Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Steam Játékkártyák

Bemutatjuk a nemrég megjelent Trading Cards újdonságot.

2013.08.12. 17:00 | szerző: Sityi | Egyéb

A nyári vásárral egy időben a Valve bővítette a Steam közösségi funkcióit: kicsit játékosabbá tette azokat, lehet tapasztalati pontokat szerezni, kitűzőket kirakni a profilunkra és persze kártyázni – csak nem épp a hagyományos értelemben. Ugyan már eltelt a bevezetés óta pár hét, mégis sokak számára nem egyértelmű, hogy is működik ez az új rendszer – elsősorban nekik igyekszem felvilágosítást nyújtani ebben a cikkben.

Steam Játékkártyák

Mielőtt a tényleges zsugázásra térnénk, essen pár szó a megújult Steam profilról, hiszen tulajdonképpen eköré építették ki ezt az új rendszert. Talán a legszembetűnőbb változás, hogy mindenkinek tapasztalati szintje lett, amelyet tapasztalati pontok gyűjtésével tudunk emelni (rendkívül meglepő módon). A tapasztalati szint növelésével nő a felvehető barátok száma (+5 db szintenként), minden 10. szint után kapsz egy „vitrint”, amelybe „kirakhatod” azokat a dolgokat, amelyekre a legbüszkébb vagy (achievementek, játékok, képernyőmentések stb.), valamint némi esélynövelést bónuszkártyák nyeréséhez. A tapasztalati szintek mellett immáron saját hátteret is adhatunk profilunknak, már amennyiben sikerült szereznünk egyet/párat/sokat, illetve a csevegőben és a Steam fórumokon speciális smiley-kat is használhatunk, ha rendelkezünk ilyesmivel. A szintlépéshez szükséges tapasztalati pontok mennyiségének matematikája roppant egyszerű: 100 TP a 10. szintig, 200 TP a huszadikig és így tovább.

Tapasztalati pontokat alapvetően kétféle módon szerezhetünk:

  • vásárolunk a Steam áruházból (máshol vett kulcs beaktiválása nem számít) vagy
  • teljesítjük a kitűzők megszerzéséhez szükséges feladatokat.

Előbbit gondolom, nem kell megmagyaráznom, utóbbit igazából kétfelé lehet bontani. Vannak Steammel kapcsolatos kitűzők, mint amilyen a fiókunkon lévő játékok mennyisége, a Közösségi Nagykövet feladatai, fiókunk életkora, illetve a vásárok ideje alatt teljesített feladatok. A másik fajtája a kitűzőknek a játékokhoz kapcsolódik, és itt jönnek képbe a játékkártyák.

Steam Játékkártyák

A cikk írásának pillanatában már 200 darabra rúg azon játékok száma, amelyek után kártyákat kap a játékos. Ha egy játék elérhető Steamen kívül is, az nem ér, csak a Steamen aktiváltak számítanak! Minden játékból egy bizonyos számú kártya gyűjthető össze, ennek a felét (felfelé kerekítve) lehet puszta játékkal kinyerni – a maradékot más úton kell megszerezzük, például csereberélünk vagy a Steam Piacról megvesszük. Ha lehet venni, akkor eladni is: fölöslegesnek ítélt kártyáinkat ugyanezen a Piacon el is adhatjuk, az eladás után járó összeg Steam Pénztárcánkba kerül, és azt csak a Steam Áruházban vagy a Piacon költhetjük el (ahhoz, hogy a Piacot használhassuk, legalább egy áruházban történt vásárlásnak lennie kellett az elmúlt 365 napban). Miután megvan az összes kártya az adott játékhoz, ezt kitűzővé „gyúrhatjuk”, és kapunk vele egy, a játékhoz kapcsolódó profil-háttérképet és emoticont, illetve pottyanhat egy kupon is, valamint 100 TP. Minden kitűzőnek 5+1 szintje van, tehát ha valaki a legjobb standard kitűzőt szeretné, ötször kell az összes kártyát megszereznie. Az a +1 a fóliás kártyákból szerezhető kitűző miatt van, ezek a kártyák ugyanis ritkák, és a piacon is drágábbak valamivel. Ha egy játékból már kinyertük az összes „ingyenes” kártyát, némi esélyt kapunk egy háromkártyás bónuszcsomag nyerésére: az esély mértéke a szintünktől függ (10 szintenként +20% – kérdés, mihez képest).

Mire jó ez az egész? Mire jó a tapasztalati szint és az ezzel járó profilcsinosítgatás? Igazából azt mutatja talán a legjobban, ki mennyi időt, energiát, pénzt fektetett a Steam fiókjának építésébe... Mások szerint puszta magamutogatás és mókusvakítás. Nem tisztem eldönteni ezt a vitát, de szerintem jó dolog a tömegből kicsit kitűnni. ;-) A kártyázás nem rossz ötlet amúgy, mert a profil kidekorálásán kívül némi pénzt is lehet vele keresni, ha nem akarja az ember az összes játékának mind a hat kitűzőjét összeharácsolni. Külön poén, hogy némi hasonlóságot mutat a tőzsdével is a kártyapiac: ugyan a legtöbb esetben a kártyák ára meredeken zuhan a megjelenésük után, de pár, ritkább játék esetén kis idő elteltével előfordulhat, hogy egy kicsit emelkedik. Új játékok általában kedden és csütörtökön kerülnek be a játékkártyás kínálatba, de pár új cím (mint például a Divinity: Dragon Commander) eleve zsugásként jön ki.

Végezetül néhány link, ha valaki többet szeretne tudni a Steam Játékkártyákról:

hozzászólások (8)

GustyX
GustyX 2013.08.12. 21:31
Én tudom ezeket, de aki ezt szeretné megtudni, annak jól jöhet.

vagy pl. az is, hogy lehet a profil hátteret beállítani, lehet veszek magamnak egyet:D
Sityi
Sityi 2013.08.12. 22:58
Mivel a profilodat csinosítgatod, értelemszerűen a Steam kliensben Neved -> Profil -> Profil szerkesztése: itt tudod meghatározni, melyik kitűződet karod a profilodra kirakni, illetve a hátteret beállítani.
Dark Archon
Dark Archon 2013.08.26. 13:03
Én is addig szórakoztam ezzel, míg nem tudtam kraftolni egy hátteret, ami véletlenül pont Sleeping Dogs-os volt. Aztán ennyi, eladtam mindent, 1-2 DLC árát hozza, arra jó.
Hofi
Hofi 2013.09.10. 18:07
Játékkártya csere érdekelne valakit? Ezek vannak:
Steam Summer Getaway:
Reus (1db)
Tomb Raider (1db)
Torchlight II (1db)

Nekem kéne Steam Summer Getaway-hez:
Kerbal Space Program
Dead Island Riptide
Prison Architect
Skyrim

A Fortix játékhoz ez az 1 kártya hiányzik:
The King's Army

A Half-Life 2-hez ezt tudom adni:
Bring the fight to them (1db)

Half-Life 2-höz nekem kéne:
Alyx Vance
G-Man
Gordon & Alyx
Trouble Underground
City 17 Metrocop

Ha érdekel keress meg PÜ-ben.
Hofi
Hofi 2013.09.10. 18:09
Kimaradt:

Fortix-hoz tudok adni:
Common Dragon (2db van fölösleges)
ajánlott olvasnivaló