25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Farming Simulator 15

Amikor több száz lóerő dübörög – a versenypálya helyett a szántóföldön, és most már az erdőben is!

Írta: Sityi

Akár hiszitek, akár nem, a Farming Simulator 15 megjelenése óta a Steam top 25 legtöbbet játszott játékok listáján tanyázik, pedig nem is Steam-exkluzív (a lemezes kiadást nem lehet Steamre regisztrálni). Mire fel ez a nagy népszerűség? Egy pár traktor és kombájn hogy veheti fel a népszerűségi versenyt olyan alkotásokkal, mint a War Thunder, a Left 4 Dead 2 és a Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth? Az új részben az alapfelállás mit sem változott: van pár darabka földünk, némi kezdő géppark az alap dolgokra (szántás, vetés, betakarítás, szállítás), nehézségi szinttől függően egy kis pénzmagunk, aztán hajrá – csak rajtunk múlik, mekkora földesurak leszünk! Ami az előző részben benne volt, arra most nem térek ki külön, inkább nézzük, milyen újdonságokkal szolgál a Giants Software üdvöskéje!

Farming Simulator 15

A legelső dolog, ami biztosan szemet szúr, az az, hogy immáron két gyári terep van: a svéd Börnholm mellett az USA-beli Westbridge Hills várja az önjelölt farmereket. Ezután következik a grafika: két év alatt sikerült feltornázni egész elfogadható szintűre a megjelenítést. Vége a pingpongasztal síkságú szántóföldeknek, végre rendes domborzat van. A járművek keréknyomokat hagynak maguk után, koszolódnak (egy magasnyomású mosót vásárolva viszont megtisztíthatóak), működnek a visszapillantó tükrök. Az utánfutók nem síkban töltődnek fel, hanem ahogy beléjük öntjük a terményt. A kéményekből nemcsak snassz füst jön, hanem forró levegő is. Aztán ahogy a bolt igencsak felhizlalt kínálatát megnézzük, meglepő újdonságokkal találhatjuk szembe magunkat: például nyerges vontatóval, pickup autóval (ami olyan drifter autó lett, hogy Ken Block sírva könyörögne érte, ha játszana a Farming Simulator 15-tel) – és fakitermelő gépekkel. Bizony, mostantól erdészeti munkákat is vállalhatunk, ami elég jól fizet, de ha letarolunk egy részt, hosszú idő, mire újra kinőnek a fák (és igen, nekünk kell ültetni). A Lizard cuccok kivételével az összes márka és gép/felszerelés valós, bár személy szerint én a finn Valtrát hiányolom, ha már a Ponsse bekerült – de a kedvenc fehér Lamborghini Mach 230 VRT traktor itt van (de nem ez a legerősebb, hanem a 620 lóerős lánctalpas Case IH Quadtrac 620). Arra érdemes figyelni, hogy nem minden eszköz kompatibilis minden géppel (sőt), így érdemes odafigyelni, mihez mi passzol, illetve mit lehet vele szállítani (aratni, feldolgozni stb.), nehogy a vásárlás után legyen nagy sírás – a már tulajdonunkban lévő cuccokat ugyanis bukóval lehet eladni.

Farming Simulator 15

Ami változatlan maradt, az gyakorlatilag a játékmechanika, de ez nem is baj. Szántunk-vetünk-aratunk, a terményt vagy eladjuk ott, ahol a legtöbbet adják érte (vagy nem), vagy elspájzoljuk jobb időkre. Az összeharácsolt pénzből új gépeket, új földeket vehetünk, közben persze megy a pénz a gázolajra, vetőmagra, ilyesmikre. A birka-tyúk-tehén hármas megmaradt, tőlük jön a tojás, a gyapjú, a tej, a trágya és a hígtrágya, ezekkel is lehet pár dolgot kezdeni, bár nagyon bizarr kombinációkban nem érdemes gondolkodni. ;) Az erdészetet már említettem, a hirdetőtáblákon pedig továbbra is eséllyel találunk munkát némi mellékes reményében; illetve néha rendkívüli felvásárlás is van (csak azt nehéz kimatekozni, hogy ha mondjuk 40 tonna kukorica kéne valakinek gyorsba, azt hogy tudom kiméricskélni úgy, hogy a magtáram adatlapján literben van megadva minden mennyiség).

Farming Simulator 15

Ami miatt meg moroghatnékom támadt, az elsősorban az audiórészleg. Szó se róla, némi javulás itt is érezhető, de zene még mindig nincs – pedig nem egy gépben ott a rádió! Nem futja licencelt zenékre – rendben, megértem. De hogy egy nyüves MP3-lejátszót és/vagy internetes rádiót nem tudnak a Giants Software-nél összedobni, azt nehezen hiszem el – az SCS Software-nek miért sikerült az Euro Truck Simulator 2-ben?! A fizikai motor is okoz néha meglepetéseket: néha bebugzik és ilyenkor bakkecske módjára pattog a vontatmány; aztán a gépek kanyar közben alulkormányzottból túlkormányzottá válnak gyakorlatilag átmenet nélkül; illetve ha már a dombra felfelé menet lelassulok, akkor lefelé miért csak az adott gép hivatalos maximális sebességével tudok menni?

Farming Simulator 15

Továbbra is tartom azon álláspontomat, hogy van abban valami megnyugtató, ahogy egy berregő traktorban ülve dolgozunk a földeken szép nyugodt tempóban. Vannak bosszantó hibái, de szerethető játék lett az Farming Simulator 15, ráadásul magyarul is tud. Akik valami nyugisra vágynak a nagy pörgés közepette, nekik érdemes lehet elgondolkodni a kipróbálásán-megvételén.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

70%
grafika
7
hangok
4
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
 • Van egy sajátos, nyugodt hangulata
 • Nem bonyolult, de szórakoztató menedzserrész
 • Bazi nagy gépek :D
Negatívumok
 • Miért nincs zene? (oké, ott a Steam zenelejátszóján vagy egy böngészőn keresztül is lehet rádiót hallgatni, na de akkor is)
 • A fizikai motor „sajátosságai”

További képek

 • Farming Simulator 15
 • Farming Simulator 15
 • Farming Simulator 15
 • Farming Simulator 15
 • Farming Simulator 15
 • Farming Simulator 15
 • Farming Simulator 15
 • Farming Simulator 15

Farming Simulator 15

Platform:

Fejlesztő: GIANTS Software

Kiadó: Focus Home Interactive

Megjelenés:
2014. október 30. PC
n/a: PS3, PS4, X360, X1

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!