Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung Galaxy Camera

Kompakt fényképezőgépet és okostelefont keresztezett a dél-koreai cég.

2013.08.11. 17:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Samsung 2009 nyarán vezette be a Galaxy márkanevet, amely azóta az Android operációs rendszert futtató termékeinek – elsősorban okostelefonok és tabletek – közös jelzőjévé vált. A sorból kicsit kilóg a tavaly augusztusban bejelentett Samsung Galaxy Camera, amely nevének megfelelően alapvetően egy fényképezőgép, azonban szintén az Android rendszer hajtja meg. A közelmúltban mi is kipróbálhattuk ezt az érdekes kütyüt.

Samsung Galaxy Camera

Méretével, 300 grammos tömegével és designjával a Galaxy Camera inkább a nagyobb kompakt fényképezőgépekre hajaz, bekapcsolás után azonban az óriási, 4,8 hüvelykes, 1280*720 pixeles felbontású érintőképernyőn az okostelefonokból jól ismert Android jelentkezik be. A kezdőképernyőről a fotózás funkció gyorsan elérhető, de természetesen a Google oprendszeréből ismert számos más alkalmazást is találunk itt, és a listát magunk is bővíthetjük a Google Play áruházból. A kütyü indítása sajnos kissé lassú, ha teljesen kikapcsolt állapotból kezdünk (kb. fél perc), de pihenő módból 2-3 másodperc alatt üzemképes lesz. Utána viszont a működésével már nem tapasztaltunk problémát, a négymagos, 1,4 GHz-es processzor az 1 GB RAM társaságában szépen tette a dolgát. A 8 GB beépített flash tároló microSD kártyával bővíthető tovább, amire aktív fotózás mellett bőven szükség is lesz.

Samsung Galaxy Camera

Ahogy azt az androidos készülékeknél megszokhattuk, beépítettek GPS-t, ami geotagging célokra nagyon hasznos (azaz ha bekapcsoljuk, a gép eltárolja a fényképek EXIF infójában a készítés koordinátáit, így utólag visszakövethető, merre jártunk, mit hol fotóztunk). Az internethez kapcsolódhatunk egyrészt wifin keresztül, de ha microSIM kártyát rakunk bele, akár mobilnetet is használhatunk a net elérésére. (A behelyezhető SIM kártya ellenére telefonálás funkció nem került a Galaxy Camerába, de Skype, Viber vagy hasonló szoftverek segítségével azért hangkommunikációra is van lehetőségünk.) Így aztán felvételeink megosztására is tökéletes eszközt kapunk: az elkészített fotókat és videókat akár azonnal kirakhatjuk közösségi oldalakra, elküldhetjük e-mailben vagy feltölthetjük felhő alapú tárterületre.

Samsung Galaxy Camera
Tesztkép 23 mm-es széleslátószöggel...

A Samsung Galaxy Camera talán leginkább a kompakt fényképezőgépek utazózoom kategóriájába helyezhető, főként 21-szeres zoomja miatt, amely igazán széleskörű felhasználást tesz lehetővé (kisfilmes méretre átszámítva 23-483 mm közötti tartományt fog át az optikai stabilizátorral is felszerelt objektív). A készíthető felvételek maximum 16 megapixelesek lehetnek, videózni pedig 1080p-s felbontással tudunk 30 fps mellett. A gyengébb fényviszonyok közti fotózást a gép tetejéből gombnyomásra kiemelkedő vaku segíti.

Samsung Galaxy Camera
...és maximális zoommal

Negatívumnak talán azt lehet felhozni, hogy a vaku gombján, a bekapcsoló- és exponálógombon, valamint az utóbbit körülvevő zoomkapcsolón kívül más kezelőszervet nem találunk a kamerán, minden egyéb funkciót az érintőképernyő segítségével tudunk állítani és ott tudunk a felvételi módok közül is választani. Ez kicsit macerássá teszi a kezelést, a fizikai gombok és tekerők hiánya – főleg DSLR-hez szokott felhasználóként – lassítja a használatot. Pedig a gépbe a jobb kompaktokhoz hasonlóan még különböző manuális módok is kerültek, amelyeknél a képernyőn megjelenő virtuális objektív részeit tekerhetjük például a záridő vagy a blende beállításához.
A cserélhető, 1650 mAh-s akku nem bizonyult soknak, ha mindkét funkciót használtuk (azaz GPS-t, wifit vagy mobilnetet is használva fotóztunk és videóztunk), ezért mindenképpen érdemes hozzá tartalék akkumulátort beszerezni.

Samsung Galaxy Camera
Szintén 483 mm-es állásban.

A kompakt fényképezőgépek között jó teljesítményt nyújtó Samsung Galaxy Camera 100 ezer forint körüli árával azoknak lehet jó választás, akiknek fontos az igen tág zoomtartomány és az akár állandó internetelérés. Akiknek pedig számítanak a netes funkciók, de könnyebb gépet szeretnének, azoknak a nemrég megjelent, 10-szeres zoomátfogású Galaxy S4 Zoomot kínálja a Samsung, amelyet várhatóan nemsokára szintén bemutatunk. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló