Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Continent of the Ninth Seal

Újabb sikervárományos ingyenes MMO közeleg - teszteltük a bétát.

2012.03.18. 13:10 | szerző: Zoo_Lee | Előzetes

Az ingyenes MMORPG-k népszerűsége töretlenül növekszik. Nemcsak a nagy cégek alakítják át úgy eddig megjelent játékaikat, hogy azt a minimális pénzmaggal megáldott játékosok is kipróbálhassák, hanem a kisebb, eleve online cuccokkal foglalkozó kiadók is egyre minőségibb és minőségibb programokat tárnak a nagyérdemű elé. Utóbbiak közül az egyik legnagyobb név a Webzen, amely ugyan nem rendelkezik másfél tucatnyi tételből álló portfólióval, de az a néhány cím, amit forgalmaz (Archlord, Soul of the Ultimate Nation, MU Online) bár nem ma váltak letölthetővé, vastagon a legnépszerűbb masszívan többszemélyes szerepjátékok közé tartoznak. Február elején pedig a szerencsésebb nyugati játékosok végre egy rövid időre kezükbe kaparinthatták a kiadó legújabb üdvöskéjét, a Continent of the Ninth Sealt, amelyről elég annyit tudni, hogy a témához értők már évek óta tűkön ülve várták, az online játékokkal foglalkozó külföldi magazinok szavazásai során pedig népszerűbbnek bizonyult, mint a World of Warcraft, a Star Wars: The Old Republic vagy a Rift.

Egy (jelenleg még) kilenc kontinensből álló fantasy világban, Tamperában járunk, ahol a király eltűnése óta szörnyek hordái tartják rettegésben a népet. A támadások annyi különböző helyen történnek és olyan mennyiségű katonai erőt kötnek le, hogy az elhagyatottabb vidékekre, mint amilyen Waterford kis tengerparti kereskedővárosa is, már nem jut csillogó páncélú lovag, így a birodalmi tanács más lehetőség híján a közveszélyes munkakerülőnek minősített kalandorokat fogja össze és küldi a frontvonalra. Mi is egy ilyen újonc bőrébe bújhatunk a játék elején, és bizony el is kell a segítségünk, mivel a gnollok egy hatalmas, Hanuman nevű rusnyasággal az élükön éppen bőszen tizedelik a falu lakosságát érkezésünkkor. Miután a tutorialben leverjük a rohamot, megkezdődik kalandunk, amelynek során kontinensről kontinensre járva kell kiderítenünk, mi is okozta a szörnyek aktivizálódását, és mi állhat a király eltűnésének háttérében.

A C9 azon "nosztalgiázó" MMORPG-k közé tartozik, amelyek magasról tesznek a World of Warcraft és az EverQuest hatalmas, sandbox világára, és helyette a régi Phantasy Star Online mintájára a közös hubból (Waterford az első kontinensen) indulunk csapatunkkal (vagy egyedül, több játékos csatlakozását engedélyezve vagy letiltva) a térképen elszórt, szörnyek által uralt helyszínekre. Ezek az instance-ek kellően eltérnek egymástól, mindegyikhez többtucatnyi küldetés tartozik, ráadásul nem fulladnak monotonitásba se, mert amikor egy újabb misszió miatt visszatérünk, megemelhetjük a nehézségi szintet, ami a pálya méretének jelentős kiszélesedésével, valamint az ellenfelek számának és erejének növekedésével jár. A legnehezebb, Hell fokozatot már csak csapatban teljesíthetjük. Küldetéseink általában megadott számú és típusú ellenfél likvidálását jelentik, esetleg néhány tárgy begyűjtését a moboktól, vagy csak egyszerűen a szintek végén elhelyezkedő hatalmas főellenfél kivégzését. Ha ezt a bestiát legyűrtük, sikeres akciónkért még kapunk néhány ajándéktárgyat, majd visszatérhetünk a városba, hogy ott szocializálódjunk a többi játékossal, kereskedjünk, és menedzseljük a ránk bízott feladatokat.

A játék kasztjai kötött neműek, a béta során hármat, a harcost, a sámánnőt és a társainál kissé nehezebb irányítású vadászt játszhattuk. A C9 a Terához és a hasonlóan ingyenes Vindictushoz hasonlóan elveti a klasszikus kijelölős-klikkelős játékmenetet, és manuálisan vehetjük kezünkbe a dolgok irányítását. Azoknak, akiknek ehhez a stílushoz egy gamepad jobban dukál, nem kell aggódniuk, a játék támogatja ezt az irányítási módot is. A jelenleg elérhető öt kontinensből (az újabb és újabb szigetek ingyenes kiegészítők formájában látnak napvilágot) hármat próbálhattunk ki, illetve már a PvP-re is lehetőségünk nyílt, egy megadott szint elérése után, arénaharcok formájában. A Webzen adminisztrátorai emellett rengeteg eventtel is megörvendeztették a szerencsés tesztelőket, többek között külön díjakat zsebelt be az a guild, amely a tagjai által gyűjtött pontok segítségével először ért el egy meghatározott szintet. A lag az első napokban probléma volt, de szerencsére ezt orvosolták, és a hamarosan induló nyílt béta során már biztos nem fog problémát jelenteni.

Most viszont ideje rátérni az orvosolatlan problémákra: az egyik, hogy a küldetések során begyűjtött tárgyak többsége bounding típusú (karakterhez kötött), így nem tárolhattuk el a raktárban és nem is tehettük pénzzé. Emellett a játék grafikájáról elmondható, hogy egy ázsiai, ott már legalább két éve megjelent ingyenes online szerepjátékhoz képest nagyon szép, de valamilyen ismeretlen oknál fogva a karaktermodellek nagyon lassan töltődtek be, és ez a történetet továbblendítő átvezető jelenetek, illetve a bossfightok során meglehetősen zavaró volt. A zenékkel is akadt némi probléma: amikor szóltak, akkor szépek voltak és a hangulathoz illettek, de egy idő után az, hogy minden helyszínen a nehézségi szinttől függően ugyanazt a dallamot hallgattuk, rettentően monotonná vált.

Ezek a hibák viszont nem voltak olyan zavaróak, hogy összességében sokat rontsanak az élményen. A C9: Continent of the Ninth Seal ígéretes játék, remek hangulattal, barátságos közösséggel és tapasztalt, megbízható kiadóval. Ajánlom mindenkinek, hogy a nyílt bétának vagy a teljes verziónak adjon majd egy esélyt. ■

hozzászólások (8)

stero
stero 2012.03.18. 23:34
Tipikus keleti húzottszemű MMO .. van ilyenből egy pár, nekem abszolút nem jön be ez az irány.

Csak azt nem értem, hogy miért nem csinálnak már egy ilyen igazi kaszabolós harcművészetes mmo-t ami amúgy is a mániájuk (naruto, tenjou tenge, dragon ball, yuyu hakuso stb.. sorolhatnám a végtelenségig) ezeknek már önmagában nagy a népszerűségük, sztem hatalmas poén lenne ezt pc-re vinni MMO formájában :DD .. csak mert ilyenből mint ez a Continent of the Ninth Seal már van egy rakattal .. mégis mit várnak tőle? Na mind1 ^^
Zoo_Lee
Zoo_Lee 2012.03.19. 14:31
A kihívás a magasabb nehézségi szinteken és a PvP-ben van, illetve a játék folyamatosan durvul a történet előrehaladtával.

Kaszabolós MMO pedig... ha jól tudom Rusty Heartsnak hívják, és a Perfect World adja ki, igazi animés stílusú, Devil May Cry-ra (vagy az online felület miatt inkább a közelgő Anarchy Reigns-re) emlékeztető játémenettel.
Yourmom
Yourmom 2012.03.20. 03:04
De van olyan mmo is, eleg regi, azthiszem 11-12 voltam amikor azzal nyomtam(az volt az utolso mmo ami megfogot) Basszus nem jut eszembe a neve, majd ide irom holnap ha eszembe jut, kicsit Jade Empire stilusa van.
palmal648
palmal648 2012.04.19. 19:58
Be kell vallanom hogy én soha életemben nem szerettem a keleti MMO-kat, de az Aion után adni szoktam azoknak egy esélyt... Hát ez is kap majd!! :D
Zoo_Lee
Zoo_Lee 2012.06.30. 02:24
Ha valakit esetleg érdekel: a napokban indítják a nyílt bétát, bárki elkezdheti játszani.
ajánlott olvasnivaló