Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Battle Academy - Market Garden

Arnhemes kiegészítő csomagot teszteltünk a BBC-játékhoz.

2011.09.20. 09:35 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Az eredetileg a BBC egyik műsorához készült webes játék továbbfejlesztéseként indult Battlefield Academy két nagyobb lépést is tett a közelmúltban. Egyrészt megjelent e cikk tárgya, a második kiegészítő. Másrészt kiadták az alapjátékot az Apple operációs rendszerére, így most már Mac-es játékosok is tologathatják a rajzfilmszerű Tigris és Sherman tankokat. Ezzel egy időben nevet is változtatott a sorozat. Korábban – mivel a BBC sorozatot Battlefield Britainnek hívták és az ehhez készült flash-játék a Battlefield Academy nevet viselte – így nevezték el a Slitherine továbbfejlesztett játékát is. Azonban az Electronic Arts jogi nyomására – miszerint az angol csatatér szó az ő tulajdonuk – átkeresztelték a sorozatot Battle Academyre.

Battle Academy - Market Garden

Lassan hagyomány a sorozatnál, hogy a kiegészítők – habár ez csak a második ilyen – sok újdonságot is tesznek az alapjátékba, amelyek visszamenőleg is érvényesek lesznek az alapjáték küldetéseiben és játékmódjában. Ezek nem mindig feltétlenül jók. Például az alapjátékban a kampányok eredetileg úgy voltak játszhatók, ahogy egy kampánytól elvárhatjuk: a küldetések egymás után következtek, nem ugrálhattunk közöttük. Azonban – a játékosok nyomására – ezt később megváltoztatták, és így a kampányok küldetései önállóan is játszhatóak lettek. Azaz elvettek egy nagy adag motivációt az összes küldetés végigjátszásából. Így ha egy csata túl nehéz, az ember abbahagyja és a következőre ugrik, ami szerintem botorság.

Érdekes módon a Market Garden kiegészítő épp az eredeti állapothoz tért vissza. Azaz a kapott nyolcküldetéses kampány misszióit csak egymás után játszhatjuk végig, önállóan egyiket sem. Persze mondhatnánk, hogy ez visszalépés, ám a fejlesztők ügyesen oldották meg az összekötött küldetések visszacsempészését: az új kampánymódot ugyanis megtoldották azzal, hogy a csaták eredményei továbbvivődnek (carryover). Azaz a korábbi küldetéseket túlélt egységeinket később megkapjuk, kitüntetett egységeink (akik a kitüntetéssel speciális tulajdonságokat is kapnak) pedig a következő küldetésekben is kitüntetve használhatjuk.

Battle Academy - Market Garden

A Market Garden hadművelet mindig is a szívem csücske volt. Így különösen örülök, ha valamelyik játéksorozat elérkezik a holland csatatérre, legyen az Brothers in Arms, Combat Mission vagy akár a Battle Academy. A kampányban kapott nyolc küldetés közül hét mind jellemző és megtörtént epizódja Montgomery félresikerült hadműveletének. Az utolsó, nyolcadik pedig – hadd legyen happy end a szövetségeseknek – egy „mi lett volna ha” küldetés, amelyben a XXX. hadtest tankjai még időben elérik a Vörös Ördögöket az arnhemi hídnál. Külön kedvencem – az amúgy keveset emlegetett – nijmegeni csata a Waal folyón történő erőszakos átkeléssel, amely szerencsére bekerült a kampányba.

A Market Garden kiegészítővel új egységeket is kapunk a játékhoz, amelyek mind ejtőernyősök: amerikaiakhoz ernyős felderítő, aknavetős, páncélöklös, 30-as és 50-es géppuskás. Az angolokhoz pedig szintén ernyős: felderítő, Bren géppuskás, PIAT-os, 6 fontos könnyűtüzérség, aknavetős, Vickers géppuskás és Jeepes felderítő egységeket. A harcoló egységeken kívül a térképeken látható – és az editorral saját küldetésekben felhasználható – új látványelemeket is kapunk, amelyek a holland tájhoz tartoznak (például szélmalmokat) vagy a leszállás közben összetört vitorlázó repülőket. És persze az elmaradhatatlan íves acélhidakat, amilyen az arnhemi vagy a nijmegeni.

Battle Academy - Market Garden

A multi játékmenethez egy olyan játékmód is került, amelyben a pontokat körönként kapjuk azért, ha elfoglalunk és tartunk győzelmi pontokat. Tehát nem elég az utolsó körben több győzelmi pontot birtokolni, mint az ellenfelünk. Hisz az összes kör alatt gyűlik a pontunk az elfoglalt győzelmi pontokért.

A Battle(field) Academy alapjáték is zseniális, amelyen a Blitzkrieg France kiegészítő is nagyot dobott. Ám akihez – hozzám hasonlóan – közel áll a Vörös Ördögök elkeseredett harca és a 101-esek és 82-esek küzdelmei, hogy nyitva tartsák a Pokol Országútját, azoknak kötelező darab a Market Garden kiegészítő is. ■

Battle Academy - Market Garden
Battle Academy - Market GardenBattle Academy - Market GardenBattle Academy - Market GardenBattle Academy - Market GardenBattle Academy - Market Garden

értékelés

Battle Academy - Market Garden

Battle Academy - Market Garden
Pozitívumok
  • Arnhemes hangulat
  • Új egységek
  • Normális kampány mód
Negatívumok
  • Kicsit kevés újdonság
  • Rövid kampány
Minimális rendszerigény: Battlefield Academy alapjáték, Pentium 4/Athlon XP processzor, 512 MB RAM (Vista/Win7: 1 GB), 128 MB-os, DirectX 9 kompatibilis videokártya
7,5
grafika 8
hangok 6
játszhatóság 7
hangulat 8

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló