Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Assassin's Creed IV: Black Flag Assassin's Creed IV: Black Flag

Assassin's Creed 4: Black Flag

Tartalmasan szórakoztató kalózkodás a Karib-tengeren.

2013.11.10. 19:30 | szerző: Barnabás | Ismertető/teszt

Az Assassin's Creed széria legújabb epizódja már a fő történet hatodik felvonása. Gyakorlatilag minden év végén számíthatunk egy újabb részre, amely könnyen kétségeket ébreszthet a folyamatosan kiemelkedő minőséget és megújulást illetően. A Connor főszereplésével készült tavalyi harmadik rész szerintem kissé harmatosabbra sikerült, mint Ezio magával ragadó kalandjai, de még így is bőven élvezetes kikapcsolódást nyújtott. Úgy éreztem, hogy kezd kicsit megfáradni a formula, így kíváncsian vártam az idei kalózos epizódot. Szerencsére nem kellett csalódnom a Ubisoft Montreal (és az őket segítő többi Ubi-stúdió) fejlesztőiben, a Black Flag egy remekül kidolgozott játék lett.

Assassin's Creed 4: Black Flag

A történet fő helyszíne ezúttal a Karib-tenger gazdag szigetvilága, ahol Edward Kenwayt irányítjuk. A XVIII. századi kalóz az előző részben megismert Haytham Kenway apja, aki korábban kemény kétkezi munkával igyekezett boldogulni. Aztán elcsábítja a nagy jövedelemmel kecsegtető kalózélet, és irányításunk alatt válik majd rettegett tengeri fosztogatóvá. Edward sokkal egyszerűbb jellem, mint a korábbi epizódok hősei, őt kizárólag a pénz érdekli, magasról tesz holmi fennkölt eszmékre. Ennek megfelelően nem tartozik sem a templomosok, sem az orvgyilkosok közé, a megszerzett jutalom mértéke a fő motivációja. Ezúttal is figyeltek a történelmi hűségre a fejlesztők, és találkozni fogunk valós történelmi személyekkel is (például a híres Feketeszakállal). A játék köré épített történet most is tartalmaz jellemfejlődést, természetfeletti elemeket és érdekes fordulatokat, de mégsem mondanám kiemelkedőnek a sztorit. Nincs különösebb baj vele, de nem találkozunk nagyon emlékezetes momentumokkal sem.

Az Assassin's Creed 4: Black Flag legfontosabb része az előző epizódban bevezetett hajózás lett.A játékmenetet illetően nem történtek szignifikáns változások, a jól felépített Assassin's Creed univerzumba tagolódik be a Black Flag élménye. Ez egy tökéletesen finomhangolt rendszer, amelyen csak apróbb csiszolásokat kell a fejlesztőknek évről évre elvégezniük. A játék legfontosabb része az előző epizódban bevezetett hajózás lett. Connor kalandjaiban még csak mellékfeladatként szerepeltek a már akkor is kiválóan megvalósított hajós küldetések, most a játékidő óriási részét fogjuk a nyílt tengeren eltölteni. Nekem már akkor is tetszettek ezek a részek, így különösen örültem a mostani tengeri dominanciának. Ezúttal több fejlesztési lehetőségünk van a Jackdaw névvel illetett hajónkhoz, új fegyverekkel és taktikákkal felvértezve vehetünk részt a minden eddiginél pusztítóbb vízi csatákban. Lehetőségünk nyílik megcsáklyázni a legyengített hajókat, amelyek elfoglalásával pótolhatjuk matrózaink számát, megjavíthatjuk megsérült hajónkat, körözési szintünket csökkenthetjük, de később a külön menüben menedzselhető flottánkhoz is csatolhatjuk a megszerzett zsákmány mellett. Kikötői erődöket is ostromolhatunk, amelyeket elfoglalva új küldetések válnak elérhetővé. Emellett búvárharang vásárlásával elhagyatott hajóroncsokhoz is alámerülhetünk a cápáktól hemzsegő mélyvízbe mesés kincsek reményében, és kismillió sziget várja, hogy felfedezzük.

Assassin's Creed 4: Black Flag

A szárazföldi küldetések ezúttal is jelen vannak, és remekül egészítik ki a néha óriási viharokkal tépázott tengeren töltött hajózást. A nagyvárosokban kapott küldetések emlékeztetnek a legjobban a korábbi epizódokra, itt az eddigiekhez hasonlóan a fő missziók mellett megmászhatjuk a magas kilátópontokat, végrehajthatunk bérgyilkos és egyéb küldetéseket, valamint gyűjtögethetünk ezerféle dolgot, a kincsesládáktól kezdve a tengeri matrózdalokon keresztül a most sárgán világító Animus töredékekig. Természetesen nemcsak a hajónkat fejleszthetjük, hanem Edward felszerelését is részletekbe menően tökéletesíthetjük. Okos ötletként a korábban a többi játékelemhez nem igazán kapcsolódó vadászatot is motiválóbbá tették, ugyanis a Far Cry 3-hoz hasonlóan a leölt állatokból kinyerhető nyersanyagokra van szükség a jobb felszerelések kifejlesztéséhez. Sőt, ehhez kapcsolódóan lehetőségünk lesz cápára és bálnára is vadászni. Találhatunk még kincses térképeket is, amelyek segítségével komoly vagyonok lelőhelyét fedezhetjük fel.
Az eddig felsoroltakból is látható, hogy irdatlan mennyiségű tennivalót, mellékküldetést sűrítettek bele az Assassin's Creed 4: Black Flagbe. Tényleg nem túlzás a 100 óra játékidő, ha minden egyes apró részletet meg szeretnénk találni. Az előző részhez képest szerencsére gyorsabban beinduló fő sztori küldetései is minőségi alkotások, bár van elvétve egy-két gyengébb vagy éppen frusztráló misszió. Utóbbiak többségében a feladat az észrevétlen követés és kihallgatás; egyszerűen nem értem, hogy miért erőltetik ennyi év után is a fejlesztők ezeket a végtelenül idegesítő küldetéstípusokat. Most már lehet a küldetések végeztével azokat csillagokkal minősíteni, így remélem, a következő részben a játékosok visszajelzéseinek köszönhetően már kevesebb frusztráló missziót fogunk kapni.

Mivel Desmond Miles története lezárult az előző részben, így most egy új keretben zajlanak a jelenkori események.A múltbéli történések mellett nem hagyták el a Ubisoft fejlesztői a jelenkori eseményeket sem. Mivel Desmond Miles története lezárult az előző részben, így most egy új keretben zajlik ez a rész. Az Abstergo Entertainment irodájába fogunk friss dolgozóként bekerülni, és FPS nézetben deríthetünk fényt a cég rejtett dolgaira, főként logikai minijátékok segítségével. A jelenkori események többségének teljesítése nem kötelező, így akár szinte teljes egészében ki is hagyhatjuk ezeket a rengeteg háttér információt adó részeket, bár szerintem érdemes foglalkozni velük.

Assassin's Creed 4: Black Flag

Pár szót ejtek a harcokról, amelyek gyakorlatilag változatlanok maradtak az előző epizódhoz képest. Nagyjából a már megismert ellenféltípusokkal fogunk találkozni, és a győzelem kulcsa ezúttal is a megfelelő időben kivitelezett hárítás és ellentámadás. Az egyszerre több nálunk lévő pisztoly és egyéb hasznos eszközök segítségével még könnyebbé vált a harc, amely még mindig élvezetes, de legközelebb már nem ártana a fejlesztőknek elgondolkodnia némi változtatáson.
A többi játékmechanikai elem továbbra is kiválóan működik, a gördülékenyen kivitelezett közlekedésen keresztül a többi finomhangolt funkcióig. A mesterséges intelligencia ugyan még mindig tud fura dolgokat produkálni, és inkább a nagy létszámot, valamint az agresszív támadás erejét alkalmazzák ellenfeleink, mint az okos taktikázás lehetőségét. Persze ezt már megszokhattuk a sorozattól, ahogy a néhány grafikai és játékmenetbeli bugot is, amelyek azért összességében nem rombolják számottevően a játékélményt.

Mivel természetesen még jelenlegi generációs konzolon készült a teszt, így azt tudom elmondani az Assassin's Creed 4 grafikájáról, hogy körülbelül olyan szintet képvisel, mint az egy évvel ezelőtti felvonás. Nem számít különösebben kiemelkedőnek a látvány, de csúnyának sem mondanám. A hamarosan megjelenő next-gen konzolokon és PC-n persze biztosan szebb látványvilágban gyönyörködhetünk majd. A körítés többi része most is professzionális, a tökéletes irányíthatóság mellett a zenék, hangok és szinkronhangok is kifogástalanok.

Assassin's Creed 4: Black Flag

A multiplayer rész az eddig megszokott módokkal tért vissza, gyakorlatilag megegyezik az Assassin's Creed 3 által kínált lehetőségekkel. A kompetitív módok mellett most is megtalálható a kooperatív játékmenetre épülő Wolfpack, amely szerintem a legszórakoztatóbb élményt nyújtja a többjátékos lehetőségek közül. Azért némi újítás is van, ezúttal már saját ízre szabott játékmódokat is gyárthatunk a Game Lab segítségével és időszakonként multiplayer challenge-ek is lesznek. A többjátékos lehetőségek inkább a gazdag egyjátékos történet kiegészítéseként szolgálnak, mindenesetre kellő minőségben járulnak hozzá az amúgy is tetemes játékidő növeléséhez.

A fejlesztők kihozták a maximumot a kalózos témából és a karib-tengeri hajózásból.Az Assassin's Creed 4: Black Flag egy remekül sikerült folytatásként értékelhető a sorozat eddigi történetében. Ugyan nem ér fel az Assassin's Creed 2 frissességével, de szerintem a tavalyi harmadik felvonásnál élvezetesebbre, szórakoztatóbbra sikerült. Kihozták a maximumot a kalózos témából és a karib-tengeri hajózásból, egy rendkívül tartalmas és hosszú, kismillió tennivaló lehetőségével kényeztető történetnek lehetünk részesei. A sorozat rajongóinak feltétlenül ajánlott a beszerzése, de azoknak is érdemes ránézniük, akiknek eddig valamiért kimaradt az életéből Assassin's Creed. ■

értékelés

Assassin's Creed IV: Black Flag

Assassin's Creed IV: Black Flag
Pozitívumok
  • Rengeteg lehetőséget biztosító, hosszú, változatos játékmenet
  • Kiemelkedő hangulat
  • Kiválóan megvalósított hajózás
Negatívumok
  • Néhány frusztráló küldetéstípus
  • A sorozatban már korábban is tapasztalt programhibák
9,0
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 9
hangulat 9
Assassin's Creed IV: Black Flag
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Assassin's Creed IV: Black Flag

hozzászólások (14)

balays82
balays82 2014.01.27. 08:38
Ezenkívül behozták a - szerintem - kifejezetten fölösleges és cseppet sem szórakoztató tower defense minijátékot, Desmond Animusba ragadásával pedig a szintén elég erőltetett logikai-ügyességi pályákat, amelyek teljesen kilógtak a játékból. Elég sok melléfogás volt abban a játékban, hogy nálam a sor végére kerüljön, érdemei elismerése mellett.
MattMatthew
MattMatthew 2014.01.27. 08:56
Gárnátot nem kell használni, tower defense-t tolni sem kell (egyet kivéve), animus pályákat sem kell végig szenvedni:-).

És Konstantinápoly is, meg a barlangváros is gyönyörű! Addigra már nekem az olasz feelingből elegem lett:-D.
balays82
balays82 2014.01.27. 10:12
A tower defense mondjuk jogos, valóban nem muszáj, de a bombákhoz kapcsolódnak küldetések, az Animus pályák pedig a játék és a történet szerves részét képezik. Kihagyhatóak, de ez még nem változtat azon a tényen, hogy rosszul sikerült játékelemek, aki pedig szeret mindent teljesíteni és látni az ilyen játékokban, annak végig kell csinálni ezeket is.

Konstantinápoly és a barlangváros gyönyörű, Itália sem hiányzott már nekem sem, de nem is ezeket a dolgokat kritizáltam. A Revelations összességében egy jó és szórakoztató játék, nincs vele különösebb bajom, nem lóg ki a sorozatból. Ha azonban rangsort kell állítani, akkor nálam nincs az élmezőnyben.
MattMatthew
MattMatthew 2014.01.27. 10:24
Nem tűnt fel, hogy vmi fontosról maradtam le, hogy kihagytam az animus részt, bár így hogy mondod lehet, hogy nem kellett volna:-D.
Azt túlzásnak érzem, hogyha vki végigszenvedi a rosszat is, csak azért, hogy 100%-osra letudja a játékot. Kicsit a játék értelmét venné el nálam, ha azzal szórakoztatnám magamat, hogy szenvedek vmivel:-D. Persze van kivétel erre is, meg mindenki másként tekint a játékokra, csak fura.

A környezet szépsége inkább LT-nek ment válaszként, csak nem írtam oda.
balays82
balays82 2014.01.27. 10:35
Elég sok dolgot meg lehetett tudni Desmond életéről és múltjáról. Lehet, hogy valakinek ez nem fontos, én kíváncsi voltam rá. Az meg azért túlzás, hogy szenvedni kellett ezekkel a részekkel, csak egyszerűen nem volt olyan szórakoztató, mint a játék többi része.
ajánlott olvasnivaló