Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

ASUS PadFone 2

Okostelefon? Tablet? Mindkettő! Kipróbáltuk az ASUS különös kütyüjét.

2013.07.30. 07:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az ASUS szeret kísérletezgetni érdekes ötletekkel, mint például a notebook fedőlapjába épített második kijelző (Taichi), vagy a tablethez dokkolóként kapcsolódó, azt gyakorlatilag netbookká alakító billentyűzet (Transformer). Hasonló különlegesség lett jelen cikkünk alanya is, a PadFone 2, amely csomagban kapunk egyrészt egy izmos okostelefont, másrészt pedig egy tízhüvelykes kijelzőt is, amelyet a telefon becsúsztatása varázsol teljes funkciós tabletté.

ASUS PadFone 2

Mint a termék nevében lévő szám is jelzi, nem előzmény nélküli a PadFone 2. Volt egy sorszám nélküli, sima PadFone is tavaly, az azonban hazánk boltjaiba végül nem jutott el. De ez annyira nem is baj, hiszen első modellként még kisebb-nagyobb gyerekbetegségekkel szembesülhettek annak felhasználói, amelyeket a második szériára már orvosoltak. Így például a tablet rész (amelynek neve igazából PadFone Station) hátán ajtóval védett telefontartó helyett most már egyetlen mozdulattal csúsztathatjuk bele az okostelefont a hátlap közepén lévő sínbe.

Az egész rendszer alapja a PadFone 2 okostelefon, mégpedig nem is akármilyen. Egy négymagos, 1,5 GHz-es processzor hajtja, 2 GB RAM-mal és 32 GB háttértárral megtámogatva (ebből kb. 25 GB használható fel, bővíteni azonban nem tudjuk, microSD slot nem került a készülékbe, ezt kárpótolja azonban az ajándékba járó 50 GB-nyi ASUS WebStorage felhő alapú tárhely, amelyet két évig ingyenesen használhatunk). 4.1-es (Jelly Bean) Android fut rajta, a fent ismertetett hardverspecifikációnak megfelelően természetesen döccenésmentesen. Egy megfelelően nagy, 4,7 hüvelykes, 720*1280 pixeles felbontású érintőképernyőt találunk rajta. SIM kártyából a jelenleg közepes méretű, microSIM szükséges a mobilfunkciók használatához.

Azonban ahogy a bevezetőből kiderült, nem áll meg itt az egész tudomány, ugyanis a PadFone 2 csomagban találunk egy dokkoló funkciójú táblát, 10,1 hüvelykes, 1280*800 pixeles felbontású képernyővel. Ha ennek a hátába csúsztatjuk a telefont, pár másodperc múlva már a nagy kijelzőn fut az Android, azaz ekkor gyakorlatilag egy tabletet tartunk a kezünkben. A programok egy része ráadásul automatikusan alkalmazkodik is a váltáshoz (ez főleg a rendszer alapprogramjaira érvényes, amelyeket felkészítettek a kijelzőváltásra), a többi meg egyszerűen bezár és a főképernyőn találjuk magunkat. Tablet módban is a telefon hardvere hajtja meg az eszközt, a PadFone Station külső kijelzőként és akkumulátor-kiegészítésként szolgál.

ASUS PadFone 2

A nagy kijelző mellett pedig az imént említett dolog a másik nagy előnye a PadFone Stationnek: a benne található 5000 mAh-s akku remek kiegészítője a telefon 2140 mAh-s áramforrásának. Míg a telefon a különböző akkukímélő funkcióknak köszönhetően önmagában is elég sokáig bírja a működést, tabletként használva beállíthatjuk, hogy visszatöltődjön róla a PadFone 2, és így napokon keresztül megvagyunk konnektor nélkül is, ha előtte teljesen feltöltöttük mindkét akkut. A telefon 135 grammos tömegét amúgy 514 grammal dobja meg a Station.

Szoftveres téren egész bőkezű volt az ASUS, rengeteg extra programot találunk a PadFone 2-n. Ilyen például a SuperNote jegyzetelő, az Amazon Kindle és MyLibrary könyvolasók – utóbbihoz az Alice Csodaországban könyvet is megkapjuk angolul –, a Movie Studio videoszerkesztő, két szótár, a MyNet DLNA-kliens, az ASUS Studio képnéző, vagy a Polaris Office irodai csomag. Az AppBackuppal biztonsági mentést készíthetünk, az AppLockerrel pedig hozzáférési jogosultságokat állíthatunk be. Fontos még a Power Saver, amely a fent említett energiagazdálkodási lehetőségek beállítását szolgálja, igaz, az alapbeállítások is igen hatékonynak tűntek.

Nem nagyon lehet rosszat írni a PadFone 2-ről: az erős telefon és a praktikus tablet-dokkoló kombinációja egy igen hasznos és jól üzemelő eszköz lett. Ha nagyon bele akarnék kötni, esetleg hiányolhatnám a sztereó hangszórókat (mivel csak mono van benne, ami videolejátszáskor vagy zenehallgatáskor azért kevés lehet), vagy panaszkodhatnék arra, hogy billeg, ha tablet módban az asztalra helyezve használom (mert a beillesztett telefon kilóg a hátlap síkjából), de igazán jelentős problémával nem találkoztam a tesztelés időszaka alatt. Nem került még szóba a fotózási és videózási képesség: a hátlapon egy 13 megapixeles érzékelőjű kamera található, amivel filmet Full HD felbontásban rögzíthetünk. Jó fényviszonyok között az átlagosnál jobb fotókat készített a telefon, a sorozatképet készítő móddal viszont érdemes vigyázni, azzal nem mindig lesz olyan a felvétel, mint amilyet szeretnénk. Tablet módban is a hátlapi lencsét használja a kütyü, mivel a becsúsztatott telefon hátát nem takarja el semmi. A videotelefonáláshoz használható előlapi kamera 1,2 megapixeles.

ASUS PadFone 2

A telefont és a tabletté alakító PadFone Stationt tartalmazó ASUS PadFone 2 csomag 250 ezer forint körüli áron kapható a boltokban, de egyes mobilszolgáltatók kínálatában is szerepel, ahol hűségnyilatkozat mellett olcsóbban is elvihető. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló