkül. Szerencsésebb lett volna véleményem szerint, ha az alsó két érintőgomb is fizikai gombként jelenik meg, előfordult ugyanis, hogy például videonézésnél a telefon oldalra fordításakor pont ott fogtam meg a készüléket, ahol a Vissza gomb van, és így megszakadt a lejátszás. Szövegíráskor hiányzott a kurzormozgató gombok hiánya, ha pontosan szerettem volna visszamenni valahova a szövegen belül javítás miatt. Néha kisebb várakozás volt a telefon részéről egy-egy funkció indításakor, ami az erős processzor mellett tűnt érthetetlennek. Végül még annyit hoznék fel hibának, hogy a hangszóró a telefon hátán elég rossz helyet kapott, asztalra rakva vagy valaminek nekitámasztva se kapunk túl jó hangminőséget belőle.

Samsung Galaxy S mobiltelefon

A Samsung Galaxy S egy igen jól sikerült androidos mobilkészülék lett. Egy csodás kijelzővel felszerelt, funkciókkal teli okostelefon, amelynek pozitív tulajdonságai feledtetni tudják apróbb hibáit. Szolgáltatófüggetlen ára 150 ezer forint körül van. ■

hozzászólások (10)

atka1
atka1 2010.10.27. 19:43
Sok helyen van erre is akciós ajánlat, bár kinek mi éri meg... pl hogy elviszed 35-39ért és aztán 1-2 év hűségnyilatkozat egy havi 10-15 ezres díjcsomagra... (a sok kötőjeles számkombó a szolgáltatók ajánlatainak eltérése miatt van :D)
Eric
Eric 2010.10.28. 23:52
És közben megérkezett a Galaxy Tab is.
Balanses
Balanses 2010.10.29. 10:16
Elég csúnyácska
Eric
Eric 2010.10.31. 20:06
Hát, ha még látnád mekkora! :-) (~19*12 cm)
+Sniper+
+Sniper+ 2010.11.03. 22:55
Ket honapja van meg es imadom. Most is rola irok. A szamitogepem mar nincs bekapcsolva, ez kicsit kevesebbet eszik + kenyelmesebb agybol netezni.:-))
ajánlott olvasnivaló