Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Football Manager 2015

Újabb rész érkezett az SI Games focimenedzser-sorozatából.

2014.12.07. 11:05 | szerző: TheHolyOne | Ismertető/teszt

Mindenkinek, aki gamernek tartja vagy tartotta magát, vannak olyan játékai, amelyek különösen közel állnak hozzá, mert különleges, emlékezetes élmények kapcsolódnak hozzájuk. Nekem ilyen a Baldur’s Gate és a Neverwinter Nights sorozat, de a Crusader Kings iránti rajongásom is jól dokumentált. Viszont ugyancsak ide tartozik a Football Manager széria is. Engem is meglepett, hogy mennyire magával tudott ragadni a zsáneremtől ennyire eltérő játék, de kicsit jobban belegondolva nincs sok különbség aközött, hogy kiadok egy kisebb vagyont egy +5-ös kardra vagy egy új játékosra: ugyanúgy alig várom, hogy kipróbálhassam működés közben. De azt látni, hogy egy ifista a kezem alatt válik az első csapat vagy akár a világ futballjának meghatározó alakjává, ugyanolyan elégedettséggel tölt el, mint mikor kalandozóim legyőznek egy sárkányt, pedig nem is olyan régen még egy csapat goblin is gondot okozott. Sőt, a CK-hoz hasonlóan a Football Managerben is óriási történetmesélési potenciál van. Még most is gond nélkül fel tudom idézni a meccset, amikor a Lokival a Milan ellen játszottam idegenben a BL csoportkörbe jutásért. Szinte végig vezettem, de az utolsó 10 percben a kapusom potyájával kaptam ki 3:2-re, aki a három gól és a hibája ellenére is 9,5-ös osztályzatot kapott a teljesítményére. Kicsit se voltam beszorítva a kapu elé. Vagy egy másik alkalommal, amikor szintén a Debrecennel leigazoltam ingyen egy 19 éves német támadót, hogy aztán rögtön másnap a BL csoportkörben az ő mesterhármasával játsszak 3:3-at a Real Madrid ellen. De biztos vagyok benne, hogy másnak is, aki komolyabban játszott valamelyik résszel, van ehhez hasonló története egy vélt vagy valós zseniális taktikai húzásról.

Football Manager 2015

Én tehát ezért játszom évről évre az FM-mel, mások viszont másért. Van, aki azért, hogy megismerje új csapattársait, míg a nagy kluboknál azért, hogy új tehetségeket fedezzenek fel a játék hatalmas adatbázisából. Ha úgy tetszik, a Football Manager szakmailag is sokkal relevánsabb, mint a piac egyik óriása, a FIFA sorozat, a másik focis játék, amelyhez valaha szerencsém volt. Mindkét franchise éves ciklusokban jelenteti meg játékait, de míg tapasztalataim szerint a FIFÁ-nál a legkeményebb munka a grafikai osztályon zajlik az új borító megtervezésénél, addig az FM-nél folyamatos fejlesztés folyik, ami mellett megjelentetnek 1-1 játékot. A jelentősebb újítások 2-3 éves ciklusokban érkeznek, ilyen volt például a 3D-s meccsmotor, amely a „gombfocit” váltotta, vagy a játékosügynökök megjelenése, ami a digitális menedzsereket megtanította gyűlölni a digitális Ari Goldokat. Nem, nem adok új szerződést az ügyfelednek, csak mert a német harmadosztályból rákacsintott egy klub, főleg mivel épp júniusban emeltem duplájára a fizetését és még csak szeptember van!

Football Manager 2015

A legelső dolog, amivel a játékosnak meg kell birkóznia a Football Managerben, az a kezelőfelület. Az új játékosoknak értelemszerűen meg kell tanulni, a régi játékosoknak pedig újra meg kell tanulni, mert mindig változtatnak rajta annyit, hogy ne találjunk meg mindent elsőre. Ezért az új FM részek első perceit általában a frusztráció jellemzi, ami nem túl hízelgő első benyomásokat jelent, ha az ember éppen cikket ír a játékról. Ezúttal nem finomkodtak, az összes korábbi résszel szembemenve, a teljes navigációs menüsort a fejlécből kitették a baloldalra. Ezen a húzáson azt érzem, hogy amolyan változtatás a változtatás kedvéért. Jó, az új játékosoknak talán könnyebb, mert ki van a menü ikonjai mellé írva a neve, de ez a tooltipeken eddig is rajta volt. Nincsenek viszont legördülő menük. Az átigazolási célpontok szűkített listáját (shortlist) például eddig egy kattintással el tudtam érni, saját menedzseri profilom vagy a játékosmegfigyelés (scouting) legördülő menüjéből. Most viszont csak a scoutingon keresztül lehet, minden alkalommal betöltve az összes ismert játékost, ami több ezres tétel. (Lehet, hogy van hozzá egy gyorsbillentyű, nem tudom, mert soha nem használtam még gyorsbillentyűket, mert mindent egy kattintással el tudtam érni.) Ez igazából nem túl praktikus, de meg lehet szokni. Teljesen értelmetlennek találom viszont, hogy a taktikai képernyőnél a játékosok meze alól eltűnt a legördülő menü, ahol a szerepkörüket és játékfelfogásukat lehetett beállítani. Ezt most a képernyő túlsó végén tehetem meg a névsornál, vagy új menüt nyitok meg. Meccs közben cserénél viszont ugyanolyan egyszerűen megoldható, mint eddig. Van azonban olyan újítás is, amely elérte a célját. Sokkal könnyebben kezelhető, hogy az első csapat mely játékosait küldjük a tartalékcsapat meccseire, de például a megfigyelői/edzői jelentések a játékosokról is gyökeresen átalakultak. Az eddig használt sémával teljesen szakítottak, de az új is szinte azonnal áttekinthető.

Football Manager 2015

Ha már a játékosmegfigyelők szóba kerültek, ez az a terület, amely a legkomolyabb változáson ment át. Azt is mondhatnám, hogy egyszerű de nagyszerű, mert egy látszólag kis módosítás gyökeresen változtatta meg a működését. Felderítőink már nem tudnak meg mindent elsőre egy játékosról, idő kell nekik, hogy alaposan feltérképezzék. Például eleinte lehet, hogy csak annyit fogunk tudni egy játékosról, hogy a gyorsasága 11-16 közé esik. Vagy rászánjuk az időt és alaposan megfigyeljük a játékost, vagy megkockáztatjuk, hogy zsákbamacskát igazolunk. Vagy ha olyan játékosról van szó, elhívjuk próbajátékra, amely funkció már a kezdetektől benne van a játékban, most már viszont van is értelme.
Egy másik örömteli újítással is találkozhatunk rögtön a játék legelején, menedzseri profilunk megalkotásakor, amelybe nem kicsit vittek bele szerepjátékelemeket. Játékosi múltunk és képesítésünk megadásával pontokat oszthatunk el a különböző edzői képességek között és a játék során részt is vehetünk a csapat edzésében. Tehát ha specializálódtunk egy területre (például taktika vagy támadás), akkor meg is spórolhatunk egy edzőt, mert azt a feladatot mi is el tudjuk látni.

Football Manager 2015

A játékot játszhatjuk a klasszikus módon, egy csapat irányítását átvéve, vagy szabadúszóként kezdve küzdhetjük magunkat egyre feljebb a ranglétrán. Ilyenkor a játéknak nincs konkrét célja, csak az, amit mi vagy csapatunk elnöksége tűz ki. De választhatunk különböző challenge módok közül is, ahol vagy veretlen szezont kell produkálnunk, vagy egy nehéz anyagi helyzetben lévő csapattal kell mind a szurkolók, mind a hitelezők kedvében járni. Van lehetőség cross-platform mentésekre, így egy PC-n megkezdett játékot folytathatunk akár handhelden is. A játékhoz járó editorban pedig teljesen testre szabhatjuk az egész játékélményt. Új játékosokat, bajnokságokat kreálhatunk, de készíthetünk új challenge-eket is. Használatát igyekeztek megkönnyíteni tooltipekkel, így könnyebb megtanulni a működését, de azért még van hova fejlődni.

Football Manager 2015

A felsoroltakon kívül van még számos apróbb fejlesztés is, mint például a meccs közbeni team-talk a kispadról, amivel megnyugtathatjuk ideges védőnket vagy megdorgálhatjuk könnyelmű csatárunkat. De említhetném akár a 3D-s meccsmotor csinosítását is. (Ennek ellenére sem fogom azonban pontozni a játék grafikáját, hiszen időnk 90%-ában továbbra is számokat, statisztikákat fogunk böngészni.) A stadionok már kinéznek valahogy és a szurkolói drapik megjelenése is sokat dob a hangulaton. Rögtön az előző rész után játszva, pedig szembetűnő a játékosok mozgásának, animációjának fejlődése. Különösen a kapusoké. Ami valahol nagyon ironikus, hiszen valaki annak idején pont ezekkel a szavakkal védtem előttem a FIFA 09-et. Mégis, a Football Manager esetében részről részre érezhető és nyomon követhető a fejlődés, még ha nem is egyenlő mértékben. Nincs az az érzésem, hogy csak a pénzemre hajtanának, mert mindig értéket kapok a pénzemért. Ezért térek vissza évről évre a sorozathoz. ■

Football Manager 2015
Football Manager 2015Football Manager 2015Football Manager 2015Football Manager 2015Football Manager 2015Football Manager 2015

értékelés

Pozitívumok
  • A játékosmegfigyelés változtatásai
  • Menedzserünk testre szabása
  • Magával ragadó futball hangulat meccsek közben
  • Az editorral teljesen szabadon alakítható a játék menete
Negatívumok
  • A kezelőfelület nem minden változtatásával értek egyet
  • Új játékosoknak idő kell, míg kiismerik magukat a menük rengetegében
8,0
grafika 0
hangok 0
játszhatóság 7
hangulat 10
Football Manager 2015
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Football Manager 2015

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló