Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

J.U.L.I.A.: Among the Stars

Ébresztő, tűz van az űrhajón! – Senki sem szeretne erre a vészriasztásra felébredni egy hosszú hibernációból...

2014.10.21. 17:22 | szerző: Bett.y | Ismertető/teszt

A CBE Software nemrég megjelent játékával a messzi jövőbe repít el minket, egy, a Földtől távoli, ismeretlen naprendszerbe. Point-and-click stílusú kalandjátékukkal, a J.U.L.I.A.: Among the Starsszal egy érdekes rejtélyekkel és fejtörőkkel teli kalandra invitálnak bennünket.

J.U.L.I.A.: Among the Stars

A jövőben a világűrt kutatva egy, a miénkhez hasonló naprendszere bukkantak a csillagászok amely az NGC 9725 elnevezést kapta, és ahonnan ráadásul rádiójeleket is fogtak. Alapos felkészülés és előkészületek után egy civil tudósokból és katonákból álló csapat indult útnak. A hosszú utazás alatt a hajó mesterséges intelligenciája vigyázott a hibernált legénységre, irányította az űrhajót, és ez volt az, ami elindulásuk után néhány száz évvel Rachel Manners asztrobiológust egy vészhelyzet miatt felébresztette. Az űrhajót ugyanis meteoreső rongálta meg, és az MI nem tudta egyedül megoldani a tüzek eloltását.
Játékosként végig a főszereplő szemszögéből látjuk az eseményeket, és minden tevékenységet nekünk kell végrehajtani, az űrhajó vezérlőpultjáról irányítva kis segítőtársunkat. Az első feladat értelemszerűen nem más, mint az űrhajón keletkezet tüzek eloltása. Miközben Rachel hallgatta a gyorstalpalót, az orra alatt morgott, hogy ő nem mérnök, mégis miért kellett éppen őt felébreszteni. Amikor pedig számítógépnek hívta a mesterséges intelligenciát, az megelégelte és nyíltan kiosztotta. Neki ugyan nem kell a létfenntartás, de mi a helyzet Rachellel? Valamint közölte vele, hogy ne hívja számítógépnek, van neve: Julia. Kissé éles a nyelve mesterséges intelligenciához képest...

J.U.L.I.A.: Among the Stars

A tűz oltása közben aztán Juliától megtudjuk, hogy nincs más ember rajtunk kívül az űrhajón. Hogy hol vannak? Lementek a bolygóra, amelynek az orbitális pályáján kering az űrhajó, de elég rövid választ kapunk arra a kérdésre, hogy Rachel miért volt még mindig hibernációban: Julia ugyanis semmiről sem tud, megsérült az adatbázisa. Ebből aztán adódik a következő feladat: lejutni a többiekhez a felszínre. Julia tanácsára a nagy felderítőrobotot küldjük le, Mobotot aki szintén mesterséges intelligenciával rendelkezik. Mobottal együtt hárman társaloghatunk és vitathatjuk meg a felderítések és az analizálás eredményét, valamint minden szóba jöhető eseményt. Julia és Mobot ugyanúgy élcelődik vagy másra terelik a szót, mint az emberek; ha valami nem tetszik nekik, olyan, mintha két ember lenne még mellettünk.

J.U.L.I.A.: Among the Stars

A grafika látványos, élénk színű, a tárgyak, a képek részletesen kidolgozottak, egyes helyeken animáltak. Bár a kamera nem forgatható, mégis az olyan animációk, mint egy félhomályos erdőben a köd gomolygása, a homokfúvás a sivatagban, a bogárrajok repkedése, a szitáló eső vagy a hulló hópelyhek és a helyekhez illő zene sokat emel a hangulaton. Többnyire Mobot szemszögéből látni az űrhajón kívüli eseményeket, mégis hiányoltam, hogy nem látni, amint összeszedi a tárgyakat.

J.U.L.I.A.: Among the Stars

Miután mindent alaposan átvizsgáltunk az állomáson, minden tárgyat begyűjtöttünk, és a személyes bejegyzéseket is beleértve minden feljegyzést elolvastunk, jön a kódfejtés és az információgyűjtés, mert az információkhoz a hozzáférés nem is olyan egyszerű. A begyűjtött tárgyakat vegyi és biológiai elemzés, valamint színképelemzési szempontok alapján vizsgálják meg, és csak ezután lehet felhasználni azokat. Nagy könnyítést jelent, hogy ha nem találjuk meg az összes begyűjthető tárgyat a helyiségben, van beépített segítség amely a kimaradtak helyét is megmutatja. Nem pixelvadászat vár ránk, így enélkül is megtalálhatóak a begyűjthető tárgyak, de időnként nagy segítség lehet. Ha elég figyelmesen nézelődünk, olyan érdekes dolgokat is felfedezhetünk, mint az egyik munkaállomáson egy Rubik-kocka vagy más játékok leírása egy adatbázisban.

J.U.L.I.A.: Among the Stars

A bolygókon olyan feladatokat kell végrehajtani, mint például a megtalált datapadek belépőkódjának megfejtése vagy feltörése, az áramellátás helyreállítása, a leszállási terület felderítése, kapcsolatfelvétel a bolygókon élőkkel, írásjelek, nyelvek megfejtése. Könnyebb és nehezebb feladványok egyaránt vannak közöttük. Mivel Mobotnak is vannak korlátai, ezért időről időre fejlesztéseket kell felszerelni rá, amelyeknek a tervrajzát is nekünk kell megkeresni, majd összeállítani az eszközöket.
Az első bolygó bázisán csak néhány, évekkel korábbi nyomot találunk a legénységről, de az egyértelmű, hogy a naprendszer több bolygóján is jártak már a többiek. De vajon mi történt, Rachelt miért nem keltették fel? Milyen bolygókon jártak még? Hol a legénység többi tagja? Egyre több és több kérdés merül fel a játék során. Nincs más lehetőségünk, mint elindulni és felkutatni a naprendszer többi bolygóját, ahol váratlan események egész sorával találják szembe magukat. Ezek felderítési sorrendjét mi döntjük el, így aztán előfordulhat, hogy már régen a raktárban van egy olyan eszköz, amelyre szükségünk van aktuális feladatunk megoldásához, de az is megtörténhet, hogy vissza kell térnünk egy korábbi helyre, mert csak pár bolygóval később találjuk meg azt a tárgyat, amely a feladathoz kell.

J.U.L.I.A.: Among the Stars

Csak ajánlani tudom a J.U.L.I.A.: Among the Starst azoknak, akik szereti a változatos feladványokat, amelyek között vannak kirakós, logikai és építő típusú feladatok, valamint rejtélyes történetek. A számtalan bolygóra, szépen kidolgozott tájakra elvivő játék megfelelően hosszúra is sikerült. Kár, hogy nem tervezik tabletre is kiadni, mert ez egy olyan játék, amellyel utazás közben is jól el lehetne tölteni az időt. ■

értékelés

J.U.L.I.A. Among the Stars

Pozitívumok
  • Szép és részletes grafika
  • A feladatok változatos típusúak és nehézségi szintűek
  • Átláthatóak a helyszínek, nem pixelvadászatra kell készülni
Negatívumok
  • Egy végigjátszás után nem sok újat lehet felfedezni
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 8
J.U.L.I.A.: Among the Stars J.U.L.I.A.: Among the Stars J.U.L.I.A.: Among the Stars J.U.L.I.A.: Among the Stars J.U.L.I.A.: Among the Stars J.U.L.I.A.: Among the Stars
J.U.L.I.A. Among the Stars
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
J.U.L.I.A. Among the Stars

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló