Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Worms Revolution

Az új rész visszatért a gyökerekhez, ugyanakkor remek újdonságokkal is gazdagodott.

2012.10.15. 18:00 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

1995-ben jelent meg a Team 17 mai napig talán legsikeresebb sorozatának legelső része, a Worms. A játékban apró, vicces kukacokkal kellett oldalnézetben különböző fegyverekkel legyilkolnunk egymást. Az egyedülálló hangulat és a humoros játékmenet nyomán azonnal hatalmas rajongótáborra tett szert, így nem volt csoda, hogy a következő nagyjából másfél évtizedben sorra jelentek meg az új részek. 2003-ban a csapat beállt a kötelezően 3D-sítő stúdiók sorába, és megpróbálta gyökeresen megváltoztatni a játékot, így az oldalnézetből átváltott hátsó nézetbe. Ezzel az irányítás igen nehézkessé vált, és rengeteg játékost is vesztett a széria. Ennek ellenére több rész is megjelent ebben a perspektívában, míg végül engedve a rajongói nyomásnak 2010-ben megérkezett a Worms Reloaded, majd idén tavasszal bejelentették jelen cikkünk alanyát, a pár napja boltokba került Worms Revolutiont is. A régi kukacok tehát újból visszatértek számítógépeinkre!

Worms Revolution

"...az újítások egytől egyig remekül illeszkednek a már ismert játékmenetbe."A fejlesztők amellett, hogy minden tekintetben visszatértek az alapokhoz, tisztában voltak vele, hogy egy egyszerű FullHD remake ma már csak minimális sikert aratna, így igyekeztek alaposan felfrissíteni a játékmenetet. Ez sikerült is nekik, ugyanis az újítások egytől egyig remekül illeszkednek a már ismert játékmenetbe.
A két legfontosabb újdonság a kukac-kasztok és a dinamikus víz bevezetése, mellettük azonban kapunk új fegyvereket, eszközöket, valamit a pályákon különféle tereptárgyakat. De nézzük mindet sorrendben!
Kukacaink mostantól négy osztályba sorolhatóak: az első a Soldier, akit nem nagyon kell részletezni, mivel a jól ismert átlagos kukac, átlagos sebességgel és erővel. A második a Heavy, aki nevéből adódóan egy igazi kemény srác. Testesebb, így sokkal lassabb is, kisebbet ugrik, és nem képes használni azokat az eszközöket, amelyek a levegőbe emelik a kukacot (pl. jet-pack). Ezzel szemben társainál sokkal nagyobb az ellenállóképessége, erősebb a sebzése is, valamint lelökni is nehezebb a párkányokról. A következő a Scout, aki mind közül a leggyorsabb és legmozgékonyabb. Gyenge, kevés csapást bír ki és kisebbet is sebez, ellenben fürgeségének és ugrásainak köszönhetően könnyebben elérhetjük vele a szétszórt, fegyvert és felszerelést rejtő ládákat, valamint egy-egy támadás után messzebbre tudunk menekülni vele. Az utolsó kukac a Scientist, aki kinézetre leginkább egy földönkívülire emlékeztet hatalmasra nőtt koponyájával. Ő egyfajta támogató szerepet tölt be. Gyengébb, mint a Soldier, de erősebb a Scoutnál, és minden ráeső körben növeli a csapattársak életét. Emellett erősebb telepíthető fegyvereket tud lerakni.

Worms Revolution

Ahogy fentebb is írtam, a másik nagy újítás a dinamikus víz megjelenése. Ez – a kukac-kasztokhoz hasonlóan – rengeteg taktikázási lehetőséget rejt magában. Legtöbbször tócsák és "talajvíz" (ezt nehéz máshogy megfogalmazni, amikor a víz valahol a pályán egy kis barlangban van, nem pedig a felszínen) formájában található meg. Előbbi esetében egy jól irányzott robbantással könnyedén az ellenséges kukacok nyakába zúdíthatjuk, jobb esetben akár le is mosva azokat a pályáról. A víz alá került kukacok minden körben sebződnek, egészen addig, míg ki nem másznak vagy meg nem halnak. Persze a dinamikus víz új fegyverek képéven is megjelent: kapunk vízipisztolyt, vízzel töltött lufit (kvázi vízgránátot), valamint vízbombát, amelyet repülőről dobnak a kijelölt célpontra.
A víznek csupán egyetlen negatív oldala van, amely viszont a játékmenetet nem érinti. Ez pedig a megjelenése, ugyanis valahogy engem jobban emlékeztetett egy halom kaviárra, mint igazi vízre.
A pályákon emellett megjelentek a különböző tereptárgyak is, amelyek négy csoportba sorolhatóak: robbanó, mérgező és vízzel töltött tárgyak, valamint egyszerű fedezékek. Ezek felrobbantásával szintén komoly taktikázási lehetőségek játszhatóak meg.

Worms Revolution

"A három mód még mindig csak egyszerű kukac-mayhem!"Játékmódok terén sem állunk rosszul. Van egyjátékos rész is, amely 32 pályát (minden környezetben nyolcat) tartalmaz, valamint 20 plusz puzzle pályát, ahol különféle ügyességi feladatokat kell megoldanunk. De természetesen a játék ezúttal is az egymás elleni módban teljesedik ki, már csak azért is, mert a mesterséges intelligencia elég felemásra sikerült. Hol felettébb bugyuta, és zokszó nélkül tarkón lövi saját csapattársát, hol pedig túlságosan is pontos, és a pálya egyik végéből telibe talál a bazookával.
A többjátékos mód online és offline is elérhető, vagyis ismét kapunk lokál meccseket is. Ilyenkor három játékmód közül választhatunk: deathmatch (nem igényel különösebb magyarázatot), classic és fort. A classic annyiban különbözik a DM-től, hogy itt nem választhatunk speciális kukacokat, csak a Soldier érhető el. A fortban pedig két kastélyból lőhetjük egymást. De alapvetően kijelenthető, amit a teszt során SityiSXT kolléga remekül megfogalmazott: "a három mód még mindig csak egyszerű kukac-mayhem!"

Worms Revolution

A játék grafikájával alapvetően semmi gond nincs, mivel tökéletesen passzol a hangulathoz és a bohókás stílushoz. A pályák négyféle környezetbe helyezhetőek: farm, tengerpart, csatornák és az Addams Family hátsó kertje. A kukacok a régiek maradtak, folyamatosan mocorognak, grimaszolnak, amíg a sorukra várnak. Emellett minden eseményre reagálnak, ha ledobunk melléjük egy dinamitrudat, a felrobbanása előtt kétségbeesett arcot vágnak és hasonlók. Rendkívül szórakoztató.
Ismét kapunk pályaszerkesztőt is, amellyel könnyedén megalkothatjuk álmaink Worms-pályáját. Sok eszköz segít a munkában, elkészített pályáinkat pedig akár Versus (vagyis lokál), akár online is kipróbálhatjuk. Kukacainkat is alaposan átszabhatjuk, mivel rengeteg fejfedő, unaloműző (a kukacok a köreik között labdáznak, játszanak stb.), győzelmi tánc és sírkő közül választhatunk.
Hangok terén is hozza a közel maximumot a játék, ismét több hanggyűjtemény közül választhatunk kukacainknak, amelyek mind tele vannak poénokkal. A környezeti zajok, a robbanások és hasonlók is jók, egyedül a zenék válnak hamar unalmassá.

Worms Revolution

Összességében véve a Team 17 fantasztikus játékot alkotott, amely valóban visszatért a gyökerekhez, így ismét rengeteg rajongó szívébe lophatják be magukat. Emellett az újítások is remekül működnek, kellemesen felfrissítik a játékmenetet, így az új Worms ismét a LAN-partyk és a kocka-házibulik elengedhetetlen kellékévé válhat. Visszatértek a régi klasszikus fegyverek a nagyitól a szuperbárányon át egészen a szamár-szoborig és a szent gránátig, szóval nosztalgia ON, irány a harcmező! ■

Worms Revolution
Worms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms RevolutionWorms Revolution

értékelés

Worms Revolution

Pozitívumok
  • Az irányítás és a kameranézet visszatért az alapokhoz
  • Jól működő újítások
  • Még mindig egyedülálló hangulat, és poénok
  • A klasszikus fegyverek még mindig zseniálisak
Negatívumok
  • A grafika néhol nem túl meggyőző
  • Kaviárra emlékeztető víz
  • A mesterséges intelligencia felemás: hol túl pontos, hol nagyon bugyuta
9,0
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
Worms Revolution
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Worms Revolution

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló