Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Dead Island

A zombis játékok új királya megérkezett.

2011.09.19. 08:00 | szerző: Toki (pcdome) | Ismertető/teszt

Életed legjobb nyaralása előtt állsz. Banoi szigete vár rád, ahol a legkékebb a tenger, a legtöbb a pálmafa és legszebbek a lányok. Minden annyira tökéletes, amelyre már szavakat se találni. Mennyire kegyetlenek a Techland fejlesztői, hogy ezt a káprázatos idillt borítják fel és változtatják át egy zombik által uralt lidércnyomássá. A Dead Island viszont túlmutat minden eddigi élőhalottakat felvonultató produkción és olyan hangulatot és játékmenetet varázsol elénk, amely könnyen függőséget okoz.

Dead Island

A Dead Island a szó szoros értelmében túlélő-horror, de RPG-elemekkel bőven megfűszerezve. Itt szó sincs arról, hogy egy gépágyúval pépesre öljük az utunkba kerülő zombikat. Nagyon meg kell gondolnunk, hogy mikor támadunk vagy mikor fogjuk menekülőre a dolgot. Persze az anyag érdekessége nem merül ki ennyiben. Egy jóféle GTA utánérzést mindenképpen tapasztalni fogunk, ahogy haladunk szépen előre utunkon és teljesítjük a többi túlélőtől kapott küldetéseket. Ezek elvégzéséért XP-t gyűjthetünk, de ezen felül is van értelme elvállalni mindent, amire csak megkérnek társaink, hiszen ezzel egyre közelebb kerülünk a megmeneküléshez.
Ami parádésra sikeredett a játékban, az egyértelműen a hangulat. Ha mindenképpen egy zombis filmhez szeretném hasonlítani, akkor a Will Smith féle Legenda vagyok lenne az. Tapintható a dráma, nem csak egyszerűen hullahegyeket kapunk az arcunkba, hanem emberi tragédiákat, elhunyt családtagjaikat sirató, az őrület határán egyensúlyozó embereket.

A történet szerint minden egy durván átmulatott éjszakával kezdődik. Mikor másnaposan, alkoholtól bűzölögve felébredünk hotelszobánkban, már egy teljesen elhagyott szálloda látványa fogad minket, szép lassan pedig realizáljuk, hogy itt bizony senki nem akar minket megtréfálni, ez véresen komoly dolog lesz. Egyébként még mielőtt nekiveselkednénk ennek a rémálomnak, választanunk kell, hogy a négy közül mely karakterrel szeretnénk túlélni az előttünk álló borzalmakat. Mindegyik szereplő kapott egy érdekes háttérsztorit, viszont különböző tulajdonságokkal is felvértezték őket, amelyek miatt érdemes alaposan megfontolni, melyikük mellett tesszük le voksunkat.

Dead Island

Ahogy már fentebb említettem, küldetéseink teljesítéséért kapjuk jól megérdemelt pontjainkat, amellyel egyre komolyabb tulajdonságokkal lehetünk gazdagabbak. A feladatok egyébirányt nagyon széleskörűek. A melléküldetések között olyanokat találunk, mint hogy szerezzünk benzint, amivel elégetjük a rothadó hullákat, vagy hozzuk el egy özvegyül maradt asszonynak férjétől kapott nyakláncát. A főküldetések ennél tovább mutatnak, de nehézségüket tekintve változóak. Minden egyes lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy megtudjuk, mi történt és hogyan vethetünk véget ennek az egész fejetlenségnek. A küldetések néha végtelenszámúnak tűnnek, de persze nem kell mindet elvállalnunk a játék során. Nálam elég komoly nehézséget okozott bármit is visszautasítani, hiszen meglehetősen rossz érzés, amikor egyetlen mentsvárként cserbenhagyjuk a túlélőket. Na és ebből alakulhat ki egy kisebb függőség is, hiszen ha egyszer ráérzel a siker ízére, nem akarod majd abbahagyni a segítségnyújtást.

A menüben szabadon válogathatunk a folyamatban lévő küldetések között akár menet közben is, az átláthatóság kedvéért pedig egy GPS mutatja a helyes irányt. Persze félredobhatunk mindent és dönthetünk úgy is, hogy csak teszünk egy kört a szigeten, de akkor aztán megtapasztaljuk, miféle zombik is lepték el Banoi szigetét. Van, amelyik hihetetlen gyorsasággal támad ránk, őket könnyű ártalmatlanná tenni. A leglassabbak viszont nagyon erősek és egy ütéssel padlóra küldenek minket. Minden élőhalott feje felett megjelenik, hogy milyen szinten van, illetve hogy mennyi az életereje. Tapasztalatból mondom, nem érdemes mindegyikkel megküzdeni, néha hasznosabb a futás, még ha nem is túl látványos.

Dead Island

A Dead Islandet a zombikon és a küldetéseken kívül is számos érdekességgel pakolták tele. Gyűjtögethetünk különféle tárgyakat, kovácsolhatunk belőlük fegyvereket (mint a Dead Rising 2-ben), összeszedhetünk dokumentumokat, amelyek a tragédia mikéntjét boncolgatják. Az összegyűjtött holmikat el is adhatjuk, hogy aztán valami jobbat vegyünk belőlük, de fejleszthetjük is azokat. Kocsikázhatunk a szigeten körbe körbe és közben felfedezhetjük ezt a monumentális vidéket. Az a helyzet, hogy annyi érdekes nagyobb és apróbb dolgot raktak bele a fejlesztők a játékba, hogy oldalakon át lehetne sorolni.

Már a tesztelés elején megérkezett az első frissítés az anyaghoz, így gyakorlatilag nem is tudok beszámolni komolyabb bugokról. Néhány persze előfordul, de semmi olyan, amely megnehezített volna, vagy akár csak kicsit is rontotta volna játék menetét. A grafika csodálatos, még ha nem is ez a legszebb játék a piacon, de akkor is nehéz lenne belekötni. A Chrome Engine 5 biztos táptalajt ad a matériának, úgyhogy ha nem is Crysis szintű látvány fogad minket, azért még bőven átlag feletti az egész. A hangokról szintén csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Egyrészt a zombik félelmetes hörgései 200 köré repítik a pulzust, másrészt maga a kimért zene, amely végigkísér minket, vagy lassan bekúszik, miközben drámai események szemtanúi vagyunk, egyszerűen zseniális.

Dead Island

Érdemes pár szót ejteni a kooperatív módról. A játék során bármikor behívhatunk magunk mellé még három főt, hogy közösen irtsuk az élőhalottakat. Ráadásul nem kell ehhez még kilépnünk se a programból, hanem e helyett a mi jelenlegi állásunkhoz viszonyítva kapunk olyan embereket, akik szintén az általunk játszott pályánál tartanak. A kiválasztásnál előnyt élveznek azok a játékosok, akikkel korábban már akár egyszer is volt alkalmunk közösen hentelni.

Én magam nem tartozom a zombis játékok megszállott hívei közé, de a Dead Island megvett kilóra. Ennyire jól összerakott programmal még nem találkoztam a témában, ráadásul ilyen hangulatos környezetbe ágyazva csak tovább fokozódik az élvezeti érteke. A szavatossága is megfelelő, a rengeteg mellékküldetés rendesen kitolja a játékidőt. A Techland talán az év meglepetését hozta össze ezzel a címmel, amely nem csak a Resident Evil és Dead Rising rajongóknak nyeri majd el a tetszését, hanem mindenkinek, aki igazán jó játékélményre vágyik. ■

Dead Island
Dead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead Island

értékelés

Dead Island

Dead Island
Pozitívumok
  • Páratlan atmoszféra
  • Nagyon hosszú játékmenet
  • Jól felépített történet
Negatívumok
  • Elenyésző technikai bugok
9,0
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 9
hangulat 10
Dead Island
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Dead Island

hozzászólások (13)

mcloud76
mcloud76 2011.09.24. 10:12
Hi!
Gebasz van, segitseg kene.
Masnal sincs lepes, utes, es autohang? Csak kornyezeti hangok, szoveg meg a sok rohado gyoker kajabalasa halatszik...
Mar minden lofaszt felraktam hozza, de igy se jo.
Mas jatekoknal nincs semmi gond a hangal.
Alapratyi hangartya gigabyte 965p-ds3.....
mcloud76
mcloud76 2011.09.24. 10:13
+l +g +k
francba
mcloud76
mcloud76 2011.09.24. 11:49
Kozel 2 ora kinlodas utan leszedtem az egeszet a pi***ba.
Nem fogok egy jol mukodo munkara is hasznalt gepet szetcsapatni valami baromsaggal.
Eloszor ugy terveztemn ,hogy par ora jatek utan majd megveszem a jatekot, mert tetszik. De igy ki tudja a gyari megy e normalisan.Ilyen szinten bugos game nekem meg nem kell.
Esetleg ha majd ha 990-ert utannam dobjak.
Szal a segitseg keres okafogyotta valt.
Chrome engine en nem szeretlek :D
-Jozef-
-Jozef- 2011.09.24. 12:10
Már ezerszer ki lett tárgyalva, hogy egy nem végleges fázisban lévő verzió került fel a torrentoldalakra. Az eredetiben is van néhány bug, de azért az játszható.
mcloud76
mcloud76 2011.09.24. 12:34
1. Errol a bugrol meg nem nagyon olvastam sehol. Egy angol nyelvu oldalon volt olyan, hogy recseg a hang, vagy nincs kornyezeti hang.
2. Ez az egyik legelterjedetebb hangcucc amiket az alaplapokra raknak Ezekszerint masnal sincs csak leszarjak ?
2. Azokba a hibakba amikrol nehol beszelgetnek itt-ott a forumokon kurvara nem jottek elo nallam.
A valaszt nem vettem meg..
Thx
ajánlott olvasnivaló