Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1

Kate Walker és April Ryan után egy újabb női kalandjátékfőhőssel ismerkedhetünk meg.

2012.12.28. 19:00 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Azt hiszem, megdőlni látszik az a pár éves paradigma, amely szerint a kalandjátékok halottak – legfeljebb az óriáskiadók nem foglalkoznak velük többé, és az indie scene műhelyeiből bukkannak elő az újabb alkotások. A Cognition a Phoenix Online Studios műve, akiknek a The Silver Lininggal már sikerült némi ismertségre szert tenniük, így a Kickstarter kampányuk is ígéretesnek tűnt. Ott 32000 dollárt sikerült összekalapozniuk, aztán a Reverb Publishing karolta fel a projectet. A Telltale Games játékait megirigyelve a Cognition is epizodikus formában jelenik meg, az első részt kaptam kézhez nemrég tesztelésre.

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1

Az első dolog, ami engem nagyon megfogott, az a stílusos grafika és a hangulatos zene. Ez utóbbi végig tökéletesen illeszkedik a játék cselekményéhez, a hangulatot is remekül megadja – magyarul szinte tökéletes. A megjelenítésről a Unity motor gondoskodik, ami ugyan technikailag nem egy nagy durranás, de szépen teszi a dolgát: az ősi Alone in the Dark mintájára festett hátterek előtt mozgatott 3D szereplőkkel operál a játék, így a gépigény is baráti, és a pixeleket se kell feltétlenül számolgatnunk, valamint nekem nagyon bejött az atmoszférája miatt. Stílusosnak meg azért neveztem, mert a fejlesztők a cel-shading alkalmazása mellett döntöttek, így képregényszerűvé varázsolva a látványt – csakúgy, mint a Borderlandsben vagy a The Darkness II-ben. Apropó, The Darkness II: a grafikai design annak a Romano Molenaarnak a műve, aki többek között a The Darkness képregényeken is dolgozott.

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1

Aztán persze ahogy belemerülünk a játékba, jönnek elő a problémák... Nem értem például, mi a fenének kell mindenkinek már-már epilepsziásokat megszégyenítő módon rángatóznia a párbeszédek közben? Rendben van, a való életben sem merev vigyázzállásban beszélgetünk, de ami itt megy, az már-már egy Zumba fitness délutánnal ér fel. Szédületes... Aztán ott vannak a szereplők szemei. Nem viccelek, itt szinte mindenki (de a főhős biztosan) drogos, hogy így fennakadt szemekkel társalognak. Fura az is, hogy az animációjuk is dróton rángatottnak tűnik sokszor... Akkor lehet, hogy csak szimplán epilepsziásak?

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1

A történettel alapjában véve nincs gond – az a Jane Jensen segített a kidolgozásában, akinek például a méltán sikeres Gabriel Knight sorozatot is köszönhettük. Igen ám, de az ördög a részletekben lakozik! Spoilerezni nem szeretnék, de azt elmondhatom, hogy akadt a játékban feleslegesen túlbonyolított rész, valamint az elvileg döntő befolyással járó választásunk (szerintem egy van az egész játékban) kb. semmit nem befolyásolt. Sebaj, nagyobb a gond a színészi alakításokkal, ugyanis nem egy ripacs sajna túljátssza a szerepét. Mondjuk az alapanyag nem sok támpontot adott szegényeknek: a főhős, Erica még csak-csak kidolgozott jellemnek tekinthető némi jóindulattal, a többiek viszont a ZS kategóriás filmek kétdimenziós kartonfigurái: lepukkant, cinikus, elvált, fánkmániás zsaru; sztachanovista és a depresszióját agresszióval leplező főnök; a misztikus „kisebbségi” régiségboltos nyanyus... Milyen eredeti, nem igaz?

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1

Szerencsére a játék kezelését jól kidolgozták a Phoenixesek. A klasszikus point-and-click irányítás remekül működik, nincs túlbonyolítva. A fejtörők nem túl nehezek, de – ellentétben a Telltale kalandokkal – nem annyira könnyűek. Amiben egyedi próbál lenni a Cognition, az az, hogy hősnőnknek, Ericának van egy különleges képessége: képes a múltban történteket látni, illetve mások emlékeiben olvasni. Ezt egész ügyesen sikerült a játékba beültetni, kellemes misztikát kölcsönözve. Ha esetleg elakadnánk, a mobiltelefonon keresztül mindig kérhetünk tippeket Erica apjától – szerencsére nem szájbarágós segítséget kapunk tőle, így a szürkeállományunk nem pihenhet ilyen esetben sem.

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1

Adva van tehát egy egész hangulatos kalandjáték, amely sajnos sok bosszantó, apró hibától hemzseg. Nekem alapvetően bejött, és aki képes ezeken a hibákon felülemelkedni, rossz boltot nem csinál, ha megveszi a Cognitiont. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy némi odafigyeléssel sokkal jobb is lehetett volna a program. Hátra van még három epizód, így adott a lehetőség a javításra!
Utóirat: Előfordulhat, hogy az első régiségbolti látogatásunk után megáll a játék – ez esetben Windows XP SP2 kompatibilitást és adminisztrátori jogosultságot kell beállítani a játéknak.

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1
Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1

értékelés

Cognition: An Erica Reed Thriller

Pozitívumok
  • Alapjában véve ez egy nagyon hangulatos thriller...
Negatívumok
  • ...lenne, ha nem volnának a cikkben említett illúzióromboló hibák
Minimális rendszerigény: 2 GHz-es processzor, 2 GB RAM, 512 MB-os AMD vagy NVIDIA videokártya, 2,5 GB HDD, Windows XP/Vista/7
Ajánlott konfiguráció: 2 GHz-es processzor, 4 GB RAM, 1 GB-os AMD vagy NVIDIA videokártya, 2,5 GB HDD, Windows XP/Vista/7
6,5
grafika 6
hangok 6
játszhatóság 7
hangulat 7
Cognition: An Erica Reed Thriller
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Cognition: An Erica Reed Thriller

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló