Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Flockers

A Worms bárányai egy Lemmingsre hasonlító játékban tértek vissza.

2014.11.04. 15:55 | szerző: Blade Runner | Ismertető/teszt

A Team 17 legismertebb szériájának, a Wormsnek emlékezetes szereplői voltak a bárányok, akik felrobbanva pusztítottak a pályákon. A brit csapatnál nemrég eljátszottak azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha a kukacok fogságából elmenekülnének ezek a birkák. Ebből született meg jelen ismertetőnk alanya, a Flockers.

Flockers

Mivel birkákról beszélünk, amiknél az IQ-szint nem teng túl, ezért természetesen menekülésük során gondolkodás nélkül ugranak, sétálnak vagy pottyannak, sok esetben egyenest a halálukba. Így aztán a játékosra vár a feladat, hogy a szökésben lévő bárányokat lehetőleg minél kisebb véráldozat árán jutassa ki a gyárból. A játékmenet talán leginkább a Lemmingsből lehet ismerős: azt kell elérni, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb birka élje túl az adott szint megpróbáltatásait. A szintek egy tölcsértől egy másikig tartanak: egy ilyenből potyog ki a birkák tömkelege és egy másik hasonló gramofonhangszóró szippantja fel azokat a célban. A játékos részére kétféle beavatkozási lehetőség van: egyrészt lépcső vagy oszlopformára lehet a birkákat beállítani a pályán, így a többiek rajtuk ugrálhatnak fel a következő szintre, illetve élő barikádként ( ;-) ) megakadályozzák, hogy társaik a halálba meneteljenek. A másik lehetőség pedig az, hogy ugró, robbanó vagy szuperbirkává alakítjuk gyapjas védenceinket, akik megtáltosodva falakon tudnak igazi supermanként felszaladni, akármekkorát ugranak, életben maradnak, de persze a fejre eső kalapács őket is szétlapítja, mint ahogy az éles kések is felszabdalják a legszuperebb birkát is. (Így feltehetően a birkagulyás állandó tétel a gyár kantinjának étlapján.) A szinteken rengeteg csapda van, meg különböző nyomógombok, amelyekre lépve a birkák elindítják a gépeket, kalapácsokat zuhantatnak le, és még rengeteg ötletes (és sok esetben halálos) dolog indul el, esik le, nyomul fel stb.

Flockers

A játékban még ezen túlmenően is van néhány érdekes megoldás, például egy olyan antigravitációs kütyübe futhatunk néhány pályán, amelynek megközelítésekor a birkák felesnek a plafonra és ott folytatják tovább a masírozást – fejjel lefelé – a következő hasonló eszközig. Másik érdekes ötlet a teleportáló kamra: az ide behatoló birkák egy másik teleportból jönnek ki. Jópofa még az is, hogy a birkákat egy megfelelő szint vagy teljesítmény elérése után átfazonírozhatjuk többek között zombi, robot vagy 8-bites grafika birkákká (17 birkatípus van összesen), ami ugyan nem változtatja meg a játékmentet, de hozzájárul a játék hangulatához.

Flockers

A Flockersszel kapcsolatban azért van néhány kisebb probléma is. Ahogy a Lemmingsben, úgy itt is szinte lehetetlen egy nagyobb birkacsordából kiválasztani egyet, amikor elég kicsi helyre zsúfoltuk őket össze. Ez olyan esetben problémás, amikor egy konkrét irányba kellene egy birkát megindítani. Ha nincs szerencsénk és rossz birkára kattintottunk, a kis csökött agyú arra megy, amerre állt (jelen esetben a rossz irányba), így kétségbeesve nézhetjük, amint egyetlen szuperbirkánk félelmet nem ismerően trappol a halálba, és mi azon kívül, hogy belekiabálunk a monitorba, nem tehetünk semmit. Ez főleg olyan esetben idegesítő, amikor elég jól teljesítettünk az adott szinten, és már csak egy-két kisebb akadály maradt volna hátra. A másik bosszantó dolog, amikor a birkák beugrálnak egy teleportba, és gyakorlatilag bárhol megjelenhetnek az adott szinten. Ilyenkor csak a birkák üvöltése – no meg a csökkenő számuk – jelzi, hogy valahol egy másik teleport közelében halálugrást adnak elő. Szerencsére van zoom, és azért ki lehet szúrni, hogy hol vannak és mi a gond, de közben esetleg egy másik csordára is figyelnünk kell, ami eléggé megnehezíti a szint teljesítését.
A fentiek miatt tehát mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy a kezdeti pár triviális pályán túl szinte mindig újra és újra kell próbálkozni a szintekkel, és ebben vastagon benne lehet a szerencse is. Persze ez is valahol része a játék varázsának. Talán az is megkérdőjelezhető döntés volt, hogy a halál eléggé kegyetlenül csap le szegény bégető barátainkra: fröcsög a vér, a hús és potyognak a csontok, ami talán szórakoztató a játék elején, de elég hamar elveszíti a varázsát (ha volt egyáltalán neki). Ha ezt azért tették bele, hogy jobban vigyázzunk rájuk, ne hagyjuk őket olyan hamar feldobni a patájukat, ezzel szerintem bakot ( ;-) ) lőttek, mert szinte mindenki a kihívás és a minél jobb megoldás megtalálása kedvéért játssza a játékot, ahol a jó teljesítmény feltétele amúgy is a birkák minél nagyobb számban való megmentése. Ha csak visszaebrudalnák őket a gyárba, mindenféle atrocitás nélkül, az is bőven elegendő lenne.

Flockers

A játék grafikája jópofa, oldalnézetes, de 3D-s objektumokkal. A játékszintektől eltávolodhatunk, és egyes helyekre ráközelíthetünk, így akár a teljes szintet is áttekinthetjük, ha keressük elveszett birkáinkat. Az állatkák, a csapdák és a szintek grafikája is bőven megfelelő egy ilyen játékhoz. A birkák bégetnek, a kalapácsok csattannak, miközben a háttérben szól egy nem túl tolakodó zene. Amikor a birkák elhaláloznak, elég hangosan tiltakoznak a bánásmód ellen, így még akkor is tudjuk, hogy baj van, ha épp nem látjuk azokat (mert mondjuk a csapat másik felével vagyunk épp elfoglalva).

Flockers

Lemmings-fanatikusoknak szinte kötelező játék a Flockers, ugyan játékmenetben vannak különbségek, de az arra jó, hogy ne „Lemmings a 21. században” legyen a játék címe. A fejtörők, logikai feladványok kedvelőinek is csak ajánlani tudom, a 60 szint plusz extra pályák hosszú-hosszú órákra tökéletes kikapcsolódást nyújtanak. A játékot kritizálók egy része szerint túlságosan hasonlít a Lemmingsre, mások szerint meg nem is hasonlít rá – szerintem a Team 17-nek sikerült tökéletesen megtalálnia az arany középutat. ■

Flockers
FlockersFlockersFlockers

A Flockers PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. A cikk a PC-s verzió alapján készült.

értékelés

Flockers

Flockers
Pozitívumok
  • Érdekes feladványok
  • Bevált és már régóta hiányolt játékmenet
Negatívumok
  • Nagy tömegben lehetetlen kiválasztani a megfelelő birkát
  • Az elhalálozás lehetne szelídebb
7,5
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 9
Flockers
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Flockers

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló