Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

ASUS PadFone 2

Okostelefon? Tablet? Mindkettő! Kipróbáltuk az ASUS különös kütyüjét.

2013.07.30. 07:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az ASUS szeret kísérletezgetni érdekes ötletekkel, mint például a notebook fedőlapjába épített második kijelző (Taichi), vagy a tablethez dokkolóként kapcsolódó, azt gyakorlatilag netbookká alakító billentyűzet (Transformer). Hasonló különlegesség lett jelen cikkünk alanya is, a PadFone 2, amely csomagban kapunk egyrészt egy izmos okostelefont, másrészt pedig egy tízhüvelykes kijelzőt is, amelyet a telefon becsúsztatása varázsol teljes funkciós tabletté.

ASUS PadFone 2

Mint a termék nevében lévő szám is jelzi, nem előzmény nélküli a PadFone 2. Volt egy sorszám nélküli, sima PadFone is tavaly, az azonban hazánk boltjaiba végül nem jutott el. De ez annyira nem is baj, hiszen első modellként még kisebb-nagyobb gyerekbetegségekkel szembesülhettek annak felhasználói, amelyeket a második szériára már orvosoltak. Így például a tablet rész (amelynek neve igazából PadFone Station) hátán ajtóval védett telefontartó helyett most már egyetlen mozdulattal csúsztathatjuk bele az okostelefont a hátlap közepén lévő sínbe.

Az egész rendszer alapja a PadFone 2 okostelefon, mégpedig nem is akármilyen. Egy négymagos, 1,5 GHz-es processzor hajtja, 2 GB RAM-mal és 32 GB háttértárral megtámogatva (ebből kb. 25 GB használható fel, bővíteni azonban nem tudjuk, microSD slot nem került a készülékbe, ezt kárpótolja azonban az ajándékba járó 50 GB-nyi ASUS WebStorage felhő alapú tárhely, amelyet két évig ingyenesen használhatunk). 4.1-es (Jelly Bean) Android fut rajta, a fent ismertetett hardverspecifikációnak megfelelően természetesen döccenésmentesen. Egy megfelelően nagy, 4,7 hüvelykes, 720*1280 pixeles felbontású érintőképernyőt találunk rajta. SIM kártyából a jelenleg közepes méretű, microSIM szükséges a mobilfunkciók használatához.

Azonban ahogy a bevezetőből kiderült, nem áll meg itt az egész tudomány, ugyanis a PadFone 2 csomagban találunk egy dokkoló funkciójú táblát, 10,1 hüvelykes, 1280*800 pixeles felbontású képernyővel. Ha ennek a hátába csúsztatjuk a telefont, pár másodperc múlva már a nagy kijelzőn fut az Android, azaz ekkor gyakorlatilag egy tabletet tartunk a kezünkben. A programok egy része ráadásul automatikusan alkalmazkodik is a váltáshoz (ez főleg a rendszer alapprogramjaira érvényes, amelyeket felkészítettek a kijelzőváltásra), a többi meg egyszerűen bezár és a főképernyőn találjuk magunkat. Tablet módban is a telefon hardvere hajtja meg az eszközt, a PadFone Station külső kijelzőként és akkumulátor-kiegészítésként szolgál.

ASUS PadFone 2

A nagy kijelző mellett pedig az imént említett dolog a másik nagy előnye a PadFone Stationnek: a benne található 5000 mAh-s akku remek kiegészítője a telefon 2140 mAh-s áramforrásának. Míg a telefon a különböző akkukímélő funkcióknak köszönhetően önmagában is elég sokáig bírja a működést, tabletként használva beállíthatjuk, hogy visszatöltődjön róla a PadFone 2, és így napokon keresztül megvagyunk konnektor nélkül is, ha előtte teljesen feltöltöttük mindkét akkut. A telefon 135 grammos tömegét amúgy 514 grammal dobja meg a Station.

Szoftveres téren egész bőkezű volt az ASUS, rengeteg extra programot találunk a PadFone 2-n. Ilyen például a SuperNote jegyzetelő, az Amazon Kindle és MyLibrary könyvolasók – utóbbihoz az Alice Csodaországban könyvet is megkapjuk angolul –, a Movie Studio videoszerkesztő, két szótár, a MyNet DLNA-kliens, az ASUS Studio képnéző, vagy a Polaris Office irodai csomag. Az AppBackuppal biztonsági mentést készíthetünk, az AppLockerrel pedig hozzáférési jogosultságokat állíthatunk be. Fontos még a Power Saver, amely a fent említett energiagazdálkodási lehetőségek beállítását szolgálja, igaz, az alapbeállítások is igen hatékonynak tűntek.

Nem nagyon lehet rosszat írni a PadFone 2-ről: az erős telefon és a praktikus tablet-dokkoló kombinációja egy igen hasznos és jól üzemelő eszköz lett. Ha nagyon bele akarnék kötni, esetleg hiányolhatnám a sztereó hangszórókat (mivel csak mono van benne, ami videolejátszáskor vagy zenehallgatáskor azért kevés lehet), vagy panaszkodhatnék arra, hogy billeg, ha tablet módban az asztalra helyezve használom (mert a beillesztett telefon kilóg a hátlap síkjából), de igazán jelentős problémával nem találkoztam a tesztelés időszaka alatt. Nem került még szóba a fotózási és videózási képesség: a hátlapon egy 13 megapixeles érzékelőjű kamera található, amivel filmet Full HD felbontásban rögzíthetünk. Jó fényviszonyok között az átlagosnál jobb fotókat készített a telefon, a sorozatképet készítő móddal viszont érdemes vigyázni, azzal nem mindig lesz olyan a felvétel, mint amilyet szeretnénk. Tablet módban is a hátlapi lencsét használja a kütyü, mivel a becsúsztatott telefon hátát nem takarja el semmi. A videotelefonáláshoz használható előlapi kamera 1,2 megapixeles.

ASUS PadFone 2

A telefont és a tabletté alakító PadFone Stationt tartalmazó ASUS PadFone 2 csomag 250 ezer forint körüli áron kapható a boltokban, de egyes mobilszolgáltatók kínálatában is szerepel, ahol hűségnyilatkozat mellett olcsóbban is elvihető. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
Játék nagy képernyőn – hogyan válasszunk projektort? Játék nagy képernyőn – hogyan válasszunk projektort?
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad