Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

HyperX Savage SSD

Kipróbáltuk a HyperX legújabb flash-meghajtóját.

2015.05.14. 09:30 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

SSD-t tesztelni ma már eléggé hálátlan dolog. Hazudnék persze, ha azt állítanám, hogy nincs különbség SSD és SSD között, de igazából ha valaki HDD-ről vált, annak a sebességnövekedés elképesztő lesz, aki pedig másik SSD-ről, általában nem sokat fog érezni. Nekem legalábbis ilyen benyomásaim voltak, ahogy összehasonlítottam, milyennek érződik a HyperX üdvöskéje a jó öreg Samsung 840 meghajtómmal összehasonlítva. Az alábbi képeken számszerűsítve láthatóak a különbségek, de ha őszinte akarok lenni, a tesztelés alatt bár érezhetően gyorsabb volt mindig egy picit a Savage, igazából a különbség elhanyagolható. Autós párhuzammal élve: a Ruf RGT-8 3,7, a Ferrari 430 Scuderia 3,3 másodperc alatt van százon – hétköznap a belvárosban, de még az országúton, autópályán is mennyire számottevő az a 0,4 másodperc különbség? Hozzáteszem, a tesztelési módszerem az volt, hogy az élő, belakott rendszeremet klónoztam át, mivel úgy vélem, így reálisabb képet kapok a hétköznapi teljesítményről, valamint egyszerűbb összehasonlítani azzal, amit amúgy is használok.

HyperX Savage SSD

És itt álljunk meg egy pillanatra! A dobozos Savage (hozzánk amúgy a 240 GB-os változat érkezett tesztre) itt domborít nagyot, és ezért ajánlott vétel: a hozzáadott extrák miatt! A tesztre érkezett dobozban ugyanis magán a meghajtón kívül megtaláljuk a beépítéshez szükséges csavarokat (ha szükség lenne rá), egy jópofa, tollszerű csavarhúzót két fejjel, vastagító keretet (néhány laptopnál/háznál kellhet), SATA kábelt, 3,5”-os beépítőkeretet, és végül a két leghasznosabb kelléket: egy USB 3.0 külső tokot, valamint egy letöltőkódot az Acronis True Image HD 2014-hez. A tok belül bármilyen 2,5 hüvelykes SATA csatolófelületű adathordozót képes fogadni – mondanom sem kell, hatalmas szolgálatot tesz a régi, megszokott, beállított rendszerünk fizikailag minél egyszerűbb átpakolásához (és utána is jól jöhet, ha van mit belerakni).
Az SSD-hez járó Acronis True Image ugyan csonkított, de a legfontosabb funkciói engedélyezve vannak. Természetesen a lemezklónozás ezek egyike, és képes arra is, hogy a partíciókat szükség szerint átméretezze. Hasznos lehet még a meghajtó biztonságos törlése funkció is, de ütemezett biztonsági másolatot is készíthetünk a programmal, igaz, csak teljes lemezekről, illetve partíciókról, és azt is csak helyben – de legalább automatikusan ütemezhető.

HyperX Savage SSD

Ami pedig a játékok futási sebességét illeti: egy SSD miatt alapesetben nem fog egyetlen fps-sel sem gyorsabban futni kedvenc játékunk – de az egyes pályák gyorsabban töltődnek be. Akadhatnak persze speciális esetek, leginkább az olyan játékok esetében, amelyek menet közben is töltögethetnek. Jellemzően a nyílt világú játékok ilyenek: ilyenkor a töltés miatti apróbb megakadásokat ki lehet küszöbölni úgy, hogy a játék SSD-ről fut. A Dying Lightot próbáltam ki ennek vizsgálatára, és a gyakorlat igazolta az előbb leírtakat: ugyan Harran városa nem töltődött be annyival gyorsabban, mint szerettem volna, de a zombihentelés közben feltűnt, hogy a korábban tapasztalt kisebb, töltögetés miatti megakadások gyakorlatilag eltűntek.
A sebességmérési teszteredményeket az alábbi ábra mutatja: a HyperX Savage nagyjából hozta a specifikációjában is írt adatokat, írási sebességben pedig jól lekörözte a referenciaként használt Samsung 840-et. (A gyártó adatai szerint ezek a sebességi adatok amúgy csak a 240 GB-os Savage SSD-ktől érvényesek, a 120-as modell valamivel lassabban üzemel.)

HyperX Savage SSD

HDD-ről egyértelműen megéri SSD-re váltani, főleg laptopok esetén, ahol a beépített merevlemez sokszor lényegesen lassabb, mint egy asztali gép HDD-je. A Savage pedig remek választás lehet ebben az esetben, főleg a teljes dobozos kiszerelés, a hozzá járó extrák, köztük a régi adathordozóról történő adatmentési eszköz miatt. Új gép építése esetén az alap, csak a meghajtót tartalmazó csomag is bőven elég lehet – meglévő SSD-vel szerelt gép esetén viszont nekem megvannak a kételyeim, hogy lenne-e értelme egy cserének. De ez legyen az én bajom. ;)
A cikk megjelenésekor a HyperX Savage SSD-k bruttó kiskereskedelmi ára nagyjából az alábbiak szerint alakult (a cikkben említett upgrade kitet kb. 5-6 ezer forinttal drágábbak):

  • 120 GB: 25-28 ezer Ft
  • 240 GB: 40-45 ezer Ft
  • 480 GB: 80-90 ezer Ft
  • 960 GB: 160-170 ezer Ft

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről