Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Mass Effect 3

A játéktörténelem egyik legnagyobb volumenű trilógiájának lezárására készülhetünk.

2012.02.03. 17:00 | szerző: Retee | Előzetes

Aki már végigjátszotta a Mass Effect második részét, az pontosan tudja, hogy az idáig megtett utunk talán semmiség ahhoz képest, ami a trilógia befejező részében vár ránk. Shepard eddig csak kerülgette a forró kását, és társaival együtt azon dolgozott, hogy egyáltalán megértse, kik állnak a titokzatos támadások és a gethek ijesztő aktivitása mögött. Mire rájövünk, már elkerülhetetlennek tűnik a találkozás, amely a galaxis minden népe és faja számára halálos lehet – hacsak nem sikerül kiötölnünk, hogyan számoljunk le a legyőzhetetlennek tűnő Reaper hordákkal. Persze ez egy hosszú – reméljük, nagyon hosszú – történet, amely várhatóan drámai fordulatokkal, rengeteg erős karakterrel és fantasztikus sztorival kecsegtet. Csoda, hogy a fél világ várja?

Mass Effect 3

Miután sikeresen elhagytuk a titokzatos bolygót, kapitányunk bőrébe legközelebb a földön fogunk belebújni. Persze épp a „legjobb” pillanatban, amikor minket hallgatnak ki (nem túl barátságosan) az eseményekről, de a baj csőstül jön, hisz mire felocsúdunk, a Kaszások már a bolygót támadják. Innentől kezdve a menekülésre kell összpontosítanunk, mert még nem állunk készen a harcra, ám hogy kivel, mivel és kiknek a támogatásával húzzuk el a csíkot, az már rajtunk fog múlni. A játék ugyanis még nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy átvizsgálhassa a második részből megmaradt mentéseinket, és ottani döntéseink, illetve az elhalálozások alapján „hozzáigazítson” a történethez. Ha például teljesítettük a Rejtélyes fickó kívánságait, akkor a Cerberus segíteni fog minket, de ha nem, akkor ők is csak egyek lesznek üldözőink között. Persze akkor sincs baj, ha nem őriztük meg a mentett játékot, mert a második részhez hasonlóan most is kapunk majd néhány keresztkérdést, de nyilván így kevésbé érezzük majd úgy, hogy egy személyre szabott történetet fejezhetünk be. Úgyhogy a cikk után mars a Mass Effect 2 elé, és tessék újrajátszani, aztán elrakni biztonságba az egyik mentést!

A történetről most ennyit – egyrészt nem sokat árultak el róla a fejlesztők, másrészt mindenki élesben lője le a poénokat. Legyen elég annyi, hogy lesznek visszatérő arcok, és persze a történetírók nagyon fogadkoznak, hogy méltó lezárást hajítanak be a boltokba. Ami viszont érdekes kérdés lehet, az a játékrendszer. Az első és második rész között több jelentős eltérést fedezhettünk fel ezen a téren, egyesek szerint például a kettes epizód szinte már nem is volt RPG technikailag, a BioWare annyira lebutította a lehetőségeket. Nos, az biztos, hogy a készítők meghallgatták a panaszokat, mert ezúttal előre eldönthetjük, hogy mit is szeretnénk. Háromféle játékmódból választhatunk, amelyek akár jelentősen is különbözhetnek egymástól, így többféle rajongótábort képesek kiszolgálni. Az Action Mode, azoknak szól, akiknek nem kell a sok duma (Jézusom, kik élnek közöttünk titokban??), így ebben a módban rengeteg automatikus válaszra számíthatnak, nem kell törődnünk túl sokat a párbeszédekkel, a csaták viszont pörögni fognak és nehezebbek lesznek az átlagnál. A Story Mode ennek pont az ellentéte – minden mondatunkért mi felelünk, minden egyes kérdésről és válaszról mi döntünk, a harcok viszont lazábbak, könnyebbek lesznek. A harmadik, az RPG Mode a kettő keveréke. Teljesen manuális beszélgetésekre készülhetünk, de a harcokat sem ússzuk meg egykönnyen. A fejlesztők szerint ez utóbbi nyújtja majd a klasszikus Mass Effect élményt, viszont azt is hozzátették, hogy általánosságban is több szerepjáték elemet kapunk majd és a fegyverek testreszabhatóságán is sokat javítottak.

Mass Effect 3

Már az első, de főleg a második résznél is feltűnt, hogy időnként inkább egy filmre hasonlított a Mass Effect, mint játékra, és a BioWare – szerencsére – ezen most sem kívánt változtatni, sőt. Elméletileg 82 percnyi in-game videót tolnak bele a harmadik részbe, amelyek a nagybetűs hangulatról gondoskodnak majd és igyekeznek ismét elvarázsolni a sci-fi világ kedvelőit. Szokás szerint a beszélgetésekre külön figyelmet szenteltek, van egy olyan gyanúm, hogy a 82 percnek legalább a negyede csak erre készült – ami persze nem baj, hiszen ilyenkor ér rá a leginkább az ember, hogy rácsodálkozzon a grafikára. Ami – az előzetes képek alapján – most is ütni fog.

Végezetül emlékezzünk meg az egyik legnagyobb újdonságról, a kooperatív multiplayer módról, amely leginkább a Gears of War 3 Horde részéhez fog hasonlítani. A Galaxy at War segítségével ugyanis bele tudunk piszkálni az egyjátékos kampányba, megnövelhetjük ottani teljesítményünk, miközben mindenféle fajok bőrébe bújhatunk bele – de persze a kampányt enélkül is lehet majd teljesíteni.

Mass Effect 3

Szerencsére nincs semmi okunk arra, hogy kételkedni merészeljünk a Mass Effect trilógia méltó lezárásában, hiszen a BioWare legjobbjai dolgoznak rajta, akik eddig már ezerszer is bizonyították, hogy értenek ahhoz, amit csinálnak, és nem véletlen, hogy az Mass Effect a játéktörténelem legnagyobb nevei közé írta be magát. Az pedig külön jó hír, hogy napokon belül megérkezik a demo is, így gyorsan letesztelhetjük, hogy élesben mire is képes az új rész. Na most lehet elkezdeni a Mass Effect 2 újrajátszását, de ne hagyjuk ki a DLC-ket sem! ■

Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3Mass Effect 3
Mass Effect 3
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Mass Effect 3

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló