Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung Wave mobiltelefon

Kiváló Super AMOLED kijelzővel érkezett a Samsung Bada operációs rendszerrel felszerelt készülék.

2010.09.13. 12:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A nyáron került a boltokba a Samsung Wave elnevezésű mobiltelefonja, amely a cég új, saját fejlesztésű operációs rendszerét, a Badát használja. Az, hogy a konkurencia mellett hogy fog szerepelni egy új rendszer, inkább hosszú távon derül majd ki, mindenesetre nemrégiben lehetőségünk nyílt kipróbálni a telefont, így most megosztjuk tapasztalatainkat olvasóinkkal.

Samsung Wave mobiltelefon

A Wave egy elegáns designú, szürkés árnyalatú, szálcsiszolt alumínium házba épített készülék, 3,3 hüvelykes érintőképernyővel. Más okostelefonokhoz képest talán kicsit keskenyebbnek tűnhet, de külseje mindenképpen szép és elegáns. Az első nagy megdöbbenés a bekapcsolás után ért: a 480*800 pixeles Super AMOLED kijelző lélegzetelállítóan szép képet ad, csodás élénk színekkel, hihetetlenül nagy láthatósági szöggel. Lehet, hogy túlzásnak tűnik a sok pozitív jelző, de aki már látta, biztos vagyok benne, hogy hasonló véleménnyel van róla.

A TouchWiz 3.0 kezelőfelület több – maximum 10 – képernyőt tartalmaz, amelyek között oldalra tudunk scrollozni. Ezekre különböző alkalmazásokat – widgeteket – pakolhatunk. Sajnos a kezdeti kínálat még nem mondható bőségesnek, de várhatóan idővel bővülni fog a mezőny. Kirakhatunk például naptárat, e-mail ablakot, világórát, vagy a közösségi oldalak – pl. facebook – termését megjelenítő dobozt. Hiányoltam, hogy alkalmazásindító ikonokat nem pakolhatunk ki, és elsőre kissé zavaró volt az is, hogy némelyik widget a látható ablakánál kicsivel nagyobb felületet foglalt el, emiatt kiszorítva másik képernyőre más alkalmazásokat, de ez megszokható volt. A különböző programok indítóikonjaihoz pedig a telefon előlapján alul található gomb megnyomásával bármikor hozzáférhetünk.

Samsung Wave mobiltelefon

A telefon kezelésével nem adódtak problémáim, a multitouch képernyő remekül érzékelte ujjaimat, a máshol már megismert többujjas lehetőségek némelyike pedig itt is elérhető volt, mint például a képnézegetésnél a kétujjas zoom. Alapból megtalálható rajta minden fontosabb alkalmazás, amit egy ilyen készüléktől elvárhatunk, a névjegyek kezelésétől és a naptártól a számológépen és különböző játékokon át a netes funkciókig: Webkit alapú, Flasht is támogató böngésző, e-mail kliens, Facebook és YooTube alkalmazás stb. De a Samsung Apps segítségével további programokat is letölthetünk.

A technikai részletekre áttérve egy 1 GHz-es processzor hajtja a telefont, ami teljesen megfelelőnek bizonyult a teszt során, hogy minden gördülékenyen történjen. A 2 GB beépített memóriát microSD kártyával bővíthetjük, ha több adatot szeretnénk telefonunkban tárolni. Nem maradt ki a wifi és Bluetooth 3.0 csatlakozás sem, és GPS-t is szereltek a Wave-be. Csatlakozók terén microUSB és 3,5-es jack található rajta, előbbi adatátvitelre és töltésre használható, utóbbi értelemszerűen fülhallgató ill. headset csatlakoztatására.

Samsung Wave mobiltelefon
Tesztfotóink egyike - kattintásra az eredeti, 1,7 MB-os, 5 Mpixeles file jelenik meg.

Ma már szinte minden mobiltelefonba kerül fényképezőgép is, a Samsung a Wave-be egy 5 megapixeles érzékelőt épített. Szabadban egész jó minőségű képekre képes a kis lencsével ellátott masina, kezelése során pedig a Samsung fényképezőgépeiből ismert több funkcióval is összefuthatunk: érintéses fókusz (ahol megérintjük a kijelzőt, oda élesít), önkioldó mosolyra stb. Emellett pedig 720p videókat is készíthetünk vele, egész jó minőségben.

A Samsung Wave egy megnyerő tudású mobiltelefon, amelyben a kitűnő kijelző jó kezelhetőséggel párosul. Egyetlen hiányossága talán, hogy még nincs rá akkora letölthető szoftverválaszték, mint az Android alapú telefonokra és az iPhone-ra, de várhatóan idővel ez a helyzet is alakulni fog. Az okostelefonok közül mindenesetre a nagyoknál kedvezőbb árcédulájával is kitűnik, 100 ezer forint alatt kapható havidíjas előfizetés nélkül is.

Samsung Wave mobiltelefon

hozzászólások (18)

pres
pres 2010.11.02. 23:04
Ma vettem. Eddig szerelem :D
ABal
ABal 2010.11.03. 18:51
Már majdnem egy hónapja megvan és imádom.
pres
pres 2011.02.15. 17:11
nem tudom belőni a gpst. tippek?
Babykiller
Babykiller 2011.02.15. 17:41
Kapcsold be a mobilnetet.
pres
pres 2011.02.16. 08:59
ezt a buszról írtam...a telefonról szal szerintem be van. valami más tipp?
ajánlott olvasnivaló