Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

ShootMania Storm

A TrackMania fejlesztői ezúttal egy multiplayer FPS-sel álltak elő.

2013.04.23. 08:35 | szerző: Phoenix | Ismertető/teszt

FPS játék a TrackMania fejlesztőitől. Ezzel nagyjából el is mondtam mindent, mert ugye az előbb megnevezett arcade autóversenyt nagyjából mindenki ismeri. Akik esetleg mégsem: ez egy rendkívül egyszerű, végletekig letisztult, pörgős, eseménydús játék, ahol csak és kizárólag a játékos reflexein és ügyességén múlik minden. Még a pályák ismeretén sem nagyon, mivel alapvetően a játékosok által a faék egyszerűségű szerkesztővel gyártott többezernyi új pályára alapozták az egészet. És a leírtak nagyjából egyaránt igazak mindkét játékra. Meg remélhetőleg a Nadeo következő játékára, a QuestManiára is, amelyről még sokat nem tudni, na de ez már egy másik történet...

ShootMania Storm

A tesztelés közben kellemes Quake III-as hangulat fogott el.A ShootMania Storm tesztelése közben kellemes Quake III-as hangulat fogott el. Vidám, színes környezetben gyilkolásszuk egymást, mindenki fut az életéért – akkoriban még nagyjából ismeretlen volt a kemper fogalma, valahogy össze tudtak úgy rakni egy játékot, hogy ne legyen értelme úgy játszani –, előbb-utóbb mindenkinek a kezébe akad egy rakétavető, aztán ki-ki képességei szerint próbál egyrészt elugrálni a jól látható fényes lángcsóvák elől, másrészt kikalkulálni, hogy az elég lassan mozgó lövedék és az ellenfél röppályája hol fog összetalálkozni. Nem volt egy bonyolult játék, és most még sikerült ezen is egyszerűsíteni. Társainkkal bekerülünk egy egészen kicsi arénába – itt a legnagyobbak is elég kicsik, sokáig nem kell egymást keresgélnünk –, amelyek általában szimmetrikusak is, van egy darab alap fegyverünk, elbírunk egy-két de maximum három találatot, általános esetben gyógyulás, HP pakk nincs, és lőszerutánpótlást szintén nem találunk (bár ez utóbbira nincs is szükségünk, mivel a négylövetű fegyverünk rövid idő alatt újratöltődik, ezzel kell csak megtanulnunk gazdálkodni). Ritka esetekben van lehetőség HP-nk és lőszerünk azonnali utánpótlásra, és akadhat a kezünkbe két másik fajta fegyver – egy railgun és egy gránátvetőszerűség –, de alapból a „rakétavetővel” harcolunk. De ez nem is egészen rakétavető, csak egy jól látható színes plazmalövedék, hosszú kondenzcsíkkal, amely szemmel követhető sebességgel halad, és elég gyenge, ebből kell 2-3 lövés egy halálhoz. Maga a fegyver egyébként nem is látszik, csak a célkereszt. Robbanás nincs, csak a tiszta találat számít. Ugyanígy vér sincs, a kilőtt játékosok egy kisebb szikraeső kíséretében tűnnek el, ennél fogva belefér a játék a 12+-os korhatárba.

ShootMania Storm

Játékmódokból kilencfélét számoltam össze – plusz ezekből kettőnek az expert változatát –, és megtalálhatunk köztük mindent, amit más játékokban szerettünk, kisebb-nagyobb változtatásokkal, de a lényegük megmaradt. Van még olyan mód is, ahol lőni sem kell – igaz, ennek személy szerint nem láttam ebben a környezetben létjogosultságát, de biztos lesz ezen játékmódnak is rajongótábora.

ShootMania Storm

A játék a felhasználók által generált tartalomból táplálkozik.Sajnos magyar szervert nehezen találni, de külföldi akad bőven, tehát ilyen téren nincs gond, ellenben azt előrebocsátanám, hogy érdemes mindenképp a hivatalos szervereken kezdeni. Nem csak azért, mert vannak direkt kezdőknek ajánlott „játszóterek” is, de mint mondtam, a játék a felhasználók által generált tartalomból táplálkozik, ugyanolyan egyszerű a pályaszerkesztője, mint maga a játék, ennek eredményeképpen rengeteg a pálya is. Ezek minőségükben pedig a hulladéktól a hivatalos pályák színvonaláig betöltik a teljes skálát, így jó eséllyel keveredhetünk tökéletesen értelmetlen meccsekbe, amelyek hamar elvehetik a kedvünket. Meg kell találni azokat a szervereket, ahol a jobb pályákon játszanak, és utána nem lesz ilyen gond.

ShootMania Storm

Grafikailag a játék kétféleképpen értelmezhető: minőségileg semmi probléma nincs vele, tisztességes iparosmunka, beleszámítva azt is, hogy látszik rajta, igyekeztek minél szélesebb játékosréteghez eljutni a gépigény alacsonyan tartásával. Hangulatilag kicsit már másképp fest a dolog: régi romok a füves, fás, sziklás tájon, amely pályaelemeknek pedig konkrétan közük van a játékmenethez, azok kicsit futurisztikusabban néznek ki, de aztán kábé ennyi. Gondolom, a későbbiekben egy-két új pályaelemkészlettel fog még bővülni a repertoár. Hanghatásokat tekintve is inkább valami izgalmas sportesemény hangulatát kelti a játék, nincs halálhörgés-siralom, nincsenek valós fegyverhangok, robbanások, és a zene sem egy nagy horderejű harci induló.

ShootMania Storm

Akármilyen egyszerű, letisztult a játék, pár dolog azért csak kellene bele, vannak dolgok, amik nélkülözhetetlenek. A szerverlistánál például illene jelezni a pinget, főképp egy ilyen játéknál, mert nincs annál bosszantóbb, mint amikor a lag miatt hal meg az ember. Aztán nem ártana, ha lehetne egy kicsit botok ellen gyakorolni, mert az elején tényleg nem tudja az ember, hogy ki kivel van, meg hogy mi történik körülötte. De ezek csak apróságok, nagy fejfájást szerencsére nem okoznak.

ShootMania Storm

A ShootMania Stormot azoknak tudom ajánlani, akik egy kis old-school lövöldére vágynak, de azoknak is, akik azt sem tudják, hogy az micsoda... Mert manapság már minden a megszerezhető, unlockolható, megvásárolható plusz fegyverekről, szintlépésekről, meg a különféle küldetésekről szól. Ár/érték arányt tekintve a nem túl változatos játékmenethez a jelenlegi 20 eurós árcédulát én kicsit magasnak érzem, de mindenki döntse el maga, hogy megér-e ennyit egy kis lövöldözés. ■

ShootMania Storm
ShootMania StormShootMania StormShootMania StormShootMania StormShootMania StormShootMania StormShootMania StormShootMania StormShootMania StormShootMania StormShootMania Storm

értékelés

ShootMania Storm

ShootMania Storm
Pozitívumok
  • Gyors, egyszerű és pörgős játékmenet
Negatívumok
  • Egyhangú pályák
  • A tartalomhoz képest kicsit drága
7,0
grafika 8
hangok 7
játszhatóság 9
hangulat 7
ShootMania Storm
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
ShootMania Storm

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló