New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Lightning Returns: Final Fantasy XIII

A trilógia záró darabja nem aratott osztatlan sikert.

2014.03.04. 09:10 | szerző: Barnabás | Ismertető/teszt

A Final Fantasy sorozatot gondolom, nem kell senkinek sem bemutatni, az 1987-es indulása óta rengeteg epizódot kitermelő JRPG az egyik leggazdagabb és legszerteágazóbb univerzummal rendelkezik. A Final Fantasy XIII cím alatt egy epikus trilógiát alkottak meg a japán Square Enix fejlesztői, amelynek záró darabja nemrég érkezett meg.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII

A harmadik epizódban Lightningot irányítjuk, akit ötszáz év szunyókálás után ébresztett fel a Bhunivelze nevű isten. A körülmények elég sürgetőek, ugyanis mindössze 13 nap múlva a világ véget fog érni, amely előtt a megmentő szerepét elvállaló Lightningnak annyi lelket kell megmentenie, amennyit csak tud. Főhősnőnk a feladatot elhunyt testvére, Serah lelkének megmentéséért és újjászületéséért vállalja, fő segítsége pedig a 14 éves korára visszafiatalított Hope lesz. A játék közben végig idegesítően sokat szövegelő Hope az Ark nevű helyről adja tanácsait, és egy-egy nap elteltével is ide fogunk visszakerülni, hogy az időközben megmentett lelkek segítségével toljuk ki a még rendelkezésünkre álló napok számát.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Az idő nagyon fontos szerepet kapott a játékban, gyakorlatilag folyamatosan a nyomása alatt leszünk. A 13 nap a maximálisan játékban eltölthető időt adja, a kezdésnél rendelkezésre álló hét napot a küldetések teljesítéséért járó lelkek gyűjtésével növelhetjük. Így is folyamatos időmenedzsment-problémákkal fogunk küzdeni, gyakorlatilag nem lehet kényelmesen felfedezni és minden mellékküldetést megoldani. Ez engem eléggé zavart, ugyanis szeretek ráérősen játszani, de persze a pörgős, gyors játékmenet híveinek ez pozitív fejlemény is lehet. Ráadásul rengeteg küldetés is időhöz van kötve, így ha a megadott pár órában nem érünk oda a megfelelő helyszínre, vagy nem beszélünk a csak akkor feltűnő küldetést adó NPC-vel, akkor csak a következő napon próbálkozhatunk újra. Emellett a legtöbb mellékküldetés meglehetősen sok futkározást igényel, valamint sajnos elég bárgyú szövegeléseket és fantáziátlan feladatokat tartalmaz. A fő sztoriszál valamivel jobban kidolgozott, bár itt sem fogunk komoly dramaturgiával és történeti mélységgel találkozni (ellenben elég sok unalmas átvezetőt kell végighallgatnunk). Ez talán a nemlineáris felépítésnek is köszönhető, ugyanis több szálon is elkezdhetjük felgöngyölíteni az eseményeket (bár egy nehézség alapján javasolt haladási irány azért van).

Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Ami viszont élvezetesen és jól lett megvalósítva a Lightning Returnsben, az a harc. Ezúttal főhősnőnkkel egyedül fogjuk elpusztítani a változatos rémségek hadait. Hősnőnk különböző képességeit és varázslatait a rá adott öltözetek határozzák meg. Egyszerre három aktív karaktersémánk lehet. Ez azt jelenti, hogy szépen felöltöztetjük Lightningot, ellátjuk fegyverrel, pajzzsal, varázslatokkal, képességekkel, amelyet sémaként elmentünk. A valós idejű, jó reflexeket igénylő harcok során pedig ezeket a sémákat fogjuk váltogatni, hogy a mágia, a fizikai csapások és a tökéletesen időzített védekezések kombinációjával kényszerítsük térdre ellenfeleinket. A csatákban fontos még az ellenfelek felett látható, oszcilláló kijelző is, amely azt jelzi, hogy a konzekvensen jól kivitelezett támadásokkal mikor fogjuk pár pillanatra megbénítani. Ilyenkor extra sebzéssel tudjuk megkínálni, valamint ekkor érdemes bevetni a korlátozottan rendelkezésünkre álló időlassító képességünket is a még pusztítóbb hatás érdekében. Az ilyen különleges képességekből amúgy egyre többet nyitunk meg, ahogy haladunk előre a játékban, de jól meg kell gondolni, mikor használjuk fel őket. Ez azért is lényeges, mivel elég kemény csatákba futunk bele a játék során; különösen a főellenfelek sikerültek izzasztóra. Én legalábbis eléggé megszenvedtem már a kezdő Luxerion városának főellenfelével is, jó pár próbálkozásból és a korlátozott számban tárolható gyógyitalok teljes kihasználásával sikerült csak legyőznöm. Bizony egyszerre fontos a jól megválasztott karaktersémák használata, valamint a megfelelően időzített támadás és védekezés. A játék kezdésénél amúgy a normal mode mellett választható easy mode is, amely több téren is könnyebbé teszi a boldogulásunkat. Egyébként fura megoldás, hogy a csaták után nem kapunk tapasztalati pontokat, csak bizonyos mellékküldetések teljesítéséhez szükséges a szörnyek nagyüzemben való mészárlása. Mondjuk ez gyakorlatilag ugyanúgy a karakterünk erősebbé tételéhez járul hozzá, mivel a küldetések teljesítésével fejlődünk. Tehát érdemes minél több mellékküldetést végrehajtani, hogy a kemény harcok során esélyünk legyen a győzelemre.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII

A játék technikai jellemzőire rátérve rögtön az első, ami fel fog tűnni, hogy sajnos elég gyenge lett a grafikai színvonal. A fő karaktermodelleket és a nagyobb szörnyeket ugyan jól kidolgozták, de a környezet nagyon sok esetben lehangoló képet fest. Gyakran fogunk találkozni fantáziátlanul megalkotott terepekkel és alacsony felbontású textúrákkal. Persze nem olyan vészes az összkép, de ezen a téren egyértelműen visszalépés tapasztalható az előző részhez képest. A hangokkal, zenékkel, szinkronhangokkal nincs probléma, hozzák az elvárt színvonalat, ahogy a játék irányítása is kézre áll.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII

A Lightning Returns egy korrekt Final Fantasy epizódnak értékelhető, de az előző részhez hasonlítva és a trilógia lezárásaként nézve a rajongókban kisebb csalódást kelthet. A Square Enix azon törekvése dicséretes, hogy mertek sokat változtatni, de sajnos ezen változtatások egy része nem sült el túl jól. A történeten is faraghattak volna még, valamint a grafikán sem ártott volna csinosítani. Minden esetre a JRPG stílus kedvelőinek és a Final Fantasy sorozat rajongóinak ajánlott a játék beszerzése, ugyanis Lightning kalandjai egy alapvetően élvezetes epizódban zárulnak le. ■

Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Lightning Returns: Final Fantasy XIIILightning Returns: Final Fantasy XIIILightning Returns: Final Fantasy XIIILightning Returns: Final Fantasy XIII

A Lightning Returns: Final Fantasy XIII PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jelent meg. A cikk a PS3-as verzió alapján készült.

értékelés

Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Pozitívumok
  • Izgalmas, jó reflexeket igénylő, egyben taktikus harcok
  • Nemlineáris történetvezetés
  • A játékot meghatározó idő koncepciója (a pörgősebb játékosoknak)
Negatívumok
  • Állandó időnyomás (a ráérősebb játékosoknak)
  • Gyenge grafikai megvalósítás
  • Nem túl jól kidolgozott történet, fárasztó mellékküldetések
7,0
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 8
Lightning Returns: Final Fantasy XIII
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Lightning Returns: Final Fantasy XIII

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló