25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Heroes of Normandie

Sikeres társasjátékból hangulatos taktikai játék készült PC-re.

Írta: Lacko 8 hozzászólás

Itt a PlayDome-on ha a Kickstarter szóba kerül, általában számítógépes játékokról van szó. Én emellett azonban a társasjátékokat is figyelemmel kisérem és már többet támogattam is. Pont két ilyen előrendelés után találtam rá a Heroes of Normandie kampányára is, így főleg anyagi megfontolásokból letettem a támogatásukról. Szerencsére sokan nem követték a példámat, így aztán a kampány sikeres lett, és a társasjáték meg is jelent. Kicsit azért utólag csurgattam is rá a nyálamat, de nagyon megörültem, hogy így se maradtam le semmiről, mert a Matrix Games kiadásában készült PC-s verzió is.

Heroes of Normandie

Kicsit aztán még örültem is annak, hogy végül a táblás társasjáték helyett a számítógépes verzióval játszhatom. Tudniillik, hogy a háborús társasjátékok – kevés kivételtől eltekintve – elég bonyolultak és összetettek – ez persze az előnyük is. Azonban ez azt is jelenti, hogy a játék során nagyon sok időt az adminisztrálás vesz el, ami – lássuk be – ront az élményen. Mivel a Heroes of Normandie nem egy amerikai játék, ezért szerencsére nem kell félni tőle, hogy a szabályrendszere olyan bonyolult lenne, mint az Advanced Squad Leaderé (ami 3-4 darab, Biblia méretű könyvet tesz ki), de azért például a lövés itt is sok különféle módosító értéktől függ, amelyeket mind össze kell gyűjteni, mielőtt az ember a dobókockával dobna. Tehát az évek, meg a rutin megtanítatta velem, hogy sokkal élvezetesebb egy ilyen társasjátékot számítógépen játszani, ahol az unalmas adminisztrációt pillanatok alatt elvégzi a gép. (Ezek persze eretnek gondolatnak számítanak társasjátékozós körökben, úgyhogy pssssszt! ;-) )

Heroes of Normandie

A Heroes of Normandie egy körökre osztott taktikai játék, amelyben nem túl sok egység harcol egy nem túl nagy térképen. És a legtöbb küldetés 6-8 kör alatt véget is ér. Tehát tekinthetjük akár alkalmi játéknak is, bár szerintem a társasjáték verzióban azért így is fél-egy óra lehet egy csata. De PC-n persze ez így sokkal rövidebb idő. Mivel a térkép is kicsi, kevés egység is van és hamar vége egy csatának, ideális a játék tabletekre is. Szerencsére iPadre is meg fog jelenni, így a Steam mellett az AppStore-ból is beszerezhető lesz.

Heroes of Normandie

A sikeres Kickstarter-kampányt nemcsak annak köszönhetik a készítők, hogy egy remek játékot raktak össze, ami viszonylag egyszerű, de kiegyensúlyozott és élvezetes harcrendszerrel rendelkezik, hanem a hangulatos grafikának és a vicces karaktereknek is, amelyeket ismert hollywoodi filmekből kölcsönöztek. Olyan karakterekről van szó, mint a Ryan közlegény mesterlövésze, vagy a Kelly hősei szinte összes fontos szereplője, Donald Sutherlandtől Clint Eastwoodig. És persze a Leghosszabb nap sok-sok szereplője is visszaköszön a játékban. Ezek a mókás figurák már a Kickstarter-kampányban is jelentős húzóerőt biztosítottak a projektnek, de így PC-n is nagyon hangulatosak.

Heroes of Normandie

A Heroes of Normandie számítógépes változatában van két-két kampány az amerikai, német és angol oldalról. Az egyik kicsit könnyebb (de egyáltalán nem könnyű) a második picit nehezebb. Az első amerikai kampány egy tutorial, amelyben csak az utolsó küldetés izzasztó, a többi arra szolgál, hogy elmagyarázza hogyan működik a játék és milyen lehetőségeink vannak. Minden kampány sikeres végigvitele után nyerhetünk egy hőst, akit multiplayerben használhatunk majd. Amúgy a hősöket már az egyszemélyes kampányokban megismerhetjük és megszerethetjük. Ezek olyan egységek, akik valami speciális tulajdonsággal bírnak. Például Clint (akit értelemszerűen Clint Eastwoodról mintáztak) akkor is léphet, ha nincs elég akciónk. A francia partizánlány pedig képes elcsábítani a krautokat, azaz elvenni tőlük egy akciót, így az adott körben nem tudnak lépni. Tehát minél több olyan hőst tudhatunk a saját oldalunkon egy csatában, akinek ki tudjuk használni az előnyeit, annál jobb nekünk.

Heroes of Normandie

Az egyszemélyes kampány és a többjátékos csatákon kívül is maradt még játékmód: van skirmish, ami olyasmi, mint a multi csata, de gép ellen. Illetve ott van még a rogue kampánynak nevezett játékmód, ami a Panzer General kampányrendszerére hasonlít: van valamennyi pénzünk, amiből egységeket vásárolhatunk a csatához, majd a csata végén teljesítményünktől függő mennyiségű újabb pénzt kapunk, amiből még több egységet vásárolhatunk. És persze a korábbi egységeinket (azokat, akik túlélték) is tovább vihetjük a következő csatába. A rogue kampány másik sajátossága, hogy nincs lehetőség újrajátszásra: ha egy csata elveszett, akkor az nem kezdhető újra, mint a sima kampányban.

Heroes of Normandie

A Heroes of Normandie már társasjátékként is nagyon hangulatosnak és élvezetesnek tűnt, de számítógépen – ami az unalmas adminisztrálást leveszi a vállunkról – még inkább játszhatóbb taktikai játék. Olyanoknak ajánlom, akik nem akarnak órákat tölteni egy valósághű háborús stratégiai játékkal, de nem vetik meg a ’60-as, ’70-es évek háborús filmjeit, azaz nem megrögzött pacifisták. És nem veterán karosszékstratégák, akik idegesek lesznek, ha egy Sherman tank képes kilőni két Párducot is, mert ebben a játékban még ez is előfordulhat.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Hangulatos és jópofa
  • Egyszerű szabályok
  • Rövid, de élvezetes csaták
Negatívumok
  • A ellenség persze mindig hatost dob, míg mi folyton kettest ;)

További képek

  • Heroes of Normandie
  • Heroes of Normandie
  • Heroes of Normandie

Heroes of Normandie

Platform:

Fejlesztő: Cat Rabbit

Kiadó: Matrix Games

Megjelenés:
2015. október 1. PC
n/a: iOS

» Tovább a játék adatlapjára

Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

PanzerWolf
PanzerWolf [2139]
Megint nézegettem ezt a játékot de, nem fogott még mindig meg.Fél éve a Memoir '44-re rákattantam, és azóta is toljuk haverral asztali verzióban.Kár, hogy csak ketten vagyunk :( Én szoktam steamen is játszani.
Wotan
Wotan [1219]
Ha már társasjáték tipp akkor én is mondok egyet, ami nálam kb 2 éve töretlen népszerűségnek örvend a Lords of Waterdeep.
Appstoreban alap játék van, de jó lenne egyszer kijönne Steamre kieggel együtt :)
Lacko
Lacko [11523]
Tudom, hogy nem összehasonlítható, de pl a Heroes of Normandie esetében, csak az alap szett 40-50 dollár és erre jönnek még a kiegészítők. Szóval megértem, aki nem akar a társas mellé egy számítógépes változatot venni. De akinek a társas túl drága, az olcsóbban (és tudom, hogy ez a 19 eur nem olcsó, de olcsóbb, mint a társas) is megveheti.

Az ipades verzió árára is kiváncsi leszek, mert a Slitherine-nél általában ugyan annyi a PC-s, mint az iPades, ami viszont az appstoreban iszonyat drágának számít.

Warfighter
Wotan
Wotan [1219]
Nem smerem a Warfightert, de utána nézek.
Wotan
Wotan [1219]
Hát lehet amiatt is kevesen veszik ezeket, mert drága, ha fele annyiért adnák sokkal többen vennék. Pl pár ismerősöm Small Worldot azért nem veszi meg Steamen 30-40 euróért, mert már a dobozos társasért és a kiegekért már kifizetett több tízezer forintot és nincs kedve Steamen is kiadni megint ennyit.
Vagy hogy Slitherinenél maradjunk a Panzer Korps és összes kieg hozzá egy kisebb vagyon és akárhogy is nézzük legyen társas adaptáció vagy panzer general kb egy rajzlapról beszélünk és ennyi pénzért más játékokban egy egész világot raknak elénk.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (8 db)