New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix

Múltidéző a Disney rajzfilmek és a Final Fantasy első találkozásáról.

2013.10.04. 08:05 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

Hogy 2002-ben pontosan hogy indult a Kingdom Hearts fejlesztése, a mai napig a legnagyobb videojátékos legendák közé tartozik. A legismertebb teória az, hogy egy Square és egy Disney alkalmazott elkezdtek arról vitatkozni a liftben, vajon melyik cég karaktere melyiket lenne képes legyőzni, ki kinél jobb, erősebb, hősiesebb vagy gonoszabb, a párbeszédet pedig komoly egyeztetések és designbeli kihívások követték, amelyek eredményeként végül megszületett a japán óriás egyik legerősebb és legepikusabb szériája. A sorozat sajnos az utóbbi időben különösen kegyetlen volt a jobb sorsra érdemes rajongókkal, nagykonzolra jó ideje nem kaptunk folytatást, a sorszámozott harmadik részről csak nemrégiben, a legutóbbi E3-on rántották le a leplet (megjelenés természetesen csak valamikor a távoli jövőben). Aki az elmúlt évek során vissza akart térni a Disney és Final Fantasy karakterek által uralt univerzumba, esetleg követni próbálta a mellékszálak segítségével mesterien agyonkuszált háttértörténetet, annak a GameBoy Advance megjelenése óta gyakorlatilag minden jelentősebb kézikonzolt a zsebében kellett tudnia. A Square Enix most azonban úgy döntött, végre kedvez a Keyblade mestereknek (vagy csak fel akarták frissíteni az emlékeket a harmadik rész bejelentése miatt), és a 11 éves első részt két későbbi mellékszállal együtt egy csodálatos HD-pakkban adták ki újra. Én pedig, részben a nosztalgia, részben az E3-as bejelentés miatt szinte azonnal ugrottam a tesztverzióért. Lássuk, hogy sikerült a Kingdom Hearts első bemutatkozása a PlayStation 3 konzolon.

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix

A csomag legfontosabb eleme a 2002-es első rész, a Kingdom Hearts, annak is a Final Mix alcímmel kiadott, eddig csak Japánban elérhető bővített változata, amely kiegyensúlyozottabb nehézségi szinteket, kezelhetőbb (bár alkalmanként még most is frusztráló) kamerát és több extra jelenetet is hozzáadott az eredeti sikerjátékhoz. Hőseink, Sora, Kairi és Riku Destiny Islands lakói, akik ki szeretnék deríteni, vajon mi rejlik a szigeteiken túl, és fel szeretnék fedezni a többi világot. Kívánságuk sajnos nem abban a formában teljesül, ahogy azt szerették volna. Ahogy arra a királyi udvar tagjai (Mickey egér, mint király, Donald kacsa udvari mágusként és Goofy, mint hűséges lovag) is felfigyelnek, egy sötét erő, a Szívtelen elszabadult, és sorra pusztítja a különböző világokat. Főszereplőnket, Sorát már korábban is több különös álom kísértette, a tervezett indulásuk előtti estén azonban ezek valóra válnak – a szigetük mélyén nyugvó rejtélyes ajtó kinyílik, Kairi és Riku eltűnik, sötét, gonosz teremtmények özönlik el a szigetet, ő pedig csak azért menekül meg, mert egy rejtélyes erő őt választja a hatalmas fegyver, a Keyblade hordozójává, amely képes felvenni a harcot a Szívtelen ellen. Destiny Islands elpusztul, Sora pedig hamarosan a világok közötti gyülekezőhelyen, Traverse Townban találja magát több más, ismerős szereplővel együtt, akik szintén elveszítették a világaikat (101 kiskutya, Squall a Final Fantasy VIII-ból...) és találkozik a Donald–Goofy párossal, akik Mickey utasítására a Keyblade után kutatnak. A három szereplő szövetkezik – hatalmas, ismert Disney univerzumokon átívelő kalandra indulnak, hogy megtalálják Sora barátait, megkeressék az eltűnt Mickeyt, és rájöjjenek, hogy szabadult el a Szívtelen, és hogyan képesek megállítani.

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix

Az első Kingdom Hearts minden létező értelemben klasszikus, egy remek, akcióorientált harcrendszerrel, ismerős karakterek tömkelegével, és zseniális hangulattal, amely a kissé infantilis kezdet ellenére később a legjobb Final Fantasy epizódokat is magasan felülmúlja. Rengeteg szereplő bukkan fel mind a Final Fantasy, mind a Disney világaiból (többen ideiglenesen csatlakoznak is a csapatunkhoz), a játékkészítők nagysága előtt pedig még most, 11 év után is csak leborulni tudok. Tökéletes összhangot teremtettek a különböző stílusú szereplők és univerzumok között, nem egyszerűen összecsapták a játékvilágot a rendelkezésre álló elemekből, hanem egy egész, lélegző, akár a Disney rajzfilmek, vagy a korábbi Final Fantasy játékok nélkül is tökéletesen érthető, könnyen megismerhető univerzumot hoztak létre. A kameramozgás sajnos suta, ahogy az időnként felbukkanó platformer részek is, a tárgykeresés miatti ideiglenes elakadások pedig néha csúnyán rondítanak az összhatáson, és az is feltűnő, hogy a HD-felbontás ellenére egyes karaktermodellek és pályaelemek nagyon pixelesek, a magasabb, lecsiszoltabb felbontás sem tünteti el róluk az idő vasfogát. A Kingdom Hearts viszont mindezek ellenére zseniális, a mai napig élvezhető játék, amely semmit sem veszített az eredeti fényéből.

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix

A kollekció második darabja a Re:Chain of Memories címet viseli, és önmagában is érdekes. Eredetileg GameBoy Advance-ra jelent meg, viszont a története olyannyira esszenciális volt az első rész, de legfőképp a sorszámozott folytatás értelmezéséhez, hogy a generáció végén kapott egy remekül eltalált PlayStation 2 portot is – amelyből sajnos pont a vén Európába nem jutott semmi. Az első rész történései után Sora, Goofy és Donald Plutót követve a rejtélyes Oblivion kastélyba érkeznek, ahol hatalmas titkokra derítenek fényt a világok sorsával és a Szívtelennel kapcsolatban, nem mellesleg itt találkoznak a sorozat egyik legjelentősebb elemével, a XIII-as szervezet névre keresztelt különös csoporttal is. A hatalmas történeti jelentősége ellenére viszont nagyon érezhető, mennyire mellékvágánynak szánták ezt a részt eredetileg. Egyrészt iszonyatos mértékű az újrahasznosítás, rengeteg pályarész, ellenfél, főellenfél és karakter visszaköszön az első részből. Másrészt a harcrendszer kissé bizarr módon csavart a többi felvonás által használt akcióorientált formulán. Bár a rendelkezésre álló mozdulatok nagyjából ugyanazok, mint az előző részben, Keyblade-forgatás és varázslatok helyett különböző kártyalapok kombinálásával és elsütésével tudjuk felvenni a harcot a Szívtelen ellen, a kastély egyes részeinek megnyitásához is különleges kártyalapokra van szükség, a csaták kezdéséhez pedig meg kell ütni az ellenséges csapatokat jelképező karaktereket. Bár a rendszer bármilyen bonyolultnak is tűnik első pillantásra, viszonylag gyorsan elsajátítható, és remek taktikai lehetőségeket rejt magában, nagyon furcsa a többi részben egységesen használt játékmenettel szemben, és biztosan lesznek olyanok, akiket a remek történet ellenére is elidegenít a végigjátszástól. Slusszpoén, hogy a három játék közül pont a Re:Chain of Memories fest a legszebben, részben annak is köszönhetően, hogy ez volt az utolsó rész, amely még PlayStation 2-ön, a konzol életciklusának vége felé látott napvilágot.

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix

Végül előttünk van a harmadik „játék”, a 358/2 Days, amelyet viszont játéknak jelen esetben nem igazán nevezhetünk. Az eredetije, amely egy újabb előzményként szolgált a meglehetősen zavaros második részhez, eredetileg Nintendo DS-re jelent meg, a teljes portolása és HD-sítése pedig akkora munkát jelentett volna, hogy a fejlesztők csaltak, és csak a HD-felbontásra konvertált átvezető jeleneteket pakolták rá a lemezre, amelyeket egy iszonyat hosszú mozifilmmé vágva tekinthetünk meg, és megadott számú fejezet megtekintését követően még trophykat is kapunk kitartásunkért. Hiába a jutalom, és hiába van dolgunk egy történeti szempontból szintén nagyon jelentős epizóddal, iszonyatosan irritáló érzés volt, amikor egy epikus jelenet véget ért, és hiába viszketett a kezem, hiába tudtam, hogy ha DS-em lenne, most kezembe vehetném az irányítást, irthatnám a Szívtelen teremtményeit, a szememet kiszúrták egy pármondatos, statikus összegzővel az adott pályáról, majd kis szünet, és újabb adag átvezető. Amelyek nem mellesleg egy idő után nemcsak unalmasak lesznek a remek sztori ellenére, és legfeljebb azok tudják maradéktalanul élvezni, akik YouTube-on is komplett végigjátszásokat, összevágásokat néznek végig csak úgy hobbiból, de a DS-ről konvertálás miatt egyértelműen a leggyengébb látványt is nyújtják a kollekció darabjai közül.

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix

Összességében a Kingdom Hearts 1.5 HD Remix egy nagyon korrekt csomag, ha a sorozat rajongója voltál, vagy hallottál róla, és mindenképp ki szeretted volna próbálni, tökéletes választás. Pluszpont jár azért, hogy a készítők belenyúltak a játékok menüibe is (bármikor visszatérhetünk a játékválasztó képernyőre), viszont tény és való, a fő attrakció, amiért érdemes megvenni, az az első rész újrakiadása. A Chain of Memories a sztori ellenére sem több egy mellékszálnál, egy eredetileg kézikonzolos játék jól sikerült portjánál, amelyet a játékosok egy része a furcsa harcrendszer miatt valószínűleg nem fog végigtolni, a 358/2 Days „mozifilmet” pedig néha egyenesen inzultálónak éreztem, azt se bántam volna, ha többet kell várnom a csomagra, ha cserébe kap egy rendes portot, mert ez a megoldás kissé szánalmas. Beszerzését ettől függetlenül továbbra is ajánlom, remek kiindulópont egy hatalmas, epikus univerzumhoz, amelynek bejárása közben újra és újra megpendülnek a nosztalgia és a gyerekkori emlékek húrjai, ráadásul, ha a hatása megfelelő, a Square Enix hasonló újrakiadásban részesíti majd a második részt és a későbbi mellékszálakat is. ■

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix

A Kingdom Hearts 1.5 HD Remix kizárólag PlayStation 3-ra jelent meg.

értékelés

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix
Pozitívumok
  • Az első rész és a Chain of Memories teljes pompájukban
  • Még mindig ugyanolyan epikus, magával ragadó élmény, mint régen
Negatívumok
  • A 358/2 Days mozifilm
  • A karaktermodellek és egyes pályaelemek nem lettek sokkal szebbek
8,0
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 9

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló