Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Starpoint Gemini 2

Mi leszel, ha nagy leszel? Csempész, katona, fejvadász vagy kereskedőket fosztogató kalóz?

2014.12.02. 22:00 | szerző: Bett.y | Ismertető/teszt

Nemrégiben megérkezett a rajongók által már nagyon várt űrstratégiai játék, a Starpoint Gemini 2. Már a fejlesztés során is rengeteg változtatás került a programba a játékosok visszajelzései alapján, de a megjelenés óta továbbra is folyamatosan finomítja játékát az LGM Games. Lássuk, hogy sikerült új alkotásuk!

Starpoint Gemini 2

A főszereplők a Starpoint Gemini-hoz képest nem változtak: az Empire és az ellenük lázadó Gemini frakciói alkotják a két ellentétes oldalt. Azonban ha nem szeretnénk belekeveredni az eseményekbe, azt is megtehetjük, hogy csak az élettel teli naprendszerben utazgatva feladatokat teljesítünk, kereskedünk vagy beállunk fejvadásznak. Aki pedig nem ismeri a Starpoint Gemini történetét, az is élvezheti a világot a Freeroam mód választásával, amely bedob az űrbe, és irány, amerre éppen kormányozni tudjuk a hajót.

Starpoint Gemini 2

Űrhajónk irányítása teljes 3D-ben történik, aminek köszönhetően nekem először minden irányba elindult, csak arra nem, amerre menni szerettem volna. Ennél a pontnál áldottam az automata pilóta és az automata tűzvezérlés kitalálóját. Mivel a lövegtornyok forognak, a hajó nem arra lő, amerre néz, így az irányítást időbe telik megszokni. Bár egyszer sikerült az automata pilótával is lekoccolni egy bolygót, mivel nem minden útjába kerülő akadályt kerül ki, mint például a zöld áramlatokat, az aszteroidákat vagy a törmelékeket.
Négyfajta fegyverzettípus van, ezek közül a könnyű energiafegyverek, a railgun, beam és a plazma, amik a lövegtornyokból szórják az áldást, a negyedik pedig nehézfegyverzet, amibe a rakéták, torpedók tartoznak. A nehézfegyverzetet újra kell tölteni, amit csak űrállomáson lehet megoldani. Az űrállomások amúgy nagyon változatosak, látványosan kidolgozottak.

Starpoint Gemini 2

A játék minimális RPG elemet is tartalmaz, ami a képességek és jártasságok fejlesztésében azonban ki is merül. Tapasztalati pontot szinte mindenért kapunk, így egy aszteroida szétlövéséért vagy egy anomália feltérképezéséért is.
Utazásunk során az űrhajókapitányunkat irányítjuk, aki lehet commander, gunner vagy engineer osztályú. A felhasználható képességek a kapitány osztályából adódó képességekből és a hajó eszközeiből tevődik össze. Én a három kezdőhajó közül a Taurusba ültettem kapitányomat, amelynek a mozgása támadáskor leginkább a Homeworldből a Corvett típusú hajókra emlékeztet.
Ugyan induláskor csak három hajó közül lehet választani, de hét hajóosztály és azon belül is számos eltérő kinézetű és méretű vásárolható belőlük, a különböző játékbeli cégektől, frakcióktól.

Starpoint Gemini 2

Az űrállomások különböző frakciókhoz tartoznak, amelyekből elég sok van, egész pontosan 54. Ezek a frakciók a naprendszer kisebb-nagyobb részét uralják, könnyen lehet barátból ellenség, ha nem válogatjuk meg, milyen feladatokat vállalunk el. De ha barát vagy szövetséges lett egy frakció, akkor beenged az állomására, és kint az űrben is segítséget küldenek, ha megtámadják az űrhajónkat. Ha ennek ellenére is kilövik a hajónkat, az okozhat némi fejtörést, mert a mentési módot nem lehet éppen általánosnak nevezni. Csak állomáson vagy bolygónál lehet menteni, és miután kilőtték alólad az űrhajót, az utolsó mentéstől lehet folytatni. A mentés és a kilövés között felvett küldetéseket nem lehetett azonnal újrakezdeni, csak lassan jelennek meg újra. Volt olyan alkalom, amikor a játék sportot űzött abból, hogy egy játékállás betöltése után 9-12 ellenfél támadta meg az űrállomást, amelyen épp voltam, és persze ezzel együtt engem is. Határozottan nem kis feladat ezt túlélni.
Kicsit hiányolom, hogy nem lehet bemenni az űrállomásra, csak egy, az állomást ábrázoló képet mutat végig a játék, ameddig ügyeinket intézzük az állomáson. Pedig amilyen látványos néhány kívülről, szívesen körülnéznék bennük.

Starpoint Gemini 2

A fegyverzetet, felszerelést és magát a hajót is folyamatosan lehet fejleszteni és cserélni. Ez elég drága ugyan, de szerencsére a pénzszerzésnek számos módja van. Kereskedhetünk az állomások között, lehetünk bányászok, de akár kalóznak is beállhatunk, fosztogatva és áruszállító karavánokat megtámadva. Aki pedig szereti a kihívást, elmehet fejvadásznak is: bárhol, bármikor beleszaladhatunk olyan ellenfélbe, akinek a fejére vérdíj van kitűzve.
A csillagtérképen sok feladat jelenhet meg, és ezek elég változatosak: például lehet egyszerű személyszállítás, járőrözés vagy kalózok levadászása, űranomáliák feltérképezése. Ezek a feladatok játékmódtól függetlenül ugyanúgy felbukkannak Campaign és a Freeroam módban is. A különbség, hogy Campaign módban olyan feladatok is vannak, amelyek főhősünk történetét is elmesélik, meglepő és izgalmas helyekre kalauzolva el minket, ezért mindenkép érdemes végigjátszani –így kicsit jobban megismerhetjük a naprendszerben zajló eseményeket.

Starpoint Gemini 2

A történeti szál körbevezet a Gemini naprendszer világában, bár ennek a csodálatos naprendszernek van egy szépséghibája: a távolság. Könnyen meglehet, hogy úticélunk elérése akár 8 percbe is beletelhet. Ezt az unalmas utazást meg lehet gyorsítani olyan lehetőségek használatával, mint az ugrókapuk hálózata, a féregjáratok, valamint a zöld áramlatok (amiket a játékosok csak zöld istenharagjaként emlegetnek a fórumon, mert bárhol bele lehet ütközni és nagyon messzire magával sodorhat). Bármivel is utazzunk, nagyon látványosak az effektek közben. De vigyázzunk a féregjáratokkal, mert néha instabilak, ezért könnyen máshol köthetünk ki, mint ahova igyekszel. Ezen helyhez kötött lehetőségeken kívül bárhol és bármikor lehet használni a T-Drive-ot, ami praktikus és hasznos, de fogyóeszköz, és az űrállomásokon elég drágán lehet megvenni.

Starpoint Gemini 2

A Starpoint Gemini 2-be rengeteg lehetőséget beleraktak a fejlesztők, több-kevesebb sikerrel. Sok tartalommal, pénzszerzési lehetőséggel, ellenfelekkel, elég nagy bejárható területtel és legalább 40 órás játékidővel várja a játék az űrstratégiák kedvelőit. A történet és a grafika helyett azonban leginkább a sok tartalom és a zenéje az, ami megfogott a tesztelés során. ■

Starpoint Gemini 2
Starpoint Gemini 2Starpoint Gemini 2

értékelés

Starpoint Gemini 2

Pozitívumok
  • Nagy bejárható terület
  • Szabadon lehet kalandozni
  • Nem sablonos feladatok vannak benne
Negatívumok
  • Nincs multiplayer lehetőség
  • Kissé magas a gépigénye
Minimális rendszerigény: 2,2 GHz-es kétmagos processzor, 2 GB RAM, 512 MB-os, DirectX 10 kompatibilis videokártya, 8 GB HDD, Windows 7/8
Ajánlott konfiguráció: 3 GHz-es kétmagos processzor, 4 GB RAM, 512 MB-os, DirectX 11 kompatibilis videokártya, 8 GB HDD, Windows 7/8
7,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 7
hangulat 7
Starpoint Gemini 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Starpoint Gemini 2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló