For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

LG Optimus 7

Kipróbáltuk az LG Windows Phone 7-es telefonját is.

2011.01.30. 11:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Tavaly decemberben mutattuk be a Samsung Omnia 7-et, azóta pedig egy másik Windows Phone 7 operációs rendszerre épülő mobiltelefon is megfordult szerkesztőségünkben, az LG Optimus 7. Lássuk, miben különbözik ez a korábban tesztelt készüléktől!

LG Optimus 7

Első ránézésre alapvetően nem sok az eltérés. Hasonló méretű, fekete színű kütyü mindkettő, az LG viszont erősebben szakított a szögletességgel, és a lekerekített peremek mellett határozott íveket is vitt a designba alul és felül. Kijelző terén minimális a méretbeli eltérés: a Samsung 4 hüvelykes képernyőt, az LG 3,8-asat szerelt a telefonjába (a felbontás mindkét esetben 480*800 pixel). Az előbbi csodás képű Super AMOLED-jével szemben itt egy hagyományos LCD-vel találkozunk, ami valamivel talán gyengébb képet ad (úgy érzem, a Samsungnál nagyon telibe találtak az AMOLED-del), de használat közben nem éreztem ebből igazán nagy hátrányt. A micro-USB csatlakozás és a bekapcsológomb máshol van a két készüléken, viszont zavarónak bizonyult az LG-nél az USB-portot védő megoldás, ugyanis míg a másik gyártó elcsúsztatható fedelet rakott rá, itt egy kihajtható – és gyanúm szerint előbb-utóbb megsérülő – fül található. Mindenképpen pozitív volt viszont számomra, hogy az LG a kijelző alatti három gomb mindegyikét fizikailag benyomható változatban rakta oda, nem érintőgomb a Vissza és Keresés, így minimalizálódott a véletlenül megnyomásuk esélye.
Hardver tekintetében a Microsoft előírásai miatt nincs igazán eltérés: ugyanúgy 1 GHz-es processzor hajtja mindkét telefont, 512 MB RAM és ROM van bennük és hosszan sorolhatnánk tovább az egyezéseket. Szintén az MS miatt egyik telefon se bővíthető memóriakártyával. A Samsungból 8 GB-os verzió járt nálunk, ezzel szemben az LG ennek duplájával, 16 GB flash memóriával szerelte fel modelljét. Fényképezőgép tekintetében mindkét gyártó 5 megapixeles érzékelő mellett döntött.

Gyakorlatilag tehát azt mondhatjuk, hogy mind az LG, mind a Samsung első Windows Phone 7-es telefonja hardver tekintetében referenciakészüléknek tekinthető, a szoftver terén azonban már kicsivel nagyobb az eltérés. Ugyan az operációs rendszer azonos, az LG több saját programot pakolt a készülékre, ami annak fényében is külön pozitív, hogy a közös Marketplace egyelőre még jóval alatta marad a konkurens rendszerek – Android, iPhone, Nokia – applikációs választékához képest. Míg az Omnia 7-hez mindössze kettő darab extra alkalmazást adott alapból a Samsung, az LG mondhatni elkényezteti a vásárlókat. Kapunk az Optimus 7-hez egy panorámakép-fotózó segédprogramot, amely a telefon mozgását érzékelve segít abban, hogy merre kell mozgatnunk az optikát a következő kép elkészítéséhez – és gombnyomás nélkül automatikusan elkészíti a következő fotót, ha a megfelelő pozícióhoz értünk –, aztán össze is illeszti egy képpé az egészet. Az eredmény mondjuk nem mindig tökéletes, kis odafigyelést is igényel, ha jó képet szeretnénk kapni. Szintén érdekes a ScanSearch nevet viselő augmented reality alkalmazás, amely GPS-koordinátánk alapján a kamera által mutatott képre – vagy asztalra helyezve egyfajta radarképernyőn – jelzi ki, hogy milyen irányba milyen fontosabb helyek – étterem stb. – találhatók. A mögötte lévő adatbázis egyelőre még limitáltnak tűnt, de úgy érzem, megvan benne a potenciál, hogy egy igen jól használható program legyen. Szintén hasznos lehet a PlayTo, amely médiaszerverré változtatja telefonunkat, és DLNA-képes készülékekre közvetíthetjük a telefonunkon tárolt multimédia tartalmakat. Azon kívül, hogy természetesen a Marketplace ugyanaz, mint a többi Windows Phone 7 telefonnál is, további extra szoftverekhez juthatunk még az LG saját letöltőrészlegéből is.

LG Optimus 7

Összességében az LG Optimus 7 is egy jól kezelhető, megfelelő gyorsasággal működő készüléknek bizonyult a nálunk töltött tesztidőszaka során. Azonban ahogy már a Samsung Omnia 7 cikkben is leírtam, egyelőre még érezhető pár gyerekbetegsége az új Windows mobil operációs rendszernek, és ezek értelemszerűen megvoltak az LG telefonjában is.
Az LG Optimus 7 két szolgáltató kínálatában található meg, nagyságrendileg 84000-110000 forintos áron (szolgáltatótól és a választott díjcsomagtól függően). Kártyafüggetlen változatban egyelőre nem kapható. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.