New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Assassin's Creed Rogue

Assassin's Creed Rogue

Az eddigi sorba beillő folytatás, ezúttal a templomosok oldaláról.

2014.11.20. 19:08 | szerző: Barnabás | Ismertető/teszt

Az Assassin’s Creed széria a francia Ubisoft egyik zászlóshajójává vált az évek során, így a Call of Duty sorozathoz hasonlóan minden év végén kiemelt várakozás előzi meg az éppen aktuális epizódot. Pontosabban idén epizódokat, ugyanis most két résszel is bővült a játék univerzuma. Az újgenerációs konzolokra készült Assassin’s Creed Unity fogadtatása sajnos nem volt problémamentes, a régi konzolokra érkező Rogue sokkal simábban rajtolt el. Ez talán a jól megszokott és bejáratott játékmenetének köszönhető, amelyet jelen ismertetőben alaposabban is körbejárok.

Assassin's Creed Rogue

A Rogue alcímmel ellátott epizód a hétéves háború idején játszódik, amely a XVIII. század egyik legnagyobb katonai konfliktusa volt. A történet az észak-amerikai gyarmati harcokra koncentrál, amely a britek és a franciák között zajlott. Főhősünk az erős akcentussal beszélő ifjú ír, Shay Patrick Cormac, aki az orvgyilkosok között kezdi meg kiképzését. Már az elejétől fogva azzal hirdetik a játékot, hogy a templomosok szemszögéből is megtapasztalhatjuk a játék világát, így nem okoz majd meglepetést, hogy Shay a történet egy pontján átáll a másik oldalra. A sztori ezúttal is kellően fordulatos, amelyhez szokás szerint a történelem csak hátteret szolgáltat. Találunk kötődéseket a korábbi részekhez, ismerős szereplőkkel találkozunk a Black Flagből és az Assassin’s Creed 3-ból, sőt a most megjelent Unity történetével is lesz összekapcsolódás. Tehát a játék cselekményével nincs gond, sőt, Shay révén a templomos és orvgyilkos oldal nézeteivel, céljaival egyaránt tudunk valamilyen szinten azonosulni, kevésbé fekete-fehér a két szembenálló csoportosulás megjelenítése, mint az eddig gonosznak beállított templomosok és a jóságos orvgyilkosok.

Assassin's Creed Rogue

A játékmenet terén nem történt sok változtatás a Black Flaghez képest, és bizony van némi valóságalapja azoknak a kritikus hangoknak, akik az előző epizód áttextúrázott DLC-jének bélyegzik a játékot. Persze nem teljesen igaz ez a megállapítás, ugyanis sok téren történtek apró finomítások a kalózos részhez képest. A legszembetűnőbb a havas, jeges terep, ugyanis most az Atlanti-óceán északi részén fogunk kalandozni. Emiatt nem fogunk találkozni víz alatti küldetésekkel, ugyanis a jeges víz rossz hatással van egészségünkre.
A hajózás azonban ezúttal is központi eleme a játéknak, Morrigan nevű hajónkat az előző résznek megfelelően most is széleskörűen fejleszthetjük. Persze új fegyvereket is kapunk hozzá, mint ahogy szárazföldi kalandozásaink esetén is el leszünk látva új csapásmérő eszközökkel. Ilyen például a többféle lőszerrel használható légpuska, és még gránátvetőt is használhatunk.

Assassin's Creed Rogue

A fő történeti szál egyébként nem olyan hosszú, mindössze 6 szekvencia alatt el is érünk a végére. A küldetéstípusok ismerősek lesznek, többek között megmaradt a kiemelt célpont likvidálása, a megfontolt lopakodás és az ellenfél észrevétlen követése is. Jelen vannak a misszióknál a plusz célok is, amelyek teljesítése sokszor frusztráló, és csak egy magasabb küldetés teljesítési százalékot kapunk értük cserébe.
Az Assassin’s Creed sorozat szokásainak megfelelően a játékidő nagy részét a mellékes tennivalók és a kismillió gyűjtögetnivaló teszi ki. Ezúttal is vadászhatunk és szigonyozhatunk óriási ceteket felszerelésünk fejlesztése érdekében, ostromolhatunk erődöket, foszthatunk ki hajókat, menedzselhetjük flottánkat és teljesíthetünk sokféle, köztük több új típusú mellékküldetést.

Assassin's Creed Rogue

A tengeri hadviselésben egyébként újdonság, hogy immár minket is megcsáklyázhatnak, bár ez nem jelent túl nagy változást a csata menetét illetően. Gyűjtögetnivalók terén ismét van rengeteg kifosztható láda, térképek alapján fellelhető elrejtett kincsek, felszedhető matrózdalok, Animus-töredékek és egyéb kiásható csecsebecsék.
A templomos oldalra kerülve szembe fogunk kerülni orvgyilkosokkal is, akik elég kemény ellenfelek tudnak lenni, ugyanis az általunk már jól ismert képességeket fogják ellenünk használni. Például rejtőzködnek, a magasból ugranak ránk és nem restek füstbombát használni a meneküléshez. A küzdelem egyébként az eddig megszokottak alapján zajlik, a jó ütemben kivitelezett védekezés, majd ellentámadás továbbra is a siker kulcsa.
A jelenkori események történetbe integrálását ezúttal is az Abstergo Entertainment irodáján keresztül valósították meg a fejlesztők. Gyakorlatilag a Black Flagben már megismert irodát kapjuk meg, csak éppen most más logikai feladványok teljesítésével oldhatjuk fel a játék világához kapcsolódó háttérinformációkat. Multiplayer mód ezúttal nem kapott helyet a játékban, de az egyszemélyes rész is elég sok tartalommal lett felvértezve a kimerítő kalandozáshoz.

Assassin's Creed Rogue

Grafikai téren a játék gyakorlatilag megfeleltethető a Black Flag vizuális képességeinek, amely még ma is korrekt látványvilágot fest a képernyőre. A hideg, jeges táj megjelenítése, a nagy jéghegyek és az északi fény megvalósítása fog hangulatos pillanatokat okozni, de azért senki se várjon újgenerációs látványt. A hangok, zenék továbbra is minőségiek, az irányítás pedig a jól megszokott módon zajlik. Sajnos a szériára régóta jellemző problémák is jelen vannak, és bizony számomra évről évre egyre frusztrálóbbak a mesterséges intelligencia hiányosságai, valamint az irányításbeli problémák. Minden rajongó jól ismeri, amikor csak azért sem arra ugrik tovább vagy mászik fel a karaktere, amerre szeretné. Emellett pár apróbb bug most is felüti a fejét, de szerencsére korántsem olyan mértékben, mint az emiatt kárhoztatott Unity-ben.

Assassin's Creed Rogue

Az Assassin’s Creed: Rogue a széria egy megbízható darabja, amely azonban nem tartalmaz sok újdonságot a Black Flaghez képest. Csak árnyalatnyi különbségek fedezhetőek fel a finomhangolt folytatásban elődjéhez képest, így a játéksorozat tántoríthatatlan rajongói egy újabb jól sikerült programmal gazdagodhatnak, aki viszont már az előző részt is unta, annak nem feltétlenül ajánlott a Rogue beszerzése. Itt most gyakorlatilag a leköszönő konzolgeneráció játékosainak készítettek egy jutalomepizódot, az újdonságokat pedig a sajnos még eléggé kiforratlan Unity-be passzírozták. Tehát mindenki eldöntheti, hogy a megbízható iparos munkára vágyik, vagy egy újításokkal kecsegtető, de még gyermekbetegségekkel küzdő alkotásra. ■

Assassin's Creed Rogue
Assassin's Creed RogueAssassin's Creed RogueAssassin's Creed RogueAssassin's Creed RogueAssassin's Creed Rogue

Az Assassin's Creed Rogue PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jelent meg, a PC-s változat jövő év elején várható. A cikk a PS3-as verzió alapján készült.

értékelés

Assassin's Creed Rogue

Assassin's Creed Rogue
Pozitívumok
  • Továbbra is változatos, sokrétű játékmenet
  • Jól kidolgozott történet, amely kellő fordulatokkal is szolgál
  • A hajózás még mindig nagyon élvezetes
Negatívumok
  • Nagyon kevés változás az előző részekhez képest
  • A sorozatban már korábban tapasztalt problémák továbbra is jelen vannak
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 8
Assassin's Creed Rogue
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Assassin's Creed Rogue

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló