Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Huawei Ascend Mate

Kicsi tablet vagy nagy telefon? A „phablet” kategóriát bővíti a kínai gyártó modellje.

2014.01.06. 10:15 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Tabletnek még kicsi, telefonnak már nagy – röviden valahogy így írható le a szörnyű „phablet” mozaikszóval elnevezett mobileszköz-kategória. Ebbe tartozik legutóbbi tesztalanyunk, a kínai Huawei kütyüje, az Ascend Mate.

Huawei Ascend Mate

Egy 6,1 hüvelykes, 720*1280 pixel felbontású kijelzőjű eszközről van szó, ami igen jelentős méretű, zsebbe rakni már kicsit macerás, utcán headset nélkül telefonálni pedig talán gáznak is nevezhető (de legalábbis furán néznek az emberre, ha mégis megteszi). 4.1.2-es Android operációs rendszer hajtja a négymagos, 1,5 GHz-es processzorral, 2 GB RAM-mal és 8 GB háttértárral felszerelt készüléket (ez utóbbiból 4,68 GB használható saját célra, szükség esetén pedig microSD kártyával bővíthetjük). Normál SIM helyett microSIM kell bele.
A Huawei más kütyüihez hasonlóan a Mate-re is az EmotionalUI kezelőfelület került, amely a Google alaprendszeréhez képest számos kisebb-nagyobb módosítást tartalmaz, úgy a külső megjelenítésre, mint a használhatóságra vonatkozó változtatásokkal. Választhatunk különböző témák közül, amelyek az ikonkészletre is hatással vannak, és több más opcióval szabhatjuk még testre a képernyőt. Lehetőség van az egykezes használatot segítő funkciók bekapcsolására is, például a tárcsázógombokat a képernyő egyik felére pakolhatjuk. Más androidos készülékektől eltérően nem kapunk külön alkalmazáslistát, a kezdőképernyőkön foglal helyet az összes program ikonja, ezeket azonban mappákba rendezhetjük a könnyebb átláthatóság érdekében.

Amellett, hogy a kezelőfelületen sokat csiszoltak a kínaiak, szoftveres ellátottságban is jól teljesít az Ascend Mate. Előre telepítve kapunk rajta például Facebook és Twitter alkalmazást, a Kingsoft Office irodai csomagot, a Movie Studio videoszerkesztőt, egy DLNA appot, valamint a TPlayer videolejátszót.
A hátlapi kamerával 8 megapixeles fotókat és Full HD videókat rögzíthetünk, átlagos képminőség mellett. Kiemelkedő viszont az akkumulátor: a nagy méretnek köszönhetően áramforrásból is óriási kerülhetett a készülékbe. A 4050 mAh-s akkuval mérsékelt használat mellett akár 2-3 napig is elvolt a Mate.

Huawei Ascend Mate

Visszatérve a bevezetőhöz: a Huawei Ascend Mate telefonnak nagy, tabletnek viszont kicsi, ez pedig a potenciális felhasználók körére is hatással van. Aki viszont pont ebben a méretkategóriában keresgél, nézze meg nyugodtan a kínai gyártó modelljét, egy alapvetően jól összerakott készülékről van szó, amely ha például sokat utazunk és eközben szeretünk filmet nézni, jó társ lehet. Ára jelenleg 100 ezer forint körül van, mobilszolgáltatóknál pedig ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni. ■

Huawei Ascend Mate

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló