New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Lost Planet 2

Újabb adrenalindús TPS lövöldözés az E.D.N. III bolygón.

2010.11.28. 10:00 | szerző: Barnabás | Ismertető/teszt

A Lost Planet első része (Extreme Condition alcímmel) 2007-ben látott napvilágot, és egy kiemelkedő grafikával ellátott lövöldözős TPS-t ismerhettünk meg benne. (Először az Xbox 360 verzió került a boltokba, amelyet fél évvel később követett a PC-s, majd újabb fél évvel a PS3-as változat.) A Capcom játékában igazából nem volt semmi kiemelkedő, mégis élvezetes volt a fagyos hóviharokban és metsző hidegben bővelkedő környezetben irtani a gigantikus méretű szörnyetegeket, az Akridokat. A japán fejlesztők egy megreformált játékmenettel és környezettel ellátott második részt kalapáltak, amely idén tavasszal látott napvilágot. Őszre pedig megérkezett a PC-s verzió is.

Lost Planet 2

A Lost Planet 2 szintén az E.D.N. III bolygón játszódik, csak éppen 10 évvel az első rész eseményei után. A mindent beborító hómezők nagyrészt elolvadtak, és a helyüket dús növényzettel ellátott dzsungelek váltották fel. A Lost Planet: Extreme Condition konzekvens sztorijában végig Wayne-t irányíthattuk, azonban most a hat nagy epizódra szabdalt második részben több különböző karakter bőrébe bújhatunk. Ez a narratívának erőteljesen keresztbe tesz: egy nehezen követhető, elnagyolt történetet kapunk. Egyszer zsoldosok kötelékében harcolunk a kalózok ellen, majd speciális osztag tagjaként ritkítjuk az Akrid monstrumokat és a humanoid ellenfelek tömegeit. Igazából annyira nem is lényeges a történet, mivel a cél mindig a folyamatos lövöldözés és a tempós előrehaladás. A küldetések környezete alapvetően változatos, megfordulunk például dzsungelben, kikötőben és sivatagban az elég hosszú, körülbelül 14 órára nyúló kampányban. Az ellenfeleink látványosak, ami a főellenfeleket megtestesítő Akrid szörnyekre különösen igaz. Ezen óriási monstrumokat csak a megfelelő helyeken (főleg a végtagjaikon) sebezve tudjuk térdre kényszeríteni, és legyőzésük kellő kihívást is biztosít.

A pörgős TPS játékmenet erőteljesen az elődre emlékeztet, csakúgy, mint a T-ENG (egyfajta hőenergia) jelenléte. Ez az energia jelképezi az életerőnket, amely ha teljesen elfogy, elhalálozunk. Addig viszont bármennyiszer újra tudunk éledni a pályákon. Az első Lost Planetben folyamatosan fogyott ez az energia a hideg időben poroszkálva, ezáltal időre, minél gyorsabban kellett abszolválni a küldetéseket. Most már nincs rajtunk ez a nyomás, nyugodtabban, megfontoltabban haladhatunk előre. Ezúttal is lehetőségünk lesz nagy mechekbe beülni (játékbeli nevük a VS), amelyekkel ugyan lassabban tudunk haladni, de tűzerőben jóval hatékonyabban szecskázhatjuk miszlikbe az ellenfeleinket. Fegyverek terén hasonló a felhozatal, mint legutóbb: gépfegyver, hordozható gépágyú, sörétes puska, mesterlövészpuska és rakéta alkotja a legtöbbet használt gyilkoló eszközeinket.

Lost Planet 2

Ami viszont szemléletbeli változás az Extreme Conditionshöz képest, hogy a Capcom fejlesztői ezúttal a co-op és a multi játékmódokra feküdtek rá teljes vállszélességgel, aminek sajnos a single player kampány látta kárát. Ez már eleve feltűnő az egyébként elég csúnyácska menükben, mivel az egyjátékos mód indítása körülbelül olyan, mintha multit kezdenénk MI irányította botokkal. És gyakorlatilag játékmenetében is hasonló. A gép irányította botok random neveket kaptak, halálunk után respawn pontokon éledünk újjá, és a rövid pályákon is néha a multis csataterek felépítése érződik. A gép irányította csapattársaink nem remekelnek az MI terén, legtöbbször inkább hátrány, mint előny a jelenlétük. Nem adhatunk nekik parancsokat, ezért összetettebb feladatok esetén, mint például amikor több objektumot kell egyszerre megvédeni, nagyon frusztrálóvá tud válni a játék. A nehézség nem kiegyensúlyozott (megemlíthető például a különösen idegesítő vonatos pálya), ráadásul az apró küldetések után nincs mentés, kizárólag a fejezetek végén. Így simán előfordulhat, hogy egy nehéz küldetés miatt kezdhetünk újra 25-30 percnyi játékidőt.

A co-op mód már sokkal élvezetesebb a frusztráló egyjátékos részhez képest. Társainkkal karöltve jóval hatékonyabban vehetjük fel a harcot ellenfeleinkkel, és jobb is pajtásainkkal vállvetve ontani a skulókat. Bár itt is árnyékot vet az élményre az, hogy nem tud a társunk küldetés közben becsatlakozni a lövöldözésbe, valamint ha mi már jóval későbbre tartunk a kampányban, nem tud a játék elején tartó haver mellénk szegődni.

Lost Planet 2

A 16 fős kompetitív multiplayer rész jól sikerült, izgalmas harcokat kínálnak a már korábban megismert és új játékmódok. A deathmatch-szerű módok mellett (Elimination, Team Elimination) vannak Capture the Flag jellegű kihívások (Post Grab, Akrid Egg Battle) és egyéb módok is (pl. Fugitive). A szívósabb mechek használata tovább színesíti a harcokat, csakúgy, mint a karakterünk nagyon részletes testre szabhatósága. Tapasztalati pont alapú fejlődés is helyet kapott, melynek segítségével új fegyvereket és egyéb nyalánkságokat tehetünk idővel elérhetővé.

A Lost Planet 2 grafikája az első részhez hasonlóan gyönyörű, egész képernyőt betöltő robbanások és gigantikus Akrid szörnyek stimulálják látóidegeinket. Bár néhány terület kicsit sivár lett, és az animációkban is akadnak apróbb problémák. Az irányítás rendben van, de elég sok gombot kell megjegyeznünk, ha mindent képességet használni szeretnénk. Az első részhez hasonlóan most is használhatjuk kilőhető csáklyánkat, amelynek segítségével magasabban fekvő területeket is könnyedén megközelíthetünk. A hanghatások terén nem lehet okunk panaszra: abszolút meggyőző a rakéták robbanása és a golyószóróból süvítő lövedékek hangja. A zenék és a szinkronhangok szintén rendben vannak, de nem nyújtanak semmi kiemelkedőt.

Lost Planet 2

A Lost Planet 2 ugyan kicsit gyengébb lett az első résznél, de így is egy bőven élvezethető, adrenalin-pumpáló lövöldözős TPS-t alkottak a Capcom fejlesztői. Aki csak az egyjátékos mód miatt venné meg a játékot, az valószínűleg csalódni fog, de a co-opra és multiplayerre kiéhezett TPS rajongók nyugodtan tehetnek vele egy próbát. ■

Lost Planet 2Lost Planet 2Lost Planet 2Lost Planet 2Lost Planet 2Lost Planet 2Lost Planet 2Lost Planet 2Lost Planet 2Lost Planet 2Lost Planet 2

értékelés

Lost Planet 2

Lost Planet 2
Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Izgalmas co-op és multiplayer
Negatívumok
  • Frusztráló single player rész
  • Gyengén kivitelezett MI a társainknál
  • Kidolgozatlan sztori
7,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 7
Lost Planet 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Lost Planet 2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló