25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

LG Optimus 7

Kipróbáltuk az LG Windows Phone 7-es telefonját is.

Írta: Dino

Tavaly decemberben mutattuk be a Samsung Omnia 7-et, azóta pedig egy másik Windows Phone 7 operációs rendszerre épülő mobiltelefon is megfordult szerkesztőségünkben, az LG Optimus 7. Lássuk, miben különbözik ez a korábban tesztelt készüléktől!

Első ránézésre alapvetően nem sok az eltérés. Hasonló méretű, fekete színű kütyü mindkettő, az LG viszont erősebben szakított a szögletességgel, és a lekerekített peremek mellett határozott íveket is vitt a designba alul és felül. Kijelző terén minimális a méretbeli eltérés: a Samsung 4 hüvelykes képernyőt, az LG 3,8-asat szerelt a telefonjába (a felbontás mindkét esetben 480*800 pixel). Az előbbi csodás képű Super AMOLED-jével szemben itt egy hagyományos LCD-vel találkozunk, ami valamivel talán gyengébb képet ad (úgy érzem, a Samsungnál nagyon telibe találtak az AMOLED-del), de használat közben nem éreztem ebből igazán nagy hátrányt. A micro-USB csatlakozás és a bekapcsológomb máshol van a két készüléken, viszont zavarónak bizonyult az LG-nél az USB-portot védő megoldás, ugyanis míg a másik gyártó elcsúsztatható fedelet rakott rá, itt egy kihajtható – és gyanúm szerint előbb-utóbb megsérülő – fül található. Mindenképpen pozitív volt viszont számomra, hogy az LG a kijelző alatti három gomb mindegyikét fizikailag benyomható változatban rakta oda, nem érintőgomb a Vissza és Keresés, így minimalizálódott a véletlenül megnyomásuk esélye.
Hardver tekintetében a Microsoft előírásai miatt nincs igazán eltérés: ugyanúgy 1 GHz-es processzor hajtja mindkét telefont, 512 MB RAM és ROM van bennük és hosszan sorolhatnánk tovább az egyezéseket. Szintén az MS miatt egyik telefon se bővíthető memóriakártyával. A Samsungból 8 GB-os verzió járt nálunk, ezzel szemben az LG ennek duplájával, 16 GB flash memóriával szerelte fel modelljét. Fényképezőgép tekintetében mindkét gyártó 5 megapixeles érzékelő mellett döntött.

Gyakorlatilag tehát azt mondhatjuk, hogy mind az LG, mind a Samsung első Windows Phone 7-es telefonja hardver tekintetében referenciakészüléknek tekinthető, a szoftver terén azonban már kicsivel nagyobb az eltérés. Ugyan az operációs rendszer azonos, az LG több saját programot pakolt a készülékre, ami annak fényében is külön pozitív, hogy a közös Marketplace egyelőre még jóval alatta marad a konkurens rendszerek – Android, iPhone, Nokia – applikációs választékához képest. Míg az Omnia 7-hez mindössze kettő darab extra alkalmazást adott alapból a Samsung, az LG mondhatni elkényezteti a vásárlókat. Kapunk az Optimus 7-hez egy panorámakép-fotózó segédprogramot, amely a telefon mozgását érzékelve segít abban, hogy merre kell mozgatnunk az optikát a következő kép elkészítéséhez – és gombnyomás nélkül automatikusan elkészíti a következő fotót, ha a megfelelő pozícióhoz értünk –, aztán össze is illeszti egy képpé az egészet. Az eredmény mondjuk nem mindig tökéletes, kis odafigyelést is igényel, ha jó képet szeretnénk kapni. Szintén érdekes a ScanSearch nevet viselő augmented reality alkalmazás, amely GPS-koordinátánk alapján a kamera által mutatott képre – vagy asztalra helyezve egyfajta radarképernyőn – jelzi ki, hogy milyen irányba milyen fontosabb helyek – étterem stb. – találhatók. A mögötte lévő adatbázis egyelőre még limitáltnak tűnt, de úgy érzem, megvan benne a potenciál, hogy egy igen jól használható program legyen. Szintén hasznos lehet a PlayTo, amely médiaszerverré változtatja telefonunkat, és DLNA-képes készülékekre közvetíthetjük a telefonunkon tárolt multimédia tartalmakat. Azon kívül, hogy természetesen a Marketplace ugyanaz, mint a többi Windows Phone 7 telefonnál is, további extra szoftverekhez juthatunk még az LG saját letöltőrészlegéből is.

Összességében az LG Optimus 7 is egy jól kezelhető, megfelelő gyorsasággal működő készüléknek bizonyult a nálunk töltött tesztidőszaka során. Azonban ahogy már a Samsung Omnia 7 cikkben is leírtam, egyelőre még érezhető pár gyerekbetegsége az új Windows mobil operációs rendszernek, és ezek értelemszerűen megvoltak az LG telefonjában is.
Az LG Optimus 7 két szolgáltató kínálatában található meg, nagyságrendileg 84000-110000 forintos áron (szolgáltatótól és a választott díjcsomagtól függően). Kártyafüggetlen változatban egyelőre nem kapható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • LG Optimus 7
  • LG Optimus 7
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!