Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

AR-K: Episode 1

Másnapos jócsajként ébredsz. De ki volt a pasi, akivel lefeküdtél a buli után?

2013.06.02. 11:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Általában kalandjátékba úgy kezd az ember, hogy vagy már tud valamit a történetről, vagy az első pár kockában kiderül valami arról, hogy kik is vagyunk, hol és mikor élünk, mik a céljaink. Először talán a The Next BIG Thingben éreztem elveszve magam, mert bár a történet során nagyjából kiderültek azok a dolgok, amelyek más kalandjátékokban kezdettől világosak, mégis nagyon zavaros volt az egész. Ám ez mégis megbocsátható volt a fejlesztőknek, akik a Runaway trilógiát is készítették. Azonban úgy látszik, hogy követőik akadtak honfitársaik közül, mert a szintén spanyol Gato Salvaje csapat hasonló felütéssel kezd.

AR-K: Episode 1

Az AR-K főhősnője, Alicia egy (anti)utópisztikus, sci-fi világban él. Nehéz meghatározni a világot és az időt. Furcsa helyek, furcsa személyek vesznek körül minket, és valójában csak lődörgünk. Igaz, a játék érdekesen kezdődik. Másnaposan ébrendünk a szétbulizott albérletünkben, és szeretnénk rájönni, hogy ki volt a srác, akivel éjjel lefeküdtünk. Ez vicces és szokatlan feladat egy kalandjátékban, de sajnos – ahogy az életben is – más feladataink is vannak. Emiatt pedig eléggé szétszórt a játék és elmúlik a játékos motivációja, hogy tolja, tolja a történetet egyre előrébb.

AR-K: Episode 1

Szintén nagy gond, hogy maga a játék motorja teljesen instabil. Folyamatosan összeomlik, emiatt érdemes mindig menteni az állást, hogy ne kelljen elölről kezdeni. Ráadásul a fejlesztőknek sikerült egységesen instabil motort írniuk, mivel jelen ismertető az iPades verzió alapján készült, de a neten található panaszokból kiderül, hogy a PC-s verzió se különb. Ami viszont pozitív, hogy ezért a furcsa béta állapotért nem kérnek pénzt, ingyen beszerezhető a játék az AppStore-ból vagy a fejlesztők oldaláról PC-re, Macre és Androidra.

AR-K: Episode 1

Érdekes ötlet volt tableten kipróbálni ezt a kalandjátékot, mivel sokkal nehezebb az irányítás, mint asztali számítógépen, ahol egérrel pásztázhatjuk át a játékteret és észrevehetjük a fontosabb helyeket, amelyekre kattinthatunk. Itt teljesen az intuiciónkra vagyunk hagyatva, hogy egyből jó helyre bökjünk, hogy valami történjen is. Ezt még külön megnehezíti, ha a hotspotok túl közel vannak egymáshoz, mint például az egyetem előterében elhelyezett kávéautomatánál, ahol az automata egy nagy hotspot, az egyik kilógó papírpohár pedig egy icipici, így ha az ember az ujjával – amely akkora, mint az egész automata – odabök, szinte semmi esélye eltalálni a poharat, így egy idő után azt hiszi, hogy a pohár nem is kiválasztható, továbbmegy és elakad a játékkal.

AR-K: Episode 1

Az AR-K grafikája nem rossz. Sokkal jobb, mint a mostanában divatba jött, pixeles retro-kalandjátékoké, de természetesen meg sem közelíti a Pendulo játékait, a Syberiától pedig fényévekre lemarad. Az animációk kicsit túl egyszerűek. Kevés az élet a pályákon, a terület és a háttér túl statikus. A beleélhetőséget az időnként beugró átvezető filmecskék dobják csak fel. Az AR-K szinkronizált (angolul), azaz halljuk is a szövegeket, nem csak olvassuk őket, ami jó dolog, csak kevés a kapcsolata a karakterek beszéd közbeni animációjával és sokat levon az élményből, hogy a párbeszédek mondatai között életszerűtlenül hosszú szünetek vannak. Így az egész beszélgetés nagyon mű, nagyon gépszerű.

AR-K: Episode 1

Az AR-K egy érdekes ötlet, egy furcsa kalandjáték demójának béta változata. A spanyol fejlesztők valószínűleg úgy tervezték (amit amúgy remek üzleti modelnek tartok), hogy az első rész ingyenes, míg a többi majd olcsón megszerezhető. Azonban nehezen hiszem, hogy ezekkel a hibákkal túl sok rajongót szereztek a sorozatuknak. De a legnagyobb hibát szerintem akkor is a beleélhetőség és a motiváció hiánya okozza. nagyon ritkán unok el kalandjátékokat, de az AR-K-val így jártam. Ennek ellenére ajánlom – főleg, mivel ingyen tölthető le a fejlesztők oldaláról –, egy próbát megér, hátha van, akinek bejön Alicia és furcsa világa. ■

AR-K: Episode 1
AR-K: Episode 1

Az AR-K PC-re, valamint iOS és Android készülékekre jelent meg. A cikk az iOS verzió alapján készült.

értékelés

AR-K

AR-K
Pozitívumok
  • (Anti)utópisztikus világ
  • Jócsaj főszereplő
  • Vicces alapötlet
Negatívumok
  • Instabil program
  • Beleélhetetlen karakterek
  • Unalmas játékmenet
4,0
grafika 7
hangok 6
játszhatóság 3
hangulat 4

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló