25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

HyperX Savage SSD

Kipróbáltuk a HyperX legújabb flash-meghajtóját.

Írta: Sityi

SSD-t tesztelni ma már eléggé hálátlan dolog. Hazudnék persze, ha azt állítanám, hogy nincs különbség SSD és SSD között, de igazából ha valaki HDD-ről vált, annak a sebességnövekedés elképesztő lesz, aki pedig másik SSD-ről, általában nem sokat fog érezni. Nekem legalábbis ilyen benyomásaim voltak, ahogy összehasonlítottam, milyennek érződik a HyperX üdvöskéje a jó öreg Samsung 840 meghajtómmal összehasonlítva. Az alábbi képeken számszerűsítve láthatóak a különbségek, de ha őszinte akarok lenni, a tesztelés alatt bár érezhetően gyorsabb volt mindig egy picit a Savage, igazából a különbség elhanyagolható. Autós párhuzammal élve: a Ruf RGT-8 3,7, a Ferrari 430 Scuderia 3,3 másodperc alatt van százon – hétköznap a belvárosban, de még az országúton, autópályán is mennyire számottevő az a 0,4 másodperc különbség? Hozzáteszem, a tesztelési módszerem az volt, hogy az élő, belakott rendszeremet klónoztam át, mivel úgy vélem, így reálisabb képet kapok a hétköznapi teljesítményről, valamint egyszerűbb összehasonlítani azzal, amit amúgy is használok.

HyperX Savage SSD

És itt álljunk meg egy pillanatra! A dobozos Savage (hozzánk amúgy a 240 GB-os változat érkezett tesztre) itt domborít nagyot, és ezért ajánlott vétel: a hozzáadott extrák miatt! A tesztre érkezett dobozban ugyanis magán a meghajtón kívül megtaláljuk a beépítéshez szükséges csavarokat (ha szükség lenne rá), egy jópofa, tollszerű csavarhúzót két fejjel, vastagító keretet (néhány laptopnál/háznál kellhet), SATA kábelt, 3,5”-os beépítőkeretet, és végül a két leghasznosabb kelléket: egy USB 3.0 külső tokot, valamint egy letöltőkódot az Acronis True Image HD 2014-hez. A tok belül bármilyen 2,5 hüvelykes SATA csatolófelületű adathordozót képes fogadni – mondanom sem kell, hatalmas szolgálatot tesz a régi, megszokott, beállított rendszerünk fizikailag minél egyszerűbb átpakolásához (és utána is jól jöhet, ha van mit belerakni).
Az SSD-hez járó Acronis True Image ugyan csonkított, de a legfontosabb funkciói engedélyezve vannak. Természetesen a lemezklónozás ezek egyike, és képes arra is, hogy a partíciókat szükség szerint átméretezze. Hasznos lehet még a meghajtó biztonságos törlése funkció is, de ütemezett biztonsági másolatot is készíthetünk a programmal, igaz, csak teljes lemezekről, illetve partíciókról, és azt is csak helyben – de legalább automatikusan ütemezhető.

HyperX Savage SSD

Ami pedig a játékok futási sebességét illeti: egy SSD miatt alapesetben nem fog egyetlen fps-sel sem gyorsabban futni kedvenc játékunk – de az egyes pályák gyorsabban töltődnek be. Akadhatnak persze speciális esetek, leginkább az olyan játékok esetében, amelyek menet közben is töltögethetnek. Jellemzően a nyílt világú játékok ilyenek: ilyenkor a töltés miatti apróbb megakadásokat ki lehet küszöbölni úgy, hogy a játék SSD-ről fut. A Dying Lightot próbáltam ki ennek vizsgálatára, és a gyakorlat igazolta az előbb leírtakat: ugyan Harran városa nem töltődött be annyival gyorsabban, mint szerettem volna, de a zombihentelés közben feltűnt, hogy a korábban tapasztalt kisebb, töltögetés miatti megakadások gyakorlatilag eltűntek.
A sebességmérési teszteredményeket az alábbi ábra mutatja: a HyperX Savage nagyjából hozta a specifikációjában is írt adatokat, írási sebességben pedig jól lekörözte a referenciaként használt Samsung 840-et. (A gyártó adatai szerint ezek a sebességi adatok amúgy csak a 240 GB-os Savage SSD-ktől érvényesek, a 120-as modell valamivel lassabban üzemel.)

HyperX Savage SSD

HDD-ről egyértelműen megéri SSD-re váltani, főleg laptopok esetén, ahol a beépített merevlemez sokszor lényegesen lassabb, mint egy asztali gép HDD-je. A Savage pedig remek választás lehet ebben az esetben, főleg a teljes dobozos kiszerelés, a hozzá járó extrák, köztük a régi adathordozóról történő adatmentési eszköz miatt. Új gép építése esetén az alap, csak a meghajtót tartalmazó csomag is bőven elég lehet – meglévő SSD-vel szerelt gép esetén viszont nekem megvannak a kételyeim, hogy lenne-e értelme egy cserének. De ez legyen az én bajom. ;)
A cikk megjelenésekor a HyperX Savage SSD-k bruttó kiskereskedelmi ára nagyjából az alábbiak szerint alakult (a cikkben említett upgrade kitet kb. 5-6 ezer forinttal drágábbak):

  • 120 GB: 25-28 ezer Ft
  • 240 GB: 40-45 ezer Ft
  • 480 GB: 80-90 ezer Ft
  • 960 GB: 160-170 ezer Ft

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!