New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Ákos: Szindbád turné 2010 DVD

A 2010-es koncertsorozat anyagának egy része jelent meg DVD-n.

2011.01.01. 12:00 | szerző: Dino | DVD

Az új albumot (A katona imája) követően, november végén egy koncert-DVD-vel is jelentkezett Ákos. A 2010-es Szindbád turnét feldolgozó kiadvány igazából nem tekinthető normál koncertfelvételnek, abban a tekintetben, hogy nem tartalmazza a teljes setlistet. Mint a Factory blog kritikájának kommentjeiben a koncertfilmet vágó Juhász Viktor kifejtette, eredetileg csak hat számot szerettek volna felvenni, amelyek A katona imája album bónusz DVD-jére kerültek volna fel. A terveken felül aztán pár további számot is rögzítettek a turné során, így a turné végére jóval több anyag gyűlt össze, amit úgy döntöttek, inkább megosztanak a rajongókkal egy külön kiadvány formájában. Ez lett a Szindbád turné 2010 DVD.

Ákos: Szindbád turné 2010 DVD

A turné állomásain előadott kb. 23 számból jó pár kimaradt, 15 track található az első lemezen, és így összesen egyórás maga a DVD-re került koncert. A dalok kiválogatása során leginkább azokat a számokat helyezték előtérbe, amelyek jelentősen újrahangszerelésre kerültek a koncertekre, így nem ugyanazt kapják a vásárlók, mint a korábbi koncertlemezek bármelyikén. A szegedi fellépésen a Ne fájjon többé számhoz ráadásul két vendégzenész is csatlakozott: Lukács Laci, a Tankcsapda frontembere és Mező Misi a Magna Cum Laudéből, így a velük közösen előadott verzió látható a koncertfelvételen. Szintén érdekességként említhető a Calypso, mely egy Lady Gaga feldolgozásba (Bad Romance) folyik át.

Ahelyett, hogy rengeteg kamerával dolgoztak volna az operatőrök, inkább úgy oldották meg a felvételt, hogy a több különböző koncerten rögzített anyagot vágták össze a DVD-re. Ez azzal is járt, hogy a zenekar tagjai néha más és más ruhában láthatók egy-egy számon belül (filmek esetében ilyenkor már a kontinuitási hibák gyűjtői azonnal reagálnának ;-) ), de igazából nem volt zavaró. Persze nem is szokatlan ez a megoldás, hiszen külföldi produkciók esetén is bevált szokás, hogy olyan helyen veszik fel a tervezett DVD anyagát, ahol legalább 2-3 éjszaka lépnek fel, így például a U2 esetében is volt már olyan, hogy egy-egy snittben The Edge pólóján más sorszám látható.

Ákos: Szindbád turné 2010 DVD

A videóanyagban átjövő hangulat pedig igazán jó, a 120 ezernél is több nézővel büszkélkedő turné ez alapján egy valóban jól sikerült koncertsorozat volt, és még úgy is élveztem a megtekintését, hogy sose voltam rajongója Ákosnak. Így tehát kissé kívülállóként értékelhettem az egészet, és számomra az jött át, hogy egy minden tekintetben profi produkciónak lehettek részesei a koncertek látogatói. Mindezt kiváló kép-és hangminőségben adta vissza a DVD korong, amelyen a sztereo mellé Dolby Digital 5.1 és dts hangsáv is került.

A koncertfelvétel amúgy két képsávot is tartalmaz: az első a normál vágott koncertanyag, míg a másodikban a videofalakon látható háttérvetítéseket tekinthetjük meg. A kettő között bármikor válthatunk lejátszás közben. Többek között Depeche Mode és Nine Inch Nails koncert-DVD-ken már rendszeres, hogy az extrák között külön megnézhetőek a háttérvetítések, itt pedig külön pozitívum volt, hogy bármikor váltogathattunk a két képsáv között.

Ákos: Szindbád turné 2010 DVD

A második lemez elsősorban Ákos videoblogjának a koncertturnéhoz kapcsolódó fejezeteit tartalmazza. Ezek nem lesznek újdonságok azoknak, akik az interneten követték korábban ezeket a videókat, vagy A katona imája CD bónusz lemezét már végignézték. Szerencsére kapunk még egy extra werkfilmet is, amely A fénybe nézz videoklip hazai forgatási részére kalauzol el bennünket. A rejtett extra valószínűleg a rajongóknak fog sokat jelenteni, nem árulom el, hogy mi, viszont annyira nem tűnt rejtettnek: más DVD-ken ilyen címszó alatt igen trükkös módszereket kell bevetni, hogy hozzájussunk egy-egy pár perces videóhoz. (Menükben vakon nyomogatni a navigációs gombokat, vagy egy adott szám lejátszásakor a megfelelő pillanatban váltani egy bizonyos trackre.) Végül megemlítendő még a dobozban található füzetke is, a koncerteken készült fotókkal.

A Szindbád turné 2010 egy újabb igényes kiadvány, azonban úgy gondolom, leginkább a rajongók lesznek azok, akik igazán értékelik a tartalmát. A hagyományos koncertkiadványokhoz képest kissé rövidnek nevezhető a koncert egy órája, az extrák pedig nem nevezhetőek száz százalékban újdonságnak. Ennek ellenére az Ákos-fanek tuti, hogy nem fognak csalódni benne.

Ákos: Szindbád turné 2010 DVD

A DVD-n lévő koncert számlistája:
1. Intro/Induljon a banzáj
2. Mindenki táncol
3. Erő és alázat
4. Ismerj fel
5. Adj hitet
6. Szindbád dala
7. Az utolsó hangos dal
8. Főleg régen
9. Calypso/Bad Romance
10. Csak a szerelmen át
11. Végre
12. Ikon
13. Ne fájjon többé
14. Táncolj a tűzön át
15. Adjon Isten... ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló