Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Project Spark béta

Kipróbáltuk az Xbox One és Xbox 360 mellett Windows 8-hoz készülő játékkészítőt.

2014.01.21. 15:40 | szerző: Sityi | Előzetes

Előfordult már veled az, hogy játék közben úgy gondoltad, ezt te jobban is meg tudnád csinálni – legyen szó akár a történeti szálról, akár a szereplőkről, akár a játékmechanikáról? Éreztél már magadban késztetést arra, hogy saját világot alkoss, benépesítsd, majd kalandozz a hősöddel rajta? A Team Dakota azt az ambíciózus célt tűzte ki maga elé a Project Sparkkal, hogy mindezt tálcán kínálja neked, ráadásul úgy, hogy gyakorlatilag semmiféle programozási, rajzolási vagy egyéb képzettség/képesítés nem kell hozzá, csak fantázia és némi türelem.

Project Spark béta

A zárt bétában kipróbálható verzióban ugyan még akadnak lezárt részek, de a program gerincét jelentő módokat már sikerült kipróbálnom. Haladjunk sorba a bonyolultság szerint, kezdjük a sima játékmóddal. Itt a mások által megálmodott játékokat próbálhatjuk ki – és ha kedvünk tartja, akár át is szerkeszthetjük. Ugyan a Team Dakota eredetileg csak TPS-ben, 3D platformerben, egyszerűbb kalad/RPG játékokban gondolkodott, de láttam, sőt játszottam Tetrisszel, Rock of Ages klónnal, Missile Command remake-kel, tower defense-szel, sőt, egy egyszerűbb Plants vs. Zombie Goblins is akad... Már most sem lehet panasz a változatosságra, s mi lesz itt, ha mindenki számára elérhetővé válik a játék?

Project Spark béta

Egy fokkal érkeddesebb a Crossroads mód, ahol játék közben alakítjuk a feladatokat, a szereplőket és a történetet. Kezdődik ez egy terepgenerálással, ahol néhány csúszka segítségével alakíthatjuk a domborzatot, a vízszintet, napszakot, a vegetáció sűrűségét, ilyesmiket. Aztán meghatározhatjuk a kezdőhelyszínt, mi legyen a feladat, majd elkezdhetünk játszani. A feladat részleteit játék közben kell meghatároznunk, majd lejátszanunk. Zavaros? Íme egy példa: egy faluban kezdünk, amit megtámadtak a goblinok? Vagy a banditák? Esetleg a mókusok? Kiválasztjuk a nekünk tetsző választ, majd leverve a támadást a falu gyógyítója segítséget kér tőlünk, mert a falu kútját/fáját/szertartási kőkörét megszentségtelenítették, ezért el kell hozzunk valamit a közeli valahonnanból – és persze útközben egy-két mellékküldetést is elvállalhatunk, méghozzá olyat, amihez épp kedvünk van. Ha vége a kalandunknak (a bétaverzióban egy ilyen szösszenet olyan 20-30 percig tart), elmenthetjük, aztán később akár bővíthetjük is a szerkesztőben.

Project Spark béta

Ha már itt tartunk, essék pár szó a szerkesztőről is. Egy egész kellemes oktatómód magyarázza el az alapokat, onnantól, hogy hogyan tudunk tájat alkotni egészen addig, hogy hogyan tudjuk szereplőinket és a kellékeket, tárgyakat programozni. Nem kell nagyon bonyolult dologra gondolni, egy sor kódot nem fogunk írni. Helyette a készítők által Kode-nak nevezett „nyelvet” használjuk, ahol gyakorlatilag feltételeket alkotunk, és ezekhez rendelünk következményeket, mindezt egy egyszerű körmenüből. Például ha mozgatni szeretnénk tudni hősünket, akkor először létrehozzuk azt a feltételt, hogy ha a játékos a WASD gombokat bántja, és ehhez rendeljük a következményt, hogy a figura nekiáll futkorászni. Persze ennél komplexebb dolgok is megvalósíthatóak könnyedén, csak meg kell tudnunk magunkban fogalmazni ilyen HA-AKKOR kontextusban. Tegyük hozzá, az oktatórész tényleg csak a legelemibb dolgokat magyarázza el jelenleg, a többire nekünk kell rájönnünk. És hogy mik a jelenlegi korlátok? Elvileg a bejárható terület 5*5 km kiterjedésű és maximum 600 m magas lehet, valamint kb. 2500 kellék (azt hiszem, ebbe a szereplők is beletartoznak) lehet egyszerre a pályán – elvileg jönnek „szintválasztó” portálok, így bővítve a lehetőségeket.

Project Spark béta

A Project Spark ingyenes program lesz Xbox One-on, Xbox 360-on és – most kapaszkodjatok! – Windows 8.1-en. Igen, akinek PC-n ennél régebbi vagy más óperenciás rendszere van, az kimarad a mókából... No de kanyarodjunk vissza a piszkos anyagiakhoz. Tehát a cucc alapvetően ingyen van, DE: ezzel jelenleg egy alap erdei fantasy környezetet kapunk, alap kellékekkel. Nem kevés a választék így se, de persze az extrákat nézegetve azért eltöpreng az egyszeri alkotó (például a faluba egy vásártér jól mutatna a sima szatócsbolt helyett)... Egyelőre még egy sivatagi környezet van, de a fórumon már jönnek kérdések egy esetleges sci-fi miliőről is. Ezekért pedig vagy fizetünk, vagy a tevékenységeinkért kapott pontokkal fizethetünk. Igen ám, de mi van olyankor, ha valaki egy fizetős tartalommal készít egy játékot? Nos, alapesetben minden nap 30 percnyi Spark Time áll a rendelkezésünkre, hogy ilyen játékokkal játsszunk – persze pénzért ezt szépen lehet növelni. És igazából jelen pillanatban ez az igazán zavaró probléma a Project Sparkkal: nagyon könnyen át tud fordulni pénznyelővé. Értem én, hogy valahogy monetizálni kell a befektetett munkát, de lehetne kicsit engedékenyebb vagy olcsóbb is a rendszer, mert per pillanat elég hamar elérhetjük a „muszáj fizetni” határt... De persze lehet, hogy a készítők finomítanak az árakon még egy kicsit. Egy biztos: ha Microsoft rendszered van, mindenképp próbáld majd ki a Project Sparkot, remek szórakozást nyújt az ingyenes rész is! ■

Project Spark béta
Project Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark bétaProject Spark béta
Project Spark
A legutóbbi Project Spark cikkek, hírek

hozzászólások (4)

Zoo_Lee
Zoo_Lee 2014.01.21. 15:44
A Gameglobe bukása után kíváncsi leszek, a Microsoft próbálkozása mennyire állja majd meg a helyét.
GustyX
GustyX 2014.01.21. 16:39
Tetszetős a cuccos. Néha amúgy is elkap az alkotói vágy, csak nincsm in kiélni magam:D.
Ennek ha még agyszerű a kezelőfelülete is, akkor nincs para.

Kár, hogy Windows 8+-ra lesz csak.
Sityi
Sityi 2014.01.21. 17:15
Egyszeru es teljesen logikus a kezelofelulet, emiatt nem kell agodnod. A Project Spark pedig egy jo erv lehet a Windows 8.1 mellett ;-)
ddabrahim
ddabrahim 2014.01.22. 00:37
Kíváncsi leszek mi sül ki belőle, egyébként az elődje (Kodu) Windows-ra még elérhető teljesen ingyen. http://www.kodugamelab.com/
cikkajánló

Hello, Neighbor! alfateszt

Kipróbáltuk a nemrég újabb tesztszakaszba lépett játékot.

Racecraft Early Access próbakör

Végre itt a megunhatatlan autóverseny?

Last Year

Az aszimmetrikus horrorjáték nem tűnt el, talán jövőre meg is jelenhet.

Osiris: New Dawn Early Access próbakör

Nem könnyű űr-Robinsonnak lenni...

Paragon nyílt béta

Lehet még újat mutatni a MOBA műfajában?