Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

LEGO The Lord of the Rings

Egy kocka mind felett... – Frodo, Gandalf, Aragorn és a többiek kalandjai LEGO változatban.

2012.12.06. 08:40 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A Traveller's Tales csapata nem tétlenkedik, hiszen kettesével-hármasával ontja az utóbbi esztendőkben mindenki kedvenc műanyag építőjáték gyártójával összefogva a nevesebbnél nevesebb film- és könyvsikerek videojáték-átiratait. Így van ez idén is, hiszen alig ocsúdhattunk fel Batman és társainak legújabb világmegváltó eljöveteléből, és máris itt van az újabb csapás a LEGO The Lord of the Rings személyében. Őszintén megmondom, nem tudok olyan konkurens játéksorozatot mondani, amelynek készítői szintén meg tudnák tenni azt, hogy alig néhány hónap elteltével rendre egy újabb, részleteiben ismerős, mégis egyedi alkotással örvendeztessenek meg bennünket egyazon szérián belül. Vannak persze évente új epizódokat felmutató franchise-ok szép számmal (mint például a Call of Duty, az EA Sports játékok vagy a Need for Speed széria epizódjai), de néhány kivételtől eltekintve ezek időről időre a déjà vu nem feltétlenül pozitív érzését keltik a nem is olyan gyanútlan felhasználókban. Az előbb leírtak motoszkáltak a fejemben, amikor behelyeztem a tesztünk alanyául szolgáló legújabb kockaőrület lemezét a konzol optikai meghajtójába, és nekivágtam az Egy Gyűrű elpusztítása történetének.

LEGO The Lord of the Rings

Sokat dob a játékon, ha ott ül mellettünk egy barátunk, akivel egymást kiegészítve kelünk át a megpróbáltatásokon.A sztorit nem részletezném, hiszen az teljes egészében J. R. R. Tolkien regény-, és Peter Jackson abból készült mozifilm-trilógiáján alapszik. A fő történet során lejátszhatjuk Frodo és társainak kalandjait Isildur hőstettétől a Gyűrű elpusztításáig, és közben természetesen ismét számos játszható szereplővel és aranyosan humoros játékelemmel találkozhatunk. Sőt, nem csupán a már megfilmesített regényciklus karaktereivel, hanem az előzménytörténet A hobbit könyv (első magyar kiadásában A babó) és az idén elkezdődött filmtrilógia alakjaival is összefuthatunk. Alapvetően ismét arra épít a játékmenet, hogy az adott pályán (amelyek a történet fontosabb helyszínei közül kerültek ki) rendelkezésre álló karakterek segítségével megoldjuk az annak teljesítéséhez szükséges feladatokat, amihez az egyes szereplőknek csapatként kell együttműködni, hiszen ki-ki a maga tulajdonságát, képességét dobja be a közösbe. Samu például tud ásni és tüzet gyújtani, Trufa pedig nagyon hasznos horgászbottal rendelkezik, hogy csak néhány példát említsek.
Sokat dob persze a játékon, ha ott ül mellettünk egy barátunk, akivel egymást kiegészítve kelünk át a megpróbáltatásokon, de azért egymagunk is tudunk boldogulni. Újításként ezúttal egy nyolc tárhellyel rendelkező karakterválasztó tárcsa is bekerült a programba, amelynek segítségével nem csupán az egymás közvetlen közelében lévő szereplők között váltogathatunk, ami nagyon üdvös és hasznos új elem.

LEGO The Lord of the Rings

A fantasy környezetben játszódó történet kicsit elhúz ezúttal a szerepjátékok irányába, hiszen nemcsak a fő sztori történéseit tolhatjuk végig, hanem egy-egy új helyszínre érve számos mellékküldetést is teljesíthetünk, és az ezek során szerzett tárgyak és alapanyagok segítségével újabb, erősebb eszközöket készíthetünk, amelyek segítségével karaktereink képességei is erősödnek, avagy újabbakra tesznek szert általuk. Ez leginkább a már teljesített pályák szabad módban való tetszőleges újrajátszásakor lehet hasznos, mert a történeti rész gerince ennél azért kötöttebb – noha a több csapattal egyszerre párhuzamosan, több helyütt zajló, több szálon futó események szintén nagyon is jellemzőek rá. A sztori során megnyitható fontosabb karakterek mellé utunk során megszerzett javaink költségére még rengeteg szereplőt nyithatunk, vásárolhatunk meg, így a szabad játékmód gyakorlatilag a pályák alternatív módon való teljesítését teszi lehetővé, amihez az egyszerre magunkkal vihető, maximum nyolc szereplő és számos megszerzett tárgy a kombinatorika szabályai szerint nem kevés lehetőséget kínál. Az alap, „végigrohanós” játékidő ezek által 6-8 óráról annak többszörösére is nőhet.

LEGO The Lord of the Rings

Értelmes, emberi nyelven szólalnak meg az átvezetők, a filmből kiollózott hangokkal.A LEGO The Lord of the Rings grafikája abszolút a megszokott sémát követi, arról pontosan ugyanazt lehet elmondani, mint eddig, vagyis nagyon szép, és nagyon bájos – bár a kocka és nem kocka elemek keveredése számomra mindig is groteszk hatást kölcsönzött neki. A programban ismét értelmes, emberi nyelven szólalnak meg az átvezetők, amihez a szinkront a kiváló filmekből ollózták ki a készítők, így azok minőségére semmiféle zokszó nem lehet. És ha már beletették termékükbe, számos poént építettek a verbális hanganyagra a készítők, mint például amikor az eredetileg Pippin és Trufa Uruk-Hai fogságba esésekor elhangzó „Ismét húst eszünk!” felkiáltás ezúttal a Fekete Kapuhoz kiérkező pizza futár jöttét kíséri. A zene szintén a filmekével megegyező, vagyis kiváló minőségű, és borzasztóan hangulatos aláfestést ad mindenhez. Az irányítás szintén a megszokott sémára épít, így aki játszott már az előző részekkel, az mindent pillanatok alatt megtalál, aki nem, az pedig nagyon hamar hozzászokik.

LEGO The Lord of the Rings

Milyen is lett akkor a legújabb LEGO játék? Meg kell, hogy mondjam, a rengeteg ismerős elem (mint például a LEGO Star Wars III: The Clone Warsra hajazó megoldások – nagy nyitó csatajelenet a prológusban, időnként több szálon futó történet, vagy a LEGO Pirates of the Caribbeanben már látott iránykeresés) ellenére ismét tudtak új színt belevinni az alkotók az egyébiránt már százszor is lerágott csontokból összerakott termékükbe. Igaz, ennek jelentős része A gyűrűk ura világának specialitásaiból adódik, de nem kisebb érdem az ilyen lehetőségek felismerése és kiaknázása azok saját kútfőből történő kiötlésénél. A kötött történeti szál ellenére szabadon bejárható helyszínekkel, számos plusz küldetéssel, rengeteg megszerezhető egyedi karakterrel, tartalmas és sokféle lehetőséget magában rejtő szabad játékmóddal, és játékmenetbeli kisebb újításokkal a LEGO The Lord of the Rings a népszerű sorozat újabb kiváló, önálló értékekkel és egyedi megoldásokkal bíró, mégis kellemesen ismerős darabja. Most, hogy a nagy könyv- és filmsikerek egyre inkább fogyóban vannak, kíváncsian várom, mi kerül legközelebb a Traveller's Tales legénységének górcsöve alá. Nekem egy LEGO Back to the Future mindenképpen beleférne, de akár Mr. Bond viselt dolgait is szívesen viszontlátnám kockaföldön. Nemsokára kiderül, hol csaphatunk le legközelebb, addig is mindenki mentse meg kedvére Középföldét Szauron rémuralmától a LEGO sorozat legújabb gyöngyszemében. ■

LEGO The Lord of the Rings
LEGO The Lord of the RingsLEGO The Lord of the RingsLEGO The Lord of the Rings

A LEGO The Lord of the Rings Wii U kivételével minden aktuális platformra megjelent. A cikk a PS3 verzió alapján készült.

értékelés

LEGO The Lord of the Rings

LEGO The Lord of the Rings
Pozitívumok
  • Hasznos újítások
  • Jól sikerült adaptáció
  • Összességében minden olyan legós...
Negatívumok
  • ...mint régebben
8,0
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 8
LEGO The Lord of the Rings
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
LEGO The Lord of the Rings

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló