Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Battlefield 3

Október végén érkezik a csodás grafikával ellátott FPS-trónkövetelő.

2011.09.27. 09:00 | szerző: Barnabás | Előzetes

A 2002-ben indult, és azóta számos résszel bővült Battlefield sorozat a háborús FPS stílus egyik legmegbízhatóbb, főleg multiplayerre kihegyezett címe. Az Electronic Arts szárnyai alatt dolgozó svéd Digital Illusions Creative Entertainment (rövidített nevén DICE) fejlesztőgárdája a felelős a franchise magasba emelkedéséért. A svéd úriemberek az október végén megjelenő Battlefield 3-mal az FPS-ek dobogójának legfelső fokára kívánnak kerülni az ott trónoló Call of Duty széria legyőzésével. A nyílt marketinghadjáratot folytató csapat komoly ígéreteket is tartogat, amivel a novemberben érkező Modern Warfare 3-at igyekeznek két vállra fektetni.

Battlefield 3

Először is a grafika aspektusát figyelembe véve, az eddig bemutatott videók alapján a Battlefield 3 látványától az állunk fog leesni. A szinte fotórealisztikus grafikát adó Frostbite 2 engine a részletekbe menően pompázatos, tű éles megjelenítés mellett a szemkápráztató effektorgiákkal sem spórol. A videók tanúsága szerint a nagymértékben rombolható terep is sokat hozzáad az összképhez, csakúgy, mint a mesteri animációk, a részletes árnyékok és a tökéletes fizika. Persze ennek a mindent verő látványnak komoly igényei is lesznek PC-nk részéről (sokaknak komplett gépfejlesztést jelentve), de a konzolos verziók is remekül néznek ki, így az Xbox 360 és PlayStation 3 tulajoknak sem kell szomorkodniuk.

A kifogástalan grafikai megjelenítés mellett a játékmenetre is ráfeküdtek a DICE mesteremberei, és itt főként a single player kampányra kellett nagyon odafigyelniük. A Battlefield széria ugyanis mindig a multiplayerre volt kidomborítva. Igaz, a Bad Company első és második része sztorivezérelt egyjátékos kampánnyal is rendelkezett, de bizony ezen a téren még bőven volt hely a továbblépésre. Addiktív, látványos, izgalmas egyjátékos sztorit ígérnek most a fejlesztők, és az eddigi játékmenet videók alapján tényleg nagyon ígéretesen fest az Irak és Irán határában az amerikai tengerészgyalogosok egyik tagjával induló történet. Az eddig látott utcai harc, tankos játékmenet és éjszakai bevetés mind hordozzák a filmszerű, bombasztikus élményt, amely képes a játékosokat a székbe/kanapéra szegezni. A gyalogos részek mellett a járműves harc is meggyőzőnek tűnt, reméljük, az izgalmas, filmszerűen szkriptelt események végig magukkal ragadnak majd, és tovább tartanak a manapság divatos 5-6 óránál.

Battlefield 3

A Battlefield 3 legjelentősebb eleme persze továbbra is a svéd fejlesztők által már eddig is csúcsra járatott multiplayer rész. Egyik ehhez kapcsolódó újdonság a Battlelog közösségi szolgáltatás. Itt indítható hang- és szöveges kommunikáció, megtalálhatóak eddigi játékstatisztikáink és be is léphetünk a barátaink által éppen játszott meccsbe (csak azonos platformon folyó játékokba szállhatunk így be). Valami olyasmi lesz ez, mint a Need for Speed: Hot Pursuitban megjelent Autolog rendszer.
A co-op játékrész teljesen különálló küldetésekben valósul meg, ahol társunkkal vállvetve kell teljesíteni az összedolgozásra kihegyezett kihívásokat. Kompetitív multiban négy karakterosztály közül választhatunk: Assault, Support, Engineer és Recon. Természetesen mindegyik osztálynak megvannak az előnyei és hátrányai, valamint a csak általuk használható képességek (például az Assault karakter gyógyít, a Support töltényt ad és nehézgéppuskát kezel, a Recon pedig rádiós irányadót helyezhet el, amelynek a közelében spawnolhatunk). Már több játékmódot jelentettek be: Conquest, Rush, Squad Deathmatch, Squad Rush, így biztosan nem fogunk unatkozni a PC-n 64, konzolokon 24 főben limitált csatákban. Annál is inkább, mivel a Battlefield játékoktól megszokott módon sok járművet használhatunk, amelyekkel földön és levegőben egyaránt oszthatjuk az áldást.

A profi prezentációra biztosan nem lehet majd panaszunk, a hangok, zenék és irányítás terén is a grafikához hasonló csúcsminőség várható. Kétely talán csak a single player kampányt illetően merülhet fel, azaz hogy sikerül-e olyan magával ragadó, változatos sztorit megalkotni, mint a Call of Duty játékokban, és hogy az MI is jól fog-e teljesíteni. A büntető grafikáért cserébe pedig sok játékosnak a brutális gépigényt veheti el a kedvét a Battlefield 3 megvásárlásától.

Battlefield 3

Tehát idén ősszel már igazán komoly versengésre számíthatunk a két csúcskategóriás katonai FPS között. Azon szerintem felesleges vitázni, melyik lesz a jobb játék (a Call of Duty: Modern Warfare 3-nak és a Battlefield 3-nak is megvannak a maga erényei), a lényeg, hogy két kiváló produktumot kapjunk, amelyeket felváltva/egymás után játszva gondtalanul szórakozhassunk a képernyő előtt ülve.
Aki pedig nem tudja kivárni az október végi megjelenést (vagy egyszerűen kíváncsi, milyen lesz a Battlefield 3), szeptember 29-től csatlakozhat a nyílt bétához. ■

Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3Battlefield 3
Battlefield 3
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Battlefield 3

hozzászólások (13)

rootshaper
rootshaper 2011.09.28. 12:44
BC2 előtt is ugyan ez ment, hogy csak az aktuális csúcskártyán megy el élvezhetően, aztán láss csodát, mégsem. jó motor a Frostbite, meg jó csapat a DICE, én bízok bennük, hogy értik a dolgukat.
Dark Archon
Dark Archon 2011.09.28. 13:06
Hát pedig de, mert az akkori 8800GTS 320Mb-men és az E6400-zal ritka szarul futott, a Q6600 / GTX 260 kombó kell hozzá, s koránt sincs maxon a grafika. Holnap kiderül, kiváncsi leszek rá...
McCl@ne
McCl@ne 2011.09.28. 13:08
Ha ezzel neked nincs maxon a grafika, akkor valami óriási baj van a gépeddel. Ugyanilyen konfigom van (+4 GB memória) és fullon megy (x4 AA van rajta, több minek?) 45+ FPS-sel, de inkább 55-60 környékén. És nem nekem van csodagépem, mert másoknál is így megy...
Dark Archon
Dark Archon 2011.09.28. 13:22
Mondjuk azóta nem csesztettem a beállításokat, mióta megjelent és belőttem magamnak játszhatóra. Két érték van csak amúgy mediumon, de az nálam nem full... s nem árt, ha a Vsync miatt nem megy 60fps alá.
joel-t
joel-t 2013.04.01. 21:59
A battlelogon kívül nem is lehet elindítani a játékot? És hogy lehet az opciókhoz eljutni játék indítás nélkül?
ajánlott olvasnivaló