25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Samsung Galaxy S mobiltelefon

Kipróbáltuk az Android operációs rendszerű, Super AMOLED kijelzős készüléket.

Írta: Dino 10 hozzászólás

A Wave után egy újabb Samsung mobiltelefon érkezett tesztre nemrégiben, az Android operációs rendszerrel felvértezett Galaxy S. Lássuk, miket tud ez a készülék!

Az első reakció, amit a legtöbbekből kiváltott a nálam lévő telefon, az a következő kérdés volt: „Ez egy iPhone?”. És ez talán nem volt véletlen: külső megjelenésben bizony elég erős a hasonlóság a Samsung és az Apple telefonja között. Első ránézésre mindkettő egy fekete vázban lévő nagyméretű kijelzővel érkezik, körben ezüst díszítőcsíkkal. Az előlapot tekintve a Samsung a kijelző alatti középső gomb (főmenübe ugrás) mellé rakott még két érintőgombot is, vissza ill. alkalmazásfüggő menü funkcióval. A bal oldalon található a két hangerőszabályzó, jobb oldalon pedig a bekapcsoló gomb. Felülre egy elcsúsztatható fedéllel eltakart microUSB csatlakozás és egy 3,5-es jack aljzat került. Bekapcsolás után azonnal kiderült, hogy ezúttal is az élénk színekkel ragyogó képet biztosító Super AMOLED kijelző került ebbe a telefonba is (4 hüvelykes, 480*800-as felbontással), ami határozottan az egyik legjobb minőségű a mai mobiltelefon-piacon. Méreteit tekintve 122,4*64,2*9,9 mm-es a telefon, 119 gramm mellett. (Az alacsony tömeg a műanyag váz okán nem meglepő.)

A készülékre Android 2.1 operációs rendszer került, amelyet a Samsung a jól megszokott TouchWiz kezelőfelület 3.0-s verziójával szerelt fel, így a gyártó más készülékeihez szokott felhasználóknak alapvetően nem lesz újdonság a menüstruktúra. A nyitóképernyő oldalra görgethető, akár hét képernyőt is telepakolhatunk widgetekkel és programindító ikonokkal – igen, végre ez utóbbira is van lehetőség, ezt hiányoltam is nagyon a Wave-ből. A teljes alkalmazáslista a kijelző jobb alsó sarkában lévő ikonra kattintva hívható elő.

Alkalmazásokból pedig igen sok mindent kapunk előretelepítve, a listát pedig igen nagy választékból bővíthetjük: az Android Marketen kereszül elérhető ingyenes programok mellett a gyártó saját Samsung Apps szolgáltatásán keresztül is hozzájuthatunk plusz programokhoz. Egyetlen hiányosság talán az – de erről értelemszerűen nem a Samsung tehet –, hogy a Google egyelőre nem biztosítja hazánk részére az Android Market fizetős részét, ahonnan számos még komolyabb alkalmazáshoz lehetne hozzáférni.

Az utcán sétálás közben sokat SMS-ezőknek lehet jópofa a telefonon található extra SMS-küldő (Road SMS), amely a kamera képét rakja a billentyűzet alá, így láthatjuk gyalogláskor is, mi van épp a lábunk előtt. Van letölthető Facebook program, meg egy előre telepített külön widget, amely Facebook, Twitter és MySpace feedeket listáz az ablakában, ha kirakjuk valamelyik képernyőre. A telefonban található böngésző gyorsan és szépen jelenítette meg az oldalakat, a Flash se okozott problémát a használata során, egy ill. két ujj alkalmazásával pedig kényelmes a görgetés és a zoomolgatás is.

Multimédia file-ok hálózati lejátszását segíti az AllShare nevű program, ami valójában egy DLNA szerver ill. kliens megoldás. A hálózaton fellelhető DLNA-kompatibilis szervereken tárolt videókat, képeket, zenéket érhetjük el könnyedén telefonunkon (például egy NAS-on található file-okhoz férhetünk hozzá igen egyszerűen), illetve tehetjük ezt a másik irányba is: DLNA képességgel felvértezett tévénken vagy például PS3-unkon játszhatjuk le a Galaxy S memóriájában lévő multimédia tartalmakat.

Hardverét tekintve egy 1 GHz-es processzor a Samsung Galaxy S lelke. A telefonban lévő 8 GB belső memória microSD-vel bővíthető, akár 32 GB-os flash kártyával. (De létezik 16 GB-os alapmermóriával felszerelt változat is.) Természetesen 3G-s készülékről van szó, amely a mobilsávok mellett wifi 802.11n és Bluetooth 3.0 szabványokat is támogat. Mindemellett nem maradt ki belőle a GPS se, Google Maps térképekkel. Az akku átlagos használat mellett nagyjából 2 napig is bírja, de aktív felhasználás mellett mindenképpen érdemes esténként töltőre rakni.

A telefonba 5 megapixeles kamera került, 720p HD videofelvételi lehetőséggel. Átlagos, mobiltelefontól elfogadható minőségű fotókat kapunk, legalábbis ha megfelelőek a fényviszonyok. Vaku ugyanis még LED-es megoldás formájában sincs a készülékben. A videominőség egész jó, ahhoz képest, hogy egy kis telefonról van szó. A fényképezőgép funkció kezelőfelülete és lehetőségei a Samsung kompakt digitális fotómasináihoz hasonló: a fókuszpontot kiválaszthatjuk a képernyő megérintésével, kapunk mosolyra aktiváló távkioldót stb. Talán csak annyi hiányzik, hogy nem került a telefon oldalára fizikai gomb a fotók készítésére, mindenképpen a fekvő állapotban a kijelző jobb oldalára rajzolt gombot kell megérintenünk.

A Galaxy S-nek rengeteg jó tulajdonsága van, azonban úgy gondolom, nem lehet elmenni a kisebb hibák és hiányosságok mellett se szó nélkül. Szerencsésebb lett volna véleményem szerint, ha az alsó két érintőgomb is fizikai gombként jelenik meg, előfordult ugyanis, hogy például videonézésnél a telefon oldalra fordításakor pont ott fogtam meg a készüléket, ahol a Vissza gomb van, és így megszakadt a lejátszás. Szövegíráskor hiányzott a kurzormozgató gombok hiánya, ha pontosan szerettem volna visszamenni valahova a szövegen belül javítás miatt. Néha kisebb várakozás volt a telefon részéről egy-egy funkció indításakor, ami az erős processzor mellett tűnt érthetetlennek. Végül még annyit hoznék fel hibának, hogy a hangszóró a telefon hátán elég rossz helyet kapott, asztalra rakva vagy valaminek nekitámasztva se kapunk túl jó hangminőséget belőle.

A Samsung Galaxy S egy igen jól sikerült androidos mobilkészülék lett. Egy csodás kijelzővel felszerelt, funkciókkal teli okostelefon, amelynek pozitív tulajdonságai feledtetni tudják apróbb hibáit. Szolgáltatófüggetlen ára 150 ezer forint körül van.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Samsung Galaxy S mobiltelefon
  • Samsung Galaxy S mobiltelefon
  • Samsung Galaxy S mobiltelefon
  • Samsung Galaxy S mobiltelefon
  • Samsung Galaxy S mobiltelefon
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

+Sniper+
+Sniper+ [3447]
Ket honapja van meg es imadom. Most is rola irok. A szamitogepem mar nincs bekapcsolva, ez kicsit kevesebbet eszik + kenyelmesebb agybol netezni.:-))
Eric
Eric [20761]
Hát, ha még látnád mekkora! :-) (~19*12 cm)
Balanses
Balanses [2136]
Elég csúnyácska
Eric
Eric [20761]
És közben megérkezett a Galaxy Tab is.
atka1
atka1 [49]
Sok helyen van erre is akciós ajánlat, bár kinek mi éri meg... pl hogy elviszed 35-39ért és aztán 1-2 év hűségnyilatkozat egy havi 10-15 ezres díjcsomagra... (a sok kötőjeles számkombó a szolgáltatók ajánlatainak eltérése miatt van :D)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (10 db)