25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Magicka

Nyolc svéd diák egy humoros, varázslós hack'n'slash játékot rakott össze.

Írta: Gerry 21 hozzászólás

Ha varázsolni jó, akkor debilen varázsolni is jó, mondja nem létező viking közmondás. Azt ugyebár régóta tudjuk, hogy a finnek teljesen agyament ötletekkel képesek bombázni a mit sem sejtő világot, de legfőképp azt a nagyra nőtt félszigetet, amit Európának neveznek. De, hogy a nem kevésbé fagyos svéd föld is nem csupán megkérdőjelezhető szellemiségű, rettenetes metalzenekarokat termel ki ipari mennyiségben (A rettenetes jelzőt kikérem magamnak az Amon Amarth és az Arch Enemy nevében... ;-) – Dino), hanem teljesen elmebeteg játékkoncepciókat is, azt eddig nem tudtuk. De most már sejtjük.

Magicka

A Magicka ugyanis, mint az a különböző trailerekből is kiderült, egyáltalán nem veszi komolyan önmagát. A skandináv mitológiára épülő játékban egy idióta varázslót kell kommandíroznunk, aki vállvetve harcol teljesen tökkelütött társaival a debil gonoszok ellen, egy nem kevésbé fejére ejtett világban. Legalábbis az előzetes videók szerint. A valóságban, bár a Magicka egészét áthatja ez a fajta poénkodás, kezdve a hangjában Lugosi Bélát utánzó, mesélőként és mellékszereplőként jelen lévő falfehér Vladdal (aki azonban, mint azt nem győzi hangsúlyozni, NEM vámpír), a falovakon át a lehetetlen célzásokig a Games Workshoptól kezdve a Star Warsig és a Star Trekig, nem ez a hangsúlyos a játékban. Az átvezető videókat nem számítva a Magicka sokkal inkább tűnik annak, aminek szánták: jófajta hack'n'slash-nek, amiben ugyan bárdokkal és pallosokkal nem fogunk operálni, ellenben mindenféle rettenetes mágiával viszont igen. Ugyanis a Magicka sava-borsát alapvetően két dolog adja: egyrészt a játékot alapvetően multira hegyezték ki, mikor is maximum négyen küzdhetünk vállvetve, illetve a különféle elemek kombinálásának lehetősége.
Elemből a játék nyolcfélét ismer: tűz, víz, jég, villám, föld, pajzs, életerő, energia. Ez az a pont, ahol a fejlesztők hatalmasat alkottak, tudniillik a nyolc elem valami egészen elképesztő kombinációs lehetőségeket rejt magában, s több száz, több ezer kombináció létezik. A tüzet és pajzsot kombinálva tűzfalat idézhetünk, de akár aknákat is telepíthetünk, az energiát jéggel kombinálva igen dermesztő sugarat lőhetünk ki, de emelhetünk kőfalakat a magunk védelmére, vagy akár magunkat is kővé változtathatjuk egy időre, meteotorokat idézhetünk, trükkös módokon gyógyíthatunk, és a többi, és a többi. A kombinációs lehetőségek fantasztikusan feldobják az egyébként a műfaji hagyományokhoz igazodóan baltaegyszerűségű játékmenetet, hiszen egészen elképesztő lehetőségek rejlenek a Magickában.

Kiirtásra érdemes ellenfelek között különösebb meglepetésekkel nem fogunk találkozni, az azonban első nekifutásra igencsak meglepő volt, amikor hős mágusomra egy pofátlan kis goblin rávetette magát, és... le nem akart szállni a hátáról. Mágusunk ilyenkor csak forog jobbra és balra, és bár varázslatokat el tud sütni, azok általában nem sok kárt tesznek az ellenségben, hiszen mellémennek. Később persze megtanuljuk, milyen varázslatokat kell magunkra alkalmaznunk a hívatlan udvarlók elhessegetése érdekében, de tény, nem emlékszem, hogy az utóbbi 10 évben bármi is ennyire meglepett volna a kategória játékaiban. Pedig volt pár.

Magicka

Bár egyjátékos módban is végigjátszhatjuk a történetet, és kezdésként ajánlatos is így megismerkedni a játékkal, a lényeg a többjátékos opció, ahol vagy az egyes fejezeteket játszhatjuk végig, vagy pedig az egyjátékos módban is elérhető "kihívás" opciót választjuk, amelyben egy arénában kell megküzdenünk a szörnyek újabb és újabb hullámaival. A multi jó és szórakoztató – mi mást is várnánk tőle… azt például garantáltan nem, hogy az egyik játékos egy fantasztikus elemkombinációjában létrejövő vihar konkrétan agyonvágja az egész csapatot, és Game Over. De a Magicka esetében ez szinte már mindennapos.

Grafika terén nem akart remekelni a játék, és nem is remekel, inkább karakteres, semmint szép. De legalább szép színes. Ezért cserébe jár az elvileg alacsony gépigény és az alacsony ár, ugyanis a Magicka talán legnagyobb aduásza, hogy potom 10 euróért hozzájuthatunk. Ez pedig, mondanunk sem kell, egy normál játék árának töredéke, és habár a Magicka nem is akart a csúcskategóriás játékok babérjaira törni, igen hosszú és élvezetes játékidő tartogat mindenki számára. A tálalás poénos, az elemek kombinációs lehetőségei fenomenálisak, az ár alacsony, mi kell még? GamersGate vagy Steam a letöltéshez, semmi más...

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

80%
grafika
7
hangok
8
játszhatóság
9
hangulat
8
Pozitívumok
 • Fergeteges kombinációs lehetőségek
 • Humoros
 • Igen kedvező ár
Negatívumok
 • Néhol ellaposodik
 • Csúnyácska grafika

További képek

 • Magicka
 • Magicka
 • Magicka
 • Magicka
 • Magicka
 • Magicka
 • Magicka
 • Magicka
 • Magicka

Magicka

Platform:

Fejlesztő: Arrowhead Game Studios

Kiadó: Paradox Entertainment

Megjelenés:
2011. január 25. PC
n/a: PS3, X360

Minimális rendszerigény: Pentium IV 2,4 GHz/AMD 3500+, 2 GB RAM, GeForce 8800/Radeon X1900 vagy jobb videokártya, 2 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

david139
david139 [18431]
Steamen most pár euro-ért vihető :-)
SwitcX88
SwitcX88 [621]
Valaki játszik még ezzel? Idióta társakat kapok folyamatosan, szétvág tőlük az ideg. Ha valaki szeretne mókázni, írjon nyugodtan. ;-)
malcolmfirst
malcolmfirst [1]
Hello
engem is az érdekelne hogy a játék elején a toronyból hogyan lehet megszerezni a könyvet egyszerűen sehogy sem sikerült és mivel még nem jutottam túl messzire ezért még hajlandó lennék érte újrakezdeni az egészet most az hogy 100* vagy 110* halok meg már olyan mindegy.
Illetve a parasztok házába akik nem akarnak beengedni be lehet jutni valahogy
KÖSZI
ivanova36
ivanova36 [1321]
víznél az volt a gond, hogy ha gyorsan mentem a jégre túlcsúsztam, és annyira gyorsan nem tudtam felpakolni 2-3 frostot hogy fújni tudjak, ellenben a d+r kombóval meg tudtam oldani, pl induló hely, jobb oldali folyón az átkelést gond nélkül :)

ork bosst meg q+e körülöttem, haste magamra, majd amint a boss bőrigázott s+r és szét is tört mielőtt elért volna hozzám :)

kezd elégé nehéz lenni, pláne az egyik fejezet, talán a chap7 végén van a csúnya caster hogy 5 miniharc után kell nekiesni, és akárhol hibázol, kezdheted a harcot a legelejéről, eléggé frusztráló, hogy semmi védelem a placcon és egy d+r lerobban két sec alatt a platformról
atka1
atka1 [49]
Rain könyvecskéje: asszem chapter 2, annak is az eleje. Leégett ház, hullák, Vlad megjelenik és mormog valamit, aztán 3 goblin, aztán pedig egy barlang amiből kijön egy kisebb csoportnyi goblin. Na a barlangból lóg ki a csücske a könyvnek.

Vízen átkeléshez meg nem az a legjobb megoldás. Benyomsz vagy 4-5 frostot és shift jobbklikkel magad körül fagyasztasz. Futás közben a legideálisabb, nem kell célozgatni.

Kígyónál pedig az a+s+e bombák a jók, a tűz fontos mert tovább égeti miközben te futkorászol a köpései elől.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (21 db)