Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Project Spark béta

Kipróbáltuk az Xbox One és Xbox 360 mellett Windows 8-hoz készülő játékkészítőt.

2014.01.21. 15:40 | szerző: Sityi | Előzetes

Előfordult már veled az, hogy játék közben úgy gondoltad, ezt te jobban is meg tudnád csinálni – legyen szó akár a történeti szálról, akár a szereplőkről, akár a játékmechanikáról? Éreztél már magadban késztetést arra, hogy saját világot alkoss, benépesítsd, majd kalandozz a hősöddel rajta? A Team Dakota azt az ambíciózus célt tűzte ki maga elé a Project Sparkkal, hogy mindezt tálcán kínálja neked, ráadásul úgy, hogy gyakorlatilag semmiféle programozási, rajzolási vagy egyéb képzettség/képesítés nem kell hozzá, csak fantázia és némi türelem.

Project Spark béta

A zárt bétában kipróbálható verzióban ugyan még akadnak lezárt részek, de a program gerincét jelentő módokat már sikerült kipróbálnom. Haladjunk sorba a bonyolultság szerint, kezdjük a sima játékmóddal. Itt a mások által megálmodott játékokat próbálhatjuk ki – és ha kedvünk tartja, akár át is szerkeszthetjük. Ugyan a Team Dakota eredetileg csak TPS-ben, 3D platformerben, egyszerűbb kalad/RPG játékokban gondolkodott, de láttam, sőt játszottam Tetrisszel, Rock of Ages klónnal, Missile Command remake-kel, tower defense-szel, sőt, egy egyszerűbb Plants vs. Zombie Goblins is akad... Már most sem lehet panasz a változatosságra, s mi lesz itt, ha mindenki számára elérhetővé válik a játék?

Project Spark béta

Egy fokkal érkeddesebb a Crossroads mód, ahol játék közben alakítjuk a feladatokat, a szereplőket és a történetet. Kezdődik ez egy terepgenerálással, ahol néhány csúszka segítségével alakíthatjuk a domborzatot, a vízszintet, napszakot, a vegetáció sűrűségét, ilyesmiket. Aztán meghatározhatjuk a kezdőhelyszínt, mi legyen a feladat, majd elkezdhetünk játszani. A feladat részleteit játék közben kell meghatároznunk, majd lejátszanunk. Zavaros? Íme egy példa: egy faluban kezdünk, amit megtámadtak a goblinok? Vagy a banditák? Esetleg a mókusok? Kiválasztjuk a nekünk tetsző választ, majd leverve a támadást a falu gyógyítója segítséget kér tőlünk, mert a falu kútját/fáját/szertartási kőkörét megszentségtelenítették, ezért el kell hozzunk valamit a közeli valahonnanból – és persze útközben egy-két mellékküldetést is elvállalhatunk, méghozzá olyat, amihez épp kedvünk van. Ha vége a kalandunknak (a bétaverzióban egy ilyen szösszenet olyan 20-30 percig tart), elmenthetjük, aztán később akár bővíthetjük is a szerkesztőben.

Project Spark béta

Ha már itt tartunk, essék pár szó a szerkesztőről is. Egy egész kellemes oktatómód magyarázza el az alapokat, onnantól, hogy hogyan tudunk tájat alkotni egészen addig, hogy hogyan tudjuk szereplőinket és a kellékeket, tárgyakat programozni. Nem kell nagyon bonyolult dologra gondolni, egy sor kódot nem fogunk írni. Helyette a készítők által Kode-nak nevezett „nyelvet” használjuk, ahol gyakorlatilag feltételeket alkotunk, és ezekhez rendelünk következményeket, mindezt egy egyszerű körmenüből. Például ha mozgatni szeretnénk tudni hősünket, akkor először létrehozzuk azt a feltételt, hogy ha a játékos a WASD gombokat bántja, és ehhez rendeljük a következményt, hogy a figura nekiáll futkorászni. Persze ennél komplexebb dolgok is megvalósíthatóak könnyedén, csak meg kell tudnunk magunkban fogalmazni ilyen HA-AKKOR kontextusban. Tegyük hozzá, az oktatórész tényleg csak a legelemibb dolgokat magyarázza el jelenleg, a többire nekünk kell rájönnünk. És hogy mik a jelenlegi korlátok? Elvileg a bejárható terület 5*5 km kiterjedésű és maximum 600 m magas lehet, valamint kb. 2500 kellék (azt hiszem, ebbe a szereplők is beletartoznak) lehet egyszerre a pályán – elvileg jönnek „szintválasztó” portálok, így bővítve a lehetőségeket.

Project Spark béta

A Project Spark ingyenes program lesz Xbox One-on, Xbox 360-on és – most kapaszkodjatok! – Windows 8.1-en. Igen, akinek PC-n ennél régebbi vagy más óperenciás rendszere van, az kimarad a mókából... No de kanyarodjunk vissza a piszkos anyagiakhoz. Tehát a cucc alapvetően ingyen van, DE: ezzel jelenleg egy alap erdei fantasy környezetet kapunk, alap kellékekkel. Nem kevés a választék így se, de persze az extrákat nézegetve azért eltöpreng az egyszeri alkotó (például a faluba egy vásártér jól mutatna a sima szatócsbolt helyett)... Egyelőre még egy sivatagi környezet van, de a fórumon már jönnek kérdések egy esetleges sci-fi miliőről is. Ezekért pedig vagy fizetünk, vagy a tevékenységeinkért kapott pontokkal fizethetünk. Igen ám, de mi van olyankor, ha valaki egy fizetős tartalommal készít egy játékot? Nos, alapesetben minden nap 30 percnyi Spark Time áll a rendelkezésünkre, hogy ilyen játékokkal játsszunk – persze pénzért ezt szépen lehet növelni. És igazából jelen pillanatban ez az igazán zavaró probléma a Project Sparkkal: nagyon könnyen át tud fordulni pénznyelővé. Értem én, hogy valahogy monetizálni kell a befektetett munkát, de lehetne kicsit engedékenyebb vagy olcsóbb is a rendszer, mert per pillanat elég hamar elérhetjük a „muszáj fizetni” határt... De persze lehet, hogy a készítők finomítanak az árakon még egy kicsit. Egy biztos: ha Microsoft rendszered van, mindenképp próbáld majd ki a Project Sparkot, remek szórakozást nyújt az ingyenes rész is! ■

Project Spark béta
Project Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark béta
Project Spark
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Project Spark

hozzászólások (4)

Zoo_Lee
Zoo_Lee 2014.01.21. 15:44
A Gameglobe bukása után kíváncsi leszek, a Microsoft próbálkozása mennyire állja majd meg a helyét.
GustyX
GustyX 2014.01.21. 16:39
Tetszetős a cuccos. Néha amúgy is elkap az alkotói vágy, csak nincsm in kiélni magam:D.
Ennek ha még agyszerű a kezelőfelülete is, akkor nincs para.

Kár, hogy Windows 8+-ra lesz csak.
Sityi
Sityi 2014.01.21. 17:15
Egyszeru es teljesen logikus a kezelofelulet, emiatt nem kell agodnod. A Project Spark pedig egy jo erv lehet a Windows 8.1 mellett ;-)
ddabrahim
ddabrahim 2014.01.22. 00:37
Kíváncsi leszek mi sül ki belőle, egyébként az elődje (Kodu) Windows-ra még elérhető teljesen ingyen. http://www.kodugamelab.com/
ajánlott olvasnivaló