Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Twisted Metal (PS3)

Az arcade verseny széria végre PS3-on is bemutatkozik!

2012.04.28. 11:30 | szerző: Toki (pcdome) | Ismertető/teszt

A Twisted Metal széria a PlayStation-exkluzív játékok között képes volt látványos eladásokat is produkálni (például a 15 millió példányban fogyó Twisted Metal: Black), összességében azonban úgy vélem, mégsem került a PS3-as címek elitjébe. Ezen próbál változtatni most a legújabb, 2012-es epizód. A Twisted Metal immáron tizenhét éve borzolya a kedélyeket, ezalatt az idő alatt pedig négy fejlesztőstúdió is szárnyai alá vette a sorozatot. A friss epizód projektvezetője egyébként az a David Jaffe volt, aki a God of War első két részével szerzett igazán nevet magának a szakmában, jelen esetben pedig az általa alapított Eat Sleep Play stúdió fejlesztése lett a TM PS3-as debütálása.

Twisted Metal (PS3)

A Twisted Metal alapkoncepciója, hogy meglehetősen nagy kiterjedésű terepen, városokban, arénákban száguldozunk elképesztő módon felfegyverzett járművekkel, a feladat pedig természetesen a többi versenyző likvidálása. A sztori szerint egy bizonyos Calypso nevű titokzatos idegen hirdeti meg a versenyeket, amelyek végső győztese egy különleges fődíjjal lehet gazdagabb: az említett úriember teljesíti egyetlen kívánságát, legyen az bármi. Az egyes szereplők története persze elég morbid képet ad a játékról, de bizony a Twisted Metalben simán előfordulhat, hogy egyik "főhősünk" sorozatgyilkos, aki a kívánságot arra szeretné felhasználni, hogy egyetlen megmenekült áldozatát eltehesse láb alól.
A korábbi epizódokhoz képest változást jelent, hogy itt mindössze három karakter (Sweet Tooth, Mr. Grimm és Doll Face) történetét ismerjük meg, akik nagyon igényesen kidolgozott és összességében tekintélyes hosszúságú átvezető filmekben fedik fel valódi énjüket a játékosok számára.

Mielőtt bárki belevetné magát az akcióba, érdemes a gyakorlómódot választani, hiszen a kezelés elsőre még az edzettebb gamereknek is komoly fejtörést okozhat. Érdemes tehát rutint szerezni, hogy megszokjuk az olyan, egyáltalán nem kézre álló gombkiosztást, mint hogy a gáz a négyzet, az X a fordulás, míg a hátsó flippergombok a fegyverarzenál használatára szolgálnak.
A sztori módot elkezdve minden ütközet előtt három járművet kell választanunk, amelyeket garázslátogatással tudunk majd cserélgetni. A teljes kínálat persze csak a játékban egyre előrébb haladva fog megnyílni, így pedig nemcsak különféle autókat, de motorokat, tehergépkocsikat és még helikoptert is tudunk majd birtokolni. Természetesen különféle fejlesztéseket szintén végre tudunk hajtani az egyes járgányokon, de még a sofőr kezébe is adhatunk extra fegyvereket. A cél pedig az összes pályán ugyanaz: eliminálni mindenkit, akár a város lerombolás árán, sőt, a civilek sem jelenthetnek akadályt ennek megvalósításában. A kissé Carmageddonos hangulatot felelevenítő gyilkolászás mellett látványos boss harcok is színesítik a palettát. Kapunk néhány extra játékmódot is, ahol például egy adott zónán belül kell harcolnunk, ellenkező esetben életerőnk rohamos csökkenésnek indul. Emellett azonban a legnagyobb hangsúly a sima deathmatch-eken lesz, amely körönként úgy 15-20 percig tud élvezetes szórakoztatást nyújtani.

Twisted Metal (PS3)

A grafika első ránézésre nem képes lenyűgözni, de alaposan megfigyelve azért teljesen rendben van, pláne úgy, hogy a fejlesztőknek hála szinte atomjaira bonthatjuk az egyes tereptárgyakat, házakat, építményeket. Általános vélemény a Twisted Metallel kapcsolatban, hogy elsőre borzasztóan kaotikusnak tűnik minden tekintetben, de amint az ember elsajátítja a kezelés mikéntjét, valamint a szem is hozzászokik az irgalmatlan mennyiségű lövöldözéshez és robbantáshoz, úgy már teljesen másképp látjuk az egészet. Aki szereti a zúzós aláfestő zenéket, az a hangokban biztosan nem fog csalódni, hiszen egészen jó dalok színesítik a programot, így például Rob Zombie, Iggy Pop és a Wolfmother egy-egy szerzeménye is felcsendül alkalomadtán.

A program egyik legnagyobb fegyverténye a többjátékos opció, amely offline módban 2-4 játékost bír el osztott képernyő, míg online összesen 16 fő csatlakozhat egymáshoz. Itt három különféle módozatot választhatunk: mindenki mindenki ellen, csapatalapú harc vagy küldetés-orientált küzdelem. Ezek alatt egyébként további három módozat érhető el, így a deathmatch mellett egyéni- és csapatos vadászat (egy valakire), vagy a Last Man Standing, amelyben mindenkinek csak egyetlen élete van, utána kiesik a játékból. A Nuke elnevezésű almódozatban az ellenség szobrának rakétákkal történő ledöntése a cél, amelyhez három töltetet kell célba juttatnunk úgy, hogy azokat a kilövés után nekünk kell irányítanunk.
A többjátékos mód összességében a legnagyobb ereje a játéknak, de sokat ront az élvezeten, hogy viszonylag sokszor szakad meg a kapcsolat, míg egyelőre az online játékosok száma sem túl nagy.

Twisted Metal (PS3)

Az Eat Sleep Play megpróbálta kihozni a maximumot ebből a címből és több óra játék után nem túlzás azt állítani, hogy a lehetőségekhez képest ez sikerült is nekik. A Twisted Metal beszerzése viszont csak azoknak ajánlott, akik szeretik az autós harcokat, hiszen ennél többet nem igazán képes nyújtani a játék. Akinek viszont ez elég, az hosszú órákra megtalálja benne a szórakozását, pláne, ha az online mód is hibátlanul fog üzemelni. ■

értékelés

Twisted Metal (PS3)

Twisted Metal (PS3)
Pozitívumok
  • Állandó pörgés
  • Változatos járművek, szabadon rombolható környezet
  • Megnyerő sötét hangulat és jó dalválasztások
Negatívumok
  • A sztori nagyon hamar kivégezhető
  • Az online módon van még mit javítani
8,0
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 7
hangulat 9

A Twisted Metal kizárólag PlayStation 3 konzolra jelent meg.

Twisted Metal (PS3)Twisted Metal (PS3)
Twisted Metal (PS3)
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Twisted Metal (PS3)

hozzászólások (2)

EnforcerHUN
EnforcerHUN 2012.05.05. 06:09
Nem lehetne azt a fejet eltüntetni vagy mást berakni helyette?!
Ez a honlap van beállítva kezdőlapnak és attól az izétől a szívbaj kerülget.
ajánlott olvasnivaló